Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή η τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [02] "Το 2014 η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα"
  • [03] Χιόνια στα ορεινά
  • [04] Η κλιματική αλλαγή "απειλεί" τους ηλικιωμένους
  • [05] Το "παρών" στις εκλογές θα δώσει ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Π. Βαρδίκος
  • [06] Με κινητοποιήσεις απειλούν οι βενζινοπώλες
  • [07] Το Ιράν δεν εξάγει πλέον πετρέλαιο προς την Ελλάδα
  • [08] ΑΕΚ: "Κουτί" η μετάθεση της 29ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας
  • [09] Kαλλιτεχνική εκδήλωση στη Σπιναλόγκα, δια χειρός Τσόκλη
  • [10] Η παχυσαρκία της εγκύου επικίνδυνη για παιδιά με αυτισμό ή προβλήματα λόγου
  • [11] Επίσχεση εργασίας στο πλοίο "Βιτσέντζος Κορνάρος"
  • [12] Ψηφίζονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ

  • [01] Στη Βουλή η τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Έκτακτη σύσκεψη πρυτάνεων έχει προγραμματισθεί για σήμερα, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Λαύριο.

    Η συνάντηση κρίθηκε αναγκαία από τους πρυτάνεις μετά την απόρριψη της τροπολογίας, που είχε εισηγηθεί ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης, να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό οι σύγκλητοι σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, αποσυνδέοντας τη χρηματοδότηση από την υλοποίηση του νόμου.

    Στο μεταξύ, με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας εξορθολογίζεται στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης το καθεστώς των ειδικών κατηγοριών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την οποία υποστήριξαν ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης και η αρμόδια υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου. Με αυτή την τροπολογία μεταβάλεται και εξορθολογίζεται στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης, το καθεστώς των ειδικών κατηγοριών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    [02] "Το 2014 η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα"

    Η οικονομική ανάπτυξη θα επανέλθει σε δύο χρόνια στην Ελλάδα δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ένα μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ).

    Ο Γιέργκ Ασμουσεν, πρώην αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης που είναι επίσης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι στόχος για την Αθήνα είναι να επαναλάβει τον δανεισμό από τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές το 2015.

    "Εάν το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης εφαρμοστεί περιμένω θετικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα από το 2014", δήλωσε.

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμεραστην Rheinische Post , ο Ασμουσεν προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη των δύο μαζικών τριετών επιχειρήσεων χρηματοδότησης της ΕΚΤ που έγιναν τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο.

    "Είναι σημαντικό ότι τα ειδικά μέτρα από την ΕΚΤ είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα και κανείς δεν πρέπει να συμπεράνει από το γεγονός ότι πραγματοποιήσαμε τέτοιες επιχειρήσεις χρηματοδότησης δυο φορές ότι πρόκειται να το κάνουμε και μια τρίτη φορά", τόνισε .

    [03] Χιόνια στα ορεινά

    Κρύο, βροχές και χιόνια στα ορεινά συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα.

    Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 10 βαθμούς Κελσίου.

    Σε μονοψήφια επίπεδα βρίσκεται το θερμόμετρο στη Δυτική Μακεδονία, μάλιστα, χιόνια έπεσαν στα ορεινά των Γρεβενών, της Φλώρινας και της Κοζάνης.

    Σύμφωνα με την Εθνική μετεωρολογική υπηρεσία και το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο, σήμερα Μ. Τρίτη ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση και η θερμοκρασία θα αυξηθεί σταδιακά.

    [04] Η κλιματική αλλαγή "απειλεί" τους ηλικιωμένους

    Όχι μόνο οι καύσωνες, αλλά ακόμα και οι σχετικά μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας τα καλοκαίρια, οι οποίες όμως διαχρονικά έχουν γίνει μεγαλύτερες και συχνότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη αναδεικνύει ένα νέο μακροπρόθεσμο παράγοντα κινδύνου, πέρα από τους καύσωνες που έχουν άμεσες επιπτώσεις, καθώς επισημαίνει ότι ακόμα και μία αυξομείωση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου πάνω από το συνηθισμένο, εφόσον γίνεται σε βάθος χρόνου, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν σε βάθος χρόνου στοιχεία για την υγεία περίπου 3,7 εκατ. ανθρώπων άνω των 65 ετών σε 135 πόλεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά θανάτου είναι υψηλότερα στις πόλεις εκείνες όπου τα καλοκαίρια υπάρχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις του θερμομέτρου.

