Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι τράπεζες καταγγέλλουν τον Moody's για "επίθεση εναντίον της Ιταλίας"
  • [02] "Χρυσάφι" για το κυπριακό αέριο
  • [03] Άσκηση ετοιμότητας αεροπορικών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης
  • [04] Ύφεση 6,2% κατέγραψε το α΄ τρίμηνο η ελληνική οικονομία
  • [05] Τροποποίηση προϋπολογισμού για ηλεκτρονικές "δράσεις"
  • [06] Σε αρνητική τροχιά και ο τουριστικός κλάδος ως αποτέλεσμα της πολιτικής αστάθειας
  • [07] "Καταστροφική" ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ο Κ. Σημίτης
  • [08] Ενδιαφέρον στα κοινωνκά δίκτυα για τη συνέντευξη Τσίπρα στο ΑΜΠΕ
  • [09] Σε δίκη ο Β. Παπαγεωργόπουλος για «μαύρη τρύπα» ύψους 51,4 εκατ. ευρώ
  • [10] Μηδενική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το α' τρίμηνο
  • [11] Σε 610,2 εκατ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές το α' τετράμηνο
  • [12] Άντληση 1,3 δισ. ευρώ από το Δημόσιο μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων
  • [13] Kανονικά θα πληρωθεί το ομόλογο των 435 εκ.ευρώ που λήγει σήμερα

  • [01] Οι τράπεζες καταγγέλλουν τον Moody's για "επίθεση εναντίον της Ιταλίας"

    Η ένωση ιταλικών τραπεζών (ABI) χαρακτήρισε σήμερα την απόφαση του οίκου Moody's να μειώσει τη βαθμολογία 26 τραπεζών της χώρας ως "επίθεση εναντίον της Ιταλίας".

    "Για την ABI, η απόφαση του Moody's είναι μια επίθεση εναντίον της Ιταλίας, των επιχειρήσεών της, των οικογενειών της και των πολιτών της", διαμαρτύρεται η ένωση σε ανακοίνωσή της.

    Η κύρωση αυτή είναι "ανεύθυνη, ακατανόητη και αδικαιολόγητη", αναφέρει ακόμη η ABI, σύμφωνα με την οποία "οι οίκοι αξιολόγησης επιβεβαιώνουν άλλη μια φορά πως αποτελούν ένα στοιχείο αποσταθεροποίησης των αγορών με τις μεροληπτικές και αντιφατικές κρίσεις τους".

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [02] "Χρυσάφι" για το κυπριακό αέριο

    Έμπρακτα, αποδεικνύουν οι διεθνείς ενεργειακές εταιρείες το ενδιαφέρον τους για τα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», μία κοινοπραξία η οποία έχει υποβάλει πρόταση για απόκτηση δικαιωμάτων διεξαγωγής ερευνών σε συγκεκριμένο οικόπεδο, με στόχο τον εντοπισμό υδογονανθράκων, υποστηρίζει την πρότασή της με προκαταβολή που ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ.

    Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για το ότι το ύψος των εφάπαξ προκαταβολών, που περιέχονται στις προσφορές της περασμένης Παρασκευής, κυμαίνεται από 60 έως και 120 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι το ύψος της προκαταβολής είναι ένα από τα κριτήρια της τελικής επιλογής.

    Η πραγματικότητα, που διαμορφώθηκε την τελευταία ημέρα της υποβολής προσφορών, οδήγησε τον διευθυντή ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου να δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό «Λόγος» ότι, δεδομένου ότι ενδέχεται να ανατεθούν, στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, τέσσερα ή και πέντε οικόπεδα, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί, σε έναν περίπου χρόνο, να εισπράξει 500 εκατ. ευρώ, προκαταβολικά.

    [03] Άσκηση ετοιμότητας αεροπορικών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης

    Τις αεροπορικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης διέταξε ξαφνικά σήμερα το πρωί, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος, να εκτελέσουν αποστολή προκειμένου να διαπιστώσει το επίπεδο ετοιμότητας τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή αφορούσε σε απομακρυσμένη περιοχή και ο χρόνος αντίδρασης των αεροπορικών δυνάμεων ήταν πολύ μικρότερος του προβλεπομένου.

    [04] Ύφεση 6,2% κατέγραψε το α΄ τρίμηνο η ελληνική οικονομία

    Σε μεγάλη ύφεση της τάξης του 6,2% βρέθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, με τις προβλέψεις για επάνοδο στην ανάπτυξη να είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες.

    Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ΑΕΠ μειώθηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος κατά 6,2% και ανήλθε σε 40,761 δισ. ευρώ, από 43,448 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2011.

    Η νέα μείωση του ΑΕΠ οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συρρίκνωση της κατανάλωσης (ως επί το πλείστον της ιδιωτικής) και των επενδύσεων (ιδιωτικών και δημόσιων). Στον αντίποδα, θεωρείται ότι μικρό ήταν το αντιστάθμισμα στη μείωση του ΑΕΠ από τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.

