Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σόιμπλε προς Στουρνάρα: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας
  • [02] Ελπίδες για κατασκευή πίστας F1 στη Δραπετσώνα
  • [03] Οι βίαιες εικόνες μιας κορεάτικης «Pieta» στην 69η Μόστρα
  • [04] Για θέματα του υπ. Ανάπτυξης ενημέρωσε ο Κ. Χατζηδάκης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] Απελευθέρωση νεαρής γερακίνας που είχε εντοπιστεί τραυματισμένη
  • [06] Το γερμανικό και το ελληνικό κεφάλαιο συναντώνται σε κοινή αντιλαϊκή στρατηγική, σχολίασε το ΚΚΕ
  • [07] Για «πολιτική γύμνια» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συνάντηση Σόιμπλε- Στουρνάρα
  • [08] Η ΓΣΕΕ ζητά να μην αποτολμήσει η κυβέρνηση παρεμβάσεις στα εργασιακά
  • [09] Επιστολή Ευ. Βενιζέλου στον Γ. Ζαννιά για ρύθμιση των δανείων

  • [01] Σόιμπλε προς Στουρνάρα: Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας

    Την απόλυτη τήρηση των δεσμεύσεων ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών, στο Βερολίνο.

    Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «φιλική ατμόσφαιρα και πνεύμα συνεργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση και ο κ. Στουρνάρας «ενημέρωσε για την πρόοδο της Ελλάδας στην τήρηση των υποχρεώσεων του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής». «Η εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων αξιολογείται αυτή την περίοδο από μέλη της τρόικας. Σύμφωνα με τον ισχύοντα σχεδιασμό, εκτιμάται ότι η έκθεση θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο», σημειώνεται.

    «Για την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί μετά την υποβολή μιας περιεκτικής έκθεσης της τρόικας. Κεντρικό είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως τις υποχρεώσεις της. Αυτό επισήμανε ο κ. Σόιμπλε για άλλη μια φορά στον συνάδελφό του», τονίζεται στη γερμανική ανακοίνωση.

    [02] Ελπίδες για κατασκευή πίστας F1 στη Δραπετσώνα

    Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατασκευή πίστας "Φόρμουλα 1" στην περιοχή της Δραπετσώνας και την ένταξή της στο πρόγραμμα των αγώνων του παγκοσμίου πρωταθλήματος, αποτέλεσε αντικείμενο της ενημέρωσης που είχε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, από τον δήμαρχο Κερατσινίου- Δραπετσώνας Λουκά Τζανή, τον εκπρόσωπο της ΕΛΠΑ και μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου της FIA Βασίλη Δεσποτόπουλο και τον αρχιτέκτονα και εκπρόσωπο του Φορέα "DIELPISFORMULA1" Αθ. Παπαθεοδώρου.

    Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, η κυβέρνηση στηρίζει ένα άκρως αναπτυξιακό σχέδιο που θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια, θα συμβάλει στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα προβάλλει θετικά τη χώρα μας.

    Τόνισε επίσης με έμφαση, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αρωγός στην προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εμπλεκομένων φορέων και θα αναμένει τη συγκρότηση φορέα υλοποίησης του έργου προκειμένου να το εντάξει στις στρατηγικές επενδύσεις (Fast Track).

    [03] Οι βίαιες εικόνες μιας κορεάτικης «Pieta» στην 69η Μόστρα

    Υστερα από τη χτεσινή καταρρακτώδη βροχή, που κράτησε σχεδόν ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, η σημερινή έβδομη μέρα του 69ου κινηματογραφικού φεστιβάλ Βενετίας ξεκίνησε ευτυχώς ηλιόλουστη, προσφέροντάς μια ακόμη ταινία που σίγουρα θα προστεθεί στα φαβορί που θα διεκδικήσουν ένα από τα βραβεία της Μόστρας του κινηματογράφου: την κορεάτικη ταινία «Pieta» του γνωστού μας Κιμ Κι-Ντουκ. Ένα πικρό σχόλιο πάνω στην καταστροφική δύναμη του χρήματος, ενώ, στις αρκετά ενδιαφέρουσες ταινίες αξίζει και η πορτογαλική «Οι γραμμές του Γουέλινγκτον».

