Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η τρόικα επιστρέφει στην Ελλάδα
  • [02] Δήλωση Σ. Πιλάβιου για τον θάνατο του Αλκέτα Παναγούλια
  • [03] Όλα τα μέτρα της τρόικας στην Ελλάδα ήταν λάθος, λέει ο Χάνες Σβόμποντα
  • [04] Αεροψεκασμοί στη Θεσσαλονίκη για την καταπολέμηση των κουνουπιών
  • [05] "Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το πρόσωπο του πρωθυπουργού" τονίζει η ΔΗΜΑΡ
  • [06] Παραμένει ανοικτό το θέμα της πρωθυπουργίας, εκτιμά ο Ν. Τσούκαλης
  • [07] Γ. Ντόλιος: "Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να μοιραστεί κυβερνητικές ευθύνες"
  • [08] "Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες", λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι
  • [09] Να δοθεί παράταση χρόνου στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Αυστρία
  • [10] Οι "τριγμοί" της κρίσης περνούν και στην γερμανική οικονομία

  • [01] Η τρόικα επιστρέφει στην Ελλάδα

    Την ανάγκη να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε στη συνέχεια να αρχίσουν οι σχετικές συζητήσεις με την τρόικα επί της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος, υπογράμμισε σήμερα, στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.

    Όπως τόνισε ο Αμαντέου Αλταφάζ, το ζητούμενο αυτών των συζητήσεων, που θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα, είναι να γίνει μια αποτίμηση του που βρισκόμαστε σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, προκειμένου να αποφασιστούν από κοινού τα επόμενα βήματα. Είναι σημαντικό, τόνισε, η νέα κυβέρνηση να αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος, με στόχο να ξαναμπεί η χώρα στον σωστό δρόμο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν σημείωσε ότι η Επιτροπή δεν προβαίνει σε εικασίες επί των δυνατοτήτων να υπάρξει νέο Μνημόνιο, τη στιγμή μάλιστα που μόλις πριν από λίγους μήνες αποφασίστηκε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

    Ωστόσο, αρμόδιες πηγές της ευρωζώνης τόνισαν σήμερα ότι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, ένας από τους στόχους της συνεδρίασης του Γιουρογκρούπ, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, είναι η έναρξη συζήτησης επί ενός «νέου Μνημονίου» καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη για προσαρμογές στο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και την πορεία των φορολογικών εσόδων. Όπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές, στόχος αυτών των συζητήσεων, που θα ολοκληρωθούν με τις σχετικές υπογραφές, εντός του καλοκαιριού, είναι να υπάρξει διαφάνεια και ασφάλεια στην εφαρμογή του προγράμματος.

    Ένα νέα Μνημόνιο που θα είναι αποδεκτό από τις δύο πλευρές και θα αφορά, μεταξύ άλλων, και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων της βοήθειας, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

    [02] Δήλωση Σ. Πιλάβιου για τον θάνατο του Αλκέτα Παναγούλια

    Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του εκλιπόντος πρώην ομοσπονδιακού εκλέκτορα της εθνικής ομάδας, Αλκέτα Παναγούλια. Για να τιμήσει τη μνήμη του, η ΕΠΟ ζήτησε από την UEFA να τηρηθεί σιγή ενός λεπτού πριν την έναρξη του αγώνα με τη Γερμανία, την προσεχή Παρασκευή, και οι διεθνείς να αγωνιστούν με μαύρα περιβραχιόνια.

    Η δήλωση του κ.Πιλάβιου: «Εκφράζω τα συλλυπητήρια ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ στην οικογένεια του Αλκέτα Παναγούλια. Ήταν μεγάλη προσωπικότητα και πολύ σημαντικός για μας. Αυτός πήγε την Ελλάδα στο πρώτο Euro και στο πρώτο Μουντιάλ. Έχουμε ζητήσει από την UEFA να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στο ματς με τη Γερμανία και οι ποδοσφαιριστές να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια».

    [03] Όλα τα μέτρα της τρόικας στην Ελλάδα ήταν λάθος, λέει ο Χάνες Σβόμποντα

    Την εκτίμηση ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα δεν ήταν υποβοηθητικά στην επίλυση της κρίσης, εξέφρασε ο πρόεδρος της ομάδας Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα.

    Σε δηλώσεις στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χριστόφια, τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής των μέτρων, διότι, όπως τόνισε, «ήταν όλα λάθος». Πολλά από τα μέτρα για την Ελλάδα συνέβαλαν, είπε, στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Συνεπώς, αυτό που μπορούμε να μάθουμε από αυτό είναι ότι η τρόικα, όπως την έχουμε αντιληφθεί και όπως λειτουργεί, πολύ συχνά δεν ήταν βοηθητική, σημείωσε.

