Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα στην ΕΕ
  • [02] "Η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται στην θεραπεία - σοκ που της ασκείται
  • [03] «Πιόνια πολιτικών συμφερόντων» χαρακτηρίζει τους τροικανούς το «Spiegel»
  • [04] Κινητοποιήσεις διαρκείας προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ
  • [05] Η Κέρκυρα θα τιμήσει τον Πέτρο Πανδή
  • [06] «Πραξικόπημα σε βάρος του λαού τα μέτρα», δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα
  • [07] Ιστιοπλοϊκοί αγώνες στη μνήμη του Νίκου Παπάζογλου
  • [08] Η ιγμορίτιδα προκαλείται από έλλειψη και όχι από πληθώρα μικροβίων!
  • [09] Πρόταση για παραπομπή 12 ατόμων για την υπόθεση του Βατοπεδίου, υπέβαλε ο εισαγγελέας
  • [10] Ουρές από το πρωί στις Εφορίες

  • [01] Τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα στην ΕΕ

    Τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων και των γυναικών εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Τον περασμένο Ιούνιο, η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε στο 24,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, έναντι 23,5% το Μάιο. Τον ίδιο μήνα, η ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών) ανήλθε στο 55,4%, των γυναικών στο 28,1% και των ανδρών στο 21,7%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Αύγουστο του 2012 (δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα), η ανεργία στην ευρωζώνη και στην ΕΕ των 27 παρέμεινε σταθερή, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 11,4% και στο 10,5% αντίστοιχα.

    [02] "Η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται στην θεραπεία - σοκ που της ασκείται

    Με την πολιτική που ασκήθηκε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης παρομοιάζει την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία ο Γερμανός οικονομολόγος και μέλος της επιτροπής των «σοφών» που συμβουλεύουν την κυβέρνηση Μέρκελ, Πέτερ Μπόφινγκερ.

    Σε συνέντευξή του στη «Βέζερ Κούριερ» (Weser-Kurier), ο κ. Μπόφινγκερ τονίζει ότι «η πολιτική που ασκείται στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι η πολιτική του καγκελάριου Μπρίνινγκ» και υποστηρίζει ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην οικονομική θεραπεία- σοκ που ακολουθείται».

    Προειδοποιεί δε ότι η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία κινδυνεύουν να έχουν την τύχη της Ελλάδας.

    [03] «Πιόνια πολιτικών συμφερόντων» χαρακτηρίζει τους τροικανούς το «Spiegel»

    «Πιόνια πολιτικών συμφερόντων», έχουν καταστεί οι ελεγκτές της τρόικας, σύμφωνα με σχόλιο που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Der Spiegel", στο οποίο μάλιστα προτείνεται η διάλυσή της.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, καθένα από τα μέλη της τρόικας ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα, ενώ οι αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας, λαμβάνονται τελικά από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως από το Βερολίνο. «Ακριβώς επειδή πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων, δεν αποφασίζεται, υποτίθεται, τίποτα», αναφέρει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ το ΔΝΤ πιέζει για μια κατά το δυνατόν πιο αντικειμενική έκθεση.

    «Αν η τρόικα παρουσιάσει μια αρνητική για την Ελλάδα έκθεση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να σταματήσει τη συμμετοχή του στην διάσωση της Ελλάδας. Ακόμη όμως και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τα κράτη της Ευρωζώνης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», υποστηρίζει το περιοδικό.

    [04] Κινητοποιήσεις διαρκείας προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ

    Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτρέψουν «τα αντιλαϊκά μέτρα» που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση και τα οποία «θα σαρώσουν μισθούς και συντάξεις και θα ισοπεδώσουν και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα», δηλώνουν οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ.

    Τα προεδρεία των τριών σωματείων συναντήθηκαν σήμερα για να συνεκτιμήσουν την κατάσταση και συμφώνησαν ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποτραπεί η λήψη αυτών «των καταστροφικών μέτρων που οδηγούν στην εξαθλίωση ολόκληρο τον ελληνικό λαό», είναι να υπάρξει σύμπνοια όλων των συνδικαλιστικών φορέων για κοινή δράση.

