Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμάκωση της κατάστασης υπό τον φόβο των χημικών όπλων
  • [02] Προβλήματα καρδιάς έχουν παχύσαρκα παιδιά
  • [03] Ο Ηomo sapiens "εξαφάνισε" τον Νεάντερταλ
  • [04] Σε Αθήνα και Ρώμη ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
  • [05] Κύπρος: Σήμερα συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών
  • [06] Εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά στην Καταλονία
  • [07] Πιο κοντά στη Γιουβέντους ο Ολλανδός Ρόμπι Φαν Πέρσι
  • [08] Κέρδη 170 εκατ. δολαρίων για τον Μπάτμαν την πρώτη εβδομάδα προβολής
  • [09] Πέθανε η Σάλι Ράιντ, η πρώτη Αμερικανίδα που ταξίδεψε στο Διάστημα
  • [10] Νεκρή βίδρα βρέθηκε σε αλιευτικά εργαλεία στη λίμνη της Καστοριάς
  • [11] Mία "γενιά χωρίς AIDS" θέλουν οι ΗΠΑ, με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων
  • [12] Η δημοσιογραφία θρηνεί την απώλεια του Γ. Κάρτερ
  • [13] Ο Γιούνκερ επανέλαβε τη "δέσμευσή του για σταθερότητα στην ευρωζώνη"

  • [01] Κλιμάκωση της κατάστασης υπό τον φόβο των χημικών όπλων

    Κλιμακώνεται η κατάσταση στη Συρία, όπου οι αντάρτες κατηγορούν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι μετέφερε χημικά όπλα στα αεροδρόμια των συνόρων, την επομένη της απειλής της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά σε περίπτωση που δεχτεί "επίθεση από το εξωτερικό".

    Στο μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα χημικά όπλα, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε το καθεστώς να μην κάνει το "τραγικό λάθος" να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

    Παράλληλα, η ΕΕ δήλωσε έτοιμη να απομακρύνει τους Ευρωπαίους υπηκόους από τη Συρία μέσω Κύπρου, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο, όμως προτεραιότητά της προς το παρόν είναι να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις μάχες.

    [02] Προβλήματα καρδιάς έχουν παχύσαρκα παιδιά

    Αν και τα καρδιολογικά προβλήματα συνδέονται συνήθως με τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας, μία νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ακόμα και τα παιδιά δύο έως δώδεκα ετών, όταν είναι πολύ παχύσαρκα, αντιμετωπίζουν παρόμοιους κινδύνους για την καρδιά τους.

    Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ, με επικεφαλής την Τζοάνα Κιστ βαν Χόλτε, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο παιδιατρικό περιοδικό "Archives of Disease in Childhood", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τις περιπτώσεις 307 πολύ παχύσαρκων παιδιών.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δύο στα τρία περίπου παιδιά είχαν ένα τουλάχιστον πρώιμο παράγοντα καρδιολογικού κινδύνου, όπως υψηλή πίεση αίματος (56% των παιδιών), χαμηλή «καλή» ή υψηλή «κακή» χοληστερόλη (54%), καθώς επίσης υψηλό σάκχαρο στο αίμα (14%), το οποίο μπορεί να προκαλέσει επίσης διαβήτη τύπου 2 (το 1% των παιδιών είχε ήδη τη νόσο).

    [03] Ο Ηomo sapiens "εξαφάνισε" τον Νεάντερταλ

    Ο Homo sapiens, δηλαδή ο σύγχρονος άνθρωπος, συνέβαλε περισσότερο από τις φυσικές καταστροφές στην εξαφάνιση του εξαδέλφου του, του ανθρώπου του Νεάντερταλ, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ.

    Η μετανάστευση του σύγχρονου ανθρώπου από την Αφρική προς την Ευρώπη αποτέλεσε μεγαλύτερη απειλή για τους ιθαγενείς πληθυσμούς των Νεάντερταλ απ' ότι η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που γνώρισε ποτέ η ευρωπαϊκή ήπειρος, πριν από 40.000 χρόνια, εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύεται στα Χρονικά της Εθνικής Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).

