Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ολάντ συναντά Ντράγκι, ραντεβού με τη Μέρκελ στη συνέχεια
  • [02] Συμπλοκή με νεκρούς στην Κρήτη
  • [03] Καλοκαίρι με νέες εκδόσεις
  • [04] Αυξάνονται οι επιχειρησιακές και οι ατομικές συμβάσεις
  • [05] Έφυγε από τη ζωή ο πρώην παίκτης της Λίβερπουλ Μίκι Ρόκε
  • [06] Η τέλεια μουσική από ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από τη θεωρία της εξέλιξης
  • [07] Διεθνές συνέδριο μελέτης της ατμόσφαιρας στο Πόρτο Χέλι
  • [08] Το στρες και η ανησυχία επιταχύνουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ
  • [09] Πυρκαγιές στο Κολοράντο - Eκκενώθηκαν περισσότερα από 1.000 σπίτια

  • [01] Ο Ολάντ συναντά Ντράγκι, ραντεβού με τη Μέρκελ στη συνέχεια

    Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

    Την Τετάρτη θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

    Οι συναντήσεις έχουν ως στόχο να προετοιμαστεί η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 28 και 29 Ιουνίου.

    [02] Συμπλοκή με νεκρούς στην Κρήτη

    Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός συμπλοκής που έγινε τη νύχτα της Κυριακής στο χωριό στο Προφήτης Ηλίας του Ηρακλείου, στο οποίο έχουν καταφθάσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενο βεντέτας. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε ενώ στο χωριό είχε στηθεί γλέντι για τον κλήδονα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας 34χρονος δημοτικός υπάλληλος και γυμναστής πήγε στο κρεοπωλείο που έχει ένας 52χρονος, προκειμένου να λύσουν διαφορές που είχαν.

    Οι δύο άνδρες λογομάχησαν, και ήρθαν στα χέρια. Στη μέση όμως μπήκε ο 17χρονος γιος του κρεοπώλη, ο οποίος προσπάθησε να προστατεύσει τον πατέρα του. Τότε, σύμφωνα με την Αστυνομία, το θύμα, φέρεται να τράβηξε ένα πιστόλι εννέα χιλιοστών, με το οποίο άρχισε να πυροβολεί τον 52χρονο στα πόδια και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές πυροβόλησε περίπου πέντε φορές. Μία από τις σφαίρες, τραυμάτισε στον λαιμό τον 17χρονο, ενώ άλλη μία εξοστρακίστηκε και τραυμάτισε έναν 69χρονο άνδρα που βρισκόταν εκεί κοντά.

    Ο 52χρονος έτρεξε προς το αυτοκίνητό του, πήρε την καραμπίνα και πυροβόλησε τουλάχιστον δύο φορές κατά του 34χρονου, τον οποίο σκότωσε.

    Ο 52χρονος κρεοπώλης, ο οποίος έχει τραυματιστεί στα πόδια, αμέσως μετά το περιστατικό, παραδόθηκε στην Αστυνομία, δίνοντας μάλιστα την καραμπίνα με την οποία πυροβόλησε και σκότωσε τον συγχωριανό του. Ο ίδιος υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο 17χρονος γιος του, δέχθηκαν ένοπλη επίθεση από το θύμα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ανταποδώσει τα πυρά για να σώσει τις ζωές τους.

    Ο 52χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος, ενώ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου νοσηλεύεται ο 64χρονος που τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς.

    Επίσης ο 17χρονος νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου, στη νευροχειρουργική κλινική του Βενιζέλειου.

    Τόσο στο Βενιζέλειο, όσο και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, αλλά και στον Προφήτη Ηλία, είναι ισχυρή η αστυνομική παρουσία για λόγους ασφαλείας, υπό το φόβο βεντέτας.

