Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποκλίθηκε στον Χάνεκε το παγκόσμιο σινεμά
  • [02] Εκατό ημέρες για την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου
  • [03] Αρχίζει η 8η Πανεπιστημιάδα Θεάτρου στις Σέρρες
  • [04] Χρυσό πανευρωπαϊκό βραβείο για τις παραλίες της Ιεράπετρας
  • [05] Δεν θα είναι στις λίστες του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εκλογές ο Σήφης Βαλυράκης
  • [06] Α. Σαμαράς: «Τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, για να επωφεληθούμε πρέπει να μείνουμε στο ευρώ»
  • [07] "Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει το δικαίωμα του λαού να πληροφορείται, να γνωρίζει, να αποφασίζει"
  • [08] Το Βερολίνο διαψεύδει και πάλι πρόταση Μέρκελ περί δημοψηφίσματος
  • [09] Ο Πούτιν ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας ρωσικής κυβέρνησης

  • [01] Υποκλίθηκε στον Χάνεκε το παγκόσμιο σινεμά

    Επί δεκαπέντε λεπτά χειροκροτούσαν όρθιοι τον Μίκαελ Χάνεκε, ο Ρομάν Πολάνσκι, ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, ο Βάλτερ Σάλες, ο Αμπάς Κιαροστάμι, οι αδερφοί Νταρντέν, ο Αλεξάντερ Πέιν και ο Κλόντ Λελούς, αμέσως μόλις έπεσαν οι τίτλοι τέλους της ταινίας του «Amour» χθες το βράδυ. Δεν ήταν οι μόνοι. Σύσσωμο το κοινό, που περιελάμβανε πολλές διασημότητες της έβδομης τέχνης, εγκατέλειψε την καρέκλα του για να σταθεί όρθιο, μ' έναν καλοκουρδισμένο συγχρονισμό που προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στην αίθουσα.

    Ο Αυστριακός σκηνοθέτης αγκάλιαζε περήφανος τους πρωταγωνιστές του, αφρόκρεμα της γαλλικής υποκριτικής. Τον Ζάν Λουί Τρεντινιάν, την Εμμανουέλ Ριβά και την Ιζαμπέλ Ιπέρ, η οποία δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της. Μπορεί ο Ζάν Λουί Τρεντινιάν, ο οποίος είχε να παίξει στο σινεμά δεκατέσσερα χρόνια, να έλεγε στην συνέντευξη τύπου ότι ο Χάνεκε τον ταλαιπώρησε πολύ, γιατί είναι από τους πιο απαιτητικούς σκηνοθέτες, αλλά χθες τον δικαίωσε η ενθουσιώδης υποδοχή της ταινίας. Η παρουσία του στο φεστιβάλ των Καννών είναι από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, μετά τον θάνατο της κόρης του, Μαρί Τρεντινιάν πριν από 12 χρόνια.

    Το παγκόσμιο σινεμά, μέσα από μια εκπροσώπηση κορυφαίων σκηνοθετών που βρέθηκαν στην επίσημη πρεμιέρα, υποκλίθηκε στον Χάνεκε, ο οποίος υπογράφει μια ακόμα συγκλονιστική ταινία για τα τελευταία στάδια της ζωής, τον πόνο, την απώλεια, την αρρώστια.

    [02] Εκατό ημέρες για την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου

    Η αντίστροφη μέτρηση για τους 15ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου άρχισε σήμερα, αφού απομένουν μόλις 100 ημέρες για την κορυφαία αγωνιστική εκδήλωση των αθλητών με αναπηρία. Η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της βρετανικής πρωτεύουσας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Αυγούστου, με την Ελλάδα να δηλώνει πανέτοιμη για τη νέα πρόκληση που παρουσιάζεται στο δρόμο της. Πριν από τέσσερα χρόνια στο Πεκίνο, η χώρα μας είχε πανηγυρίσει 24 μετάλλια (5 χρυσά, 9 ασημένια, 10 χάλκινα) τέσσερα περισσότερα απ' όσα είχε κατακτήσει το 2004 στην Αθήνα (3 χρυσά, 13 ασημένια, 4 χάλκινα).

    [03] Αρχίζει η 8η Πανεπιστημιάδα Θεάτρου στις Σέρρες

    Έντεκα φοιτητικοί θίασοι από Ελλάδα και εξωτερικό πρόκειται συμμετέχουν φέτος στην 8η Πανεπιστημιάδα Θεάτρου που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται στις 10 Ιουνίου.