    Μέρα όμως σήμερα και του Βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς που βρίσκεται στο Λίντο για να παραλάβει το ειδικό βραβείο «Ρομπέρ Μπρεσόν» που απονέμει το καθολικό ίδρυμα Fondazione ente dello spettacolo, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

    Στο γνωστό γλυπτό της Μαντόνας που μεταφέρει το σώμα του νεκρού Ιησού και τους διάφορους πίνακες που εμπνεύστηκαν από αυτό (από Μιχαηλάγγελο μέχρι Βαν Γκογκ), αναφέρεται ο τίτλος της ταινίας «Pieta» του Κορεάτη σκηνοθέτη Κιμ Κι-Ντουκ («Bad Guy», «3-Iron»).

    Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ένας μοναχικός, αδίστακτος 30άρης άντρας που ζει απειλώντας μικροεπιχειρηματίες που χρωστάνε σε άπληστους δανειστές, πολύ συχνά προκαλώντας τους σωματικά τραύματα (τους αναγκάζει να σπάσουν τα πόδια ή τα χέρια τους) για να εισπράξουν την ασφάλεια και να πληρώσουν το χρέος τους.

    Κάποτε, στην ζωή του, θα εμφανιστεί μια άγνωστη γυναίκα που υποστηρίζει πως είναι η μητέρα που τον εγκατέλειψε μόλις γεννήθηκε. Σταδιακά ο άντρας αρχίζει να αλλάζει και αποφασίζει ν? αλλάξει ζωή, όταν, ξαφνικά, η μητέρα του απάγεται. Πιστεύοντας πως πίσω από την απαγωγή βρίσκεται κάποιος τον οποίο είχε τραυματίσει στο παρελθόν, αρχίζει να κυνηγά όλα τα ανάπηρα θύματά του. Μόνο που η αλήθεια βρίσκεται αλλού και είναι πιο τρομερή απ' ότι φανταζόταν.

    Ταινία πάνω στην εκμετάλλευση, την απώλεια των αξιών αλλά και τη λύτρωση, έστω κι αυτή έρχεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Με το γνωστό του στιλ, με εικόνες δυνατές, συχνά βίαιες, με ένα σφιχτοδεμένο μοντάζ και μια υποβλητική σκηνοθεσία, που άλλοτε τονίζει τη βία κι άλλοτε έρχεται σε αντίστιξη με τα δρώμενα και με δυο δυνατές ερμηνείες (από την Μι-Σουμ στο ρόλο της μυστηριώδους γυναίκας και τον Μιν-Σου Τσο, στο ρόλο του άντρα), ο Κιμ Κι-Ντουκ έφτιαξε μιαν από τις πιο ώριμες ταινίες του.

    [04] Για θέματα του υπ. Ανάπτυξης ενημέρωσε ο Κ. Χατζηδάκης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

    Oι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα θέματα του ΕΣΠΑ, των μεγάλων έργων, του εκσυγχρονισμού των συγκοινωνιών, της απλούστευσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της πάταξης του παραεμπορίου και άλλα, συζητήθηκαν κατά την ενημερωτικού χαρακτήρα συνάντηση, που είχε σήμερα ο υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, Γ. Δραγασάκη και Γ. Σταθάκη, καθώς και τον υπεύθυνο Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Γ. Μηλιό.

    O υπουργός σημείωσε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις αναπτυξιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει, οι οποίες, σε ένα βαθμό, έχουν ως προαπαιτούμενο την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε, εξάλλου, να γίνονται ενημερωτικές συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    [05] Απελευθέρωση νεαρής γερακίνας που είχε εντοπιστεί τραυματισμένη

    Στην απελευθέρωση μίας νεαρής γερακίνας, που είχε εντοπιστεί τραυματισμένη από κάτοικο της Καλλιθέας Πρεσπών, προχώρησε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, με την υποστήριξη της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και την παρουσία κατοίκων, αλλά και του ανθρώπου που την έσωσε.

    Την περίθαλψη της νεαρής γερακίνας ανέλαβαν αρχικά φύλακες του Φορέα που τη μετέφεραν στο στο Σταθμό Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πουλιών της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς. Αφού διέμεινε στο Σταθμό Περίθαλψης για δύο μήνες επέστρεψε και πάλι στις δασώδεις εκτάσεις των Πρεσπών, με την ελπίδα ότι θα επανενταχθεί στο φυσικό της περιβάλλον.