    [05] Το "παρών" στις εκλογές θα δώσει ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Π. Βαρδίκος

    Ο βουλευτής του νομού Σάμου Πυθαγόρας Βαρδίκος διέψευσε ότι υπάρχει δήλωσή του σύμφωνα με την οποία δεν θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

    Ο κ. Βαρδίκος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έκανε λόγο για παρερμηνεία της χθεσινοβραδινής ομιλίας του στη Βουλή, η οποία, όπως ο ίδιος είπε, είναι η τελευταία, όμως για την παρούσα βουλή.

    Συγκεκριμένα το επίμαχο σημείο της ομιλίας του που σύμφωνα με τον βουλευτή παρερμηνεύτηκε είναι το εξής:

    "Επειδή μπορεί η Βουλή αυτή να κλείσει αύριο, η σημερινή ομιλία μου θα είναι η τελευταία γι' αυτή τη Βουλή. Γι' αυτό θέλω να ζητήσω συγνώμη από όσους με τις αποφάσεις μου έβλαψα. Το έπραξα όμως με πλήρη συνείδηση ότι έτσι αποφεύγονται τα πολύ χειρότερα. Έτσι μένουμε όρθιοι."

    [06] Με κινητοποιήσεις απειλούν οι βενζινοπώλες

    Για υπαναχώρηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκη Βορίδη, από τη συμφωνία αναφορικά με τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ πρατηρίων και σούπερ ? μάρκετ, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων.

    Η ΠΟΠΕΚ προειδοποιεί επίσης για κινητοποιήσεις, τόσο για το θέμα των αποστάσεων, όσο και για το «κούρεμα» των αποθεματικών του Επικουρικού Ταμείου του κλάδου (ΤΕΑΠΥΚ).

    «Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκη Βορίδη προς την Ομοσπονδία μας για διαμόρφωση των αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ πρατηρίων και σούπερ ? μάρκετ στα 40 μέτρα, το κείμενο του νόμου που ψηφίστηκε τελικά από τη Βουλή προβλέπει ότι οι αποστάσεις μειώνονται στα 30 μέτρα», αναφέρει συγκεκριμένα η Ομοσπονδία. Και εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του κλάδου για την αλλαγή στάσης, που έγινε, όπως αναφέρει, χωρίς να δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση.

    Το ΔΣ της ΠΟΠΕΚ θα συνεδριάσει αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα για να συζητήσει τους τρόπους κινητοποίησης του κλάδου.

    [07] Το Ιράν δεν εξάγει πλέον πετρέλαιο προς την Ελλάδα

    "Αυτή τη στιγμή, το Ιράν δεν πωλεί πλέον πετρέλαιο στην Ελλάδα" δήλωσε ο Ροστάμ Γασέμι προσθέτοντας ωστόσο ότι "το Ιράν δεν συναντά κανένα πρόβλημα στην πώληση του πετρελαίου του και των πετρελαϊκών του προϊόντων".

    Δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ, το Ιράν παράγει 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει περί τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια. Το Ιράν εξήγε κατά μέσο όρο 100.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Ελλάδα το 2011, που αντιστοιχεί το εν τρίτον των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου.

    [08] ΑΕΚ: "Κουτί" η μετάθεση της 29ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας

    Ό,τι πρέπει ήταν για την ΑΕΚ η μετάθεση της 29ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας, από αύριο Τετάρτη που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 18 Απριλίου.

    Ο λόγος έχει να κάνει με τα πολλά αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση και τα οποία δεν υπήρχε περίπτωση ούτε καν να μετριαστούν εφόσον διεξαγόταν η αναμέτρηση με τον Ατρόμητο.

    Πέραν των τραυματιών Δέλλα και Ρίκκα (που συνέχισαν ατομικό πρόγραμμα) και του Σιαλμά (αποθεραπεία), απόντες από τοχθεσινό πρόγραμμα ήταν και οι Κοντοές (έκανε φυσιοθεραπεία λόγω τενοντίτιδας επιγονατιδικού), Καφές (ταλαιπωρείται από ίωση), Βάργκας, που ακολούθησε πρόγραμμα αποθεραπείας.

    [09] Kαλλιτεχνική εκδήλωση στη Σπιναλόγκα, δια χειρός Τσόκλη

    Η Σπιναλόγκα, ο τραγικός τόπος εγκλεισμού των λεπρών από το 1903 μέχρι το 1957, μετατρέπεται φέτος το καλοκαίρι σε έργο σύγχρονης τέχνης διά χειρός Κώστα Τσόκλη.

    Μαζί με ομάδα συνεργατών, τεχνικών και συμβούλων ο γνωστός εικαστικός, εμπνευσμένος από την ιστορία του νησιού θα στήσει μια εικαστική εκδήλωση με τίτλο « Εσύ ο τελευταίος λεπρός» που θα εγκαινιαστεί στις 2 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Οκτώβρη 2012.

