Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμα 24ωρα για να κλείσει το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ
  • [02] "Χειρόφρενο" σήμερα σε μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ
  • [03] Κομμένης πίστωσης συνέχεια από τους φαρμακοποιούς της Αθήνας
  • [04] Στάση εργασίας λιμενεργατών Πειραιά και Θεσσαλονίκης

  • [01] Κρίσιμα 24ωρα για να κλείσει το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ

    Στην πλέον κρίσιμη φάση εισέρχονται τα επόμενα 24ωρα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τη «γεφύρωση» του «χάσματος» των 2 δισ. ευρώ, καθώς τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ, επιζητούν να έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ έως την ερχόμενη Κυριακή.

    Το βασικό ζήτημα είναι ότι η συγκεκριμένη «τρύπα» των 2 δισ. ευρώ αποτελεί, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τον «σκληρό πυρήνα» των μέτρων, ή, σε ελεύθερη μετάφραση, τα πιο σκληρά μέτρα. Και πιθανόν, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που θα συναντηθούν σήμερα, στη 1 μετά το μεσημέρι, να κληθούν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις που θα εμπεριέχουν πολιτικό κόστος.

    Εν προκειμένω είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ πηγές του οικονομικού επιτελείου διαβεβαίωναν αργά χθες ότι η «τρύπα» αυτή δεν θα καλυφθεί από πρόσθετες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, το ΔΝΤ εμμένει στην άποψη ότι τα 2 δισ. ευρώ που απομένουν, πρέπει να εξευρεθούν από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις. Τη θέση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε ανοικτά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, χθες το βράδυ, χωρίς, μάλιστα, να υποχωρεί ούτε κατά κεραία. Αντίθετα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, πιο διαλλακτικοί εμφανίστηκαν οι Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), οι οποίοι φέρεται και να έδρασαν «πυροσβεστικά» στην όλη συζήτηση.

    Χθες, επίσης, εν μέσω των αντεγκλήσεων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για το ποια μέτρα ή τα ισοδύναμά τους θα συμπεριληφθούν στο πακέτο, φαίνεται ότι εξευρέθηκαν περίπου 2 δισ. ευρώ από τα 4 δισ. ευρώ που υπολείπονταν αρχικά. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι έχουν συμφωνηθεί μέτρα 8,5- 9,5 δισ. ευρώ, καθώς η τρόικα φαίνεται ότι αποδέχθηκε τις πρόσθετες περικοπές δαπανών σε Υγεία, 'Αμυνα και ΟΤΑ. Η διαφορά του 1 δισ. ευρώ (μεταξύ 8,5 δισ. ευρώ και 9,5 δισ. ευρώ) σχετίζεται με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, μέτρο που παραμένει ως «μπαλαντέρ» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν και, για την απόδοση του συγκεκριμένου μέτρου, η τρόικα (όπως και η ΓΣΕΕ και οικονομικοί παράγοντες) εκφράζει επιφυλάξεις, θεωρώντας ότι το δημοσιονομικό όφελος, λόγω πρόωρων αποχωρήσεων και μείωσης των εισφορών, θα είναι πολύ χαμηλότερο.

    [02] "Χειρόφρενο" σήμερα σε μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ

    Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από σήμερα, είναι οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ ΑΕ), οι οποίοι, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, βρίσκονται οι ίδιοι, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, αντιμέτωποι με καινούργια, πρωτοφανή σε σκληρότητα μέτρα, που απεργάζονται κυβέρνηση και τρόικα.

    Έτσι, τα Σωματεία των εργαζομένων αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, 24ωρη προειδοποιητική απεργία, γεγονός που σημαίνει ότι θα ακινητοποιηθούν το Μετρό, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Τραμ.

    Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ μεγάλες μειώσεις στους μισθούς τους και μια νέα μείωση θα τους οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή.

    Τέλος, εκφράζουν για άλλη μια φορά την κατηγορηματική αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και καλούν την κυβέρνηση να επαναφέρει την τιμή τους στα επίπεδα του 2009.

    [03] Κομμένης πίστωσης συνέχεια από τους φαρμακοποιούς της Αθήνας

    Επιμένουν στη σκληρή γραμμή οι φαρμακοποιοί της Αθήνας, οι οποίοι αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ, στη γενική τους συνέλευση, παράταση της κινητοποίησής τους έως το τέλος του μήνα. Δηλαδή θα συνεχίσουν να μην χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

    Οι φαρμακοποιοί ζητούν εξόφληση των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Ιούλιο και καταβολή χρημάτων που οφείλονται από συνταγές που εκτελέστηκαν το 2011.

    Ο Φαρμακευτικος Σύλλογος Αττικής και οι Σύλλογοι Ρεθύμνου, Ιωαννίνων, Δωδεκανήσων, Πέλλας, Κερκύρας, Ηρακλείου, Ηλείας, Αργολίδας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λασιθίου, Ξάνθης, Έβρου, Μεσσηνίας, Θεσπρωτίας και Λακωνίας δεν έχουν υιοθετήσει την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για αναστολή της κινητοποίησης, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους, ή να τα αναζητούν σε άλλες περιοχές, όπου τα φαρμακεία τα χορηγούν με πίστωση.

    Ο ΕΟΠΥΥ έδωσε παράταση ισχύος των συνταγών, έως το τέλος του μήνα, καθώς λόγω των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών, πολλές από τις συνταγές δεν εκτελέστηκαν στο πενθήμερο που ορίζει ο κανονισμός, με την προϋπόθεση ότι ο θεράπων ιατρός θα αλλάξει την ημερομηνία έκδοσης της συνταγής, με σφραγίδα και υπογραφή. Η ηλεκτρονική συνταγή με τη διορθωμένη ημερομηνία εκτελείται υποχρεωτικά από τα φαρμακεία, μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

    [04] Στάση εργασίας λιμενεργατών Πειραιά και Θεσσαλονίκης

    Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος της πρωινής βάρδιας, θα πραγματοποιήσουν στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στις απώλειες από το «κούρεμα» των αποθεματικών των ταμείων τους.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 September 2012 - 6:30:51 UTC