Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο τραπέζι πρωθυπουργού-τρόικας το ελληνικό πρόγραμμα
  • [02] Κρίσιμο ραντεβού Βρούτση με το σωματείο της Χαλυβουργίας
  • [03] Επικίνδυνες οι νυχτερινές βάρδιες
  • [04] Η μικροτεχνολογία υπήρχε από τον 14ο αι. π.Χ.
  • [05] Τρόπους επαναπατρισμού κεφαλαίων μελετά το υπ. Οικονομικών
  • [06] Νεκρός 42χρονος στην Σύρο, σε επεισόδιο σε καφε-μπαρ
  • [07] Κάτω από το 6% τα ιταλικά 10ετή ομόλογα χάρη στις δηλώσεις Ντράγκι
  • [08] Ρεκόρ ανεργίας στο 24,63% καταγράφηκε στην Ισπανία
  • [09] Έως το 2016 ο Αργεντίνος μέσος Μασεράνο στην Μπαρτσελόνα
  • [10] Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Δεσποτικό Αντιπάρου
  • [11] Νέα τεχνική, βοηθά παράλυτους να γράφουν μόνο με τα μάτια!
  • [12] Οι γυναίκες μεγαλύτερα θύματα του ιού HIV παγκοσμίως
  • [13] Κύπρος: Eντός του Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμο το μνημόνιο
  • [14] «Ανθρωπιστική καταστροφή» στην Ελλάδα, αν εγκαταλείψει το ευρώ, προβλέπει ο αρχηγός της γερμανικής Αριστεράς

  • [01] Στο τραπέζι πρωθυπουργού-τρόικας το ελληνικό πρόγραμμα

    Τους εκπροσώπους της τρόικας θα δεχτεί στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    Στις 2 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της τρόικα θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Χθες στη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συζητήθηκαν οι βασικοί άξονες των εξοικονομήσεων των μέτρων 11,5 δισ. της επόμενης διετίας.

    [02] Κρίσιμο ραντεβού Βρούτση με το σωματείο της Χαλυβουργίας

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων της μονάδας Ασπροπύργου της Ελληνικής Χαλυβουργίας θα έχει σήμερα, στις 3 μετά το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

    Η συνάντηση, γίνεται στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας, για την εξεύρεση οριστικής λύσης και τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου.

    Το σωματείο εξακολουθεί να θέτει ως κύριο αίτημα την επαναπρόσληψη των απολυμένων, ενώ περί τους 100 εργαζόμενους έχουν αρχίσει και εργάζονται σε βάρδιες των 25 ατόμων.

    [03] Επικίνδυνες οι νυχτερινές βάρδιες

    Όσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σχέση με όσους δουλεύουν τη μέρα, σύμφωνα με μία νέα καναδο-νορβηγική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα. Η μελέτη συμπέρανε ότι το πρόβλημα αφορά γενικότερα, αν και σε μικρότερο βαθμό, όσους εργάζονται όχι μόνο το πρωί, αλλά σε ακανόνιστες ή εναλλασσόμενες βάρδιες.

    Στο παρελθόν η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες, η οποία μπορεί να αποσυντονίσει το βιολογικό «ρολόι» του οργανισμού (κιρκαδιανό ρυθμό), έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για υψηλή πίεση αίματος και διαβήτη. Οι ερευνητές συστήνουν στους εργαζόμενους να περιορίσουν, στο μέτρο που μπορούν, τη νυχτερινή εργασία.

    Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η εργασία σε βάρδιες φαίνεται να αυξάνει, κατά μέσο όρο, κατά 23% τον κίνδυνο εμφράγματος, κατά 24% τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου και κατά 5% τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Όσοι εργάζονται κυρίως το βράδυ, έχουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο (κατά 41%).

    [04] Η μικροτεχνολογία υπήρχε από τον 14ο αι. π.Χ.

    Την ανάπτυξη της μικροτεχνολογίας κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτυπώνονται σύμβολα σε επιφάνειες μεγέθους φακής, κατέδειξε η μελέτη ενός μικρού ειδωλίου, του μοναδικού που έχει βρεθεί έως σήμερα με χαραγμένα πάνω του σύμβολα της Γραμμικής Β'.

    Πρόκειται για ένα χάλκινο μικρό ταυροειδές ειδώλιο, που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου και τοποθετείται χρονικά στη Μυκηναϊκή περίοδο. Το ειδώλιο ανακαλύφθηκε το 1903 στην Αγία Τριάδα, κοντά στην πλατεία των ιερών (Piazzale dei Sacelli). Το 2010 η τότε διευθύντρια του Μουσείου, Αθανασία Κάντα, προχώρησε σε ευρεία εξέταση και ψηφιακή αποτύπωση παλαιών ευρημάτων με σκοπό τη μουσειολογική μελέτη για την επανέκθεση του Μουσείου και προχώρησε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με στόχο την φωτογράφηση με πολυφασματική ανάλυση του μικρού ειδωλίου.

