Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το 2014 η προκήρυξη διαγωνισμών για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο - Κρήτη
  • [02] Κρίσιμη συνεδρίαση για τον ΕΟΠΥΥ
  • [03] Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από αύριο οι γιατροί του ΑΧΕΠΑ
  • [04] «Αντίδοτο στην κρίση» το πρόγραμμα της Λυρικής για το 2013
  • [05] Επαναλειτουργεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βέλγιο, μετά τις έρευνες για βόμβα
  • [06] Αντιπλημμυρικά μέτρα γύρω από τον ποταμό Στρυμόνα και τη λίμνη Κερκίνη
  • [07] Ενημερωτική συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον Ευ. Βενιζέλο
  • [08] Θα καταψηφίσει, αν υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, δηλώνει ο Οδ. Βουδούρης
  • [09] Διαψεύδει ο Άκης Τσοχατζόπουλος εμπλοκή του με εταιρίες που διακίνησαν παράνομο χρήμα
  • [10] Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ
  • [11] Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε δυο δημοτικά σχολεία στην Ξάνθη

  • [01] Το 2014 η προκήρυξη διαγωνισμών για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο - Κρήτη

    Το 2014 θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή οι οποίες, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ανατίθενται στη Νορβηγική εταιρία PGS.

    Αυτό μεταξύ άλλων ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ε. Λιβιεράτος σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες. Ο υπουργός ΠΕΚΑ χαρακτήρισε κρίσιμη τη συμβολή των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας στη διαδικασία αξιολόγησης, ενώ τόνισε ότι για όλες τις εξελίξεις ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Οι σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης με το ΥΠΕΚΑ, που υπολογίζεται σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Οι έρευνες θα γίνουν σε έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σε απόσταση 100- 400 χιλιομέτρων από τις ακτές της Δ. Ελλάδας και της Νότιας Κρήτης. Υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου, ενώ ως το καλοκαίρι του 2013 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα γίνει η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες αλλά και όσων δεδομένων έχουν προκύψει στο παρελθόν, από έρευνες που έγιναν κατά καιρούς στην περιοχή.

    Οι έρευνες θα γίνουν χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, το οποίο αντίθετα θα έχει όφελος (εκτιμάται σε 12-13 εκατ. ενδεικτικά) από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν για τις έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή.

    [02] Κρίσιμη συνεδρίαση για τον ΕΟΠΥΥ

    Ξεκίνησε, εδώ και λίγηώρα, η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής υπό την προεδρία του υπουργούΟικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για τα προβλήματα που παρατηρούνται στον τομέα της Υγείας.

    Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά τη συνεδρίαση θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των υποχρεώσεων σε φαρμακοποιούς και γιατρούς και σε άλλους προμηθευτές του συστήματος Υγείας.

    Ο υπουργός, μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, είπε ότι έδωσε εντολή να αποδοθεί άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ το ποσό των 8 εκατ. ευρώ σε 500.000 ασφαλισμένους για είδη που προμηθεύτηκαν (αμαξίδια κλπ).

    Επίσης, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να παραμείνει ανοιχτό το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

    Ενημέρωσε επίσης, για τις προσπάθειες που γίνονται για να μειωθούν οι δαπάνες στον χώρο της Υγείας.

    [03] Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από αύριο οι γιατροί του ΑΧΕΠΑ

    Κατάληψη στο γραφείο του διοικητή του ΑΧΕΠΑ πραγματοποίησαν το πρωί γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου που διεκδικούν δεδουλευμένα για εφημερίες και υπερωρίες.

    Από αύριο οι γιατροί του Νοσοκομείου θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες από το περασμένο Μάρτιο και μετά , ενώ οι αμοιβές για τις εφημερίες των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου καταβλήθηκαν μειωμένες κατά 30%, ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών του ΑΧΕΠΑ Θανάσης Σούλης.

    Σύμφωνα με ίδιο το νοσοκομείο δυσλειτουργεί λόγω υποχρηματοδότησης και δημιουργείται ανασφάλεια στους ασθενείς αφού στο πλαίσιο των περικοπών κλείνουν τμήματα λόγω της έλλειψης υλικών και των χρεών του νοσοκομείου στις προμηθεύτριες εταιρείες.

    [04] «Αντίδοτο στην κρίση» το πρόγραμμα της Λυρικής για το 2013

    Πέντε διαχρονικές όπερες, δυο οπερέτες, τρεις παραγωγές μπαλέτου σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα, μια παιδική όπερα «Κοκκινοσκουφίτσα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά αλλά και τα καθιερωμένα μουσικά απογεύματα συνιστούν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2012-2013.

    «Ο πολιτισμός είναι το πιο ισχυρό αντίδοτο σε τέτοιες ώρες κρίσης» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, που βρέθηκε στο φουαγέ του θεάτρου Ολύμπια για την παρουσίαση του προγράμματος.