    Για τον λόγο αυτόν οι εργαζόμενοι στις ΣΤΑΣΥ καλούν τη ΓΣΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλία συντονισμού όλων των ομοσπονδιών, σωματείων και ενώσεων, ώστε να διαμορφωθούν από κοινού οι αναγκαίες παρεμβάσεις και οι κινητοποιήσεις για την αποτροπή της λήψης των μέτρων.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ σημειώνουν ότι δεν θα μείνουν αδρανείς και θα προχωρήσουν, έστω και μόνοι τους, σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, με την ανακοίνωση των αντιλαϊκών, μέτρων.

    [05] Η Κέρκυρα θα τιμήσει τον Πέτρο Πανδή

    Συναυλία με το Canto General και άλλα τραγούδια, προς τιμήν του κορυφαίου Κερκυραίου ερμηνευτή Πέτρου Πανδή, τον οποίο ο δήμος Κέρκυρας θα τιμήσει για την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι και τον ελληνικό πολιτισμό, πρόκειται να συνδιοργανώσουν η Παλαιά Φιλαρμονική και η Δημοτική Χορωδία San Giacomo του νησιού.

    Η εκδήλωση προγραμματίζεται να γίνει, σε χρόνο που θα προσδιοριστεί προσεχώς, στο Παλαιό Φρούριο της πόλης.

    Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο μαέστρος της Παλαιάς Φιλαρμονικής, Σπύρος Προσωπάρης και ένας από τους υπεύθυνους της Δημοτικής Χορωδίας, Σπύρος Σουέρεφ, επιβεβαίωσαν, ότι ήδη τα δύο σώματα συνεργάζονται για τον σκοπό αυτόν.

    Ο εκπρόσωπος του δήμου Κέρκυρας Σπύρος Πανδής επιβεβαίωσε, εξάλλου, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ότι ο δήμος προτίθεται να τιμήσει τον Κερκυραίο καλλιτέχνη για τη συμβολή του στο ελληνικό τραγούδι και τους αγώνες για την ελευθερία.

    [06] «Πραξικόπημα σε βάρος του λαού τα μέτρα», δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα

    Την εκτίμηση ότι «το νέο πακέτο μέτρων που μπαίνει στη Βουλή ισοδυναμεί κυριολεκτικά με ένα κοινοβουλευτικό, πολιτικό, πραξικόπημα σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των γυναικών και της νεολαίας», εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κυρία Παπαρήγα βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή κομμουνιστική συνάντηση που έχει ως αντικείμενο τη στάση των κομμουνιστικών κομμάτων, απέναντι στην καπιταλιστική κρίση.

    Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, «ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί, να παρεμποδίσει το πακέτο μέτρων και δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στους εργαζόμενους να στηρίξουν την πρόταση νόμου που κάνει το ΚΚΕ για την καταψήφιση του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, που έρχεται στη βουλή για συζήτηση».

    Καταλήγοντας, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αντιπαλεύουμε τα μέτρα διεκδικούμε καταψήφιση του μνημονίου. Από εδώ πρέπει να αρχίσει η μεγάλη αντεπίθεση».

    [07] Ιστιοπλοϊκοί αγώνες στη μνήμη του Νίκου Παπάζογλου

    «Το Σάββατο ή την Κυριακή/ αυτή την εβδομάδα / θα κάνω κάτι που καιρό / το είχα κατά νου. Θα πάρω το βαρκάκι μου/ ότι καιρό κι αν έχει / και θ' ανοιχτώ απέναντι / προς το Καραμπουρνού...».

    Ο Νίκος Παπάζογλου, φύσει ελεύθερο πνεύμα, υπήρξε λάτρης της θάλασσας. Την έβαλε στους στίχους των τραγουδιών του, με τη βοήθεια των οποίων «ταξίδεψαν» όλοι όσοι τον αγάπησαν. Την έβαλε όμως και στη ζωή του. Κάθε καλοκαίρι αρμένιζε στα ελληνικά πελάγη με το σκάφος του, τον «Ίκαρο», και καπετάνισσα τη Βαρβάρα Παπάζογλου. Συμμετείχε σε πολλούς ιστιοπλοϊκούς αγώνες και ρεγκάτες. Τη μεγάλη του αδυναμία στη θάλασσα, τη μεταλαμπάδευσε και στο συγκρότημά του «Λοξή Φάλαγγα».