    Επιμέλεια: Φ. Γιοβάνογλου

    [04] Σε Αθήνα και Ρώμη ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

    Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου των Οικονομικών των ΗΠΑ από σήμερα έως και την Πέμπτη, θα επισκεφθεί την Αθήνα, αλλά και τη Ρώμη, με σκοπό να αναφερθεί στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν, ώστε να εξαλειφθεί στην ευρωζώνη η κρίση κρατικού χρέους, αναφέρει σε σημερινό ανακοινωθέν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

    "Ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών Τσαρλς Κόλινς θα μεταβεί στην Αθήνα και στη Ρώμη για να έχει διαβουλεύσεις αναφορικά με τις συναινετικές προσπάθειες, με στόχο την οικονομική σταθεροποίηση, αλλά και ανάπτυξη, στην Ευρώπη", αναφέρει αυτό το ανακοινωθέν. Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει το ακριβές χρονοδιάγραμμα των επισκέψεων του Κόλινς.

    Επιμέλεια: Μ. Ιωσήφ

    [05] Κύπρος: Σήμερα συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών

    Το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμηκής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), το συνταξιοδοτικό και η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, αναμένεται μεταξύ άλλων να συζητηθούν σήμερα το μεσημέρι σε συνάντηση της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη και ακολούθως με την πολιτική επιτροπή διαπραγμάτευσης.

    Για τη διαμόρφωση του μνημονίου στήριξης της κυπριακής Οικονομίας, η τρόικα θα θέσει επίσης θέματα σχετικά με το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ), την ανάγκη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και την εποπτεία των τραπεζών και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Η τρόικα αναμένεται να αξιώσει εκ νέου από την κυπριακή κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έλλειμμα 2,5% στο τέλος του 2012.

    [06] Εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά στην Καταλονία

    Η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει από την Κυριακή τη βορειοανατολική Ισπανία, κοντά στη γαλλική μεθόριο, και προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, τριών Γάλλων και ενός Ισπανού, εξακολουθεί να μαίνεται σήμερα το πρωί", δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καταλονίας.

    "Η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται". Πυροσβεστικά αεροσκάφη σταμάτησαν τις επιχειρήσεις χθες βράδυ λόγω των ανέμων αλλά η φωτιά δεν εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σήμερα το πρωί σχεδιάζεται επιχείρηση κατάσβεσης και με την υποστήριξη πυροσβεστικών αεροσκαφών", τόνισε η εκπρόσωπος.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [07] Πιο κοντά στη Γιουβέντους ο Ολλανδός Ρόμπι Φαν Πέρσι

    Η διοίκηση της Γιουβέντους εντείνει τις επαφές για την απόκτηση του Ολλανδού σούπερ σταρ της Αρσεναλ, Ρόμπι Φαν Πέρσι.

    Οπως υποστηρίζουν νέα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, η προσφορά της «κυρίας» προς την ομάδα του Λονδίνου ανέβηκε και θα φθάσει τα 30 εκατ. ευρώ και ο Φαν Πέρσι είναι έτοιμος να απαντήσει θετικά, καθώς θέλει να συνεχίσει την καριέρα του σε μία ομάδα που κατακτά διαρκώς τίτλους, αφού όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά οι διακρίσεις τον ενδιαφέρουν περισσότερο από τα χρήματα.

    [08] Κέρδη 170 εκατ. δολαρίων για τον Μπάτμαν την πρώτη εβδομάδα προβολής

    Η κινηματογραφική εταιρεία Warner Bros ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η νέα ταινία της, «The Dark Knight Rises» συγκέντρωσε μέσω των εισιτηρίων 160,8 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και τον Καναδά την πρώτη εβδομάδα προβολής.

    Η εκτίμηση για τα εισιτήρια είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη, καθώς η ταινία στην πρεμιέρα της αμαυρώθηκε από το φονικό στον κινηματογράφο του Κολοράντο.

    [09] Πέθανε η Σάλι Ράιντ, η πρώτη Αμερικανίδα που ταξίδεψε στο Διάστημα

    Η Σάλι Ραιντ η πρώτη Aμερικανίδα που ταξίδεψε στο διάστημα, πέθανε τη Δευτέρα μετά από 17μηνη μάχη με τον καρκίνο, όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα επιστημών Σάλι Ράιντ στο Σαν Ντιέγκο, σε ηλικία 61 ετών.

