Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον Πρόεδρο ενημερώνει ο πρωθυπουργός
  • [02] Ανοικτό το θέμα των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια
  • [03] Προτιμήθηκαν σχολές που "δίνουν" δουλειά
  • [04] Το αρχιτεκτονικό ''Κοινό Έδαφός'' μας στη Βενετία
  • [05] H πιο ακριβοπληρωμένη διασημότητα
  • [06] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης
  • [07] "Πράσινο φως" για συνέχιση κατασκευής του φράγματος Μπέλο Μόντε
  • [08] Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε ΑΤΜ στο 'Ιλιον
  • [09] Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά στο Κορωπί

  • [01] Τον Πρόεδρο ενημερώνει ο πρωθυπουργός

    Τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα δεχθεί, σήμερα στις 14:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Παπούλια για τις επαφές που είχε σε Βερολίνο και Παρίσι.

    Σημειώνεται πως νέα σύσκεψη τουΑ. Σαμαρά με τους Ευ. Βενιζέλο καιΦ. Κουβέλη αναμένεταιτην Τετάρτη.

    [02] Ανοικτό το θέμα των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια

    Χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσειςολοκληρώθηκε η διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά υπουργός, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, «είναι μια διαδικασία συνεχιζόμενη ενόψει της άφιξης της τρόικας για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου μέτρων».

    Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτριος Ελευσινιώτης, οι αρχηγοί των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων και αξιωματικοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις έως σήμερα πληροφορίες, η τρόικα έχει απορρίψει την αρχική πρόθεση της κυβέρνησης να «υποκαταστήσει» τις εφετινές περικοπές των ειδικών μισθολογίων των ένστολων, με ισοδύναμες περικοπές δαπανών και να εφαρμοσθεί το μέτρο από το 2013.

    [03] Προτιμήθηκαν σχολές που "δίνουν" δουλειά

    Οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και οι σπουδές στον τόπο διαμονής τους, προκειμένου να αποφύγουν το κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης ήταν τα βασικά κριτήρια επιλογής των περίπου 116.000 υποψηφίων, όπως καταδεικνύεται από τις βάσεις εισαγωγής, στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

    Κοινή εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι η οικονομική κρίση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο τοπίο που διαμορφώνεται, χαρακτηριστικό του οποίου είναι το άνοιγμα της ψαλίδας των βάσεων ανάμεσα στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων και την περιφέρεια.

    Ενδεικτικό της τάσης είναι το παράδειγμα της πτώσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά των βάσεων εισαγωγής στις άλλοτε περιζήτητες παιδαγωγικές σχολές. Οι λίγοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (φέτος θα προσληφθούν μόλις 5 δάσκαλοι), κάνουν το αντικείμενο σπουδών ελάχιστα ελκυστικό για τους υποψήφιους. Η βάση εισαγωγής στο τμήμα της Αθήνας κατέγραψε πτώση 75 μορίων σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Ρόδο η πτώση έφτασε στα 1.400 μόρια.

    «Το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια παρατηρήθηκε σε σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων και αποτέλεσε το κυριότερο χαρακτηριστικό των φετινών εξετάσεων αφού οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους φοβήθηκαν την εσωτερική μετανάστευση», επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης.

    «Οι υποψήφιοι δεν επέλεξαν σχολή αλλά πόλη» επισημαίνει από την πλευρά του ο καθηγητής Φυσικής και εκπαιδευτικός φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας.

    Ανοδος των βάσεων καταγράφηκε στο 1ο, το 3ο και το 5ο επιστημονικό, ενώ πτώση σημειώθηκε στο 2ο και το 4ο. Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στις δημοφιλείς σχολές (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, Νομικές) και στις σχολές θεωρητικής κατεύθυνσης (Φιλολογίες, Ψυχολογίες), ενώ μικτή είναι η εικόνα στις πολυτεχνικές σχολές.