    «Όπως στις αρχαίες τραγωδίες, όπου η μοίρα των ηρώων είναι πάντα ζοφερή και έρχεται η ομορφιά του Λόγου και οι αναπάντεχες λύσεις των πολύπλοκων σχέσεων και καταστάσεων να λυτρώσει τους ήρωες, αλλά και το θεατή, έτσι κι εδώ, φιλοδοξώ, πρώτα να ταυτίσω τον επισκέπτη με εκείνους που απομονωμένοι από την κοινωνία έβλεπαν το σώμα τους και τις ψυχές τους σιγά - σιγά να λιώνουν, και ύστερα να τον λυτρώσω μέσω της γοητείας της φύσης και της τέχνης, οδηγώντας τον τελικώς, στη συνειδητοποίηση της δικιάς του τύχης, του να μπορεί δηλαδή να απολαμβάνει τα δώρα της ζωής, της ελευθερίας, και της τέχνης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσόκλης για το έργο.

    Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας, την Περιφέρεια Κρήτης, τον δήμο Αγίου Νικολάου και το Δημοτικό «Μουσείο Κώστα Τσόκλη» και τελεί υπό την αιγίδα της Eλληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

    [10] Η παχυσαρκία της εγκύου επικίνδυνη για παιδιά με αυτισμό ή προβλήματα λόγου

    Τα παιδιά που γεννήθηκαν από παχύσαρκες ή πολύ υπέρβαρες γυναίκες, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού ή άλλων αναπτυξιακών διαταραχών, όπως στον προφορικό και γραπτό λόγο, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ειδικό στη βιοστατιστική Πάουλα Κρακόβιακ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής "Pediatrics", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν περισσότερα από 1.000 παιδιά. Βρήκαν ότι όσα είχαν γεννηθεί από παχύσαρκες μητέρες, είχαν εξαιρετικά αυξημένο (κατά 67%) κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού σε σχέση με τα παιδιά μητέρων με φυσιολογικό βάρος, ενώ υπερδιπλάσιος ήταν και ο κίνδυνος για άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως τα προβλήματα λόγου.

    [11] Επίσχεση εργασίας στο πλοίο "Βιτσέντζος Κορνάρος"

    Αγνωστο παραμένει πότε θα πραγματοποιήσει εκ νέου τα δρομολόγιά του το πλοίο της εταιρείας LANE το «Βιτσέντζος Κορνάρος», καθώς το πλήρωμα πραγματοποιεί από χθες επίσχεση εργασίας για μη καταβολή δεδουλευμένων.

    Η εταιρεία σε επιστολή της προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά αναγνωρίζει το πρόβλημα και αναφέρει ότι της οφείλονται από το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας 1.700.000 ευρώ από τις επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές.

    Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί προφορικά ο εισαγγελέας, ενώ σύμφωνα με τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά αναμένεται και η σύνταξη δικογραφίας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων.

    Στη πρόσφατη συνάντηση που είχε η αρμόδια υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Α.Διαμαντοπούλου με τους συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, τους διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχει εκταμιευθεί το ποσό των 15 εκατ.ευρώ που είναι χρήματα από επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές και οφείλονται σε πλοιοκτήτριες εταιρείες.

    Στο συγκεκριμένο πλοίο, που πραγματοποιεί την διαδρομή στην «άγονη γραμμή» Πειραιά, Κύθηρα, Γύθειο, Καλαμάτα, Μονεμβασιά, Αντικύθηρα, Κίσαμος (Καστέλλι), εργάζονται περίπου 60 άτομα πλήρωμα και όπως καταγγέλλουν, έχουν να πληρωθούν εδώ και πέντε μήνες, και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2011.

    [12] Ψηφίζονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ

    Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται σήμερα, θα μπορούν οι οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), να κάνουν αίτηση για την υπαγωγή τους στις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλες.

    Η ρύθμιση προβλέπει έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ καταβολή ή έως έξι διμηνιαίες δόσεις και έκπτωση 75% σε περίπτωση εξόφλησης από επτά έως δέκα δόσεις, ενώ για αποπληρωμή σε περισσότερες δόσεις η έκπτωση είναι 40% επί των πρόσθετων τελών.

    Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, να ζητήσουν την υπαγωγή τους κατά μια ή και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες από αυτήν που βρίσκονται, εφόσον δεν οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλουν τις δόσεις τους με συνέπεια. Με τον τρόπο αυτό οι οφειλέτες θα μπορούν να πληρώνουν ανά μήνα λιγότερα χρήματα ενώ η ισχύς της διάταξης λήγει τον Ιανουάριο του 2015.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 April 2012 - 8:30:33 UTC