Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οκτακομματική Βουλή δείχνει νέα δημοσκόπηση
  • [02] Γερνάει ο πληθυσμός της Γης
  • [03] Κάμερα «βλέπει» πίσω από τις γωνίες
  • [04] Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε πάνω από 100 στρατιώτες στο Πακιστάν
  • [05] Φ. Σάντος: Υπερήφανος που θα συνεχίσω στον πάγκο της Ελλάδας
  • [06] Νέος «χάρτης» του ουρανού από το υπέρυθρο τηλεσκόπιο WISE
  • [07] Αράχνες, το πιο πρωτοποριακό... εργαστήριο παραγωγής εντομοκτόνων
  • [08] Εκδήλωση της νεολαίας ΛΑΟΣ για τις γερμανικές αποζημιώσεις
  • [09] Αλ. Παπαρήγα: Η λύση είναι ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα
  • [10] Β. Αργύρης: Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη οι διαδικασίες για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ
  • [11] Γ. Παναγιωτακόπουλος: Συστρατευόμαστε στον αγώνα για μια αυτοδύναμη Ελλάδα

  • [01] Οκτακομματική Βουλή δείχνει νέα δημοσκόπηση

    Στασιμότητα της ΝΔ, μικρή άνοδο του ΠΑΣΟΚ, οκτακομματική Βουλή και υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων που φτάνει το 22%, καταγράφει νέα δημοσκόπηση της ALCO για το περιοδικό CRASH.

    Σύμφωνα με την έρευνα, στην πρόθεση ψήφου και με την αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων η ΝΔ συγκεντρώνει 25% καιτο ΠΑΣΟΚ 16,5%.

    Ακολουθούν ΚΚΕ 10%, Δημοκρατική Αριστερά 9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 8%, ΣΥΡΙΖΑ 7,5%, ΛΑΟΣ 3,5%, Οικολόγοι 3%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,5% και Χρυσή Αυγή 2,5%.

    [02] Γερνάει ο πληθυσμός της Γης

    Στους ηλικιωμένους και με σύνθημα «Η καλή υγεία προσθέτει ποιότητα στα γηρατειά», είναι αφιερωμένη φέτος η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), σύντομα ο κόσμος θα έχει περισσότερους ηλικιωμένους από παιδιά και περισσότερους ανθρώπους σε πολύ προχωρημένη ηλικία απ' ό,τι ποτέ στο παρελθόν.

    Σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ηλικία 60 ετών και άνω είναι διπλάσιος σε σχέση με το 1980. Έως το 2050 ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν ηλικία 80 ετών σχεδόν θα τετραπλασιαστεί, φθάνοντας τα 395 εκατομμύρια, ενώ μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ο αριθμός των ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών.

    Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εορτάζεται στις 7 Απριλίου, ημερομηνία ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), το 1948. Το φετινό θέμα «Η καλή υγεία προσθέτει ποιότητα στα γηρατειά», επικεντρώνεται στο πώς η καλή υγεία καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ζουν πλήρη και παραγωγική ζωή και να αποτελούν πηγή προσφοράς για την οικογένεια και την κοινότητά τους.

    Αυτό που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι είναι σεβασμός και αγάπη. Σε πολλές παραδοσιακές κοινωνίες, τους ηλικιωμένους τούς σέβονται ως «μεγαλύτερους».

    Σε άλλες κοινωνίες, όμως, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, οι ηλικιωμένοι μπορεί να αντιμετωπίζονται με λιγότερο σεβασμό. Η περιθωριοποίηση μπορεί να γίνεται είτε με δομικό τρόπο, για παράδειγμα μέσω των ορίων ηλικίας αναγκαστικής συνταξιοδότησης, είτε με άτυπο, παραδείγματος χάριν όταν οι ηλικιωμένοι θεωρούνται λιγότερο δραστήριοι. Οι στάσεις αυτές είναι αποτελέσματα των στερεοτύπων και των διακρίσεων ανθρώπων ή και ομάδων εξαιτίας της ηλικίας τους. Τέτοιες στάσεις ενδεχομένως παρουσιάζουν τους ηλικιωμένους ως εύθραυστους, ως «ληγμένα» προϊόντα, ως ανίκανους προς εργασία, ως σωματικά αδύναμους, ως διανοητικά αργούς, ως ανάπηρους ή άτομα χρήζοντα βοηθείας. Η συμπεριφορά αυτή λειτουργεί ως κοινωνικός διαχωρισμός μεταξύ νέων και γέρων.

