Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό
  • [02] «Η Γερμανία δεν είναι σε θέση να ασκήσει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη»
  • [03] Κόντρα Κεδίκογλου - ΣΥΡΙΖΑ για το δημοσίευμα του «Spiegel»
  • [04] Η Γαλλία συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση στον ΟΗΕ για τη Συρία
  • [05] Το ΚΚΕ καταγγέλει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας
  • [06] Δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • [07] Πύρινος εφιάλτης στην Αρκαδία
  • [08] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Καρδάμαινα της Κω

  • [01] Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό

    «Aναζητούμε τις πιο αποτελεσματικές περικοπές για το έλλειμμα, τους λιγότερους οδυνηρούς τρόπους για την κοινωνία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την έναρξη της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και τα άλλα στελέχη του οικονομικου επιτελείου της κυβέρνησης και αντικείμενο τα μέτρα των 11,5 δισ ευρώ της επόμενης διετίας.

    Ο πρωθπουργός τόνισε ότι στην προσπάθεια αυτή «αντίπαλός μας είναι η ανεργία». Σε ό,τι αφορα ειδικότερα τις περικοπές δαπανών ο κ. Σαμαράς είπε «ψάχνουμε τα πάντα» και διαβεβαίωσε «δεν θα επιστρέψουμε σε λύσεις που απέτυχαν στο παρελθόν».

    Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του επισήμανε τη σημαντικη συμβολή του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στις προστάσεις για τις περικοπές των δαπανών.

    [02] «Η Γερμανία δεν είναι σε θέση να ασκήσει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη»

    Η Γερμανία δεν είναι σε θέση να ασκήσει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη εξαιτίας της ιστορίας της και αυτό δεν έχει έλθει ακόμη το πλήρωμα του χρόνου να αλλάξει, εκτίμησε χθες βράδυ ο πρώην καγκελάριος της χώρας Χέλμουτ Σμιτ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

    «Το ¶ουσβιτς και η δολοφονία έξι εκατ. Εβραίων, όπως επίσης και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος του Χίτλερ αποτελούν γεγονότα που έχουν εγγραφεί στο ασυνείδητο των ευρωπαϊκών λαών, έτσι ώστε να αποκλείεται ένας ηγεμονικός ρόλος της Γερμανίας και αυτό θα συνεχισθεί ακόμη για πολύ», τόνισε ο Σμιτ, 93 ετών σήμερα, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον αξιοσέβαστους απόμαχους πολιτικούς στη χώρα του.

    Μιλώντας στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στη δημόσια τηλεόραση, ο Σμιτ δεν απέλειψε να επικρίνει τους χειρισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης στο ευρώ και την έλλειψη οράματος της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας.

    Η κρίση «δεν θα ήταν τόσο σοβαρή εάν υπήρχε έστω κι ένας (ηγέτης) στην Ευρώπη που να είχε μία συνολική θέαση της καμιά εικοσαριάς προβλημάτων που ενσκήπτουν. Όμως δεν έχουμε τούτη τη στιγμή μία προσωπικότητα τέτοιου κύρους», εκτιμά ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, ο οποίος διεύθυνε τη χώρα του από το 1974 έως το 1982.

    Κατά τον ίδιο, οι υπεσχημένες από χρόνια μεταρρυθμίσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές ουδέποτε ετέθησαν σε ισχύ διότι η Ευρώπη «δεν έχει την ενέργεια να αλλάξει πραγματικά τα πράγματα».

    Ο ιστορικός ηγέτης καυτηρίασε επίσης την νυν καγκελάριο ¶γγελα Μέρκελ, η οποία «δεν είναι μία γεννημένη Ευρωπαία», αντίθετα με τον υπουργό των Οικονομικών της κυβέρνησής της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε--πάντα σύμφωνα με τον Σμιτ. «Αυτή ναι μεν έχει μία συγκεκριμένη τακτική, αλλά (το να έχεις) μία συνολική εικόνα είναι ένα άλλο πράγμα», σχολίασε ο Σμιτ, απηχώντας την σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες από τον ευρωπαϊκό Τύπο η Μέρκελ.

