Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη επιθυμούν Μπαρόζο και Βαν Ρόμπαϊ
  • [02] Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης των Πανελλαδικών
  • [03] Η φτώχια θέλει... καλοπέραση
  • [04] Βαρκάδα στις Πρέσπες με «ηλιακά» καραβάκια
  • [05] Εθελοντές καθαρίζουν καλντερίμια του Πηλίου
  • [06] Τέσσερις αγνοούμενοι μετά από ανατροπή φορτηγού πλοίου ανοιχτά της Ζακύνθου
  • [07] ΝΒΑ: Νίκες με ανατροπές πέτυχαν Λέικερς και Σίξερς
  • [08] Διαφωνία Κάμερον - Ολάντ για το φόρο Τόμπιν

  • [01] Να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη επιθυμούν Μπαρόζο και Βαν Ρόμπαϊ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την σταθεροποίηση της Ελλάδας και της ευρωζώνης, δήλωσαν κορυφαία στελέχη της πριν απο την έναρξη της συνόδου της Ομάδας των Οκτώ εν μέσω της σεναριολογίας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα οδηγείται σε έξοδο από το ενιαίο νόμισμα.

    «Θα ήθελα να επαναβεβαιώσω ξεκάθαρα ότι επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στους δημοσιογράφους στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ πριν από την έναρξη του δείπνου εργασίας με τους ηγέτες των κρατών-μελών της G8.

    Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να εγγυηθούμε την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Το κάναμε στο παρελθόν υπό δύσκολες συνθήκες. Θα το ξανακάνουμε εάν χρειαστεί στο μέλλον».

    Επιμέλεια: Μπάμπης Γεωργίκος

    [02] Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης των Πανελλαδικών

    Θέμα μετάθεσης των ημερομηνιών διεξαγωγής τμήματος των Πανελλαδικών εξετάσεων, λόγω των εκλογών της 17ης Ιουνίου, εξετάζει το υπουργείο Παιδείας.

    Το ζήτημα αυτό ήταν στο επίκεντρο της σύσκεψης που συγκάλεσε η νέα υπουργός Παιδείας, Αγγελική - Ευφροσύνη Κιάου, με τη συμμετοχή αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.

    Εξάλλου, θυροκολλείται σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 17 Ιουνίου.

    [03] Η φτώχια θέλει... καλοπέραση

    Στροφή στα καταστήματα που πωλούν ρούχα και παπούτσια προηγούμενων χρόνων, φαίνεται να κάνουν οι Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι δεν μπορούν να αποχωριστούν τα επώνυμα προϊόντα, αλλά δεν είναι πλέον και σε θέση να δίνουν μία ολόκληρη περιουσία για να τα αποκτήσουν.

    Τα καταστήματα με τα στοκ προϊόντα, εκτός από εξαιρέσεις, δεν εμπορεύονται ελαττωματικά είδη, αλλά αδιάθετα εμπορεύματα της περασμένης χρονιάς, ή και παλαιότερα. Βέβαια, σε περίπτωση που κάποιο προϊόν είναι ελαττωματικό, θα πρέπει να ενημερώνεται ο υποψήφιος αγοραστής.

    «Η οικονομική κρίση δεν μας έχει επηρεάσει καθόλου αρνητικά. Αντιθέτως μας έχει ευνοήσει. Πάμε πολύ καλά. Ο κόσμος έρχεται και ψωνίζει, καθώς έχει τη δυνατότητα να αγοράσει επώνυμα είδη σε χαμηλότερες τιμές και με την ποιότητα που παρέχει η κατασκευάστρια εταιρεία», σημειώνει στο ΑΜΠΕ η κ. Όλγα, υπεύθυνη καταστήματος με στοκ προϊόντα γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών.

    Ο επικεφαλής καταστήματος στοκ ειδών ένδυσης και υπόδησης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «Έχουμε αποκτήσει καινούργιους πελάτες, προφανώς λόγω της κρίσης, οι οποίοι αφήνουν αρκετά χρήματα και φεύγουν ικανοποιημένοι, αφού προχώρησαν σε έξυπνες αγορές, καθώς με χαμηλότερο κόστος απόκτησαν ποιοτικά αγαθά».

    Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. Η υπεύθυνη καταστήματος με στοκ επώνυμων ειδών ένδυσης λέει ότι «η κατάσταση τη φετινή χρονιά είναι πολύ άσχημη, ενώ πέρσι είχαμε μεγάλη αύξηση εσόδων. Φέτος, σε σχέση με την περασμένη αντίστοιχη περίοδο είμαστε σχεδόν 40% κάτω, με αποτέλεσμα, ενώ στο μαγαζί υπήρχαν 3 κοπέλες υπάλληλοι να έχει απομείνει η μία».