    Σε ερώτηση, αν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί ισχυρό μήνυμα στην ευρωζώνη, ο κ. Σβόμποντα είπε ότι «οι Έλληνες ψηφοφόροι ψήφισαν με τέτοιο τρόπο ώστε να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην ευρωζώνη και να έχουν σταθερή κυβέρνηση. Όμως, η ισχυρή ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή σε κοινωνικά θέματα. Πρέπει να συνδυαστεί η ψήφος επίσης σε σχέση και με τη Δημοκρατική Αριστερά. Ήταν μια καθαρή ευρωπαϊκή ψήφος». Ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος έχει μεταβεί στην Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο και άλλοι δεν μετέβησαν για να δουν τις συνθήκες φτώχειας του λαού.

    [04] Αεροψεκασμοί στη Θεσσαλονίκη για την καταπολέμηση των κουνουπιών

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα αεροψεκασμού στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Ωστόσο οι φετινές έντονες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο του Μαϊου, η καθυστέρηση στην έναρξη των ψεκασμών, λόγω γραφειοκρατίας, και η μεγάλη έκταση των υδάτινων συστημάτων στη δυτική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης, είχαν ως αποτέλεσμα την αυξημένη όχληση των περιοχών αυτών από τα κουνούπια.

    «Ιδίως πριν από μία εβδομάδα η κατάσταση ήταν αφόρητη κυρίως στη Χαλάστρα και την πεδιάδα του Καλοχωρίου ενώ το πρόβλημα μεταφέρθηκε και στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης αλλά και στην ίδια την πόλη» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Σπύρος Μουρελάτος διευθύνων σύμβουλος της «Οικοανάπτυξης», η οποία συμμετέχει - τα τελευταία χρόνια - στο πρόγραμμα καταπολέμησης εντόμων στο νομό.

    [05] "Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το πρόσωπο του πρωθυπουργού" τονίζει η ΔΗΜΑΡ

    «Υπάρχουν απόψεις, η αλήθεια είναι, που σχετίζονται με τον χαρακτήρα που θα έχει η στήριξη, η συμμετοχή στη κυβέρνηση. Από κει και πέρα αυτό που λέμε είναι ότι εάν συμφωνήσουμε στα προγραμματικά, μετά θα πρέπει να συμφωνήσουμε και στα πρόσωπα, να είναι κοινής αποδοχής. Νομίζω δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το πρόσωπο του πρωθυπουργού», ανέφερε ο εκπρόσωπος Tύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

    Σε ότι αφορά στα θέματα που θέτει η ΔΗΜΑΡ είπε ότι «εμείς έχουμε βάλει απολύτως ρεαλιστικά ζητήματα. Σχετίζονται με τα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα και στη βάση αυτή εκτιμούμε και ευελπιστούμε ότι στο τέλος η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση. Ό,τι χειρότερο αυτή τη στιγμή είναι η αστάθεια και η αβεβαιότητα».

    Στο ερώτημα τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ, αν θα στηρίξει ή αν θα μπει στην κυβέρνηση, τόνισε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί. Το Σύνταγμα δίνει πολλές δυνατότητες και της συμμετοχής και της στήριξης και της ψήφου ανοχής. Υπάρχουν πολλές διαδικασίες. Θα τα δούμε όλα αυτά εν ευθέτω χρόνο».

    [06] Παραμένει ανοικτό το θέμα της πρωθυπουργίας, εκτιμά ο Ν. Τσούκαλης

    Το θέμα της πρωθυπουργίας «παραμένει ανοικτό και θα τεθεί στην τελική φάση της διαβούλευσης, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» εκτίμησε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

    Σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε πως «είναι μια γκάμα, που περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, που δεν έχει τεθεί προς διαβούλευση, ουσιαστικά. Λέμε "ναι, ιδιωτικοποιήσεις χρειάζονται", "ναι, αξιοποίηση της ιδιωτικής δημόσιας περιουσίας σε πρώτη φάση, που είναι πάρα πολλά χρήματα"».

    Αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση όρων του μηνομονίου, επισήμανε: «Δεν υπάρχει αμετακίνητη θέση όσον αφορά την διαπραγμάτευση, δεν μπορεί να το θέσει κανένας έτσι, γιατί μπορεί "να φάει τα μούτρα του" και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα? Οι συνθήκες, που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, είναι άκρως ευνοϊκές για εμάς, αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο».

    [07] Γ. Ντόλιος: "Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να μοιραστεί κυβερνητικές ευθύνες"

    Την άποψη να μην μετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Ντόλιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

    «Εκείνο που δεν πρέπει να γίνει είναι να μοιραστεί το ΠΑΣΟΚ την ευθύνη αυτής της περιόδου με τον κ. Σαμαρά, να μοιραστεί τις κυβερνητικές ευθύνες. Δεν πρέπει να το κάνει, γιατί την ευθύνη για τους χειρισμούς δεν θα τις έχει το ΠΑΣΟΚ, θα τις έχει ο κ. Σαμαράς. Εμείς θα συμβάλουμε στη δημιουργία μιας κυβέρνησης, αλλά δεν μπορεί να ζητείται από ένα κόμμα του 12% να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας», δήλωσε ο κ. Ντόλιος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη και ότι δεν έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Βενιζέλο.