    [03] Κάμερα «βλέπει» πίσω από τις γωνίες

    Την πρώτη κάμερα που «βλέπει» πίσω από γωνίες και καταγράφει αντικείμενα, που αλλιώς είναι αόρατα, δημιούργησαν ερευνητές του εργαστηρίου Media Lab του πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ. Η κάμερα δουλεύει με τρόπο ανάλογο ενός πρισματικού καθρέφτη τοποθετημένου σε μια γωνία, που επιτρέπει τη θέα πίσω από τη στροφή.

    Η νέα εντυπωσιακή τεχνολογία μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στον εντοπισμό ανθρώπων αόρατων από την κοινή θέα (χρήσιμη δυνατότητα για αστυνομικούς, στρατιωτικούς, πυροσβέστες, διασώστες μετά από μία φυσική καταστροφή κ.α.), να ελέγχει επικίνδυνα κινούμενα εξαρτήματα στο εσωτερικό διαφόρων μηχανημάτων, να καθοδηγεί συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων «βλέποντας» τι υπάρχει πίσω από τη γωνία του δρόμου, να αξιοποιηθεί σε ενδοσκοπικές ιατρικές συσκευές κλπ.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραμές Ράσκα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το «Nature», το «Physics World» και τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ντέιλι Μέιλ», πέτυχαν το επίτευγμά τους, αντί καθρέφτη, με τη βοήθεια ενός λέιζερ εκπομπής πολύ βραχέων και γρήγορων παλμών φωτός.

    Η κάμερα κάνει μια λήψη εικόνας κάθε δύο τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου και μπορεί να ανακατασκευάζει τρισδιάστατες εικόνες κρυμμένων αντικειμένων, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι τα κύματα φωτός αντανακλώνται από επιφάνειες, όπως οι τοίχοι, προς κάθε κατεύθυνση. Έτσι, μπορεί το αντικείμενο να μην φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή, όμως ο φακός της κάμερας μπορεί να «πιάσει» το φως που αντανακλάται στον χώρο από το αόρατο αντικείμενο.

    Με την κατάλληλη επεξεργασία των πληροφοριών που περιέχονται μέσα στο διασκορπισμένο φως, το οποίο συλλέγεται από την κάμερα, αναδημιουργείται, ως δια μαγείας, η εικόνα του κρυμμένου αντικειμένου.

    [04] Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε πάνω από 100 στρατιώτες στο Πακιστάν

    Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε περισσότερους από εκατό Πακιστανούς στρατιώτες, κοντά στον παγετώνα Σιατσέν στα σύνορα με την Ινδία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

    Αρκετά πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει λίγο νωρίτερα πως περίπου 150 στρατιώτες παγιδεύτηκαν.

    "Στις έξι το πρωί η χιονοστιβάδα έπεσε πάνω σε αρχηγείο του στρατού. Περισσότεροι από 100 στρατιώτες και στρατιωτικό προσωπικό παγιδεύτηκαν", δήλωσε ο υποστράτηγος Ατάρ Αμπάς, προσθέτοντας πως ομάδες διάσωσης κατευθύνονται στο σημείο του δυστυχήματος.

    Ο ίδιος είπε ακόμα πως ο στρατός θα ανακοινώσει αργότερα αν υπάρχουν θύματα.

    [05] Φ. Σάντος: Υπερήφανος που θα συνεχίσω στον πάγκο της Ελλάδας

    Υπερήφανος που θα συνεχίσει να είναι προπονητής της εθνικής Ελλάδας δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος, μετά την ανακοίνωση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών κατά δύο έτη.

