Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνοιξαν οι Δελφοί μετά από 37 χρόνια σιωπής
  • [02] Θα σας βοηθήσουμε να επιτύχετε την έξοδο από την κρίση, διεμήνυσε ο Μπ. Κλίντον
  • [03] "Όχι" στην αποφυλάκιση του Σταύρου Ψωμιάδη λέει ο αρμόδιος εισαγγελέας
  • [04] Συγκρούσεις ανάμεσα σε Σύρους πρόσφυγες και την αστυνομία στη νότια Τουρκία

  • [01] Άνοιξαν οι Δελφοί μετά από 37 χρόνια σιωπής

    «Ιτε παίδες Eλλήνων, ελευθερούτε πατρίδα» είπε ο Γιάννης Βογιατζής, ερμηνεύοντας αποσπάσματα από τους Πέρσες του Αισχύλου και καθώς η αντήχηση της φωνής του συγκλόνισε το θέατρο των Δελφών οι θεατές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Η 21η Ιουλίου είναι μία μέρα που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας, αφού το αρχαίο θέατρο των Δελφών άνοιξε μετά από τριανταεπτά χρόνια σιωπής, για μία και μοναδική παράσταση, με αγαπημένους καλλιτέχνες υπό τη σκέπη του Φεστιβάλ Αθηνών και του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

    Στα «θυρανοίξια» του θεάτρου, όπως αποκάλεσε την θεατρική και μουσική εκδήλωση ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ερμήνευσαν αποσπάσματα αρχαίου δράματος, ο Γιάννης Βογιατζής από τους Πέρσες του Αισχύλου, ο Νίκος Καραθάνος, που είναι και ο σκηνοθέτης της παράστασης, από τον Ηρακλή μαινόμενο του Ευριπίδη, η Ελένη Κοκκίδου από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, η Λυδία Κονιόρδου ερμήνευσε το Μονόλογο της Ιφιγένειας και την εισαγωγή από τη Μήδεια, η Όλια Λαζαρίδου απήγγειλε ορφικούς ύμνους, ο Βασίλης Παπαβασιλείου διάβασε αποσπάσματα από το έργο Άρτος και οίνος, η Ρένη Πιττακή ερμήνευσε αποσπάσματα από τις Όρνιθες και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου από το χορό του Αγαμέμνωνα του Αισχύλου.

    Την έναρξη της παράστασης έκανε το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο που αποτελούν οι Γιώργος Δεμερτζής (βιολί α'), Δημήτρης Xανδράκης (βιολί β'), Ντέηβιντ Μπόγκοραντ (βιόλα) και Άγγελος Λιακάκης (τσέλλο), και παρουσίασε τις «Πέντε Ελληνικές Μελωδίες» του Μωρίς Ραβέλ, με τη συμμετοχή της σοπράνο Λένιας Ζαφειροπούλου και το «Κουϊντέτο για κλαρινέτο» του Μότσαρτ, με τη συμμετοχή του Διονύση Γραμμένου Ζαφειροπούλου, που ερμήνευσε κομμάτια από τους «36 Ελληνικούς Χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα.

    Την παράσταση που οργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία της πρώην υπουργού Τατιάννας Καραπαναγιώτη, προκειμένου να αναδειχθεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας, παρακολούθησαν περίπου 800 θεατές, αφού το θέατρο ήταν γεμάτο, με εξαίρεση τα σημεία που δεν υπήρχαν ασφαλή καθίσματα.

    «Στην αρχή είχα μία αμφιβολία, μου φάνηκε ότι το κίνητρο ήταν προεκλογικό, όμως όταν πήγα στο θέατρο ο χώρος με νίκησε» είχε πει στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκδήλωσης, ο πρόεδρος και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Γιώργος Λούκος.

    Το αρχαίο θέατρο των Δελφών συγκαταλέγεται μεταξύ των αρχαίων ελληνικών θεάτρων που διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Βρίσκεται μέσα στο ιερό του Απόλλωνα και συγκεκριμένα στη βορειοδυτική γωνία του, σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους.

    Το 1927 ο Άγγελος Σικελιανός και η Εva Palmer-Σικελιανού αναβίωσαν τις Δελφικές Εορτές, στο πλαίσιο των οποίων διδάχτηκε ο Προμηθέας Δεσμώτης, η πρώτη μετά τους αρχαίους χρόνους, παράσταση στο αρχαίο θέατρο των Δελφών. Το 1930, στις δεύτερες και τελευταίες Δελφικές Εορτές παρουσιάστηκε πάλι ο Προμηθέας Δεσμώτης, μαζί με τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Στη συνέχεια δόθηκε περιορισμένος αριθμός παραστάσεων, από το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και άλλους θιάσους.

    Ο προϋπολογισμός του έργου της αναστήλωσης του θεάτρου των Δελφών που πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είναι 1,3 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2015.

