Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μηνύματα της ΕΕ στην Αθήνα για σεβασμό της συμφωνίας

  • [01] Μηνύματα της ΕΕ στην Αθήνα για σεβασμό της συμφωνίας

    Η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη αν δεν καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε αντάλλαγμα για το σχέδιο διάσωσής της που ενέκριναν οι 17 χώρες-μέλη της νομισματικής ένωσης, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    "Εάν οι συμφωνίες δεν τηρηθούν, αυτό σημαίνει ότι δεν πληρούνται οι όροι για να συνεχίσουμε με μια χώρα που δεν σέβεται τις δεσμεύσεις της", είπε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη που έδωσε στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι SkyTG24 και η οποία μεταδόθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του.

    Ο Μπαρόζο υπογράμμισε ότι "σέβεται την ελληνική δημοκρατία και το ελληνικό κοινοβούλιο". Όμως "θα πρέπει επίσης να σεβαστώ και τα άλλα 16 εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης που ενέκριναν το σχέδιο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα", συνέχισε.

    "Όλοι θα πρέπει να σεβαστούν τις συμφωνίες", τόνισε, σημειώνοντας: "Δεν θέλω να μιλήσω για μια συγκεκριμένη χώρα αλλά αν μια χώρα δεν σέβεται τους κανόνες, θα ήταν προτιμότερο να φύγει".

    Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ.Εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις ισχύουσες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν θα λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση, προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν. Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμη και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

    >Αν η Αθήνα δεν κρατήσει τον λόγο της, τότε θα πρόκειται για μια δημοκρατική απόφαση. Θα σημαίνει όμως επίσης και ότι δεν υπάρχει πια έδαφος για συνέχιση της χρηματοδότησης. Πρέπει και οι δανειστές να λογοδοτήσουν στους πολίτες τους<<, τονίζει ο Γερμανός τραπεζίτης και επισημαίνει ότι οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας θα ήταν σοβαρότερες για την ίδια τη χώρα από ό,τι για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

    Σόιμπλε:Το Βερολίνο θα συζητούσε αναπτυξιακά μέτρα για την Ελλάδα, αλλά οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν

    Η Γερμανία είναι έτοιμη να εξετάσει επιπρόσθετα μέτρα για να βοηθήσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά η η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ.

    "Αν οι Έλληνες έχουν κάποια ιδέα για το τί θα μπορούσαμε να κάνουμε, επιπροσθέτως, για να προωθήσουμε την ανάπτυξη, μπορούμε να το συζητήσουμε και να το σκεφτούμε", φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός υπουργός. "Όμως σε τελική ανάλυση (το θέμα είναι) να ξανακάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, να επιτρέψουμε στην οικονομία να αναπτυχθεί και να ανοίξουμε το δρόμο για να ξαναβγεί η χώρα στις διεθνείς αγορές", πρόσθεσε. "Γι' αυτό απαιτείται να γίνουν οι συμφωνημένες, θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά η χώρα δεν θα έχει προοπτικές", προειδοποίησε ο Σόιμπλε.

    Αισιόδοξη για την υπέρβαση της κρίσης εμφανίζεται η καγκελάριος Μέρκελ

    Η Γερμανία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει την κρίση, υποστήριξε σήμερα, στο εβδομαδιαίο διάγγελμά της, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. "Στη Γερμανία ζουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη χώρα (στην ΕΕ). Όμως αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι μεγαλύτερο στον κόσμο χρειαζόμαστε περισσότερους από εμάς και μόνο. Για αυτό η ΕΕ, με τους 500 εκατομμύρια κατοίκους της, είναι απλούστατα ένα πολύ, πολύ καλό πράγμα", είπε η Μέρκελ.

    Η καγκελάριος υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει ισχυροποιηθεί χάρη στις κοινές αντιλήψεις των χωρών για τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου, της θρησκείας και των μετακινήσεων. Η Μέρκελ πρόσθεσε επίσης ότι αισιοδοξεί πως θα μπορέσει να σφυρηλατήσει μια καλή σχέση συνεργασίας με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αφού κάτι τέτοιο είναι "πολύ σημαντικό και για τις δύο χώρες". Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Ντι Βελτ προειδοποίησε τον Ολάντ ότι θα πρέπει να τηρήσει το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο το οποίο ο σοσιαλιστής πρόεδρος θέλει να επαναδιαπραγματευτεί. "Όσον αφορά το Δημοσιονομικό Σύμφωνο: ισχύει. Όμως η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η ανάπτυξη. Αυτή δεν μπορεί να στηριχθεί στα χρέη, πρέπει να προέλθει από τον ανταγωνισμό και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", υποστήριξε.

    Μολονότι σημείωσε πως η Γερμανία θα πρέπει να προσέξει να μην επιβάλει τις πολιτικές απόψεις της στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο Βεστερβέλε πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. "Αν μια νέα κυβέρνηση τερματίσει μονομερώς τις συμφωνίες, δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα από την Ευρώπη", τόνισε.

    Εξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε πολύ μεγάλα μειονεκτήματα για όλους, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Αυστρίας

    Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε πολύ μεγάλα μειονεκτήματα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, προειδοποίησε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, σε συνέντευξή του το μεσημέρι, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, προσθέτοντας, πως όλοι θα κάνουν κάθε τι δυνατό για να μην συμβεί κάτι τέτοιο και να παραμείνει αλώβητη η Ευρωζώνη. Βέβαια, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως μια έξοδος από την Ευρωζώνη, όμως, όλες οι "σημαντικές δυνάμεις" στην Ευρώπη προσπαθούν για να κρατηθεί η Ευρωζώνη ανέπαφη. Απαντώντας στο ερώτημα, αν μια έξοδος από την Ευρωζώνη αποτελεί θέμα "ταμπού", ο κ. Φίσερ επισήμανε πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται εξαρτώνται από την πορεία των οικονομικών εξελίξεων και την αναζήτηση των μεγαλύτερων πλεονεκτημάτων και όχι από το αν πρόκειται ή όχι για θέμα "ταμπού".

    «Για την Ελλάδα πρέπει να υπερισχύσει το ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης» δήλωσε ο Μάσιμο ντ' Αλέμα

    Σε δήλωσή του προς το ειδησεογραφικό κανάλι Rainews, o ιταλός πρώην πρωθυπουργός και υπουργός των εξωτερικών, Μάσσιμο Ντ' Αλέμα, αναφέρθηκε ευθέως στην θέση της χώρας μας: >>Για την κατάσταση της Ελλάδας, ευθύνεται, σε μεγάλος μέρος, η Ευρώπη. Υιοθετήθηκε μια λύση που θυμίζει τιμωρία και που μπορεί να οδηγήσει σε κραχ της Δημοκρατίας<<, τόνισε ο Ντ΄Αλέμα. Σύμφωνα με τον ιταλό, κεντροαριστερό πολιτικό, >μια αλληλέγγυα Ευρώπη μπορούσε να λύσει άμεσα το πρόβλημα, με σαφώς περιορισμένη οικονομική βοήθεια<<. >>Τώρα, επιτέλους", πρόσθεσε ο Μάσσιμο Ντ' Αλεμα, πρέπει να υπερισχύσει το ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης<<. Γερμανία: Αν η Ελλάδα δεν κρατήσει το λόγο της, δεν υπάρχει έδαφος για συνέχιση της χρηματοδότησης, προειδοποιεί ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ 12/05/2012 12:28 ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 May 2012 - 14:30:29 UTC