    [03] Καλοκαίρι με νέες εκδόσεις

    H κρίση στον χώρο του βιβλίου μεγαλώνει καθημερινά, αλλά ο εκδοτικός κόσμος, παρά τη σαφή μείωση των πωλήσεων και της παραγωγής, τις υπερβολικά καθυστερημένες πληρωμές και τα τεράστια χρηματοδοτικά προβλήματα, προσπαθεί πάση θυσία να μην υποστείλει σημαία. Βαδίζοντας προς τα τέλη Ιουνίου και εν όψει των δύο «μακρών» καλοκαιρινών μηνών που ακολουθούν, οι εκδότες ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά αρκετούς καινούργιους τίτλους. Κάποιοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τον κύκλο της καλοκαιρινής περιόδου και θα εμφανιστούν με νέα βιβλία μόνο με την έναρξη του φθινοπώρου, οι περισσότεροι, όμως, θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τα βιβλιοπωλεία με φρέσκο υλικό τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

    Η λογοτεχνία (ελληνική και ξένη) θα έχει τη μερίδα του λέοντος κατά τη διάρκεια της θερινής εξόρμησης των εκδοτών μια και ακόμα και σε συνθήκες οξυμένης κρίσης μοιάζει να μην έχει χάσει το κοινό της. Σε ό,τι αφορά την ελληνική λογοτεχνία, η επιστροφή του Νίκου Καχτίτση ύστερα από πολλά χρόνια εκδοτικής απουσίας αποτελεί σίγουρα γεγονός. Ο ιδιότυπος (στραμμένος μονίμως στον εσωτερικό του κόσμο) πεζογράφος της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, που έζησε επί χρόνια στο Μόντρεαλ και πέθανε σε ηλικία 44 ετών, θα στεγαστεί στις εκδόσεις «Κίχλη» από τις οποίες θα κυκλοφορήσει σύντομα το έργο του «Ο εξώστης», σε επιμέλεια Ε. Χ. Γονατά (1924-2006) και με σχέδια της Εύης Τσακνιά. Την έκδοση θα συνοδεύουν κατατοπιστικά σημειώματα και φιλολογικά σχόλια των Γιάννη Δημητρακάκη, Βίκτωρα Καμχή και Γιώτας Κριτσέλη. Ας σημειωθεί ότι οι εκδόσεις «Κίχλη» προγραμματίζουν να επανεκδώσουν το σύνολο του λογοτεχνικού έργου του Καχτίτση. Από τις ίδιες εκδόσεις, στη σειρά «Άστεγα», θα κυκλοφορήσει αυτές τις ημέρες και το αφήγημα του Αλέξανδρου Ίσαρη «Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς».

    [04] Αυξάνονται οι επιχειρησιακές και οι ατομικές συμβάσεις

    Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι επιχειρηματικές και οι ατομικές συμβάσεις, υποκαθιστώντας τις κλαδικές και αλλάζοντας την εικόνα του τοπίου στην αγορά εργασίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), μόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου κατατέθηκαν στις υπηρεσίες του Σώματος, 173 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούν 16.830 εργαζόμενους και 20.571 ατομικές συμβάσεις.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, από την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου στις 14 Φεβρουαρίου, έως το τέλος Μαΐου κατατέθηκαν 84.772 ατομικές συμβάσεις με μέσο όρο μείωσης αποδοχών 23,5% και 400 επιχειρησιακές συμβάσεις για 30.659 εργαζόμενους με μέση μείωση μισθών 24%.

    [05] Έφυγε από τη ζωή ο πρώην παίκτης της Λίβερπουλ Μίκι Ρόκε

    Σε ηλικία μόλις 23 ετών ο πρώην παίκτης της Λίβερπουλ, Μιγκέλ "Μίκι" Ρόκε Φαρέρο, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

    Είχε διαγνωστεί ότι πάσχει από την επάρατη νόσο τον Μάρτιο του 2011 και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε εγχείρηση.

    Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή στην επίσηση ιστοσελίδα της η Ρεάλ Μπέτις, στην οποία αγωνιζόταν μέχρι να γίνει γνωστή η ασθένειά του: «Ο παίκτης της ομάδας μας, Μιγκέλ "Μικι" Ρόκε Φαρέρο, πέθανε σήμερα σε κλινική της Μπαρτσελόνα σε ηλικία 23 ετών. Ο Μίκι Ρόκε έδινε μάχη με τον καρκίνο από τον Μάρτιο του 2011, πάλεψε με αποφασιστικότητα και σθένος. Η Ρεάλ Μπέτις στέλνει τα βαθύτατα συλληπητήρια της στην οκογένειά του».

