Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ευρώπη "πετάει" για τα παγωμένα φεγγάρια του Δία
  • [02] Από τα 13 τους τα Ελληνόπουλα στη χρήση ουσιών
  • [03] Η κρίση στο επίκεντρο της 35ης Γιορτής Βιβλίου
  • [04] Υπό δοκιμή το πρώτο εμβόλιο νικοτίνης
  • [05] Δωρεάν e- μαθήματα από ΜΙΤ και Χάρβαρντ
  • [06] Που μιλούν σήμερα οι αρχηγοί των κομμάτων
  • [07] Στρατιώτης αυτοτραματίστηκε θανάσιμα, κατά τη διάρκεια σκοπιάς
  • [08] Η Lufthansa θα προχωρήσει σε περικοπές 3.500 θέσεων εργασίας
  • [09] Ο Μπιλ Κλίντον υπέρ της ανάπτυξης για αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ
  • [10] Το εντυπωσιακό ρεκόρ του Μουρίνιο, ενός κορυφαίου προπονητή ποδοσφαίρου
  • [11] Τα μικρο-φύκια, εναλλακτική στο πετρέλαιο
  • [12] Μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιβίωσης για τις γυναίκες με μελάνωμα

  • [01] Η Ευρώπη "πετάει" για τα παγωμένα φεγγάρια του Δία

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), όπου συμμετέχει και η Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι επέλεξε την αποστολή διαστημοπλοίου στους μακρινούς και παγωμένους δορυφόρους του αέριου γίγαντα Δία ως τον επόμενο μεγάλο ευρωπαϊκό διαστημικό στόχο.

    Θα είναι η πρώτη αμιγώς ευρωπαϊκή αποστολή στο ηλιακό μας σύστημα πέρα από τον Άρη, αν και δεν αποκλείεται στην πορεία η αμερικανική NASA, παρά τη στενότητα του προϋπολογισμού της, να δηλώσει συμμετοχή τελικά, από τη στιγμή μάλιστα που εγκατέλειψε πλέον -λόγω κόστους- την ιδέα να στείλει ένα δικό της σκάφος γύρω από τον δορυφόρο Ευρώπη.

    Το σκάφος Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE), βάρους περίπου πέντε τόνων, σύμφωνα με το BBC και το "Nature", προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2022 με πύραυλο «Αριάν» και να φθάσει το 2030 στον προορισμό του, με στόχο να μελετήσει κυρίως τον Γανυμήδη και, δευτερευόντως, την Ευρώπη και την Καλλιστώ. Ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» της αποστολής θα είναι η αναζήτηση μορφών εξωγήινης ζωής, μάλλον σε μικροβιακή μορφή (χωρίς να αποκλείεται κάτι περισσότερο), στους πιθανολογούμενους ωκεανούς κάτω από την παγωμένη επιφάνεια είτε της Ευρώπης, είτε του Γανυμήδη.

    [02] Από τα 13 τους τα Ελληνόπουλα στη χρήση ουσιών

    Από νωρίς τα ελληνόπουλα «μπαίνουν» στη χρήση ουσιών, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

    Όπως καταδεικνύει η έρευνα, τα Ελληνόπουλα, «μπαίνουν» από τα 13 τους στον κόσμο των ναρκωτικών, του αλκοόλ και του τσιγάρου.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 683 σχολεία με τη συμμετοχή 37.040 μαθητών, ηλικίας 13 έως 19 ετών, και καταγράφει την ανησυχητική αύξηση στη χρήση χασίς.

    Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλιώρη, εξηγεί στο ΑΜΠΕ ότι η πλειονότητα των παιδιών που δοκιμάζουν χασίς, περνούν από τον πειραματισμό στη συστηματική χρήση.

    Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνει η κ. Μαλιώρη, προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα και σύμφωνα με την έρευνα, πιο στενά «φλερτάρουν» με τα ναρκωτικά οι έφηβοι στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, με 18,2% των αγοριών και 8,3% των κοριτσιών, να έχουν δοκιμάσει χασίς τουλάχιστον μία φορά.