    Η Ράιντ που είχε σπουδάσει φυσικός, ήταν στην πτήση του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ, στις 18 Ιουνίου 1983, σε μια εξαήμερη αποστολή όπου τέθηκαν σε τροχιά δύο δορυφόροι. Επανέλαβε τη διαστημική πτήση ένα χρόνο αργότερα.

    Η Ράιντ με χάρη και επαγγελματισμό έσπασε τα εμπόδια που υπήρχαν για τις γυναίκες όσον αφορά τις πτήσεις στο διάστημα και ουσιαστικά άλλαξε το πρόσωπο του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ.

    [10] Νεκρή βίδρα βρέθηκε σε αλιευτικά εργαλεία στη λίμνη της Καστοριάς

    Το θάνατο υδρόβιων πουλιών, ερπετών και θηλαστικών συχνά προκαλούν κάποια είδη αλιευτικών εργαλείων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ», με αφορμή την ανακάλυψη, προ ημερών, νεκρής βίδρας στη λίμνη Καστοριάς.

    Στη χώρα μας η βίδρα έχει χαρακτηριστεί ως είδος απειλούμενο με εξαφάνιση.

    Ο κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός, ότι πολλά από τα αλιευτικά εργαλεία περιέχουν ζωντανό δόλωμα, σε περιορισμένο χώρο και παραμένουν βυθισμένα για μεγάλο διάστημα στο ίδιο σημείο, επισημαίνει η οικολογική οργάνωση.

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με καταγραφές, θεωρείται ότι υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και με μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς βίδρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη συναντάμε σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και σε μερικά νησιά (Κέρκυρα, Λέσβο, Χίο και Εύβοια).

    [11] Mία "γενιά χωρίς AIDS" θέλουν οι ΗΠΑ, με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δεσμεύτηκε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας γενιάς "χωρίς AIDS", μιλώντας στους εκπροσώπους των 190 χωρών που συμμετείχαν στο 19ο διεθνές συνέδριο για το AIDS.

    Υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, η Κλίντον ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθούν περισσότερα απο 150 εκατομμύρια δολάρια ως πρόσθετη χρηματοδότηση για τον αγώνα κατά της ασθένειας από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 30 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στα τελευταία 30 χρόνια.

    Η "γενιά χωρίς AIDS", όπως την αποκάλεσε η Κλίντον, σημαίνει ότι "κανένα παιδί, όπου και αν βρίσκεται, δεν θα είναι φορέας του ιού από τη γέννησή του" και ότι "αυτοί που θα ασθενούν θα λαμβάνουν θεραπεία ώστε να μην μολύνουν και άλλους".

    [12] Η δημοσιογραφία θρηνεί την απώλεια του Γ. Κάρτερ

    Έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή 22 Ιουλίου 2012, σε ηλικία 84 ετών, ο ποιητής και πρωτοπόρος δημοσιογράφος της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης Γιώργος Κάρτερ.

    Ο Γιώργος Κάρτερ γεννήθηκε στην Κέρκυρα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από την έναρξη λειτουργίας της ελληνικής τηλεόρασης, το 1965, υπήρξε από τα βασικά στελέχη της. Προηγουμένως είχε εργαστεί στο ραδιόφωνο.

    [13] Ο Γιούνκερ επανέλαβε τη "δέσμευσή του για σταθερότητα στην ευρωζώνη"

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε σήμερα τη σταθερή δέσμευσή του να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης", μετά τη μείωση από "σταθερή" σε "αρνητική" της προοπτικής του δημοσίου χρέους τριών χωρών --της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου-- από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.

    Δηλώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι τα "θεμέλια" των χωρών αυτών είναι "υγιή", ο Γιούνκερ που είναι επίσης πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, δήλωσε: "σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνουμε τη σταθερή δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της".

    Επιμέλεια: Α.Γεωργίου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 July 2012 - 8:30:43 UTC