    [06] Η τέλεια μουσική από ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από τη θεωρία της εξέλιξης

    Ένα πρόγραμμα πληροφορικής εμπνευσμένο από τη θεωρία της φυσικής εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου, συνδυασμένο με τις μουσικές προτιμήσεις των χρηστών μιας ιστοσελίδας, μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία της τέλειας μουσικής επιτυχίας, σύμφωνα με ερευνητές των οποίων οι εργασίες δημοσιοποιήθηκαν στις ΗΠΑ.

    Επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου πιστεύουν ότι ανακάλυψαν έναν τρόπο παραγωγής της μουσικής από μουσικούς ήχους, που λαμβάνονται τυχαία, από κωδωνοκρουσίες έως τα απλά "μπιπ".

    Το πρόγραμμα, που ονομάζεται DarwinTunes, εκπέμπει κομμάτια διάρκειας 8 δευτερολέπτων το καθένα. Για το πείραμα, αυτές οι αλληλουχίες ήχων ακούστηκαν μέσω μιας ιστοσελίδας από 7.000 εθελοντές που τις σημείωναν σε μια κλίμακα που άρχιζε από το χαρακτηρισμό "ανυπόφορο" έως το "λατρεύω".

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [07] Διεθνές συνέδριο μελέτης της ατμόσφαιρας στο Πόρτο Χέλι

    Για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Πόρτο Χέλι της Πελοποννήσου, από σήμερα έως την Παρασκευή 29 Ιουνίου, το 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μελέτης της Ατμόσφαιρας και του Γήινου Κλίματος με τη χρήση συστημάτων λέιζερ ραντάρ. Συμμετέχουν περισσότεροι από 250 ερευνητές από περίπου 30 χώρες.

    Το συνέδριο, που γίνεται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική χώρα, συνδιοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

    Στόχος είναι η παρουσίαση των τελευταίων τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων διεθνώς στον συγκεκριμένο εξειδικευμένο τομέα της τηλεπισκόπησης της ατμόσφαιρας και των κλιματικών της παραμέτρων με τη χρήση συστημάτων laser (πρόκειται για τη λεγόμενη τεχνική lidar).

    [08] Το στρες και η ανησυχία επιταχύνουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

    Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν έχουν πολλές ανησυχίες και στρες είναι ενδεχομένως καλύτερα προστατευμένοι απέναντι στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που υφίστανται ψυχολογική πίεση.

    Ενώ το στρες από μόνο του δεν θεωρείται ικανό να προκαλέσει Αλτσχάιμερ, μπορεί να επιταχύνει το είδος του εκφυλισμού των εγκεφαλικών κυττάρων που οδηγεί στα συμπτώματα της άνοιας, σύμφωνα με Αργεντίνους ερευνητές που συμμετείχαν σε πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Νευρολογικής Εταιρίας στην Πράγα.

    Το Αλτσχάιμερ θεωρείται ότι είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας στον κόσμο και οι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, η υπέρταση, ο διαβήτης, η σωματική και πνευματική νωθρότητα.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [09] Πυρκαγιές στο Κολοράντο - Eκκενώθηκαν περισσότερα από 1.000 σπίτια

    Πυρκαγιές στο Κολοράντο (δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες) που προκλήθηκαν από τον καύσωνα και την ξηρασία, ανάγκασαν τις αρχές να εκκενώσουν περίπου 1.000 σπίτια και να απομακρύνουν 11.000 κατοίκους, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι κήρυξαν την περιοχή σε "κατάσταση καταστροφής", σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

    Η μεγαλύτερη φωτιά που εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου ξέσπασε στο εθνικό πάρκο Ουάλντο Κάνιον, δυτικά της πόλης Κολοράντο Σπρινγκς (100 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ντένβερ).

    Η φωτιά έχει καλύψει χίλια εκτάρια και επεκτείνεται, ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές, ενώ η θερμοκρασία παραμένει πάνω από τους 39 βαθμούς.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, 1.050 σπίτια εκκενώθηκαν σε περιοχές γύρω από το Ουάλντο Κάνιον και 11.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους για να γλυτώσουν από τις φωτιές.

    Περίπου 20 πυρκαγιές ξέσπασαν την Κυριακή στις ΗΠΑ, κυρίως στα δυτικά εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών ανέμων.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 June 2012 - 8:30:28 UTC