    Το ειδώλιο έχει ύψος 4,6 εκατοστά και συνολικό μήκος σώματος 6,5 εκατοστά. Στη μέση του μετώπου του ταυροειδούς και σε μια κοιλότητα με διάμετρο μόλις 3,4 χιλιοστά παρατηρείται χρυσός δίσκος, που κάνει το ειδώλιο να ξεχωρίζει από άλλα παρόμοια που έχουν βρεθεί στην Κρήτη.

    Στη χρυσή αυτή επιφάνεια του ειδωλίου, μεγέθους όσο μία φακή, παρατηρήθηκαν χαραγμένα δυο σύμβολα γραφής Γραμμικής Β' από πιθανόν τέσσερα που υπήρχαν συνολικά.

    [05] Τρόπους επαναπατρισμού κεφαλαίων μελετά το υπ. Οικονομικών

    Το υπουργείο Οικονομικών μελετά τρόπους επαναπατρισμού κεφαλαίων, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικής με τον έλεγχο καταθέσεων του εξωτερικού.

    Όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός, το υπουργείο εκτιμά ότι με το περιουσιολόγιο θα αποκαλυφθούν περιπτώσεις εκείνων που με τα εισοδήματά τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την περιουσία που έχουν αποκτήσει.

    [06] Νεκρός 42χρονος στην Σύρο, σε επεισόδιο σε καφε-μπαρ

    Υπέκυψε στα τραύματά του 42χρονος άνδρας, ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ στη Σύρο που πυροβολήθηκε, κατά τη διάρκεια επεισοδίου, λίγο πριν τις 5.30 τα ξημερώματα. Το περιστατικό σημειώθηκε όταν ένας 61χρονος άνδρας εισέβαλε στο καφέ και για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, έριξε εύφλεκτο υγρό σε έναν από τους θαμώνες.

    Ο 42χρονος και οι υπόλοιποι πελάτες του καταστήματος προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν και εκείνος, στην προσπάθειά του να ξεφύγει, πυροβόλησε τον ιδιοκτήτη στον θώρακα τραυματίζοντάς τον.

    Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε τον 42χρονο στο νοσοκομείο, ενώ λίγα λεπτά αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο δράστης συνελήφθη.

    [07] Κάτω από το 6% τα ιταλικά 10ετή ομόλογα χάρη στις δηλώσεις Ντράγκι

    Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας υποχώρησε σήμερα το πρωί κάτω από το όριο του 6% στην αγορά ομολόγων, χάρη στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος διαβεβαίωσε χθες ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για τη διάσωση του ευρώ.

    Γύρω στις 08: 50 τοπική ώρα (09:50 ώρα Ελλάδας) η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 5,953% έναντι 6,056 που ήταν χθες, υποχωρώντας για πρώτη φορά από τις 20 Ιουλίου, κάτω από το όριο του 6%.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [08] Ρεκόρ ανεργίας στο 24,63% καταγράφηκε στην Ισπανία

    Η Ισπανία είχε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους σχεδόν 5,7 εκατομμύρια άνεργους, ποσοστό 24,63%, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται, παρότι συνήθως η έναρξη της τουριστικής περιόδου ενισχύει την απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

    Καθώς αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε, με 5.693.100 άτομα στην ανεργία στα τέλη Ιουνίου, παρόλα αυτά ο ρυθμός αύξησης βραδύτερο σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [09] Έως το 2016 ο Αργεντίνος μέσος Μασεράνο στην Μπαρτσελόνα

    Τουλάχιστον έως το 2016 θα φοράει ο Χαβιέ Μασεράνο τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, καθώς χθες οι πρωταθλητές Ευρώπης επιβεβαίωσαν ότι ο διεθνής Αργεντινός μέσος επέκτεινε για δύο ακόμη χρόνια το συμβόλαιό του με τους «μπλαουγκράνα».

    Παράλληλα, η -υποχρεωτική από την ισπανική νομοθεσία- ρήτρα αποδέσμευσης που συμπεριλαμβάνεται στη νέα συνεργασία των δύο πλευρών, αυξήθηκε από τα 90 στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

    [10] Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Δεσποτικό Αντιπάρου

    Ολοκληρώθηκε η φετινή ανασκαφική περίοδος στη θέση Μάντρα της ακατοίκητης νησίδος Δεσποτικό Αντιπάρου, όπου από το 2001 ανασκάπτεται ένα εκτεταμένο αρχαϊκό ιερό, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου της ΚΑ΄ΕΠΚΑ, Γιάννου Κουράγιου.

    Έως τώρα έχουν αποκαλυφθεί δώδεκα κτίρια στο Δεσποτικό και άλλα πέντε στο μικρό νησάκι Τσιμιντήρι, το οποίο τότε ενωνόταν με το Δεσποτικό με ισθμό, όπως μαρτυρά η ύπαρξη βωμού αφιερωμένου στην Εστία Ισθμία.