    [02] Θα σας βοηθήσουμε να επιτύχετε την έξοδο από την κρίση, διεμήνυσε ο Μπ. Κλίντον

    Έτοιμος να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση, στοχεύοντας σε ξένες επενδύσεις εμφανίστηκε ο Μπιλ Κλίντον κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως πιστεύει στην Ελλάδα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, χαρακτηρίζοντας σημαντικές τις θέσεις της για μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

    Το πλήρες (απομαγνητοφωνημένο) κείμενο της παρέμβασης του κ. Κλίντον, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων της ελληνικής ομογένειας, έχει ως εξής:

    «Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Θα ήθελα να αρχίσω λέγοντας ότι προφανώς ήρθαμε εδώ, διότι πιστεύουμε σε αυτή τη χώρα και στο μέλλον της. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε ανθρώπους, σε πόρους, σε ιδέες, σε κληρονομιά.

    Θέλω να συγχαρώ τη δική σας κυβέρνηση συνεργασίας. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν σύνθετα προβλήματα, τα οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να επιλύουν συνεργαζόμενοι με προοπτική αλληλεγγύης. Σίγουρα αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας δημιουργεί πολλή εμπιστοσύνη στους Έλληνες της Διασποράς. Το συζητήσαμε αυτό μεταξύ μας. Εμείς είμαστε εδώ για να σας παρέχουμε την υποστήριξη μας. Όχι γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε τις απαντήσεις, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σας βοηθήσουμε.

    Επίσης θεωρούμε ότι οι θέσεις τις οποίες έχετε στηρίξει, οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθείτε είναι σημαντικές.

    Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μια ελπίδα για το μέλλον. Οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται κάτι στο οποίο να πιστέψουν. Ξέρουν όλοι ότι διακυβεύεται το μέλλον τους. Γι' αυτό εμείς θα σας βοηθήσουμε να επιτύχετε την έξοδο από αυτή την κρίση».

    [03] "Όχι" στην αποφυλάκιση του Σταύρου Ψωμιάδη λέει ο αρμόδιος εισαγγελέας

    Αρνητική θέση στην έξοδο του Σταύρου Ψωμιάδη, γιου του Μάκη Ψωμιάδη, έλαβε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Δημήτρης Ζημιανίτης με την εισήγηση στο Δικαστικό Συμβούλιο που θα κρίνει την αίτηση του κατηγορούμενου νεαρού για άρση της κράτησης του.

    Ο Σταύρος Ψωμιάδης, που κρατείται στην ίδια φυλακή με τον πατέρα του, απολογήθηκε πριν λίγες ημέρες στην 6η τακτική ανακρίτρια για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που φέρεται να προέρχεται από υπεξαίρεση χρημάτων της ΠΑΕ ΑΕΚ και φοροδιαφυγή.

    Ο εισαγγελικός λειτουργός στην πολυσέλιδη πρότασή του αναφέρεται σε «μεγάλη αταξία» που ανεδείχθη από τον, ανολοκλήρωτο προς το παρόν, έλεγχο στα φορολογικά στοιχεία του Σταύρου Ψωμιάδη, καθώς και σε απόκρυψη καθαρών εισοδημάτων περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ.

    [04] Συγκρούσεις ανάμεσα σε Σύρους πρόσφυγες και την αστυνομία στη νότια Τουρκία

    Οι διαδηλώσεις Σύρων προσφύγων που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσής τους σε καταυλισμούς στη νότια Τουρκία εξελίχθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων σε εκτοξεύσεις πετρών, σύμφωνα με επίσημες τουρκικές πηγές.

    Οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε δύο από τους δέκα καταυλισμούς που στήθηκαν από την Τουρκία κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία προκειμένου να φιλοξενηθούν περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας της βίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τούρκος αξιωματούχος.

    "Οι συγκρούσεις αυτές ήταν από τις πιο βίαιες των τελευταίων μηνών", πρόσθεσε η πηγή αυτή.

    Πρόσφυγες του καταυλισμού Οντζουπινάρ, μιας μικρής προσωρινής πόλης που αποτελείται από προκατασκευασμένα σπίτια τα οποία φιλοξενούν 15.000 ανθρώπους στην επαρχία Κιλίς (νότια Τουρκία), δήλωσαν πως δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων αλλά ο τούρκος αξιωματούχος είπε πως δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένας θάνατος ή τραυματισμός. Μια παρόμοια διαδήλωση έγινε στον καταυλισμό Ισλαχίγε, περίπου 90 χιλιόμετρα δυτικά του Οντζουπινάρ, στην επαρχία Γκαζιαντέπ.

    "Δεν έχουμε νερό. Μας δίνουν κάρτες για να κάνουμε αγορές αλλά έχουμε ανάγκη χρήματα, έχουμε ανάγκη όπλα να δώσουμε στους μαχητές μας", δήλωσε ο Άχμετ Αμπάς, πρόσφυγας στον καταυλισμό Οντζουπινάρ. Σήμερα το πρωί οι σύροι αντάρτες κατέλαβαν το μεθοριακό φυλάκιο Αλ-Σαλάμα, απέναντι από το Οντζουπινάρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 July 2012 - 16:30:34 UTC