    Το «πλούσιο» πρόγραμμα της ΕΛΣ ανοίγει στις 19 Οκτωβρίου, με την Μανόν Λεσκώ, την ιδιαίτερα δημοφιλή όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη Τζαν Κάρλο Ντελ Μόνακο.

    Τον ερχόμενο χειμώνα ο διεθνής Έλληνας Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο καταξιωμένος Αργεντινός Ούγκο Ντε 'Ανα «συναντούν» μόνιμους αρχιμουσικούς της Λυρικής και καταξιωμένους Έλληνες μαέστρους.

    «Κοινός τόπος» ο Μαγικός Αυλός του Μόταρντ, ο Σικελικός Εσπερινός του Βέρντι, ο Βέρεθρος του Μασνέ, η Καβαλλερία Ρουστικάνα του Πιέτρο Μασκανι.

    Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Βέρντι και του Βάγκνερ -δυο συνθετών που επηρέασαν την όπερα όπως λίγοι- η ΕΛΣ τιμά τους κορυφαίους συνθέτες με τον Σικελικό Εσπερινό τον Ιανουάριο στο Μέγαρο Μουσικής και τον Ιπτάμενο Ολλανδό του Βάγκνερ τον Ιούνιο στο Ηρώδειο.

    Το μπαλέτο της Λυρικής «επιστρέφει» με δυο κλασικές παραγωγές τον Καρυοθραύστη του Τσαικόφσκι και τη Σταχτοπούτα του Γιόχαν Στράους (υιού) ( κουστούμια Σήλιας Κριθαριώτη) αλλά και το Ταξίδι στην αιωνιότητα του Βίλλα Λόμπος, με μουσικές της Ελένης Καραίνδρου από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

    [05] Επαναλειτουργεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βέλγιο, μετά τις έρευνες για βόμβα

    Το διπλωματικό προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών επέστρεψε στην πρεσβεία της χώρας στις Βρυξέλλες πριν από λίγο έπειτα από την βραχείας διάρκειας απομάκρυνσή του από τις εγκαταστάσεις της εξαιτίας της ανακάλυψης ενός ύποπτου οχήματος κοντά στο κτίριο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

    Εκατοντάδες διπλωμάτες των ΗΠΑ και προσωπικό του βελγικού υπουργείου Άμυνας χρειάστηκε να απομακρυνθούν για περίπου 45 λεπτά από τους χώρους όπου εργάζονταν αφότου η αστυνομία ανακάλυψε ένα φορτηγάκι με ύποπτες πινακίδες και καλώδια να προεξέχουν, το οποίο στο εσωτερικό του είχε φιάλες αερίου. Αφού όμως ομάδες πυροτεχνουργών έκαναν έρευνα, η κατάσταση κρίθηκε ασφαλής και το προσωπικό επιτράπηκε να επιστρέψει στις θέσεις του.

    «Η κατάσταση είναι εντάξει, όλοι επέστρεψαν», δήλωσε διπλωμάτης της πρεσβείας των ΗΠΑ.

    [06] Αντιπλημμυρικά μέτρα γύρω από τον ποταμό Στρυμόνα και τη λίμνη Κερκίνη

    Τον κίνδυνο των πλημμυρών αντιμετωπίζουν, ενόψει του χειμώνα, περιοχές συνολικής έκτασης εκατό χιλιάδων στρεμμάτων στον κάμπο του ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων που βρίσκεταιγύρω από τον ποταμό Στρυμόνα και τη λίμνη Κερκίνη. Στην περιοχή αυτή πριν από δύο χρόνια έσπασαν τα αναχώματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλές εκτάσεις, ενώ υπάρχουν προβλήματα προσχώσεων στη λίμνη, ασταθούς εδάφους, χωματοληψιών και καταστροφής των αναχωμάτων λόγω αυθαιρεσιών κατοίκων και επίδοξων ψαράδων.

    Η κατάσταση εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωϋσιάδη και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μωϋσιάδης τόνισε ότι αναμένεται η υπογραφή σύμβασης σε έργο προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ που δημοπρατήθηκε και προβλέπει την επισκευή των αναχωμάτων που είχαν σπάσει στον άνω ρου του Στρυμόνα και τη δημιουργία λεκανών προστασίας για τη συγκέντρωση των φερτών υλικών.

    [07] Ενημερωτική συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον Ευ. Βενιζέλο

    Περισσότερο από μια ώρα διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και του υφυπουργού Παιδείας Θόδωρου Παπαθεοδώρου, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος επισκέφτηκε το υπουργείο προκειμένου να ενημερωθεί από την πολιτική ηγεσία, για τις προετοιμασίες που έχουν γίνει ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης, που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό και συναινετικό κλίμα, ήταν επίσης η εφαρμογή του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια, καθώς και η προώθηση των σχεδιαζόμενων αλλαγών στα γενικά και τεχνικά λύκεια.

    Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νέος νόμος στα πανεπιστήμια και υπογράμμισε την ανάγκη για συναίνεση και αποφασιστικότητα για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο δε υπουργός Παιδείας έδωσε έμφαση στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στα σχολεία, στην ανάγκη συναίνεσης για την επίτευξή τους και παράλληλα εξήρε τον ρόλο των εκπαιδευτικών που, όπως είπε, εργάζονται με αυταπάρνηση σε δύσκολο περιβάλλον.

    [08] Θα καταψηφίσει, αν υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, δηλώνει ο Οδ. Βουδούρης

    «Εγώ δεν βγαίνω να δηλώσω ότι θα καταψηφίσω κάτι, δεν είμαι εναντίον σε κάτι. Εγώ δηλώνω, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι είμαι συνεπής με αυτά με τα οποία δεσμευτήκαμε. Λέω ότι υποστηρίζω, με όλες τις δυνάμεις μου, την προγραμματική συμφωνία. Η προγραμματική συμφωνία ρητά προβλέπει ότι δεν θα κάνουμε οριζόντιες περικοπές» δήλωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Οδ. Βουδούρης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ, αποσαφηνίζοντας τη στάση του για το πακέτο των μέτρων.

    Επέμεινε, ωστόσο, ότι θα καταψηφίσει οριζόντιες περικοπές και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αυτά τα 11,5 δισεκατομμύρια, στα 60 έως 70 δισεκατομμύρια της παραοικονομίας, στα 20 δισεκατομμύρια της γραφειοκρατίας, της διαπλοκής, στα 30 έως 40 δισεκατομμύρια της φοροδιαφυγής, στα πολλά δισεκατομμύρια της σπατάλης».

    [09] Διαψεύδει ο Άκης Τσοχατζόπουλος εμπλοκή του με εταιρίες που διακίνησαν παράνομο χρήμα

    «Δυσώδεις και συκοφαντικές επιθέσεις ψεύδους» από «τοπικά και αλλοδαπά κέντρα συμφερόντων που διατηρούν ύποπτες διασυνδέσεις με το κράτος και τις ιδιωτικές αγορές», χαρακτηρίζει, με δήλωση του ο Άκης Τσοχατζόπουλος, τις πληροφορίες για τα στοιχεία των ανακριτών περί εμπλοκής άλλων δέκα εταιριών στην υπόθεση της διακίνησης «μαύρου» πολιτικού χρήματος, από δωροδοκίες για εξοπλιστικά προγράμματα.

    Ο προσωρινά κρατούμενος πρώην υπουργός επαναλαμβάνει, στη δήλωσή του, ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με εταιρίες και τη δραστηριότητά τους και τονίζει ότι «ψεύδονται, συκοφαντούν και λασπολογούν» όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο.

    Ο Άκης Τσοχατζόπουλος καταγγέλλει όσους ευθύνονται για αυτές τις διαδόσεις, που, όπως θεωρεί, εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.

    [10] Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και ΤΡΑΜ

    Αγωνιστικό κάλεσμα στις δύο κορυφαίες τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να αντιδράσουν έντονα στη νέα λαίλαπα, όπως αναφέρουν, των οικονομικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, απευθύνουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, (Μετρό, ΗΣΑΠ- Τραμ), μετά την κοινή συνεδρίαση που πραγματοποίησαν σήμερα τα Σωματεία τους.

    Οι εργαζόμενοι δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι με το νέο «χαράτσι», που όπως αναφέρουν, ετοιμάζει η κυβέρνηση στις τιμές των εισιτηρίων με αυξήσεις κατά 25% από τις αρχές του 2013 και σημειώνουν, ότι ήρθε πλέον η ώρα η κυβέρνηση και η τρόικα να βρουν απέναντί τους όλους τους εργαζόμενους για να δώσουν τη δική τους απάντηση.

    «Καλούμε τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να μην εξαντλήσουν την αντίδρασή τους σε μια εθιμοτυπική απεργία, αλλά να προχωρήσουν άμεσα σε προκήρυξη γενικής απεργίας με προοπτική κλιμάκωσης και να υπάρξει καλή πολιτική και οργανωτική προετοιμασία για την πραγματοποίησή της», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

    [11] Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε δυο δημοτικά σχολεία στην Ξάνθη

    Μεμονωμένο περιστατικό χαρακτηρίζει ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Μελισσόπουλος τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε δυο δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

    Πρόκειται για το μειονοτικό και το δημοτικό σχολείο Εξοχής του Δήμου Τοπείρου στα ορεινά της Ξάνθης, στα οποία οι διευθυντές λόγω έλλειψης χρημάτων άφησαν απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

    Ο κ. Μελισσόπουλος δήλωσε ότι με βάση τα χρήματα που υπάρχουν διαθέσιμα για τη συντήρηση των σχολείων γίνεται η κατανομή για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Σημείωσε ωστόσο ότι το πρόβλημα που ανέκυψε θα επιλυθεί άμεσα και εξέφρασε την ικανοποίησή του που το υπουργείο ενέκρινε το κονδύλι των 20 εκ. ευρώ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολικών μονάδων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 September 2012 - 12:30:39 UTC