    Επίσης, με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 η ύφεση στην ελληνική οικονομία ανήλθε σε 6,95% σε μέσα επίπεδα (-8% το α΄ τρίμηνο, -7,3% το β΄ τρίμηνο, -5% το γ΄ τρίμηνο και -7,5% το δ΄ τρίμηνο).

    Σημειώνεται ότι στις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετέβαλλε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ στην Ελλάδα εφέτος και θεωρεί ότι η χώρα θα έχει ύφεση της τάξης του 4,7%, αντί του 4,4% των αρχικών εκτιμήσεων. Με αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία να είναι για πέμπτο συνεχή χρόνο σε βαθιά ύφεση.

    Διαβάστε επίσης:

    Μηδενική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το α' τρίμηνο

    [05] Τροποποίηση προϋπολογισμού για ηλεκτρονικές "δράσεις"

    Tροποποίηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού για τις Δράσεις Κρατικών Ενισχύσεων digi-lodge, digi-content, digi-retail και digi-mobile, σύμφωνα με τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ 1450/Β'/2-5-2012), ανακοίνωσε η "Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε." .

    Ειδικότερα, η συνολική δημόσια δαπάνη για τη δράση "Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών σε "έξυπνες' συσκευές κινητών επικοινωνιών και υπολογιστές - ταμπλέτες (digi' mobile)" αυξάνεται σε 30.150.000 ευρώ από 15.000.000 ευρώ που είχε ορισθεί αρχικά (ΦΕΚ B 2651/9.11.2011).

    Οι πίνακες με τις αιτήσεις συμμετοχής που εντάσσονται στο πλαίσιο της δράσης θα δημοσιοποιηθούν με νεώτερη ανακοίνωση, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησής τους.

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της δράσης "digi-retail" έχουν ενταχθεί από τις αρχές Ιουλίου έως σήμερα 2.161 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 98,5 εκατ. ευρώ και συνολική δημόσια δαπάνη 57,2 εκατ. ευρώ.

    [06] Σε αρνητική τροχιά και ο τουριστικός κλάδος ως αποτέλεσμα της πολιτικής αστάθειας

    Σε περιπέτειες εμφανίζεται να εισέρχεται ο ελληνικός τουρισμός, ως απόρροια της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στη μέχρι τώρα κακή εικόνα των κρατήσεων από το εξωτερικό.

    Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων (HATTA) Γιώργος Τελώνης επισήμανε ότι ήδη Tour Operators του εξωτερικού επεξεργάζονται σενάρια πληρωμών των υποχρεώσεών τους και σε δραχμές, στην απευκταία περίπτωση νομισματικής αλλαγής.

    Σε ό,τι αφορά την εικόνα των κρατήσεων, αυτή εξακολουθεί να παραμένει κάκιστη (την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρέαδης έκανε λόγο για -50% στον ρυθμό των ημερήσιων κρατήσεων) με τον κ. Τελώνη να σημειώνει ότι πλέον είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθούν οι παρούσες απώλειες τους επόμενους μήνες.

    [07] "Καταστροφική" ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ο Κ. Σημίτης

    Η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της Ευρωζώνης και θα ήταν "καταστροφή" για το έθνος να επιστρέψει στο δικό του νόμισμα, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέδριο στο Πεκίνο για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, που συνδιοργανώνεται από την εκεί ελληνική πρεσβεία, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    "Δεν τίθεται ερώτημα αν πρέπει να ανήκουμε στην Ευρωζώνη. Η ιδέα της επιστροφής στη δραχμή είναι μια ιδέα η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει" δήλωσε ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας ότι "είναι μία συζήτηση χωρίς λογική" αυτή που γίνεται για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ΟΝΕ.

    [08] Ενδιαφέρον στα κοινωνκά δίκτυα για τη συνέντευξη Τσίπρα στο ΑΜΠΕ

    Έντονο ενδιαφέρον μεταξύ των χρηστών του Twitter και του Facebook προκάλεσε η αποκλειστική διαδικτυακή συνέντευξη του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Εκατοντάδες ερωτήσεις κατατέθηκαν στους λογαριασμούς του ΑΜΠΕ στο Twitter (@amna_news) και στο Facebook (http://www.facebook.com/ampanewsgr) για πλήθος θεμάτων, από την πολιτική διαχείριση του μνημονίου και τις προεκλογικές ή μετεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡIΖΑ, έως τις θέσεις του κ. Τσίπρα για τη μετανάστευση και το όνομα της FYROM.

    Πολλές ερωτήσεις προκάλεσαν συζητήσεις και μεταξύ των χρηστών του Twitter και του Facebook, ενώ δεκάδες ήταν εκείνοι που αποφάσισαν να γίνουν «followers» ή φίλοι, να ακολουθήσουν δηλαδή το ΑΜΠΕ στα κοινωνικά δίκτυα.

    Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η απευθείας αναμετάδοση μέρους της συνέντευξης από την τηλεόραση της ΝΕΤ αλλά και ολόκληρης της συνέντευξης, απευθείας, από σειρά ενημερωτικών ιστοσελίδων.

    [09] Σε δίκη ο Β. Παπαγεωργόπουλος για «μαύρη τρύπα» ύψους 51,4 εκατ. ευρώ

    Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσει ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, για τη «μαύρη τρύπα», ύψους 51,4 εκατ. ευρώ, στα ταμεία του δήμου. Για την ίδια υπόθεση παραπέμπονται σε δίκη άλλα 17 άτομα, μεταξύ αυτών, ο επί σειρά ετών συνεργάτης του τέως δημάρχου, πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Μιχάλης Ζορπίδης, Θεόδωρος Αθανάσαρος και Αναστάσιος Γερογιάννης, ο φερόμενος ως «πρωταγωνιστής» του σκανδάλου, πρώην ταμίας του δήμου, Παναγιώτης Σαξώνης, καθώς επίσης άλλοτε προϊστάμενοι και ανώτεροι υπάλληλοι υπηρεσιών/τμημάτων των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου.

    Η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του δήμου ανέρχεται, σε 51,4 εκατ. ευρώ και δημιουργήθηκε κατά το διάστημα από το 1997 έως το 2007.

    [10] Μηδενική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το α' τρίμηνο

    Η ευρωζώνη μόλις απέφυγε το να εισέλθει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2012, καταγράφοντας μηδενική ανάπτυξη, καθώς η κρίση χρέους στην ΕΕ έπληξε τις οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας και διεύρυνε το χάσμα με τη Γερμανία.

    Το ΑΕΠ της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμο το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα.

    Τα στοιχεία ήταν ελαφρά καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οικονομολόγοι, που ανέμεναν συρρίκνωσή του -0,2%, και από τεχνική άποψη η ευρωζώνη απέφυγε την ύφεση, αφού το τελευταίο τρίμηνο του 2011 είχε υποστεί μείωση του ΑΕΠ -0,3%.

    Η ανάπτυξη 0,5% στη Γερμανία, που ήταν υψηλότερη του αναμενομένου, φαίνεται ότι ήταν ο παράγοντας που απέτρεψε την ύφεση στην ευρωζώνη, αν και η οικονομία στη Γαλλία παρέμεινε στάσιμη και στην Ιταλία η συρρίκνωση του ΑΕΠ επιταχύνθηκε, με τον δείκτη να βρίσκεται στο -0,8%.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [11] Σε 610,2 εκατ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές το α' τετράμηνο

    Σε 610,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν το πρώτο τετράμηνο του έτους οι ακάλυπτες επιταγές. Σε τεμάχια ξεπέρασαν τις 53.480, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ.

    Τον Απρίλιο του 2012 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε αξία στα 109,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 45,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους και μείωση 20,46% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011

    Σε τεμάχια το Απρίλιου του 2012, οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 12.263 παρουσιάζοντας μείωση 12,11% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους και μείωση 15,32% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές το πρώτο τετράμηνο του έτους ανήλθαν σε 72,1 εκατ. ευρώ και σε τεμάχια σε 44.417.

    Τον Απρίλιο του 2012, οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 13,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 13,99% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Σε τεμάχια οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν τον Απρίλιο του 2012 σε 9.652 παρουσιάζοντας μείωση 16,21% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011.

    [12] Άντληση 1,3 δισ. ευρώ από το Δημόσιο μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων

    Στην άντληση ποσού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, μέσω δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων (13 εβδομάδων) , με αυξημένο όμως κόστος, προχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

    Το παραπάνω ποσό συμπεριλαμβάνει και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 4,34%, από 4,2% στην προηγούμενη δημοπρασία και η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,32 φορές.

    Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η Παρασκευή 18 Μαΐου 2012. Σύμφωνα με τον Κανονισμό ΛειτουΒ­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 17 Μαΐου 2012, στις 12μ.μ.

    [13] Kανονικά θα πληρωθεί το ομόλογο των 435 εκ.ευρώ που λήγει σήμερα

    H Ελλάδα θα αποπληρώσει το ομόλογο των 435 εκατ ευρώ ξένου δικαίου που δεν εντάχθηκε στο PS και το οποίο λήγει σήμερα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

    Την απόφαση έλαβε η ελληνικη κυβέρνηση σταθμίζοντας τα δεδομένα στην οικονομία και τις αγορές, σε συνδυασμό με τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

    Εκτιμήθηκε οτι θα ήταν παρακινδυνευμένο για τη χώρα να μην εξοφλήσει το συγκεκριμένο ομόλογο καθώς θα δημιουργούσε σημαντική επίπτωση στην εικόνα της διεθνώς, ενώ θα άφηνε περιθώριο για κινήσεις απο την πλευρά των πιστωτών σε βάρος του ελληνικου δημοσίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 May 2012 - 10:30:45 UTC