Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινούν το απόγευμα οι προγραμματικές δηλώσεις
  • [02] Καύσωνας ενόψει
  • [03] Η Λαγκάρντ χαιρετίζει τις "προόδους" στην Ευρώπη, αλλά ....
  • [04] Ποινική έρευνα για τη "Ματωμένη Κυριακή"
  • [05] Σε εξέλιξη στο ΣΕΦ η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ
  • [06] Πτώματα αγνώστων βρέθηκαν σε περιοχή της Θεσσαλονίκης
  • [07] Ιταλία: Περικοπή 4,5 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες
  • [08] Ο Φρ. Ολάντ μιλάει για την Α. Μέρκελ και τον Μπ. Ομπάμα
  • [09] Με τον Σέρβο, Νίκολα Γκουλάν, η αποστολή του Ολυμπιακού αναχώρησε για Αυστρία
  • [10] Βραυρώνια 2012: Τα αρχαία μουσικά όργανα «τραγουδούν» ακόμα
  • [11] Μεσογειακό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων στην Πελοπόννησο
  • [12] ΣτΕ: Μόνο από τα φαρμακεία θα διατίθενται οι βρεφικές τροφές

  • [01] Ξεκινούν το απόγευμα οι προγραμματικές δηλώσεις

    Αρχίζει το απόγευμα στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

    Χθες συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης από τη ΝΔ, ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ προκειμένου να κλειδώσει το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων.

    Στη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την τρόικα επανέλαβε τις βασικές θέσεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται, από την επιστολή του στους ηγέτες της Ευρωζώνης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

    Συναντήσεις θα έχει και σήμερα η τρόικα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις πριν ζητήσει να υπάρξουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο με την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην εφημερίδα Financial Times, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσής της.

    «Το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε οτιδήποτε από τους πιστωτές μας πριν το επαναφέρουμε σε τροχιά» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας στην εφημερίδα.

    «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά είναι ένα μακρύ τούνελ» δήλωσε ακόμα ο υπουργός.

    [02] Καύσωνας ενόψει

    Νέο κύμα καύσωνα μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας προβλέπει η ΕΜΥ, λόγω και της εξασθένησης των ανέμων σε όλα τα πελάγη.

    Το θερμόμετρο θα αγγίζει -ενδεχομένως και θα ξεπεράσει- τους 40 βαθμούς Κελσίου.

    [03] Η Λαγκάρντ χαιρετίζει τις "προόδους" στην Ευρώπη, αλλά ....

    Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε σήμερα τις "προόδους" που επιτεύχθηκαν από τους Ευρωπαίους κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στα τέλη Ιουνίου προειδοποιώντας πάντως ότι πρέπει "να γίνουν περισσότερα" για να νικηθεί η κρίση του χρέους.

    "Την τελευταία εβδομάδα, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε σημαντικές προόδους προς τη σωστή κατεύθυνση", υπογράμμισε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Τόκιο. "Πρέπει να γίνουν περισσότερα", έσπευσε πάντως να προσθέσει.

    Η Λαγκάρντ εξήγησε πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων που αποφασίσθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής θα εξαρτηθεί "από την ταχεία και αυστηρή εφαρμογή τους".

    Η ίδια επισήμανε πάντως ότι η κρίση του χρέους, δημοσιονομική και οικονομική, δεν πλήττει μόνο την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για "μια παγκόσμια κρίση".

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [04] Ποινική έρευνα για τη "Ματωμένη Κυριακή"

    Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσετην Πέμπτηότι θα ξεκινήσει έρευνα για το τραγικό συμβάν που έχει μείνει στην ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή», οπότε 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά των βρετανικών στρατευμάτων εναντίον μιας ομάδας Καθολικών στις 30 Ιανουαρίου 1972.

    Αυτή η απόφαση έρχεται δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων μιας δημόσιας έρευνας για το συμβάν, η οποία ανέφερε ότι κανένα από τα θύματα δεν έφερε όπλο.

    Η έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2010, έπειτα από τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας που διήρκησε 12 χρόνια, αναφέρει ότι οι Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πρώτοι πυρ εναντίον του πλήθους όταν έπειτα από μία πορεία Καθολικών ξέσπασαν επεισόδια στη συνοικία Μπόγκσαϊντ, στο Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας.

    Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ ακόμη 14 τραυματίστηκαν, ένας από τους οποίους αργότερα υπέκυψε.

    Επιμέλεια: Ε. Μορώνη

    [05] Σε εξέλιξη στο ΣΕΦ η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

    Το πρώτο βήμα για τη διαδικασία ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται σήμερα με την Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ξεκίνησαν το πρωί, με βιντεοπροβολή μηνύματος εκ μέρους του προέδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, καθώς επίσης και με χαιρετισμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στάνισεφ.

    Η διαδικασία θα συνεχιστεί με χαιρετισμό που θα απευθύνουν εκπρόσωποι εκ μέρους κομμάτων που έχουν κληθεί στη Συνδιάσκεψη.

    Ο κ. Βενιζέλος, από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είχε απευθύνει πρόσκληση να λάβουν το λόγο τα κόμματα και οι πολιτικές κινήσεις που, όπως είχε πει, "κινούνται στον ευρύτερο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας", απευθύνοντας πρόσκληση συγκεκριμένα στη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους Πράσινους.

    [06] Πτώματα αγνώστων βρέθηκαν σε περιοχή της Θεσσαλονίκης

    Τα πτώματα δύο αγνώστων βρέθηκαν τα ξημερώματα στην περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη.

    Η μακάβρια ανακάλυψη έγινε από διερχόμενο οδηγό, περί τις 4.30 τα ξημερώματα, σε παράδρομο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της αερογέφυρας που οδηγεί σε γνωστό εργοστάσιο επίπλων. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, ενώ στο σημείο έσπευσε ιατροδικαστής.

    Από την πρώτη εξέταση, πάντως, που διενήργησε η ιατροδικαστής στις σορούς δεν προκύπτουν εμφανείς ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας. Οι αστυνομικές αρχές ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα.

    [07] Ιταλία: Περικοπή 4,5 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες

    Μετά από περίπου 7 ώρες συνεδριάσεων, το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ενέκρινε την Παρασκευή, την περικοπή 4,5 δις ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες, ξεκινώντας από την επικείμενη αύξηση του φόρου κατανάλωσης και την έκτακτη χρηματοδότηση για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων περιοχών της χώρας από τους πρόσφατους σεισμούς.

    Οι περικοπές, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα 10,5 δις ευρώ το 2013 και τα 11 δις ευρώ το 2014, θα επιβραδύνουν την αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων του φόρου κατανάλωσης μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους και θα βοηθήσουν στην αποπληρωμή της οικονομικής βοήθειας στη βιομηχανική περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια, η οποία επλήγη το Μάιο από τους σεισμούς.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [08] Ο Φρ. Ολάντ μιλάει για την Α. Μέρκελ και τον Μπ. Ομπάμα

    Ο Φρανσουά Ολάντ βλέπει στην Άγγελα Μέρκελ μια "ισχυρή" προσωπικότητα, που όμως δεν δημιουργεί προβλήματα και υποστηρίζει πως, "αντίθετα απ' ό,τι λέγεται", οι σχέσεις του μαζί της "δεν είναι κακές", σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται από το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό "Μαριάν".

    "Αντίθετα απ' ό,τι λέγεται, οι σχέσεις μας δεν είναι κακές", προσθέτει.

    Όσο για τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, "είναι πολύ καταρτισμένος, πολύ ενημερωμένος, αλλά είναι κατ' αρχάς ένας Αμερικανός με συνείδηση της ισχύος των ΗΠΑ", εκτιμά ο αρχηγός του κράτους. Σύμφωνα μ' αυτόν, ο Ομπάμα "υπήρξε ένας συμπαραστάτης (της γαλλικής θέσης στους κόλπους της ΕΕ) επειδή έχει ανάγκη την ανάπτυξη στην Ευρώπη για να ανακάμψει η δραστηριότητα στη χώρα του".

