Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος στη Συρία Κόφι Ανάν
  • [02] Φ. Κουβέλης: Τα μέτρα να είναι δίκαια
  • [03] Παρέμβαση Πεπόνη για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη
  • [04] Υπέβαλε την παραίτησή του ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ

  • [01] Παραιτήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος στη Συρία Κόφι Ανάν

    Ο Κόφι Άναν, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση αυτή, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

    Ο Άναν ενημέρωσε τον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει τη θητεία του, η οποία λήγει στις 31 Αυγούστου 2012. Όπως ανέφερε, ελπίζει ότι το σχέδιό του για την επίλυση της συριακής κρίσης θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την αποχώρησή του όμως παραδέχτηκε ότι ο διάδοχός του ενδέχεται να επιχειρήσει μια νέα προσέγγιση στο θέμα.

    Φανερά απογοητευμένος ο ίδιος ο Άναν υποστήριξε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί επηρεάστηκε από τις αλληλοκατηγορίες και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας. "Δεν έλαβα όλη την υποστήριξη που άξιζε αυτό το θέμα. Υπάρχει διάσταση απόψεων στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας. Όλα αυτά περιπλέκουν το καθήκον μου", είπε σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε την τελευταία στιγμή στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

    Ο Άναν διορίστηκε στη θέση αυτή στις 23 Φεβρουαρίου όμως το ειρηνευτικό σχέδιο των έξι σημείων που συνέταξε, το οποίο προέβλεπε την κατάπαυση του πυρός στη Συρία και την πολιτική μετάβαση, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

    Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι η παραίτηση του Κόφι Άναν αντανακλά και υπογραμμίζει την άρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να σεβαστεί και να εφαρμόσει το ειρηνευτικό του σχέδιο και την "συστηματική" πρακτική της Ρωσίας και της Κίνας που απέτρεψαν το ενδεχόμενο ο Άσαντ να λογοδοτήσει, ασκώντας βέτο στα σχέδια αποφάσεων που προτάθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο Κόφι Άναν παρεμποδίστηκε από χώρες που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία, υποστηρίζει η Δαμασκός.

    [02] Φ. Κουβέλης: Τα μέτρα να είναι δίκαια

    Απαντήσεις εφ΄όλης της ύλης έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης με την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Από την τήρηση της προεκλογικής δέσμευσης στον ελληνικό λαό να δώσει η ΔΗΜΑΡ «μία λύση για να υπάρξει κυβέρνηση στον τόπο» μέχρι την αντιμετώπιση του πακέτου των 11,5 δισ. και τον αγώνα «να μην σημάνει βάρη στις πλάτες των ασθενέστερων σωμάτων αυτής της κοινωνίας αλλά τα μέτρα να είναι δίκαια, και όχι άνισα όπως ήταν μέχρι τώρα».

    «Εμείς δεν επιλέξαμε την άνεση και τη βολή της αντιπολίτευσης» ούτε «τον εύκολο καταγγελτικό λόγο σε ό,τι δεν έχουμε απόλυτη ταύτιση» είπε ο κ. Κουβέλης τονίζοντας ότι η επιλογή της στήριξης μίας κυβέρνησης στη βάση μιας συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας, είναι «η διεκδίκηση για αναδιαπραγμάτευση προκειμένου να επέλθει η αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου με πρώτο και κεντρικό στόχο, στόχο διεκδίκησης, την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής».

    [03] Παρέμβαση Πεπόνη για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη

    Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Παναγιώτη Ρουμελιώτη πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από το ΔΝΤ, ήταν γνωστό πως θα αποτύχει και εξ αυτού κάλεσε τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

    Στην ίδια παραγγελία εμπεριέχεται η διατύπωση για τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης του αδικήματος της «απιστίας σε βάρος του δημοσίου», αλλά και «εγκλημάτων σχετιζομένων με την οικονομία», όπως και η ρητή εντολή «να ανευρεθεί άμεσα και να προσέλθει να καταθέσει ο κ.Ρουμελιώτης».

    Μιλώντας στους «Times» της Νέας Υόρκης, ο κ. Ρουμελιώτης είπε πως το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει», αφού πουθενά δεν είχε εφαμοστεί με επιτυχία, για να προκαλέσει την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου, του καταλόγισαν ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του.

    [04] Υπέβαλε την παραίτησή του ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ

    Στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΠ έθεσε την παραίτησή του ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ιωάννης Σπανουδάκης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του οργανισμού.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 August 2012 - 18:30:39 UTC