    Προσθέτει δε ότι «πέρσι υπήρχε μέρα, που κάναμε είσπραξη μέχρι και 1500 ευρώ, φέτος έχει υπάρξει μέρα με είσπραξη όχι μεγαλύτερη των 50 ευρώ. Τα προϊόντα μας είναι φτηνότερα από την αγορά από 40% έως και 80%, οι πελάτες, όμως, στη συντριπτική τους πλειονότητα με το που μπαίνουν στο μαγαζί ρωτούν πού είναι οι προσφορές».

    Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος καταστήματος με προϊόντα στοκ, κ. Κώστας λέει ότι «η κρίση έχει πλήξει και εμάς όχι βέβαια σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εγώ σε σχέση με πέρσι είμαι λίγο πιο κάτω. Το γενικό κλίμα, που επικρατεί στην αγορά, αναπόφευκτα έχει αγγίξει κι εμάς, άλλους λίγο άλλους πολύ».

    Τα συγκεκριμένα καταστήματα, εξάλλου, έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη παράγοντα, καθώς όπως τονίζουν ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι, πολλές επιχειρήσεις τα είδη των προηγούμενων χρόνων τα πωλούν οι ίδιες και δεν τα διοχετεύουν στα καταστήματα με στοκ προϊόντα. «Αν και αυτό δεν είναι παράνομο, είναι αθέμιτο».

    [04] Βαρκάδα στις Πρέσπες με «ηλιακά» καραβάκια

    Βαρκάδα στις Πρέσπες με καραβάκια που θα κινούνται με ηλιακή ενέργεια θα πραγματοποιούν σε ένα χρόνο οι τουρίστες της περιοχής τόσο στην ελληνική όσο και στην αλβανική πλευρά. Τα καραβάκια θα «αποθηκεύουν» ενέργεια από τον ήλιο χάρη στα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα διαθέτουν ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια δύο τέτοιων σκαφών από το Δήμο Πρεσπών και ενός ακόμη από το Δήμο Λικένα της Αλβανίας.

    Όλα τα παραπάνω προβλέπονται από τη διασυνοριακή συνεργασία των δύο δήμων μέσω του προγράμματος Interreg, το οποίο έχει λάβει έγκριση και αρχίζει να υλοποιείται.

    «Στόχος μάλιστα των δημοτικών αρχών είναι κάποια στιγμή τα καραβάκια αυτά να μην σταματούν στα εθνικά όρια κάθε χώρας αλλά να κινούνται σε όλη την επιφάνεια των Πρεσπών, καθώς τα φυσικά οικοσυστήματα δεν έχουν σύνορα» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Πρεσπών, Γιάννης Καζόγλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν οι διαδικασίες και για ένα ακόμη πρόγραμμα ελληνοαλβανικής συνεργασίας που έχει λάβει έγκριση και αφορά την ανάπτυξη ενός «τουριστικού πακέτου» που θα προβάλλει κάθε δυνατότητα τουριστικής εξόρμησης στις περιοχές γύρω από τις Πρέσπες και θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες στον τόπο.

    [05] Εθελοντές καθαρίζουν καλντερίμια του Πηλίου

    Ένας Άγγλος συνταξιούχος αστυνομικός ήταν αυτός που έδειξε τον δρόμο στους κατοίκους περιοχών του νοτίου Πηλίου για το πώς, αν καθαριστεί ένα καλντερίμι, μπορεί όχι μόνο να αναδείξει μία περιοχή αλλά και να αλλάξει τη ζωή των κατοίκων της.

    Ο Κρις Γουίκς αγόρασε ένα κομμάτι γης σε έναν οικισμό του Προμυρίου με το όνομα Ράντη, στο νότιο Πήλιο, όπου ανακάλυψε ένα παρατημένο καλντερίμι, που αποφάσισε σιγά-σιγά ν? ανοίξει, ανακαλύπτοντας σε κάθε βήμα του κι έναν «κρυμμένο θησαυρό», όπως χαρακτηριστικά λέει.

    Η ιδέα του Άγγλου συνταξιούχου βρήκε πρόσφορο έδαφος μεταξύ άλλων ξένων κι Ελλήνων της περιοχής, που είχαν την κοινή επιθυμία για τη λειτουργία των καλντεριμιών και των μονοπατιών της περιοχής. Έτσι «γεννήθηκε» η ιδέα της ίδρυσης του Συλλόγου «Οι Φίλοι των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου», που λειτουργεί ήδη από το 2008.

    «Πολλά καλντερίμια ήταν θαμμένα στη βλάστηση ακόμη και 50 χρόνια» λέει στο ΑΜΠΕ ο Ιωάννης Μπασδάνης, πρόεδρος του περιπατητικού και περιβαλλοντικού αυτού Συλλόγου και στενός φίλος του Κρις Γουίκς, ο οποίος και κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου.