    Άλλες ουσίες που χρησιμοποιούν οι έφηβοι είναι οι εισπνεόμενες κόλες, που κυκλοφορούν νόμιμα στο εμπόριο, τα βερνίκια και τα διαλυτικά. Ακολουθούν τα ηρεμιστικά υπνωτικά χάπια, τα οποία λαμβάνονται χωρίς την συνταγή γιατρού.

    [03] Η κρίση στο επίκεντρο της 35ης Γιορτής Βιβλίου

    Κάλπη θα "στήσουν" οι Ελληνες γελοιογράφοι, την Παρασκευή, 4 Μαΐου, στα εγκαίνια της 35ης Γιορτής βιβλίου, καλώντας τους επισκέπτες να ψηφίσουν για τα κόμματα και τις εκλογές, με ένα σκίτσο, μια ατάκα, ένα συναίσθημα ή ένα σύνθημα.

    Την κάλπη, θα ανοίξουν οι γελοιογράφοι στις 5 Μαΐου, ώρα 8 μ.μ και θα βραβεύσουν την καλύτερη έμπνευση, με ένα μπλουζάκι της επιλογής του νικητή.

    Η έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας, με θέμα την κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη, από 26 Ελληνες γελοιογράφους, είναι μια από τις εκδηλώσεις της φετινής γιορτής του βιβλίου, η οποία μετά από χρόνια, επιστρέφει στο Πεδίον του Αρεως, από τις 4 έως 20 Μαΐου, με τη συμμετοχή 122 εκδοτών.

    Και παρά το γεγονός ότι ο χώρος του βιβλίου διανύει μια χρονιά κατά την οποία, η πτώση του τζίρου στο βιβλίο, σύμφωνα με τους εκδότες, αναμένεται να αγγίξει ίσως και το 50%, το αντίθετο ισχύει για τις βιβλιοθήκες, οι οποίες σχεδόν διπλασίασαν τους χρήστες τους, είπε στην παρουσίαση του προγράμματος της 35ης Γιορτής Βιβλίου, η Χριστίνα Κυριακοπούλου, πρόεδρος των Βιβλιοθηκονόμων.

    [04] Υπό δοκιμή το πρώτο εμβόλιο νικοτίνης

    Ένα νέο ανορθόδοξο σύμμαχο κατά του τσιγάρου μπορεί να έχουν σύντομα στο πλευρό τους όσοι θέλουν να το κόψουν, αλλά δυσκολεύονται. Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο νικοτίνης στον κόσμο, που αναπτύσσει μία αμερικανική εταιρία.

    Το εμβόλιο επιδιώκει να εμποδίσει την νικοτίνη να φθάσει στον εγκέφαλο και έτσι να ανατροφοδοτήσει την απόλαυση -και την εξάρτηση- που νιώθει ο καπνιστής. Αν το κάπνισμα δεν προκαλεί πια την ίδια ευχαρίστηση, τότε ο καπνιστής είναι ευκολότερο να το κόψει. Στόχος μάλιστα είναι η επίδραση του εμβολίου να διαρκεί για αρκετά χρόνια.

    Το εμβόλιο συνίσταται σε μία ένεση συνθετικών νανοσωματιδίων που πυροδοτεί μία αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του καπνιστή, έτσι ώστε να δημιουργήσει ειδικά αντισώματα κατά της νικοτίνης.

    [05] Δωρεάν e- μαθήματα από ΜΙΤ και Χάρβαρντ

    Δύο από τα πιο διάσημα αμερικανικά πανεπιστήμια στον κόσμο, το Χάρβαρντ και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), παρόλο που συχνά θεωρούνται ανταγωνιστικά μεταξύ τους, ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να συνεργαστούν, προκειμένου να προσφέρουν online μαθήματα μέσω διαδικτύου και μάλιστα δωρεάν.

    Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούν βιντεομαθήματα, θα συμμετέχουν σε online εργαστήρια και θα δίνουν διαδικτυακά τεστ, ενώ στο τέλος -με ένα μικρό χρηματικό αντίτιμο- αν θέλουν, θα αποκτούν και το σχετικό έγγραφο αποδεικτικό φοίτησης. Βέβαια, για να αποκτήσει κανείς ένα πραγματικό διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πτυχίο από το ΜΙΤ ή το Χάρβαρντ, θα πρέπει να γίνει κανονικά δεκτός σε κάποιο από αυτά και να παρακολουθεί τα μαθήματά τους ψυχή τε και σώματι!

