Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας Βρυξέλλες και Βερολίνο
  • [02] Αυστηρότεροι θα γίνουν οι έλεγχοι σε ΙΧ και δίκυκλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • [03] Νέα συστήματα ασφαλείας αναπτύσσει η Volvo
  • [04] Μια νέα λίμνη γεννιέται
  • [05] Καζάνι που βράζει η Ισπανία, μετά και τα νέα μέτρα λιτότητας
  • [06] Σύλληψη 44χρονου για τη φωτιά στο Σοφικό και προφυλάκιση 39χρονου για τη φωτιά στο Καλέντζι

  • [01] Εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας Βρυξέλλες και Βερολίνο

    Η υπομονή μου όσο και της τρόικας φθάνει στο τέλος της επανέλαβε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, μιλώντας σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύμα της γερμανικής εφημερίδας «Ράινισε Ποστ», το οποίο επικαλείται προκαταρκτική έκθεση της τρόικας, όπου καταγράφεται "άσχημη" εικόνα για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, αναφέροντας συγκεκριμένα απόκλιση στους 210 από τους 300 στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Οχι εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Ρέσλερ.

    Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να σχολιάσει το δημοσίευμα, πριν την λάβει την ολοκληρωμένη έκθεση της τρόικας, υπενθυμίζοντας ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα περί τα τέλη Ιουλίου για να αξιολογήσει τις ακολουθούμενες πολιτικές και τη συμμόρφωση με τους στόχους του Μνημονίου.

    [02] Αυστηρότεροι θα γίνουν οι έλεγχοι σε ΙΧ και δίκυκλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    Την εισαγωγή αυστηρότερων και συχνότερων τεχνικών ελέγχων στα αυτοκίνητα, καθώς επίσης και την επέκτασή τους στα δίκυκλα και μοτοποδήλατα, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επισημαίνει ότι 5 άτομα πεθαίνουν κάθε μέρα σε τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη λόγω τεχνικών αστοχιών.

    Οι νέες προτάσεις σκοπό έχουν να σώζονται περισσότερες από 1.200 ζωές κάθε χρόνο και να αποφεύγονται περισσότερα από 36.000 ατυχήματα λόγω τεχνικής αστοχίας.

    Στα κύρια στοιχεία των νέων προτάσεων περιλαμβάνονται τα εξής:

    -Τεχνικός έλεγχος υποχρεωτικός σε κλίμακα ΕΕ για δίκυκλα και μοτοποδήλατα, διότι όπως επισημαίνει η Επιτροπή, οι οδηγοί δίκυκλων και μοτοποδηλάτων, ιδίως οι νέοι, είναι η ομάδα υψηλότερου κινδύνου χρηστών.

    -Αύξηση της συχνότητας των περιοδικών τεχνικών ελέγχων των παλαιών οχημάτων. Στο πέμπτο και το έκτο έτος της ηλικίας τους, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των σοβαρών ατυχημάτων που οφείλονται σε τεχνική αστοχία.

    -Αύξηση της συχνότητας των ελέγχων αυτοκινήτων και ημιφορτηγών με εξαιρετικά πολλά χιλιόμετρα. Έτσι θα ευθυγραμμισθούν οι έλεγχοί τους με άλλα οχήματα με πολλά χιλιόμετρα, όπως τα ταξί καιτα ασθενοφόρα .

    -Βελτίωση της ποιότητας των ελέγχων των οχημάτων με τον καθορισμό κοινών ελάχιστων προτύπων για αστοχίες, εξοπλισμό και ελεγκτές.

    -Υποχρεωτικός έλεγχος των ηλεκτρονικών στοιχείων ασφαλείας.

    -Καταπολέμηση της παραποίησης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων, με ηλεκτρονική ένδειξη των διανυθέντων χιλιομέτρων.

    [03] Νέα συστήματα ασφαλείας αναπτύσσει η Volvo

    Η Volvo εστιάζει στην ανάλυση της συμπεριφοράς του οδηγού για να εξελίξει νέα συστήματα ασφάλειας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

    Αρκετές από αυτές τις νέες τεχνολογίες εστιάζουν στον τρόπο συμπεριφοράς του οδηγού στις σημερινές κυκλοφοριακές συνθήκες. Ο σημερινός οδηγός διαφέρει από άποψη συμπεριφοράς από εκείνον του όχι πολύ μακρινού παρελθόντος. Τρανή απόδειξη αποτελούν και τα ευρήματα ερευνών τριών ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων των ΗΠΑ, που αποδεικνύουν ότι ο σημερινός οδηγός δαπανά το 25-30 % του χρόνου που βρίσκεται στο τιμόνι, κάνοντας πράγματα ξένα προς την οδήγηση, όπως για παράδειγμα η ομιλία στο κινητό του.

