Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Καβγάς» Τσίπρα - Βενιζέλου για την «πρωθυπουργοποίηση» του Γ. Αρσένη
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Η κ. Μέρκελ πρέπει να σταματήσει να παίζει πόκερ με τις ζωές των ανθρώπων
  • [03] Ρόιτερς: Η ΕΚΤ σταμάτησε να παρέχει ρευστότητα σε τέσσερις ελληνικές τράπεζες
  • [04] Η πρώτη κυβέρνηση Ολάντ

  • [01] «Καβγάς» Τσίπρα - Βενιζέλου για την «πρωθυπουργοποίηση» του Γ. Αρσένη

    Στην αντιπαράθεση που προκλήθηκε μεταξύ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, με αφορμή την πρόταση του πρώτου να τοποθετηθεί ο Γεράσιμος Αρσένης υπηρεσιακός πρωθυπουργός, εστιάζεται κυρίως το ενδιαφέρον των πρακτικών της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ειδικότερα,ο κ. Παπούλιας ξεκίνησε τη συζήτηση αναφέροντας ότι επικοινώνησε με τον κ. Παπαδήμο «ο οποίος έχει μερικές αντιρρήσεις», ωστόσο, «θα δεχόταν,αν ήταν η θέληση όλων των πολιτικών αρχηγών, να συνεχίσει το έργο και να διεξάγει με υπηρεσιακή κυβέρνηση τις εκλογές».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είπε ότι κατανοεί πλήρως την πρόταση του κ. Παπούλια, αντιπρότεινε την περίπτωση του κ. Αρσένη:

    Αλ. Τσίπρας: «Παρ? όλα αυτά θα ήθελα να θέσω υπόψη σας την εκτίμηση ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός πρέπει να πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις και ταυτόχρονα να μπορεί στο πρόσωπό του να αντανακλάται και ο νέος συσχετισμός δύναμης που διαμορφώθηκε στις 6 του Μάη. Λαμβάνοντας και τα δύο υπόψη μας, θα θέλαμε να σας καταθέσουμε την πρόταση ?αν συμφωνήσουν όλοι βεβαίως, γιατί αυτό είναι προαπαιτούμενο από το Σύνταγμα- να δεχθούμε για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού ένα πρόσωπο που έχει την εμπειρία, τη δυνατότητα να χειριστεί αυτά τα θέματα και να μπορεί να αντανακλά καλύτερα τους σημερινούς συσχετισμούς, τον Γεράσιμο Αρσένη».

    Αφού συμφώνησε με την πρόταση του κ. Παπούλια για τη διατήρηση του τέως πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την πρόταση του Αλ. Τσίπρα «προϊόν επαφών» με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη.

    Ευ. Βενιζέλος: «Δεν συμφωνώ με την πρόταση που υπέβαλε ο κ. Τσίπρας για τον κ. Γεράσιμο Αρσένη. Θεωρώ ότι η πρόταση αυτή θα είχε νόημα στις συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα διεκδικούσε ψήφο εμπιστοσύνης. Η πρόταση αυτή έχει κομματικά χαρακτηριστικά. Είναι σίγουρα προϊόν των επαφών που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με την κ. Κατσέλη. Δεν έχουμε σκοπό να ενθαρρύνουμε μέσω του θεσμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης, τέτοιου είδους πολιτικές συμφωνίες, οι οποίες εξυπηρετούν μικρές κομματικές σκοπιμότητες, οι οποίες είναι πολύ κάτω από το επίπεδο αυτής της θεσμικής συζήτησης που διεξάγεται».

    [02] Αλ. Τσίπρας: Η κ. Μέρκελ πρέπει να σταματήσει να παίζει πόκερ με τις ζωές των ανθρώπων

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες «και ειδικά η κ. Μέρκελ θα πρέπει να σταματήσουν να παίζουν πόκερ με τις ζωές των ανθρώπων» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο BBC.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στη συνέντευξή του αυτή στην ιστοσελίδα του BBC ότι «η ασθένεια της λιτότητας καταστρέφει την Ελλάδα και θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη».

    [03] Ρόιτερς: Η ΕΚΤ σταμάτησε να παρέχει ρευστότητα σε τέσσερις ελληνικές τράπεζες

    Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το πρακτορείο Ρόιτερς μεταδίδει ότι η ΕΚΤ σταμάτησε να παρέχει έκτακτη ρευστότητα σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες, καθώς δεν ανακεφαλαιοποίησαν επιτυχώς τα αποθεματικά τους.

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η ΕΚΤ δεν έχει εκδώσει καμία επίσημη ανακοίνωση για την πληροφορία αυτή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου. "Καθώς η ανακεφαλαιοποίηση δεν είχε γίνει, η ΕΚΤ ανέστειλε τις επιχειρήσεις νομισματικής πολιτικής. Πλέον (οι τράπεζες) λαμβάνουν επείγουσα ενίσχυση υπό μορφή ρευστότητας (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδας", ανέφερε μία από τις πηγές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς δεν κατονόμασαν τις τράπεζες που αφορά η απόφαση αυτή. Μία πηγή υποστήριξε ότι πρόκειται για τέσσερις τράπεζες, το κεφάλαιο των οποίων ήταν τόσο μειωμένο που λειτουργούσαν με αρνητικά ίδια κεφάλαια.

    [04] Η πρώτη κυβέρνηση Ολάντ

    Ο γενικός γραμματέας του προεδρικού μεγάρου στη Γαλλία, ο Πιέρ-Ρενέ Λεμάς, δημοσιοποίησε σήμερα τη σύνθεση της πρώτης κυβέρνησης του νέου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με πρωθυπουργό τον γερμανομαθή Ζαν-Μαρκ Ερό, στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιίς, 65 ετών, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Πιέρ Μοσκοβιτσί, 54 ετών, αναλαμβάνει το υπουργείο των Οικονομικών.

    Ο γενικός γραμματέας της γαλλικής προεδρίας Πιέρ-Ρενέ Λεμάς ανακοίνωσε επίσης στο Παρίσι--γύρω στις 20.30 ώρα Ελλάδας--ότι, στο υπουργείο 'Αμυνας τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βρετάνης Ζαν-Ιβ Ντριάν, 64 ετών, ενώ στο Εσωτερικών τοποθετήθηκε ο Μανουέλ Βαλς, της δεξιάς τάσης του Σοσιαλιστικού κόμματος.

    Συνολικά, τα υπουργικά χαρτοφυλάκια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερό είναι 34, έναντι 32 για την κυβέρνηση του απελθόντος Φρανσουά Φιγιόν.

    Αύριο Πέμπτη στις 16.00 ώρα Ελλάδας συγκαλείται το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της προεδρίας Ολάντ, που εξελέγη στο ύπατο αξίωμα την 6η Μαΐου.

    Η κόρη του Ζακ Ντελόρ, Μαρτίν Ομπρί, διεκδικήτρια της πρωθυπουργίας σύμφωνα με πολιτικές πηγές, που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο, τελικά δεν συμμετέχει στην νέα κυβέρνηση της Γαλλίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 May 2012 - 20:30:31 UTC