    Ως προς τις ειδικές κατηγορίες, «είχαμε ομαλοποίηση των βάσεων», όπως επισημαίνει ο κ.Στρατηγάκης. «Το περυσινό φαινόμενο της πολύ χαμηλής βάσης σε κάποια σχολή και της πολύ υψηλής βάσης στην ίδια σχολή, σε άλλη πόλη, ευτυχώς δεν παρατηρήθηκε φέτος χάρη στην κατάργηση του περιορισμού της μίας μόνο διοικητικής περιφέρειας που προκάλεσε όλες τις ανωμαλίες. Οι βάσεις στις ειδικές κατηγορίες κυμάνθηκαν λίγο πιο κάτω από την αντίστοιχη βάση της γενικής σειράς κάθε σχολής», προσθέτει ο ίδιος.

    [04] Το αρχιτεκτονικό ''Κοινό Έδαφός'' μας στη Βενετία

    Το ελληνικό περίπτερο της 13ης Διεθνούς Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας εγκαινιάζεται σήμερα, δείχνοντας στους ξένους επισκέπτες ένα ''θετικό'' πρόσωπο της Αθήνας και ένα δυναμικό νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, που αναπτύσσουν τις ιδέες τους στην έκθεση ''Made in Athens'', σε επιμέλεια Πάνου Δραγώνα και Άννας Σκιαδά.

    Στους δαιδαλώδεις κήπους Giardini της Βενετίας και τα περίπτερα της Διεθνούς Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής (από τις σημαντικότερες διοργανώσεις στον κόσμο), συγκεντρώνονται ονόματα της αρχιτεκτονικής, νέοι, διεθνείς αρχιτέκτονες και δημιουργικές ομάδες, που ανταλλάσσουν ιδέες γύρω από το θέμα Common Ground'' (Κοινό Έδαφος), το οποίο όρισε εφέτος ο διευθυντής της Μπιενάλε, Άγγλος αρχιτέκτονας, Ντέηβιντ Τσίπερφιλντ.

    Το ''Κοινό Έδαφος'' της ελληνικής συμμετοχής, εκφράζεται μέσα από ένα τρισδιάστατο μωσαϊκό απ' όπου προβάλλουν ο ιδιωτικός και ο δημόσιος χώρος της ελληνικής πρωτεύουσας, με σήμα κατατεθέν από τη μια, τις αναρίθμητες ανώνυμες πολυκατοικίες και από την άλλη, τους δημόσιους χώρους μιας πόλης σε κρίση, όπου το συλλογικό "έξω" εισβάλει στο ατομικό ''μέσα''.

    Η 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας ανοίγει σήμερα για το κοινόκαι θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου.

    [05] H πιο ακριβοπληρωμένη διασημότητα

    Το νέο τηλεοπτικό της δίκτυο αγωνίζεται να σταθεί στην επιφάνεια, αλλά ο τραπεζικός λογαριασμός της Όπρα Γουίνφρει τα καταφέρνει μια χαρά, σύμφωνα με τον οικονομικό δικτυακό τόπο Forbes.com, ο οποίος τη Δευτέρα τοποθέτησε το όνομα της βασίλισσας των Talk Show, στην πρώτη θέση των πιο ακριβοπληρωμένων διασημοτήτων, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

    Αν και η Γουίνφρεϊ έχει αποτύχει να βρει τη μεγάλη επιτυχία με την Discovery Communications, εν τούτοις κέρδισε από διάφορες παραγωγές, την περίοδο από το Μάιο του 2011, έως τον Μάιο του 2012, κατ' εκτίμηση 165 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το Forbes.com

    Κοντά στην βασίλισσα των Talk Show είναι ο σκηνοθέτης Μάικλ Μπάι, του οποίου η ταινία «Transformers: Dark of the Moon» που κυκλοφόρησε το περασμένο έτος, τον βοήθησε να κερδίσει 160 εκατομμύρια δολάρια, με βάση τη συμμετοχή του στα εισιτήρια, τις πωλήσεις παιχνιδιών και σε άλλα παράπλευρα έσοδα.

    Ένας άλλος σκηνοθέτης, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, κέρδισε 130 εκατομμύρια δολάρια στη 12-μηνη περίοδο που καλύπτει το Forbes.com, από τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το «Smash» και τις ταινίες «Οι περιπέτειες του Τεντέν» και το «Άλογο του Πολέμου».