    Θεατρικά κείμενα του Φασμπίντερ, του Σαίξπηρ, του Σοφοκλή, της Δημοτικής μας ποίησης, του Παύλου Μάτεσι, του Κάρολου Ντίκενς, της Γιασμίνας Ρεζά, του Σάκη Σερέφα και άλλων δημιουργών θα παρουσιαστούν από τις θεατρικές ομάδες των πανεπιστημίων που συμμετέχουν, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια και διαλέξεις από επίτιμούς καθηγητές της τέχνης και του θεάτρου, σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

    Η είσοδος στις παραστάσεις και διαλέξεις θα είναι δωρεάν για όλους.

    [04] Χρυσό πανευρωπαϊκό βραβείο για τις παραλίες της Ιεράπετρας

    Το χρυσό πανευρωπαϊκό βραβείο για την ποιότητα των παραλιών της απέσπασε η Ιεράπετρα Λασιθίου. Η κορυφαία διάκριση δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παράλιων και Παράκτιων Περιοχών (EUCC) στην τελετή που έγινε στο Torres Verdas στην Πορτογαλία.

    Το βραβείο παρέλαβε ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης, από τον γενικό διευθυντή της EUCC A. Shalman.

    «Το χρυσό βραβείο αποτελεί την κορυφαία διεθνή διάκριση των παραλιών της Ιεράπετρας» ανέφερε ο δήμαρχος και επεσήμανε ότι «η περιοχή της Ιεράπετρας κατατάσσεται στις 10 κορυφαίες της Ευρώπης που έλαβαν το βραβείο και πιστοποιεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την υψηλή περιβαλλοντική ποιότητα των παραλιών μας, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας και την παραδοχή της τοπικής μας παράδοσης. Με τη βράβευση αυτή, ο δήμος Ιεράπετρας συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς για όλη την Ευρώπη με την αναγνώριση ενός οργανισμού παγκοσμίου κύρους» τόνισε ο δήμαρχος Ιεράπετρας.

    [05] Δεν θα είναι στις λίστες του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εκλογές ο Σήφης Βαλυράκης

    Tην απόφαση του να μην συμπεριληφθεί στις λίστες του ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα Χανιά ο, επί σειρά ετών βουλευτής και πρώην υπουργός, Σήφης Βαλυράκης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάρτιση της λίστας του ΠΑΣΟΚ στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, τόνισε: «δεν έχω καμιά ενημέρωση για το πώς θα καταρτιστεί η λίστα εγώ δεν έχω κανένα λόγο να συμμετέχω σε αυτό το ψηφοδέλτιο». Ωστόσο, άφησε ανοικτό ένα παράθυρο για το μέλλον δηλώνοντας πολιτικά παρών.

    [06] Α. Σαμαράς: «Τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, για να επωφεληθούμε πρέπει να μείνουμε στο ευρώ»

    Την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να επωφεληθεί από τις αλλαγές που διαφαίνονται στην Ευρώπη, τόνισε στον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη συνάντησή τους, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως επί δύο χρόνια υποστήριζε μόνος του όσα σήμερα λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες, για την ανάγκη έκδοσης του ευρωομολόγου, του ομολόγου επενδύσεων, αλλά και μέτρων ανάκαμψης σε αντίθεση με τη μονομερή λιτότητα.

    «Τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, για να επωφεληθούμε πρέπει να μείνουμε στο ευρώ» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επεσήμανε στον κ. Πικραμμένο πως η χώρα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    [07] "Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει το δικαίωμα του λαού να πληροφορείται, να γνωρίζει, να αποφασίζει"

    «Αυτό που είπε ο Ομπάμα, "όχι μόνο λιτότητα, αλλά και ανάπτυξη", μεταφράζεται (σε) ανάπτυξη με λιτότητα και αυτό πρέπει να το πάρουν σοβαρά υπόψη οι λαοί της Ευρώπης και βεβαίως ο ελληνικός λαός» δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

    «Μελετήσαμε όλα τα ντοκουμέντα που αφορούν την άτυπη Σύνοδο της ΕΕ που θα προετοιμάσει την Σύνοδο του Ιουνίου. Πήραμε επίσης υπόψη πολύ σοβαρά ότι έχει ανακοινωθεί γύρω από την Σύνοδο του G8, δεν ξέρουμε αν υπάρχουν κι άλλα "κάτω από το τραπέζι" που δεν έχουν γίνει γνωστά» είπε η κ. Παπαρήγα. Αναφερόμενη δε στις "εθνικές δεσμεύσεις" που, όπως είπε, λένε ότι πρέπει να συστρατευθεί ο λαός ώστε να τηρηθούν, επισήμανε ότι «ήδη ο Ολάντ -τα "μασάει"» και εκτίμησε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία, όπου η σοσιαλδημοκρατία επιθυμεί μια κυβέρνηση απόλυτα ελεγχόμενη από τον πρόεδρο Ολάντ, εκείνος στην Σύνοδο του Ιουνίου «βεβαίως δεν θα πει τα ίδια».