    [03] Κόντρα Κεδίκογλου - ΣΥΡΙΖΑ για το δημοσίευμα του «Spiegel»

    Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή σημερινή δήλωση του Σίμου Κεδίκογλου στη ΝΕΤ, όπου έκανε λόγο για «ντουέτο Τσίπρα και Σέντερ, τον αρχηγό των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών, που θέλει την Ελλάδα εκτός του ευρώ» και την απάντηση της Κουμουνδούρου, με την οποία «συνιστά» στον εκπρόσωπο «της πιο επικίνδυνης για τον λαό και τον τόπο κυβέρνησης από την μεταπολίτευση και μετά, απλά να σκέφτεται λογικά πριν τοποθετηθεί».

    Με αφορμή την κατάταξη, από το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στους «επικίνδυνους» πολιτικούς της ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε στη ΝΕΤ :

    «Εγώ, το μόνο που έχω να σχολιάσω είναι το "ντουέτο", γιατί πρώτος στη λίστα του "Spiegel" είναι - αν δεν κάνω λάθος - ο αρχηγός των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, ο οποίος θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ "για τιμωρία" και δεύτερος είναι ο κύριος Τσίπρας ο οποίος έλεγε ότι "δεν είναι φετίχ το ευρώ". Νομίζω ότι ο κοινός παρανομαστής στη λίστα του "Spiegel" είναι αντιευρωπαϊστές ηγέτες. Θα έπρεπε να προβληματιστούν στον ΣΥΡΙΖΑ».

    Απαντώντας το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «οι δανειστές μας και ο ελληνικός λαός, έχουν άραγε τα ίδια ακριβώς συμφέροντα και διατρέχουν τους ίδιους κινδύνους; Η χρεοκοπία και η εξαθλίωση του λαού μας, η εκποίηση του δημόσιου πλούτου είναι για τους δανειστές μας κέρδος. Όποιος απειλεί την ηγεμονία και την κερδοσκοπία τους είναι επικίνδυνος. Όποιος την ευνοεί είναι ευχάριστος και σπουδαίος ηγέτης».

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, προστίθεται στην ανακοίνωση, αποτελεί τίτλο τιμής να τον φοβούνται αυτοί που καταδικάζουν τη χώρα στη φτώχια και στην εξαθλίωση. ¶λλωστε, τονίζεται, ο λαός μας έχει πλέον καταλάβει πολύ καλά ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος και ποιά η σωτηρία. «Όσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την τριανδρία της καταστροφής που μας κυβερνά: Καλύτερα να σε φοβούνται παρά να σε λυπούνται», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στο σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ δήλωσε: «Εάν αποτελεί τίτλο τιμής για τον κ. Τσίπρα το να είναι στην ίδια λίστα με τους υπέρμαχους του εξοστρακισμού της Ελλάδας από την Ευρώπη, τότε ειλικρινά εκπλήσσομαι».

    [04] Η Γαλλία συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση στον ΟΗΕ για τη Συρία

    Η Γαλλία θα προεδρεύσει στην συνεδρίαση, σε επίπεδο υπουργών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την 30ή Αυγούστου η οποία θα επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία και σε γειτονικές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα το Κε ντ' Ορσέ.

    "Με την σύγκληση των εταίρων της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Γαλλία επιθυμεί να επιδείξει την υποστήριξή της στο συριακό λαό, τις εντεινόμενες ανησυχίες της για την περιφερειακή σταθερότητα και την επιμονή της για μια μετάβαση προς ένα δημοκρατικό, πλουραλιστικό σύστημα" στη Συρία, ανέφερε ακόμα η ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ.

    Η Γαλλία ασκεί την μηνιαία, κυλιόμενη προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ τον Αύγουστο.

    Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιορδανίας Σάμεχ Μέιταχ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Συρίας Ριγιάντ Χιτζάμπ, ο οποίος αυτομόλησε την Δευτέρα και προσχώρησε στην αντιπολίτευση, βρίσκεται σήμερα στο ιορδανικό έδαφος.

    [05] Το ΚΚΕ καταγγέλει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας

    Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να προωθηθεί το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, εκφράζει το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του στην οποία τονίζει πως «η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και η στρατηγική της ΕΕ δεν ανέχονται πια τη σταθερή εργασία και θέλουν να την εξαφανίσουν».