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [09] Με τον Σέρβο, Νίκολα Γκουλάν, η αποστολή του Ολυμπιακού αναχώρησε για Αυστρία

    Η αποστολή του Ολυμπιακού, αναχώρησε το πρωί με προορισμό την Αυστρία, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

    Στο αεροπλάνο που μετέφερε τους «ερυθρόλευκους» μπήκε και ο Νίκολα Γκουλάν. Ο 23χρονος Σέρβος, που καλύπτει την αριστερή πτέρυγα της άμυνας και της μεσαίας γραμμής, θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις κι εφ΄όσον πείσει τον Λεονάρντο Ζαρντίμ θα αποκτηθεί.

    [10] Βραυρώνια 2012: Τα αρχαία μουσικά όργανα «τραγουδούν» ακόμα

    «ΛύρΑυλος». Δύο λέξεις της μουσικής που ταίριαξαν μεταξύ τους, δημιουργώντας κάτι εντελώς καινούργιο: Ένα σχήμα που παίζει αρχαίες μελωδίες, εμπνέεται από αυτές, χρησιμοποιώντας πιστά αντίγραφα αρχαίων οργάνων. Με αφορμή τη συναυλία που θα δώσει το Σάββατο 7 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Βραυρώνια 2012», το ΑΜΠΕ ρώτησε τον δημιουργό του «ΛύρΑυλου», Παναγιώτη Στέφο, για τον κόσμο της αρχαίας μουσικής.

    «Οι πληροφορίες που έχουμε για τη μουσική της αρχαιότητας προέρχονται από δυο κύριες πηγές: Τα αρχαία συγγράμματα και τις εικαστικές μαρτυρίες, δηλαδή τα αγάλματα, τα ανάγλυφα, τα νομίσματα και κυρίως τα αγγεία που απεικονίζουν μουσικούς και όργανα με πολλές λεπτομέρειες. Συσχετίζοντας αυτές τις δύο πηγές, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια πολύ καλή προσέγγιση όσον αφορά τα μουσικά όργανα, τον τρόπο παιξίματός τους, τη θέση της μουσικής στον αρχαίο κόσμο. Η μουσική ήταν πανταχού παρούσα. Στο θέατρο, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στον αθλητισμό, στην καθημερινότητα, στις χαρές και στις λύπες των ανθρώπων. Όπως περίπου και σήμερα», δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Παναγιώτης Στέφος, ο επί σειρά ετών κορυφαίος μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

    [11] Μεσογειακό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων στην Πελοπόννησο

    Την ίδρυση στην περιφέρεια Πελοποννήσου του πρώτου Μεσογειακού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων, που εκμεταλλεύονται και την ενέργεια από τα κύματα, με σύμπραξη των μεγαλύτερων διεθνών εταιρειών, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλιου.

    «Οι ΑΠΕ αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της περιφέρειας» σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης και πρόσθεσε ότι, «συντελούν στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραγόμενη ενέργεια και αναπτύσσουν την ενεργειακή οικονομία, ενδυναμώνοντας την περιφερειακή οικονομία με απτά αποτελέσματα στην αυτονομία και ευελιξία της περιφέρειας να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες».

    [12] ΣτΕ: Μόνο από τα φαρμακεία θα διατίθενται οι βρεφικές τροφές

    Προσωρινά, μόνο από τα φαρμακεία θα διατίθενται οι βρεφικές τροφές (για παιδιά μέχρι 6 μηνών), λόγω αυξημένων κινδύνων βλάβης της υγείας των ανήλικων αυτών, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), δεχόμενο σχετική αίτηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

    Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει οι φαρμακοποιοί και ζητούν να ακυρωθεί και να ανασταλεί η, από 30 Δεκεμβρίου 2011, υπουργική απόφαση κατά το σκέλος εκείνο που καταργεί σχετική διάταξη άλλης υπουργικής απόφασης του 2008, με την οποία οριζόταν ότι η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη γίνεται από τα φαρμακεία.

    Με άλλα λόγια, η υπουργική απόφαση του περασμένου έτους άναψε το «πράσινο φως» για να διατίθενται τα παρασκευάσματα διατροφής για βρέφη μέχρι 6 μηνών και εκτός φαρμακείων, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 July 2012 - 8:30:35 UTC