    «Όποιος πόλος κι αν αναδειχθεί (από τις εκλογές) το πρώτο πράγμα που θα πει είναι ότι "σεβόμαστε τις δεσμεύσεις" και ότι όλοι μαζί -λαός, μονοπώλια και κυβέρνηση- θα τα λύσουμε», είπε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «η σημερινή τοποθέτηση με βάση όσα λένε οι διάφοροι κύριοι απέξω πρέπει να είναι: δεν δεσμευόμαστε με τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις, δεν τις σεβόμαστε, δεν θέλουμε να τις τηρήσουμε».

    Για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, στα πλαίσια της ΕΕ, η κ. Παπαρήγα είπε πως το ΚΚΕ θεωρεί «ότι υπάρχουν δύο εκδοχές, αντικειμενικά, εμείς δεν τις θέλουμε αυτές τις εκδοχές, αλλά δεν καθορίζονται ούτε από την κεντροδεξιά κυβέρνηση, ούτε από κυβέρνηση συνεργασίας με όσες συνιστώσες κι αν έχει».

    «Εμείς δεν είμαστε οι αποκλειστικοί σωτήρες του λαού, ένα ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει το δικαίωμα του λαού να πληροφορείται, να γνωρίζει, να αποφασίζει, ενώ όσοι του λένε ότι δεν μπορεί να νικήσει, θέλουν να τον νικήσουν σήμερα» τόνισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [08] Το Βερολίνο διαψεύδει και πάλι πρόταση Μέρκελ περί δημοψηφίσματος

    Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε σήμερα και πάλι -με ιδιαίτερη επιμονή- την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με πρόταση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος που φέρεται να υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια η καγκελάριος της Γερμανίας, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Απέδωσε δε την κυκλοφορία αυτής της πληροφορίας σε παρεξήγηση.

    «Η καγκελάριος δεν έχει προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί κατ' αυτόν τον τρόπο» τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών. Κατόπιν δε επίμονων ερωτήσεων, με εμφανή ενόχληση, πρόσθεσε ότι «η καγκελάριος δεν προτίθεται να προσφέρει υλικά για την πολιτική κουζίνα των κομμάτων» στην Ελλάδα, ενώ απαντησε αρνητικά, ερωτηθείς εάν η γερμανική κυβέρνηση, η οποία είχε αντιταχθεί στην πρόταση δημοσψηφίσματος που είχε παρουσιάσει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έχει στο μεταξύ μεταβάλει άποψη.

    Απαντώντας σε ερώτηση, εάν κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν λέει την αλήθεια, ο κ. Στράιτερ απάντησε ότι δεν κατηγορεί κανέναν, ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, ερωτηθείσα εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, ανέφερε πράγματι την ιδέα του δημοψηφίσματος στο τελευταίο Eurogroup, απάντησε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

    [09] Ο Πούτιν ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας ρωσικής κυβέρνησης

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην οποία οι στενότεροι συνεργάτες του διατηρούν τις θέσεις-κλειδιά, μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

    Υπουργός Οικονομικών παραμένει ο Αντόν Σιλουάνοφ, ο οικονομολόγος και στενός συνεργάτης του Πούτιν Αντρέι Μπελούσοφ αναλαμβάνει υπουργός Οικονομίας, ενώ ο Ιγκορ Σουβάλοφ παραμένει πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την οικονομική πολιτική.

    Ο Μεντβέντεφ είχε υποσχεθεί σημαντικές αλλαγές στην κυβέρνηση μετά την εναλλαγή στα δυο κορυφαία αξιώματα με τον Πούτιν, ο οποίος ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα στις 7 Μαΐου, όμως ο Σουβάλοφ είναι ένας από τους πέντε αντιπροέδρους της κυβέρνησης που παραμένει στη θέση του.

    Ο υπουργός 'Αμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επίσης διατηρούν τις θέσεις τους.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 May 2012 - 12:30:34 UTC