    «Αυτό τον στόχο υλοποιεί το μνημόνιο με την εφεδρεία ? απόλυση και τις ιδιωτικοποιήσεις και θα επιχειρήσει να τον υλοποιήσει η συγκυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση που υπερασπίζεται τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Γι? αυτό οι κόνξες των κυβερνητικών συμμάχων είναι για τα μάτια των εργαζομένων», τονίζει το ΚΚΕ.

    Το κόμμα επισημαίνει ότι «η σταθερή και μόνιμη εργασία με σύγχρονα δικαιώματα είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων. Η εργατική τάξη έχει και το χρέος και τη δύναμη να μπει μπροστά στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία, για ανάπτυξη προς όφελος του λαού».

    [06] Δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Στην είσοδο της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης, ως μόνης ρεαλιστικής, εναλλακτικής πρότασης για το μέλλον, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. Επανέλαβε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης είναι «δεσμεύσεις με ορίζοντα τετραετίας», οι οποίες -όπως τόνισε- θα εκπληρωθούν.

    Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε, ακόμη, στο ζήτημα της εφεδρείας το οποίο συζητήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «είναι ένα από τα ενδεχόμενα που μπορεί να εξεταστεί και να συζητηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξασφάλιση των 11,5 δισ. ευρώ».

    Σε ό,τι αφορά το όριο της φορολόγησης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να περικόψει τίποτα, συμπλήρωσε, ωστόσο: «Πέστε μας από πού αλλού; Εκτός αν κάποιος επιμένει ότι πρέπει η Ελλάδα κάθε ώρα να ζητά καινούργια δανεικά. Αν θεωρεί κάποιος ότι αυτό είναι εθνική ανεξαρτησία, να βγει να το πει».

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι «σίγουρα εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, με στόχο να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές απώλειες» και κατέστησε σαφές ότι δεν γίνεται λόγο για οριζόντιες μειώσεις.

    [07] Πύρινος εφιάλτης στην Αρκαδία

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Σολομό Κορινθίας καθώς και στην Αρκαδία, ενώ λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι εκδηλώθηκε και νέα εστία φωτιάς στην περιοχή της Μεγαλόπολης, κοντά στα χωριά Ελινίτσα και Ποταμιά. Η νέα αυτή πυρκαγιά απειλεί την Ποταμιά και κατευθύνεται με ένταση προς την ιερά Μονή Μπούρας.

    Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς σε όλη την έκταση του πύρινου μετώπου της Αρκαδίας, που από χθες έχει αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης λόγω των ισχυρών ανέμων και του δύσβατου και δυσπρόσιτου της περιοχής.

    Αυτή την ώρα η φωτιά καίει ανατολικά του Ραψομμάτη και απειλεί το χωριό για δεύτερη φορά από χθες, ενώ λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Καλαμάτας από το 178,1 χλμ, στον ανισόπεδο κόμβο Αθήναιου, έως το 198,6 χλμ, στον ανισόπεδο κόμβο Παραδεισίων, και η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται και διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης - Μεγαλόπολης - Καλαμάτας.

    Και στο Σολομό Κορινθίας υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις που προκαλούνται από τους ισχυρούς ανέμους αλλά και την μορφολογία του εδάφους που δεν επιτρέπει εύκολα την πρόσβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να επιχειρήσουν, και έχει κάψει πολλά στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργειών, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τριπόλεως, από το 84,5 χλμ. στην αρχή του αυτοκινητοδρόμου από Κόρινθο προς Τρίπολη, έως το 100ο χλμ., στον κόμβο Αγίου Βασιλείου και γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας η οποία διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - ¶ργους.

    Στην προσπάθεια κατάσβεσης σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς στην Κορινθία και την Αρκαδία συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής από όλη την νότιο και την Στερεά Ελλάδα, ερπυστριοφόρα οχήματα και εθελοντικές ομάδες πολιτών που δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες, ενώ το έργο τους συνδράμουν και πολλά εναέρια μέσα.

    [08] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Καρδάμαινα της Κω

    Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξηκαίγοντας χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Καρδάμαινα, στην Κω.

    Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 14 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 August 2012 - 14:30:36 UTC