    Οδηγοί που ασχολούνται με το κινητό τους κάνοντας κλήσεις, ελέγχοντας τα ηλεκτρονικά ή τα γραπτά μηνύματα τους, αποτελούν όλο και πιο συχνό φαινόμενο ? και εφόσον αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν αρνητικά την προσοχή τους στο δρόμο, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά το σχεδιασμό και την εξέλιξη αυτών των νέων τεχνολογιών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    "Στη σημερινή ?δικτυωμένη? κοινωνία μας, έχουμε την τάση να μεταφέρουμε την κοινωνική μας ζωή όπου και αν βρισκόμαστε. Το αυτοκίνητο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σε αυτό το φαινόμενο. Για εμάς είναι απλά ένα ζήτημα δημιουργίας των κατάλληλων τεχνολογιών που να παρέχουν κάθε στιγμή στον οδηγό την απαραίτητη υποστήριξη και ασφάλεια", δηλώνει ο Ίαν Ίβαρσον, διευθυντής Στρατηγικής Ασφάλειας & Προδιαγραφών της Volvo.

    Η έρευνα της Volvo εστιάζεται σε τρείς βασικούς τομείς: ασφαλής διατήρηση της επιλεγμένης λωρίδας κυκλοφορίας, αποφυγή των ατυχημάτων σε διασταυρώσεις, αποφυγή της σύγκρουσης με ζώα.

    Τώρα βρίσκονται στο στάδιο της εξέλιξης τα παρακάτω προγράμματα: Αυτόνομο Σύστημα Υποβοήθησης της οδήγησης. Υποστήριξη σε Διασταυρώσεις. Σύστημα Εντοπισμού Ζώων.

    -Αυτόνομο Σύστημα Υποβοήθησης σε συνθήκες κυκλοφοριακού φόρτου

    Το Αυτόνομο Σύστημα Υποβοήθησης βοηθά τον οδηγό να παραμείνει στην επιλεγμένη λωρίδα κυκλοφορίας και να ακολουθήσει τη ροή της κυκλοφορίας όταν δημιουργούνται μποτιλιαρίσματα. Ήδη, μία πρώτη εφαρμογή αυτού του συστήματος είναι το Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Πορείας στη Λωρίδα Κυκλοφορίας με Επέμβαση και στο Τιμόνι (Lane Keeping Aid ) που εφαρμόζεται στο νέο Volvo V40. Το σύστημα βοηθά τον οδηγό να παραμείνει στη λωρίδα που επιθυμεί. Στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας, εφαρμόζεται μια επιπλέον λειτουργία, αυτή της ροπής στο τιμόνι προς την πλευρά που πρέπει ανά περίπτωση για να διατηρηθεί η πορεία ανάμεσα στις διαχωριστικές λωρίδες κυκλοφορίας. Η παράμετρος αυτή του συστήματος, είναι ενεργή σε ταχύτητες που κυμαίνονται από τα 65 χλμ./ώρα και μέχρι τα 200 χλμ/ώρα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το αυτοκίνητο έχει τη δυνατότητα να ακολουθεί το προπορευόμενο όχημα χάρη στην επεξεργασία των δεδομένων που λαμβάνει από μια κάμερα και από τους αισθητήρες ραντάρ που διαθέτει. Ο κινητήρας, τα φρένα, και το τιμόνι ανταποκρίνονται αυτόματα. Σε περίπτωση που το προπορευόμενο αυτοκίνητο κάνει μία απότομη κίνηση ώστε να αποφύγει κάποιο εμπόδιο στο δρόμο, ο οδηγός ειδοποιείται μέσω του συστήματος διεύθυνσης, που εκτελεί και αυτό με τη σειρά του την ίδια κίνηση μεταβάλλοντας την πορεία του δικού μας αυτοκινήτου προς την ίδια κατεύθυνση.

    -Συστήματα Υποστήριξης σε Διασταυρώσεις

    Διασταυρώσεις κάθε τύπου αποτελούν σήμερα τα πλέον περίπλοκα κομμάτια στις μοντέρνες κυκλοφορικές συνθήκες. Από τη στιγμή που πάρα πολλοί οδηγοί διασταυρώνουν τις πορείες τους ταυτόχρονα και από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, δεν αρκεί παρά ένα μικρό λάθος για να προκληθεί σοβαρό ατύχημα.