    Παράλληλα, ανασκάφηκαν κι άλλα κτίρια και πραγματοποιήθηκε ευπρεπισμός του χώρου και ταξινόμηση των πολυάριθμων αρχιτεκτονικών μαρμάρινων μελών του ναού και του εστιατορίου, που ήταν διάσπαρτα στον χώρο.

    [11] Νέα τεχνική, βοηθά παράλυτους να γράφουν μόνο με τα μάτια!

    Μία νέα πρωτότυπη τεχνολογία, που ανέπτυξαν Γάλλοι ερευνητές, μπορεί να βοηθήσει τους παράλυτους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, να γράφουν μόνο με τα μάτια τους.

    Υπό κανονικές συνθήκες, τα μάτια κινούνται ασταμάτητα, αλλά θεωρείται ουσιαστικά αδύνατο ένας άνθρωπος να ελέγξει αυτές τις κινήσεις, όπως ακριβώς αυτός θέλει. Η νέα τεχνική επιτρέπει στους ασθενείς να παράγουν πολύ ομαλές κινήσεις των ματιών τους προς την επιθυμητή κάθε φορά κατεύθυνση και, με τον τρόπο αυτό, τους επιτρέπει να αποκτήσουν πλήρη εθελούσιο έλεγχο στο πώς αυτά κινούνται.

    Οι ασθενείς χρησιμοποιούν την κατευθυνόμενη από τους ίδιους κίνηση των ματιών ως ένα νοητό «στιλό» για να γράψουν, να υπογράψουν ή να σχεδιάσουν σε μία οθόνη. Μετά από εξάσκηση μερικών ωρών, οι ασθενείς μπορούσαν να «γράψουν» (με τις κινήσεις της κόρης των ματιών τους, τις οποίες κατέγραφε το λογισμικό ενός υπολογιστή) λέξεις με ρυθμό 20 έως 30 χαρακτήρων ανά λεπτό, περίπου όσο γρήγορα γράφει κανείς και με τα χέρια του.

    [12] Οι γυναίκες μεγαλύτερα θύματα του ιού HIV παγκοσμίως

    Οι γυναίκες πλήττονται πολύ περισσότερο από το AIDS σε σχέση με τους άνδρες παγκοσμίως και είναι οι πιο ευάλωτες στον ιό HIV, ανακοίνωσαν εμπειρογνώμονες κατά την 19η διεθνή διάσκεψη για τη μάστιγα, ζητώντας την ανάληψη τολμηρής δράσης.

    Σε παγκόσμια κλίμακα τα ποσοστά της λοίμωξης στις νέες γυναίκες ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι διπλάσια σε σχέση με των ανδρών της ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS και τον ιό HIV που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα: το 63% όλων των νέων αυτής της ηλικιακής ομάδας που ζει με τον ιό, είναι γυναίκες.

    Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης ότι 1,2 εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια προσβλήθηκαν το 2011, η πλειοψηφία αυτών στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις χώρες με μεσαίο εισόδημα.

    Η λοίμωξη από τον ιό HIV είναι επίσης η βασική αιτία θανάτου στις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποιίας.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [13] Κύπρος: Eντός του Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμο το μνημόνιο

    Το μνημόνιο με την τρόικα θα είναι έτοιμο εντός Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ενώ, όπως επεσήμανε, το θέμα της εξακρίβωσης του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα χρειαστεί άλλους 2-3 μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το μνημόνιο θα είναι έτοιμο περί τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή ήταν και η πρόβλεψη των ηγετών των εργοδοτικών οργανώσεων μετά τη συνάντηση τους με την τρόικα.

    Ο κ. Σιαρλή, ανάφερε στην οικονομική ιστοσελίδα StockWatch ότι η διαδικασία της συνομολόγησης του μνημονίου θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα και η Κύπρος θα εξασφαλίσει το δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

    Το γεγονός, ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εξήγησε ο Κύπριος υπουργός «δεν επηρεάζει την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το μηχανισμό». Στο μνημόνιο, ανέφερε, θα τεθεί «το μέγιστο ποσό που μπορεί να χρειαστούμε».

    [14] «Ανθρωπιστική καταστροφή» στην Ελλάδα, αν εγκαταλείψει το ευρώ, προβλέπει ο αρχηγός της γερμανικής Αριστεράς

    Αναπόφευκτη θεωρεί την «ανθρωπιστική καταστροφή» στην Ελλάδα, στην περίπτωση κατά την οποία η χώρα τεθεί έκτος Ευρωζώνης, ο αρχηγός της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ, καθώς, όπως εξηγεί, δεν θα είναι δυνατές οι εισαγωγές από την Ευρωζώνη.

    «Εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, η Γερμανία μαζί με τους εταίρους θα πρέπει να προετοιμαστούν προκειμένου να προμηθεύσουν τρόφιμα και φάρμακα στον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Ρίξινγκερ, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της «Neue Osnabruecker Zeitung».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 July 2012 - 8:30:38 UTC