    Τα δύο πανεπιστήμια παραμένουν άκρως επιλεκτικά, όσον αφορά τις αιτήσεις εισδοχής στην αρχή κάθε πανεπιστημιακής χρονιάς. Φέτος το μεν ΜΙΤ δέχτηκε μόνο το 8,9% των ενδιαφερομένων φοιτητών, το δε Χάρβαρντ ακόμα λιγότερους (μόλις το 5,9%).

    [06] Που μιλούν σήμερα οι αρχηγοί των κομμάτων

    Απόψε, στις 7.30, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Ζάππειο, με ομιλητή τον Αντώνη Σαμαρά.

    Ο Ευ. Βενιζέλος θα μιλήσει στις 7 το βράδυ σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην πλατεία Μουσείου στη Ρόδο, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί η κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Σύνταγμα.

    Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7.30 το βράδυ στην Ομόνοια, με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα και χαιρετισμό από τον Μανώλη Γλέζο.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του ομιλία στις 7 το βράδυ, στο ξενοδοχείο PORTO PALACE.

    Το βράδυ, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη.

    Χθες, πραγματοποιήθηκαν οι κεντρικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ με ομιλία της Α. Παπαρήγα στο Πεδίον του Άρεως καθώς και της Κοινωνικής Συμφωνίας της Λ. Κατσέλη και του Χ. Καστανίδη στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ.

    Η Α. Παπαρήγα θα μιλήσει σήμερα σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Πέραμα, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη στο Περιστέρι.

    [07] Στρατιώτης αυτοτραματίστηκε θανάσιμα, κατά τη διάρκεια σκοπιάς

    Ένας στρατιώτης αυτοτραματίστηκε θανάσιμα με το τουφέκι του, χθες, ενώ εκτελούσε τα καθήκοντα του σκοπού σε διπλή σκοπιά του στρατοπέδου, στις εγκαταστάσεις της 180 Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΧΩΚ στο Αιγάλεω, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

    Για τα αίτια του περιστατικού, διατάχθηκε προανάκριση από τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ενώ η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του θανόντος.

    [08] Η Lufthansa θα προχωρήσει σε περικοπές 3.500 θέσεων εργασίας

    Η αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε τα σχέδιά της να περικόψει 3.500 θέσεις εργασίας στις διοικητικές της υπηρεσίες ανά τον κόσμο στο πλαίσιο της προσπάθειάς της επιστροφής στην κερδοφορία.

    "Μπορούμε μόνο να διαφυλάξουμε θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις αναδιοργανώνοντας τις διοικητικές λειτουργίες και αποδεχόμενοι τις περικοπές σήμερα", αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο επικεφαλής Κριστόφ Φραντς.

    Η Lufthansa είχε καλύτερη απόδοση εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σε σχέση με άλλες εταιρίες όπως η Air France-KLM και η British Airways, αλλά ο Φραντς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στην αρχή του περασμένου έτους, έχει δηλώσει ότι η εταιρία πρέπει να μειώσει ριζικά τις δαπάνες για να παραμείνει ανταγωνιστική.

    Ο ίδιος έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το τέλος του 2014 καθώς στενεύουν τα περιθώρια εξαιτίας των υψηλών τιμών των καυσίμων, της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και του σκληρού ανταγωνισμού από εταιρίες χαμηλού κόστους και από αεροπορικές εταιρίες της Μέσης Ανατολής.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [09] Ο Μπιλ Κλίντον υπέρ της ανάπτυξης για αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ

    Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να βγει από την κρίση χρέους υιοθετώντας απλώς μέτρα λιτότητας, αλλά θα πρέπει να προωθήσει περισσότερο την ανάπτυξη, τόνισε ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον μιλώντας στο Μπέβερλι Χιλς στη διεθνή οικονομική διάσκεψη του Ινστιτούτου Μίλκεν.

    "Στην Ευρώπη, το κλειδί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι το να βλέπεις την κατάσταση μακροπρόθεσμα: προώθηση της ανάπτυξης αντί για το σημερινό σχέδιο περιορισμού τους χρέους, μέσω της περικοπής των εξόδων και της αύξησης των φόρων", επισήμανε ο Κλίντον.