    [08] "Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες", λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι

    Ευχαριστώντας «όσους και όσες τους στήριξαν και τους τίμησαν με την ψήφο τους, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» οι Οικολόγοι Πράσινοι (ΟΠ) μιλούν για τη βαριά ήττα, που υπέστησαν, κάνοντας την αυτοκριτική τους: «Δεν καταφέραμε να πείσουμε τους πολίτες για την αξία της παρουσίας μας στη Βουλή, ούτε να αναδείξουμε τη σημασία της πράσινης ατζέντας, ως απάντηση στην κρίση που ζούμε». Δηλώνουν, ωστόσο, παρόντες στο πολιτικό σκηνικό, υποσχόμενοι ότι «θα μάθουν από τα λάθη και την αποτυχία τους και θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να βρεθούν κοντά στη δοκιμαζόμενη κοινωνία, προτείνοντας λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

    «Θα συνεχίσουμε» προσθέτουν «να συμβάλουμε στο δημόσιο διάλογο με τις θέσεις μας, να παρεμβαίνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με την Ομάδα των Πράσινων, για μια αλληλέγγυα και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική και, βέβαια, να είμαστε δυναμικά παρόντες στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, για τοπικές απαντήσεις στην κρίση και τις επιπτώσεις της».

    Επισημαίνουν, παράλληλα, ότι τώρα θα πρέπει αφενός οι κομματικοί και προσωπικοί ανταγωνισμοί να μην τινάξουν στον αέρα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και αφετέρου οι εταίροι μας στην Ευρώπη να επιδείξουν υπευθυνότητα για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης για το ελληνικό χρέος, με αλλαγή των όρων του μνημονίου.

    Σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφέρουν ότι η ΝΔ κατάφερε να εμφανιστεί ως εγγυητής της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μέσα από το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες πως ήταν πραγματικά έτοιμος να κυβερνήσει, το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε περαιτέρω, μη μπορώντας να εκφράσει μια πειστική για τους πολίτες απάντηση για το πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο, ενώ η ΔΗΜΑΡ συγκράτησε τις δυνάμεις της, δημιουργώντας έναν ζωτικό χώρο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ οδήγησε τον εαυτό του στην απόλυτη περιθωριοποίηση, προσφέροντας άλλη μια ένδειξη πως οι πολίτες απαιτούν συγκροτημένες προτάσεις διεξόδου και συνεργασίες.

    [09] Να δοθεί παράταση χρόνου στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Αυστρία

    Την πρόθεση να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και μια επιμήκυνσή του, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τους όρους, διαμήνυσαν ο Αυστριακός Καγκελάριος και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν, και ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιένη.

    Όπως ανέφερε ο καγκελάριος Φάιμαν, εφόσον οι 'Ελληνες συνεχίσουν να τηρούν τους όρους, από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συζητήσει μαζί τους το χρονοδιάγραμμα και, ανάλογα, θα δοθεί παράτασή του, είτε πρόκειται για μήνες είτε για χρόνια. Αυτή η συζήτηση θα γίνει με τους Έλληνες, ωστόσο, νωρίτερα, θα πρέπει να συζητηθεί η τήρηση των όρων.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σπίντελεγκερ επισήμανε πως δεν είναι σκόπιμο να συζητείται τώρα αν η παράταση θα είναι ενός ή δύο χρόνων ή κάποιων μηνών, το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί, αφού γίνουν γνωστές οι προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

    Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Αυστριακός καγκελάριος διατύπωσε την άποψη πως θα πρέπει αφενός να δοθεί «ανάσα» στους Έλληνες, αφετέρου, όμως, οι ίδιοι θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να επιδείξουν βούληση για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

    [10] Οι "τριγμοί" της κρίσης περνούν και στην γερμανική οικονομία

    Πτώση της επενδυτικής πίστης κατά 27,7 μονάδες, στις -16.9--η σημαντικότερη των τελευταίων 14 ετών--διαπιστώνεται τον μήνα Ιούνιο στην αγορά της Γερμανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Οικονομικό Ινστιτούτο ZEW του Μάνχαϊμ.

    Η θεαματική πτώση αποδίδεται από τους αναλυτές του ZEW, το οποίο μετράει τις επενδυτικές διαθέσεις οικονομικών παραγόντων, τόσο στην τραπεζική κρίση της Ισπανίας όσο και στην πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, καθώς η έρευνα ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή.

    Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Βόλφγκανγκ Φραντς έκανε, πάντως, λόγο για «ισχυρό μήνυμα των αγορών εναντίον των υπεραισιόδοξων εκτιμήσεων για την προοπτική της γερμανικής οικονομίας το υπόλοιπο του 2012», κι αναφέρθηκε στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Γερμανία από την συνεχή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Χαρακτήρισε δε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ως «μια μικρή ανάσα, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 June 2012 - 12:30:29 UTC