    «Ξεκινήσαμε το Νοέμβριο του 2008, με την ίδρυση του συλλόγου μας, που τότε αριθμούσε 60 μέλη και σήμερα έχει φτάσει τα 190, με συνεχόμενες εγγραφές νέων μελών» σημειώνει ο κ. Μπασδάνης, εξηγώντας ότι «Οι Φίλοι των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου» βασίζονται στην εθελοντική προσφορά και την οικονομική συνδρομή των μελών (10 ευρώ κατά την εγγραφή και 10 η ετήσια συνδρομή) για να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

    «Προσπαθούμε δε, συνεχώς, να προσηλυτίσουμε τους ντόπιους στην προσφορά σε εθελοντική εργασία για να μην αφήσουμε να χαθεί αυτή η πολιτιστική κληρονομιά, που μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει στην περιοχή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

    [06] Τέσσερις αγνοούμενοι μετά από ανατροπή φορτηγού πλοίου ανοιχτά της Ζακύνθου

    Φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας, ανετράπη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης, πιθανότατα από μετατόπιση φορτίου, με αποτέλεσμα τέσσερα μέλη τους πληρώματος, να αγνοούνται.

    Στο πλοίο, που ήταν φορτωμένο με πυρηνόξυλο, επέβαιναν άλλα 6 άτομα πλήρωμα, τα οποία διασώθηκαν από δυνάμεις του λιμενικού σώματος και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Κέντρο Υγείας Ζακύνθου.

    Στις έρευνες στην περιοχή, όπου έχει αναποδογυρίσει το πλοίο συμμετέχουν πλωτά σκάφη του λιμενικού σώματος, παραπλέοντα πλοία, αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας και ελικόπτερο.

    [07] ΝΒΑ: Νίκες με ανατροπές πέτυχαν Λέικερς και Σίξερς

    Αν και βρέθηκαν να χάνουν με 5 πόντους, μόλις τρία λεπτά πριν τη λήξη, οι Λέικερς πήραν τη νίκη 99-96 επί της Οκλαχόμα, μέσα στο Λος Άντζελες και μείωσαν σε 2-1 τη σειρά της ημιτελικής φάσης των πλέι οφ στο ΝΒΑ.

    Ο Κόμπι Μπράιαντ σημείωσε 36 πόντους και ήταν αυτός που χαμογέλασε τελευταίος, έστω κι αν ο Κέβιν Ντουράντ με 31 πόντους έκανε ό,τι μπορούσε για να οδηγήσει σε 3η νίκη την Οκλαχόμα.

    Παρά το κακό ξεκίνημα, η Φιλαδέλφεια φώναξε ζωντανή στο β΄ μέρος και ισοφάρισε σε 2-2 τη σειρά με τους Σέλτικς.

    Οι Ουίλιαμς, Άλεν, Γιανγκ και Μικς ήταν αυτοί που έφεραν τους Σίξερς από το -18 στην ισοφάριση, αλλά ο Ιγκουοντάλα «καθάρισε» ουσιαστικά στο τέλος σημειώνονταςπέντε σερί πόντους για το89-83.

    Ο Τζόντι Μικς με 4/4 βολές διαμόρφωσε το τελικό 92-83.

    [08] Διαφωνία Κάμερον - Ολάντ για το φόρο Τόμπιν

    Ο κεντροδεξιός Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο νέος κεντροαριστερός Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκρούστηκαν χθες για το φόρο στις χρηματοοικονομικές ανταλλαγές και το εάν αυτός μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη, αλλά φάνηκαν να υποβαθμίζουν τις άλλες διαφορές τους, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

    Οι δύο ηγέτες, μετά την 35λεπτη συνάντησή τους στην οικία του Βρετανού πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη λήψη μέτρων για την μείωση των ελλειμμάτων και την τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ, συμβιβάζοντας τις διαφωνίες τους καθώς ο Κάμερον δίνει έμφαση στη λιτότητα ενώ ο Ολάντ στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

    Όμως ο Κάμερον επέμεινε να αντιτίθεται με σφοδρότητα στην θέσπιση φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές --είναι γνωστός και ως φόρος Τόμπιν--, που υποστηρίζει ο Ολάντ, θεωρώντας τον ένα μέσο για την αύξηση των εσόδων των κρατών και την τόνωση της ανάπτυξης.

    «Σε ό,τι αφορά το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές είμαι πολύ σαφής, δεν θα επιτύχουμε ανάπτυξη στην Ευρώπη ή στη Βρετανία θεσπίζοντας ένα νέο φόρο ο οποίος στην πραγματικότητα θα πλήξει τον κόσμο και τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς», δήλωσε ο Κάμερον πριν από τη συνάντηση. «Δεν νομίζω ότι είναι ένα μέτρο που είναι σοφό. Δεν θα το υποστηρίξω», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που έχει απειλήσει να θέσει βέτο σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι έχει τεθεί σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης σε ό,τι αφορά το φόρο με τη Γαλλία και τη Βρετανία, που τάσσονται υπέρ της θέσπισής του.

    Βρετανική κυβερνητική πηγή είπε ότι ο Κάμερον και ο Ολάντ συμφώνησαν πως έχουν «διαφορετικές θέσεις» για το ζήτημα.

    Επιμέλεια: Μπάμπης Γεωργίκος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 May 2012 - 6:30:39 UTC