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε πως οι χώρες που ανήκουν στη νομισματική ένωση θα έπρεπε να έχουν προβλέψει μια στρατηγική εξόδου από το ευρώ για τις πιο αδύναμες χώρες, οι οποίες εντάχθηκαν στη νομισματική ένωση σε μια ευνοϊκή περίοδο, αλλά σήμερα απειλούνται με έξοδο.

    Τέλος, οΜπιλ Κλίντον εξέφρασε την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα των ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων, παρά μόνο μέσω της ανάπτυξης.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [10] Το εντυπωσιακό ρεκόρ του Μουρίνιο, ενός κορυφαίου προπονητή ποδοσφαίρου

    Ο Ζοζέ Μουρίνιο θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην Ιστορία του ποδοσφαίρου και η πλούσια σε διακρίσεις καριέρα του, το αποδεικνύει περίτρανα.

    Ο 49χρονος Πορτογάλος τεχνικός, πέρασε από εχθές το βράδυ, στο «πάνθεον» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, καθώς έγινε ο μόλις τρίτος προπονητής στην «γηραιά ήπειρο», που κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, μετά τον Ερνστ Χάπελ και τον Τζιοβάνι Τραπατόνι.

    Ο «Special One» οδήγησε την Ρεάλ Μαδρίτης, στον 32ο τίτλο της πολύχρονης Ιστορίας της και έβαλε το όνομα του στην «χρυσή βίβλο» των κορυφαίων τεχνικών, καθώς εκτός από την πριμέρα ντιβιζιόν, έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα Πορτογαλίας με την Πόρτο (2003 και 2004), την πρέμιερ λιγκ με την Τσέλσι (2005 και 2006) και το καμπιονάτο με την Ιντερ (2009 και 2010).

    [11] Τα μικρο-φύκια, εναλλακτική στο πετρέλαιο

    Τα μικρο-φύκια, πηγή βιοκαυσίμων που μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο, είναι ένας τομέας που θα αναπτυχθεί ιδιαίτερα λόγω των επενδύσεων και των καινοτόμων τεχνολογιών απόσπασης, εκτιμούν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες.

    Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Ενέργειας, τα μικρο-φύκια θα μπορούν τελικά να αντικαταστήσουν έως το 17% των αμερικανικών πετρελαϊκών εισαγωγών.

    Το υπουργείο αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον 30 προγράμματα για την παραγωγή βιοκαυσίμων από μικρο-φύκια έναντι επενδύσεων συνολικού ύψους 85 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πιο πρόσφατο πρόγραμμα ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    "Στις ΗΠΑ τα βιοκαύσιμα που αντλούνται από φύκια θα παραχθούν αρχικά για τις ένοπλες δυνάμεις και τις αερομεταφορές. Συνεπώς εκ του γεγονότος αυτού θα πρέπει να αναμένουμε πιθανώς την έναρξη της προσεχούς δεκαετίας για διάθεση ευρείας κλίμακας για τους αυτοκινητιστές", εξηγεί ο πρόεδρος της Originoil.

    [12] Μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιβίωσης για τις γυναίκες με μελάνωμα

    Οι γυναίκες που εμφανίζουν μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε σχέση με τους άνδρες, ενώ παράλληλα κινδυνεύουν λιγότερο από μεταστάσεις και την επανεμφάνιση της νόσου μετά την θεραπεία, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, με επικεφαλής τον Άριεν Τζόοσε του τμήματος δημόσιας υγείας της Ιατρικής Σχολής του ολλανδικού πανεπιστημίου Έρασμος στο Ρότερνταμ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας "Journal of Clinical Oncology", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενη μελέτη, η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μελάνωμα είναι λιγότερο θανατηφόρο στην περίπτωση των γυναικών.

    Οι στατιστικές δείχνουν ότι από τους θανάτους από μελάνωμα κάθε χρόνο, μόνο το 35% περίπου αφορούν τις γυναίκες και το 65% τους άνδρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 May 2012 - 8:30:32 UTC