    Ο Τζέρι Μπρουκχάμερ είναι στην τέταρτη θέση, με 115 εκατομμύρια δολάρια από τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες, όπως «Οι Πειρατές της Καραϊβικής» ενώ στην πέμπτη θέση, είναι ο μουσικός παραγωγός, Δρ Ντρι με 110 εκατομμύρια δολάρια.

    Τις επόμενες πέντε θέσεις καταλαμβάνουν κατά σειρά, ο ηθοποιός και παραγωγός, Τάιλερ Πέρι με 105 εκατομμύρια δολάρια, η προσωπικότητα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, Χάουαρντ Στέρν, με 95 εκατομμύρια δολάρια, ο συγγραφέας, Τζέιμς Πάτερσον, με 94 εκατομμύρια δολάρια, ο κινηματογραφικός παραγωγός Τζορτζ Λούκας, με 90 εκατομμύρια δολάρια και ο μουσικός παραγωγός, Σάιμον Κόγουαλ με 90 εκατομμύρια δολάρια.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [06] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε, χθες το απόγευμα, στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό, η πυρκαγιά έκαψε 100 στρέμματα δασικής και 10 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης (σε οικοπεδικούς χώρους). Ακόμη, κάηκαν στον οικισμό «Ριβιέρα» ένα λυόμενο σπίτι, μία στέγη διπλοκατοικίας και δύο παραπήγματα.

    Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη όλη τη νύχτα με της φλόγες, ενώ το έργο τους δυσχέραιναν οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, προκαλώντας συνεχείς αναζωπυρώσεις.

    Στην περιοχή παραμένουν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με τα πληρώματά τους.

    Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα σε δασική έκταση στην περιοχή Βάβδο Χαλκιδικής, όπου επιχειρούν πυροσβέστες. Από τη φωτιά δεν απειλούνται σπίτια ή εγκαταστάσεις.

    Στο μεταξύ, οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν τη νύχτα στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν πτώσεις δένδρων και κλαδιών σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ ξεριζώθηκαν τέντες από καταστήματα και μπαλκόνια οικοδομών. Στα σημεία που προκλήθηκαν προβλήματα επενέβησαν, κατά περίπτωση, η Πυροσβεστική και συνεργεία των κατά τόπους δήμων.

    [07] "Πράσινο φως" για συνέχιση κατασκευής του φράγματος Μπέλο Μόντε

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας εξέδωσε τη Δευτέρα απόφαση με την οποία επιτρέπει την επανάληψη των εργασιών στο φράγμα του Μπέλο Μόντε, το τρίτο σε μέγεθος τέτοιο έργο που βρίσκεται υπό κατασκευή στον κόσμο, στην καρδιά της βραζιλιάνικης Αμαζονίας.

    Το φράγμα του Μπέλο Μόντε κατασκευάζεται επί του ποταμού Σινγκού, με προϋπολογισμό 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα έχει δυναμικότητα 11.233 μεγαβάτ, που θα αντιστοιχεί στο 11% της παραγωγής ενέργειας της χώρας.

    Κατά την κατασκευή του θα πλημμυρίσει έκταση 502 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ακόμη και αν αυτό δεν σημαίνει ότι θα πλημμυρίσουν περιοχές που κατοικούνται από τοπικούς πληθυσμούς Ινδιάνων, απειλείται ο τρόπος ζωής τους, καθώς βασίζονται κυρίως στο ψάρεμα για την επιβίωσή τους.

    [08] Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε ΑΤΜ στο 'Ιλιον

    Αναστάτωση προκάλεσε σε κατοίκους στο 'Ιλιον, η έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί σε ATM στην οδό Ρήγα Φεραίου, που σημειώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα.

    Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές, σε παρακείμενα αυτοκίνητα και καταστήματα.

    [09] Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά στο Κορωπί

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Κιάφα Κορωπίου η οποία ξέσπασε λίγο μετά τις 5 το πρωί.

    Στην περιοχή επιχειρούν 45 πυροσβέστες και 15 οχήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 August 2012 - 6:30:42 UTC