Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας
  • [02] Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διευρευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης
  • [03] Αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας

    Πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με δύο προϋποθέσεις, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Η πρώτη προϋπόθεση, είπε ο κ. Σαμαράς, είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η δεύτερη είναι η τροποποίηση των πολιτικών του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας.

    Κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος, και προς τούτο προτίθεται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, όπως δήλωσε, ο Πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Στην κυβέρνηση αυτή πρέπει να μετέχουν όλες οι δυνάμεις με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό προκειμένου να έχει πολιτική νομιμοποίηση και αποδοχή στο εξωτερικό, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι μετά το σημερινό αποτέλεσμα δεν είναι δυνατή μια κυβέρνηση του παλιού δικομματισμού.

    Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί πρέπει να διασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και εθνική ευθύνη και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη όσοι θεωρούν ότι το μνημόνιο μπορεί να χαλαρώσει, με δεδομένο ότι σε λίγες ημέρες πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

    [02] Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διευρευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης

    Έντεκα κρίσιμες ημέρες, μέσα στις οποίες θα κριθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, απομένουν μέχρι τη σύγκληση της νέας Βουλής καθώς η 17η Μαϊου έχει ορισθεί με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει υπογραφεί ως η ημέρα που θα πρέπει να συγκληθεί η νέα Βουλή. Το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών στα τρία πρώτα κόμματα και με διαφορά τριών ημερών για κάθε διερευνητική εντολή.

    Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν ανέδειξε αυτοδύναμη κυβέρνηση ώστε να έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 37 παράγραφος 2 του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και συνεπώς ενεργοποιείται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

    Σύμφωνα με όσα ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 37, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να δώσει στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ως τον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ο κ. Σαμαράς, αν δεν επιλέξει να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή, έχει τρεις ημέρες περιθώριο να επιδιώξει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών.

    Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, εν προκειμένω του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έχει επίσης τρεις ημέρες περιθώριο να διερευνήσει αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

    Εάν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια του κ. Τσίπρα για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο που επίσης μέσα σε τρεις ημέρες θα πρέπει να διακριβώσει αν εκείνος έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης

    Το Σύνταγμα ορίζει ότι αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

    Τι γίνεται αν τελικά η χώρα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές; Το Σύνταγμα (άρθρο 54) ορίζει ότι αν γίνουν άμεσα βουλευτικές εκλογές, και πάντως αν αυτές διεξαχθούν μετά την 31η Μαϊου, τότε θα πρέπει να διενεργηθούν με βάση την τελευταία απογραφή, δηλαδή την απογραφή που έγινε μόλις ένα χρόνο πριν και θα πρέπει να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος Μαϊου. Τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε ανακατανομή των εδρών που αντιστοιχούν στις εκλογικές περιφέρειες. Να σημειωθεί ότι με βάση την εκλογική νομοθεσία, αν γίνουν εκλογές μέσα σε διάστημα μικρότερο από τους 18 μήνες από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης.

    [03] Αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

    Τον κίνδυνο δυσκολίας στον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και την επιστροφή των αμφιβολιών για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επισημαίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του εκλογικού αποτελέσματος.

    Για "καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη", αποτέλεσμα κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung και αναφέρεται σε "μαύρα σύννεφα που κρέμονται και πάλι" πάνω από την Αθήνα. Η εφημερίδα προβλέπει δε ότι οι σημερινές εκλογές δεν ήταν οι τελευταίες και τονίζει ότι "είναι και πάλι ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ".

    Η εφημερίδα "Bild", με τίτλο "οι Έλληνες επιλέγουν το χάος", μιλάει για "διασυρμό των κομμάτων της κυβέρνησης" και ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων, αριστερών και δεξιών". Ο αρθρογράφος αμφισβητεί εάν υπάρχει πια πλειοψηφία για το πρόγραμμα λιτότητας και επισημαίνει: "για να το πούμε ωμά, είναι τελείως ασαφές, εάν η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις".

    Η "κατάρρευση" των δύο κομμάτων που στήριξαν την πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, στις βουλευτικές εκλογές θέτει αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εντός της ευρωζώνης, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει ακόμα ότι στην ανατροπή του παλαιού πολιτικού συστήματος θα πρέπει να προστεθεί και «η άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο στις εκλογές του 2009 είχε πάρει ποσοστό μόλις 0,29%».

    Οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται και τα μικρά ποσοστά των μοναδικών κομμάτων που έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν την πολιτική λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν οι πιστωτές στην Ελλάδα, καθιστούν πολύ δύσκολο το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας που θα ακολουθήσει τον δρόμο αυτό, προσθέτει το πρακτορείο.

    Η γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν επισημαίνει επίσης την κατακρήμνιση των δύο μεγάλων κομμάτων και τη σημαντική άνοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς.

    Από την πλευρά του, το πρακτορείο Ρόιτερς γράφει ότι τα μεγάλα κόμματα "σφυροκοπήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής" λόγω της εντεινόμενης οικονομικής δυσπραγίας που οφείλεται στις περικοπές που επέβαλε το ΔΝΤ, γεγονός που γεννά "αμφιβολίες για το μέλλον της Αθήνας στη ζώνη του ευρώ".

    Το Γερμανικό Πρακτορείο, κάνοντας επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, υπογραμμίζει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι, οργισμένοι με τα μέτρα λιτότητας φαίνεται ότι τιμώρησαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επιλέγοντας να ψηφίσουν τα μικρότερα κόμματα των άκρων του πολιτικού φάσματος.

    Το BBC στην ιστοσελίδα του μιλά για τις "δραματικές απώλειες" των δύο μεγάλων κομμάτων και σημειώνει ότι σε όλη την Ελλάδα εκφράζεται "θυμός για τα σκληρά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια". Από την άλλη, η βρετανική εφημερίδα Guardian κάνει λόγο για "ράπισμα" των ψηφοφόρων στα μεγάλα κόμματα που στήριξαν τη λιτότητα στην Ελλάδα.

    Η ιταλική Κοριέρε ντέλα Σέρα, υπό τον τίτλο "Χάος στην Ελλάδα" μιλά στο ρεπορτάζ της για την κατάρρευση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και τη ραγδαία άνοδο των εξτρεμιστών ενώ η Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι «καταρρέουν τα κόμματα της ευρωπαϊκής λιτότητας» και επισημαίνει την «άνοδο της αριστεράς, που ξεπερνάει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά, αλλά και την είσοδο των νεοναζιστών στο κοινοβούλιο».

    «Οι φιλοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή», γράφει η ισπανική Ελ Παΐς που υπογραμμίζει την πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και την άνοδο των ριζοσπαστών ενώ η Ελ Μούντο τονίζει ότι "η πολυδιάσπαση στο ελληνικό κοινοβούλιο απειλεί τις μεταρρυθμίσεις που αξιώνει η ΕΕ".

    Την ανησυχία της Ευρώπης για την πορεία των προγραμμάτων λιτότητας μετά τις βουλευτικές εκλογές σημειώνει και η κρατική ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας RSI.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 May 2012 - 20:30:30 UTC