    [06] Το γερμανικό και το ελληνικό κεφάλαιο συναντώνται σε κοινή αντιλαϊκή στρατηγική, σχολίασε το ΚΚΕ

    «Το μήνυμα της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: Για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, εσείς, τα παιδιά και τα εγγόνια σας, θα ζήσετε μια ζωή κόλαση, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα. Η μία εκφράζει τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου, η άλλη του ελληνικού, γι' αυτό συναντιόνται σε κοινή αντιλαϊκή στρατηγική και είναι σύμμαχοι στην ΕΕ», αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε.

    «Ταυτόχρονα και τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τα άλλα κόμματα που ορκίζονται στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, κρύβουν από τον λαό ότι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και η τύχη του ευρώ δεν κρίνονται από τις θυσίες του λαού, αλλά από την εξέλιξη των οξυμένων αντιθέσεων στη λυκοσυμμαχία που τροφοδοτούνται από το βάθεμα της κρίσης», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

    [07] Για «πολιτική γύμνια» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συνάντηση Σόιμπλε- Στουρνάρα

    Την εκτίμηση ότι κάθε συνάντηση εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης με αξιωματούχους από την Ευρώπη «αποκαλύπτει την πολιτική της γύμνια και την έλλειψη οποιασδήποτε θετικής πρότασης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και συνολικά για την ευρωζώνη», κάνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενο στη συνάντηση Σόιμπλε- Στουρνάρα, σήμερα στο Βερολίνο.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η εμμονή της κυβέρνησης Σαμαρά και των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων στην πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων δεν δίνει καμία λύση στη βιωσιμότητα του χρέους, αποδομεί την Ευρώπη, εξαθλιώνει τους εργαζομένους της. Και σημειώνει ότι σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το νέο πακέτο δεκάδων δισ. που θα φέρει προς ψήφιση η ελληνική κυβέρνηση, που αυξάνει περαιτέρω την ύφεση και την ανεργία, ενώ καταστρέφει κάθε δυνατότητα για ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της οικονομίας.

    [08] Η ΓΣΕΕ ζητά να μην αποτολμήσει η κυβέρνηση παρεμβάσεις στα εργασιακά

    «Οι "γιατροί" της τρόικας δεν είναι απλοί τσαρλατάνοι και κομπογιαννίτες. Είναι και δρουν ως κοινωνικοί προβοκάτορες και "παπαγαλάκια" ιδιωτικών εργοδοτικών συμφερόντων», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), σχολιάζοντας δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε νέο e-mail της τρόικας, με το οποίο ζητούνται πρόσθετες παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προσθέτει ότι «η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να αντιληφθούν ότι, όταν δεν διαπραγματεύονται με αποφασιστικότητα, τότε ανοίγουν τις ορέξεις των τροϊκανών» και ζητά «να μην αποτολμήσουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις» ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.

    Ακόμη, σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, ζητά «να αλλάξει άμεσα η ασκούμενη οικονομική πολιτική» και να ενισχυθούν τα εισοδήματα και η πραγματική οικονομία, η ανάπτυξη και η απασχόληση, ενώ ζητά από τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο των συνδικάτων το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα στο Άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

    [09] Επιστολή Ευ. Βενιζέλου στον Γ. Ζαννιά για ρύθμιση των δανείων

    Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργο Ζαννιά, απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με την οποία επανέρχεται στα «κρίσιμα» θέματα της ρύθμισης των δανείων και της προσαρμογής των κανόνων του "Τειρεσία", σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με το προεδρείο της Ένωσης στις 25 Ιουλίου.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται αφενός στην «αναγκαία ρύθμιση των δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών, αλλά και επιχειρηματικών), ώστε να διευκολυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όλη η λειτουργία της εθνικής οικονομίας σε μία περίοδο ύφεσης, μειωμένης ρευστότητας και μειωμένων εισοδημάτων». Αφετέρου, αναφέρεται στην «προσαρμογή των κανόνων της λειτουργίας του "Τειρεσία", ώστε να μην αποκλείονται από το Τραπεζικό Σύστημα καλόπιστοι επιχειρηματίες και γενικότερα οφειλέτες, που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω της κρίσης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 September 2012 - 12:30:43 UTC