    «Αυτό που σκέπτομαι σήμερα είναι, πάνω απ' όλα, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012. Η προσπάθεια που κάναμε με τους παίκτες μου από το καλοκαίρι του 2010 ανταμείφθηκε με την πρόκρισή μας στην τελική φάση του EURO, αλλά τώρα υποχρέωσή μας είναι να αφιερωθούμε 100% σε αυτήν και να τηρήσουμε τις βασικές αρχές της ομάδας μας. Να έχουμε πάθος, οργάνωση, καθαρό μυαλό και να παίζουμε πάντα για τη νίκη» υπογράμμισε στη δήλωσή του ο κ. Σάντος, ο οποίος συνέχισε οριοθετώντας τον επόμενο στόχο, που δεν είναι άλλος από την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014: «Χαίρομαι που και μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012 θα είμαι ο προπονητής της Ελλάδας. Είμαι περήφανος γι' αυτό και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, με όλες μου τις δυνάμεις, για να είναι η εθνική ομάδα παρούσα σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Είμαι εδώ για να πανηγυρίσουμε και την πρόκριση στο Μουντιάλ 2014».

    [06] Νέος «χάρτης» του ουρανού από το υπέρυθρο τηλεσκόπιο WISE

    Πολύ ψυχρά άστρα, που έχουν θερμοκρασία μόλις 25 βαθμών Κελσίου, δηλαδή λιγότερο και από το ανθρώπινο σώμα, ανακάλυψε το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA. Το τηλεσκόπιο δημιούργησε έναν νέο «'Ατλαντα» του ουρανού, ο οποίος περιέχει πάνω από μισό δισεκατομμύριο άστρα, γαλαξίες, αστεροειδείς και άλλα ουράνια σώματα.

    Το τηλεσκόπιο, που από τον Δεκέμβριο του 2009 «σαρώνει» το διάστημα με άκρως εξελιγμένες υπέρυθρες κάμερες, ήδη το 2010 δημιούργησε τον πρώτο αναλυτικό «χάρτη» του ουρανού. Ο νέος «'Ατλας» περιλαμβάνει πάνω από 560 εκατ. ουράνια αντικείμενα, ορατά στο υπέρυθρο φως, από κάθε μέρος του ουρανού που είναι ορατό από τη Γη, μερικά από τα οποία γίνονται αντιληπτά για πρώτη φορά.

    Αρκετά από αυτά τα άστρα δεν είναι ορατά με τα συμβατικά οπτικά τηλεσκόπια, επειδή φαίνονται μόνο στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος του φωτός.

    Ο νέος «χάρτης» του ουρανού αποτελείται από τη συνένωση άνω των 18.000 εικόνων του διαστημικού τηλεσκοπίου, που επεξεργάστηκαν οι επιστήμονες της NASA και οι οποίες προσθέτουν νέα αστρονομικά δεδομένα στις ως τώρα γνώσεις τους.

    [07] Αράχνες, το πιο πρωτοποριακό... εργαστήριο παραγωγής εντομοκτόνων

    Πάνω από 500 διαφορετικά είδη πρωτεϊνών χρησιμοποιούν οι αράχνες για να κατασκευάσουν τον ιστό τους και να παράγουν το δηλητήριο που χρησιμοποιούν για να στείλουν στον άλλο κόσμο τα θύματά τους.

    Ερευνητές του Τμήματος Μοριακών Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ μελετώντας τις αράχνες ανακάλυψαν έκπληκτοι μια ολόκληρη «βιομηχανική μονάδα» παραγωγής χημικών ουσιών που αν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να απαλλαγούν από μια σειρά εντόμων, που ευθύνονται για την καταστροφή πολλών καλλιεργειών.

    Ιδιαίτερα αξιοποιήσιμη πιστεύουν ότι μπορεί να αποδειχθεί η δηλητηριώδης πρωτεΐνη που χρησιμοποιούν οι δηλητηριώδεις αράχνες οι οποίες και αφθονούν στην Αυστραλία, και πρόκειται για το πιο αποτελεσματικό και φυσικό εντομοκτόνο που μπορεί να διανοηθεί ο άνθρωπος.

    Αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξόντωση των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό της μαλάριας, η οποία και σκοτώνει κάθε χρόνο χιλιάδες στα τροπικά κλίματα.

    [08] Εκδήλωση της νεολαίας ΛΑΟΣ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

    Εκδήλωση με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις διοργανώνει η νεολαία του ΛΑΟΣ σήμερα στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο δίπλα από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Καλλιρρόης.

    Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    [09] Αλ. Παπαρήγα: Η λύση είναι ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα

    Ισχυρό ΚΚΕ και πάνω από όλα ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα είναι η λύση και η μοναδική ελπίδα προς τα εμπρός τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία της στο νομό Κοζάνης με ομιλία σε συγκέντρωση στην αίθουσα τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Κοζάνης.

    «Στην εκλογική μάχη καλούμε να ψηφίσουν το ΚΚΕ και αυτοί που συμφωνούν με την καρδιά της πολιτικής μας, που είναι η εργατική - λαϊκή εξουσία, η αποδέσμευση από την ΕΕ και η μονομερής διαγραφή του χρέους, αλλά και αυτοί που μπορεί να μην συμφωνούν με το σύνολο αυτών των θεμάτων - άλλωστε είναι μια ψήφος, δεν σε υποχρεώνει να υπογράψεις το σύνολο μιας πολιτικής» υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Αυτοί που συμφωνούν ότι χρειάζεται ισχυρό κίνημα και ισχυρό ΚΚΕ, ότι πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό αντίβαρο, ένα ανερχόμενο χειραφετημένο κίνημα απέναντι σε όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές. Γιατί λέμε σε όποια κυβέρνηση προκύψει. Γιατί δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα στο οποίο ζούμε, η εξουσία η οποία υπάρχει στην Ελλάδα, έχει εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις. Και τις έχει παγιδεύοντας και ένα μέρος του λαού. Κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε 20 - 25 μέρες. Πχ. ποιες λύσεις έχει: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα έχουν συμφωνημένα»

    Η κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε το Ορυχείο Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ και στην ομιλία της στους εργαζόμενους τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, λέγοντας: «Εμείς αντιπαλεύουμε με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο αυτή την εξέλιξη γι' αυτό είναι και επίκαιρη η πρόταση του ΚΚΕ για μετατροπή του πλούτου που υπάρχει στη χώρα, της ΔΕΗ και του τομέα της ενέργειας σε λαϊκή περιουσία. Καμία άλλη εξέλιξη δεν μπορεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα των εργαζομένων της ΔΕΗ και την ίδια την ενέργεια που χρειαζόμαστε για φθηνό, πριν απ' όλα, ρεύμα για το λαό».

    [10] Β. Αργύρης: Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη οι διαδικασίες για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

    Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, οπότε αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και την έγκαιρη προετοιμασία του κόμματος, ενόψει των εκλογών.

    Τη βασική αυτή οδηγία διαβίβασε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος Βαγγέλης Αργύρης, μετά την ομιλία του Προέδρου του Κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    [11] Γ. Παναγιωτακόπουλος: Συστρατευόμαστε στον αγώνα για μια αυτοδύναμη Ελλάδα

    "Στρατευόμαστε όλοι στον αγώνα για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, για να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού", δήλωσε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στο περιθώριο κομματικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή στελεχών του Κινήματος από την Κεντρική Μακεδονία και θέμα την προετοιμασία για τις εκλογές.

    "Η χώρα περνάει την πιο δύσκολη οικονομική κρίση. Οι επικείμενες εκλογές είναι πολύ σοβαρές για το μέλλον της χώρας και απαιτείται σοβαρότητα χωρίς ακραίες φωνές. Όλοι μας θα κριθούμε. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, προετοιμάζεται για τις εκλογές, προετοιμάζεται να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις γιατί αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική και αξιόπιστη πρόταση για να βγει η χώρα από την κρίση στην οποία μας οδήγησε η ΝΔ", επισήμανε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 April 2012 - 10:30:32 UTC