    Το 2007 στις ΗΠΑ, το 21,5% των θανατηφόρων ατυχημάτων συνέβη σε διασταυρώσεις, ενώ στις 16 χώρες της ΕΕ (εξαιρείται η Σουηδία), το αντίστοιχο ποσοστό για το 2006, ήταν 20,6%.

    Το σύστημα Υποστήριξης σε Διασταυρώσεις χρησιμοποιεί αισθητήρες που αξιολογούν τις συνθήκες σε όλο το κυκλοφοριακό σενάριο. Στην περίπτωση που καταγραφεί επικίνδυνη κατάσταση, η απόφαση επέμβασης λαμβάνεται ακαριαία. Μόλις το φανάρι γίνει πράσινο, τα αυτοκίνητα ξεκινούν να στρίβουν αριστερά το ένα μετά το άλλο. Ξαφνικά εμφανίζεται από το αντίθετο ρεύμα, ένα άλλο αυτοκίνητο που έχει περάσει με κόκκινο, και αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τους οδηγούς που στρίβουν κανονικά.

    Σε αυτή την περίπτωση, το αυτοκίνητο που στρίβει φρενάρει απότομα για να αποφύγει τη σύγκρουση. Το σύστημα υποστήριξης διασταυρώσεων, δεν βοηθά μόνο τον οδηγό στη διόρθωση των δικών του λανθασμένων χειρισμών, αλλά τον προφυλάσσει και από λάθη των άλλων χρηστών του δρόμου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    -Σύστημα Εντοπισμού Ζώων

    Η συλλογή παρόμοιων δεδομένων δεν περιορίζεται μόνο σε αστικό περιβάλλον. Οι επαρχιακοί δρόμοι επιφυλάσσουν αρκετούς κινδύνους σε ότι αφορά τις συγκρούσεις με άγρια - και όχι μόνο - ζώα.

    Ατυχήματα κατά τα οποία εμπλέκονται ζώα, άγρια και μη, αποτελούν σοβαρό διεθνές πρόβλημα στην κυκλοφορία. Στον Καναδά, καταγράφονται περίπου 40.000 τέτοια ατυχήματα το χρόνο με σοβαρές ζημιές σε αυτοκίνητα. Για το 2010, 47.000 συγκρούσεις με ζώα έχουν καταγραφεί μόνο στη Σουηδία (οι 7.000 αφορούν συγκρούσεις με τάρανδο). Παρόμοιες συγκρούσεις καταγράφονται εκτός από τη Σουηδία και στον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Φιλανδία και τη Ρωσία. Στις ΗΠΑ, πάνω από 200 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας κάποιας σύγκρουσης με άγριο ζώο, κυρίως ελάφια.

    Εντούτοις, οι επίσημοι αριθμοί αυτών των στατιστικών δεν αποκαλύπτουν ολόκληρη την αλήθεια. Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται για παράδειγμα οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο οδηγός, για να αποφύγει την σύγκρουση με κάποιο ζώο, έκανε απότομο ελιγμό και συγκρούστηκε στη συνέχεια με κάποιο άλλο αυτοκίνητο.

    Σύμφωνα με μια μελέτη του σουηδικού πανεπιστημίου του Ούμεο (Ume?), στον αριθμό των ατυχημάτων που καταγράφηκαν το χρονικό διάστημα μεταξύ 2003 - 2010, πάνω από το 23% των θανάτων προήλθε μετά από απότομο ελιγμό του οδηγού στην προσπάθειά του να αποφύγει σύγκρουση με διερχόμενο τάρανδο ? και οι περιπτώσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στις επίσημες στατιστικές των συγκρούσεων με άγριο ζώο.

    Η Volvo βρίσκεται σήμερα στη φάση εξέλιξης του συστήματος εντοπισμού ζώων, ενός συστήματος που εντοπίζει διερχόμενο ζώο ημέρα ή νύχτα, και φρενάρει αυτόματα το αυτοκίνητο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Ατυχήματα με άγρια ζώα συχνά συμβαίνουν με ταχύτητες ταξιδιού. Στόχος είναι η μείωση της ταχύτητας πρόσκρουσης από τα 100-110 χλμ/ώρα, στα 80 χλμ/ώρα. Άπαξ και η ταχύτητα πέσει κάτω από τα 80 χλμ/ώρα ο κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών περιορίζεται σημαντικά. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται η ικανότητα εντοπισμού του ζώου σε απόσταση περίπου 30 μέτρων.

    Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι και ο χρόνος απόκρισης ? ο χρόνος που μεσολαβεί από τον εντοπισμό μέχρι την αντίδραση του συστήματος.

    Το σύστημα έχει προγραμματιστεί ώστε να αναγνωρίζει το σωματότυπο κάθε ζώου καθώς και τη συμπεριφορά κατά την κίνησή του, χάρη σε μία τεράστια βάση δεδομένων που προέρχεται από στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί. Η συγκέντρωση εικόνων από ζώα σε κίνηση πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση. Με δεδομένο όμως το γεγονός ότι τα άγρια ζώα διαθέτουν μια αξιοθαύμαστη ικανότητα να παραμένουν πάντα εκτός οπτικού πεδίου, η διαδικασία αυτή αποδεικνύεται ιδιαίτερα περίπλοκη, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] Μια νέα λίμνη γεννιέται

    Μια νέα λίμνη ξεκίνησε να σχηματίζεται ανάμεσα στις περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών, καθώς άρχισε η διαδικασία πλήρωσης του ταμιευτήρα του Ιλαρίωνα. Το νερό θα καλύψει μια έκταση 21,9 τετραγωνικών χιλιομέτρων παρασύροντας χωράφια, πρώην αγροτικές καλλιέργειες αλλά και τις μνήμες του τοπικού πληθυσμού.

    Συγκεκριμένα, από χθες ξεκίνησε η τοποθέτηση δοκών έμφραξης στη σήραγγα εκτροπής του ποταμού Αλιάκμονα και πλέον τα νερά του άρχισαν να γεμίζουν σιγά - σιγά τον ταμιευτήρα. Η διαδικασία είναι πολύ αργή, καθώς οι ποσότητες των υδάτων μειώνονται τους θερινούς μήνες, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το ύψος του νερού της λίμνης θα φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο μέσα σε έξι με επτά μήνες, δηλαδή στις αρχές του 2013.

    Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη δημιουργία της είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το υδροηλεκτρικό φράγμα του Ιλαρίωνα, η υδροδότηση των γύρω περιοχών και η τουριστική αξιοποίηση του τόπου.

    [05] Καζάνι που βράζει η Ισπανία, μετά και τα νέα μέτρα λιτότητας

    Εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν σήμερα στην Μαδρίτη εναντίον των περικοπών των κρατικών δαπανών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ τα συνδικάτα απείλησαν να προχωρήσουν σε νέες απεργίες και να προσφύγουν στην δικαιοσύνη εναντίον των μέτρων.

    Παρόμοιες κινητοποιήσεις διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα. Ακολούθησαν άλλες κινητοποιήσεις, στην μεγαλύτερη από τις οποίες συμμετείχαν περίπου 4.000 άνθρωποι που διαδήλωσαν στην Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα. Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε νέες κινητοποιήσεις την 19η Ιουλίου.

    Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αντιμετωπίζει εντεινόμενες αντιδράσεις από την ισπανική κοινωνία για τις περικοπές δαπανών, που χαρακτηρίζονται οι βαρύτερες στην πρόσφατη σύγχρονη ισπανική ιστορία και ανέρχονται σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

    [06] Σύλληψη 44χρονου για τη φωτιά στο Σοφικό και προφυλάκιση 39χρονου για τη φωτιά στο Καλέντζι

    Ένας 44χρονος Αλβανός συνελήφθη, και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος κατηγορείται για την φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας, που σημειώθηκε προχθές, όπου κάηκαν συνολικά 250 στρέμματα παρθένου δάσους και 5 στρέμματα με καλλιέργειες, ενώ για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Πελοπόννησο και την Αττική, εναέρια μέσα και εθελοντικές οργανώσεις.

    Οι πολλαπλές εστίες φωτιάς στο δάσος, προκλήθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την χαλασμένη εξάτμιση φορτηγού αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 44χρονος στο χωματόδρομο του δάσους και πετούσε σπινθήρες.

    Εν τω μεταξύ κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του και θα οδηγηθεί στις φυλακές Ναυπλίου, ένας 39χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό και ευθύνεται για την φωτιά στο Καλέντζι Κορινθίας, που έκαψε 15 στρέμματα δάσους και πέντε στρέμματα με ελιές τις προηγούμενες ημέρες.

    Πρόκειται για κάτοικο του χωριού, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό κατ' εξακολούθηση, αφού εκτός από την φωτιά αυτή, ομολόγησε ότι είχε βάλει άλλες τέσσερις φορές φωτιά το 2007, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στην περιοχή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 July 2012 - 18:30:33 UTC