    «Ως Θεσσαλονικιός αγαπούσε τη θάλασσα, την τραγούδησε, την αρμένισε, την ταξίδεψε. Ήταν μέσα στη ζωή του και μέσα στη ψυχή του», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Νούλης Ιορδανίδης, που μοιράστηκε ταξίδια και ιστιοπλοϊκούς αγώνες με τον Νίκο Παπάζογλου.

    Όπως είπε, τα όρια συγχέονται όσον αφορά το ποιος από το ζεύγος Παπάζογλου, μύησε τον άλλο στα μυστικά της θάλασσας, ωστόσο, η Βαρβάρα, ήταν αυτή που έβαλε το Νίκο στη διαδικασία να αγοράσουν σκάφος.

    Ο κ. Ιορδανίδης υπογράμμισε ότι ο Νίκος Παπάζογλου μπορούσε με επιδεξιότητα να κουμαντάρει το σκάφος, ενώ δεν προσπαθούσε να επιβληθεί στο υπόλοιπο πλήρωμα.Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ναυτικού Ομίλου Ανοιχτής Θάλασσας (ΝΟΑΘ) Θεσσαλονίκης.

    Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, φίλοι, συνοδοιπόροι και άνθρωποι που μοιράζονται την αγάπη του για τη θάλασσα, συνολικά 200 ιστιοπλόοι με 22 σκάφη, συμμετείχαν στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες που διοργάνωσε ο Όμιλος, στη μνήμη του. Μαζί τους, η Βαρβάρα Παπάζογλου και μέλη του συγκροτήματος, με το σκάφος «Νεμέα» του καλού του φίλου Μίμη Καστερά.

    Πριν ξεκινήσουν οι αγώνες, τα σκάφη που συμμετείχαν- και όχι μόνο- συγκεντρώθηκαν στο Καραμπουρνού και σε μια μικρή τελετή έριξαν λουλούδια στη θάλασσα.

    [08] Η ιγμορίτιδα προκαλείται από έλλειψη και όχι από πληθώρα μικροβίων!

    Η χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλείται από την απώλεια της φυσιολογικής μικροβιακής βιοποικιλότητας της μύτης μετά από κάποια μόλυνση, γεγονός που έχει ως συνέπεια να αυξάνεται ο πληθυσμός ενός κοινού βακτηρίου, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Το «ένοχο» βακτήριο (Corynebacterium tuberculostearicum), που είναι συνηθισμένο και πανταχού παρόν στο ανθρώπινο δέρμα και έως τώρα εθεωρείτο άκακο, εκμεταλλεύεται τη διατάραξη της ποικιλότητας των άλλων μικροοργανισμών για να αποικίσει μαζικά τα ιγμόρια της μύτης.

    Οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα των μικροβιακών κοινοτήτων από τις ρινικές κοιλότητες δέκα υγιών και δέκα ασθενών με ιγμορίτιδα και παραρρινοκολπίτιδα.

    Η ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς δεν διέθεταν στη μύτη τους μια σωρεία μικροβίων, που αντίθετα υπήρχαν στις μύτες των υγιών ατόμων. Από την άλλη, στις μύτες των ασθενών υπήρχαν μεγάλες ποσότητες του συγκεκριμένου βακτηρίου Corynebacterium tuberculostearicum, το οποίο συνήθως ζει στο μέτωπο, τα μάγουλα και τα μάτια.

    Ακόμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν στη μύτη των υγιών ανθρώπων ένα κοινό βακτήριο (τον λακτοβάκιλλο Lactobacillus sakei) που φαίνεται πως προστατεύει από τις λοιμώξεις των ρινικών κόλπων και την ιγμορίτιδα. Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που εμβολιάσθηκαν με αυτό το «καλό» μικρόβιο, εμφάνισαν αυξημένη άμυνα έναντι των ρινικών μολύνσεων.

    Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες, είναι ότι τα ιγμόρια και οι ρινικοί κόλποι φιλοξενούν μια ποικιλία μικροβίων, μερικά από τα οποία έχουν προστατευτική δράση. Αυτές οι μικροβιακές «ασπίδες» χάνονται κατά τη διάρκεια της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας και ιγμορίτιδας, γι? αυτό η φυσική μικροβιακή οικολογία πρέπει να αποκαθίσταται στο πλαίσιο της θεραπείας.

    Όπως όμως διευκρίνισαν οι ερευνητές, η νέα αντίληψη δεν παρέχει ακόμα μία άμεση εναλλακτική θεραπεία.

    [09] Πρόταση για παραπομπή 12 ατόμων για την υπόθεση του Βατοπεδίου, υπέβαλε ο εισαγγελέας

    Την παραπομπή 12 εκ των 32 κατηγορουμένων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου εισηγείται, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Ματζούνης.

    Ο εισαγγελέας κρίνει ότι για την υπόθεση των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών» δεν πρέπει να γίνει κατηγορία, μεταξύ άλλων, σε βάρος του Γιάννη Αγγέλου, διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη, των δικηγόρων Δημήτρη και Διονύση Πελέκη και της πρώην διευθύντριας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλας Μαντέλη.

    Ωστόσο, ο εισαγγελέας ζητά την παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μεταξύ άλλων, του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, του μοναχού Αρσένιου, μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και στελεχών, την επίμαχη περίοδο, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

    Την τελική απόφαση για το ποιοι θα καθίσουν στο εδώλιο και ποιοι όχι, θα λάβει τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών.

    [10] Ουρές από το πρωί στις Εφορίες

    Ταλαιπωρία και μεγάλες ουρές παρατηρούνται από το πρωί στις εφορίες, καθώς σήμερα έληγε η μονοήμερη παράταση της προθεσμίας του υπουργείου Οικονομικών για την καταβολή του φόρου εισοδήματος. Η προθεσμία υποβολής έληγε, κανονικά, την περασμένη Παρασκευή, αλλά εξαιτίας της απεργίας των εφοριακών έλαβε παράταση έως και σήμερα. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης προσέλευσης των φορολογούμενων στις εφορίες, δόθηκε νέα παράταση για ακόμα δύο ημέρες (Τρίτη και Τετάρτη / 2-3 τρέχοντος).

    Η ταλαιπωρία είναι κοινή τόσο για τους εφοριακούς όσο και για τους πολίτες που θέλησαν σήμερα να εξυπηρετηθούν. «Δεν βλέπεις τι γίνεται; Ένας σκέτος πανικός εδώ πέρα. Οι ουρές φτάνουν μέχρι τα σκαλοπάτια και όσο πάνε μεγαλώνουν. Είναι ταλαιπωρία όπως και να το κάνουμε», δηλώνει στο ΑΜΠΕ από την ΚΑ' Εφορία Αθηνών στην Πανόρμου η Σοφία Λαμπάκη, 31 ετών.

    Την ίδια εικόνα μεταφέρουν και οι λογιστές που καλούνται συχνά με εξουσιοδοτήσεις στο χέρι να εκπροσωπήσουν πελάτες τους. «Γίνεται πανζουρλισμός. Τουλάχιστον για τις εφορίες στις οποίες τρέχω από το πρωί, ένα χάος. Η ΙΘ΄ Εφορία στην Ευελπίδων 47, εδώ λίγο πιο πάνω, η ΔΟΥ Παλλήνης, η ΔΟΥ Ψυχικού στην οποία πήγε ένας πελάτης μου σήμερα και ταλαιπωρήθηκε και αυτός, όλες έχουν μία εικόνα απόλυτου χάους», εξηγεί στο ΑΜΠΕ η λογίστρια Ράνια Μπλαζαντωνάκη.

    Δεδομένης της έντονης συμφόρησης και των ουρών στις εφορίες, αρκετοί φορολογούμενοι προτιμούν μέχρι και να επιβαρυνθούν της σχετικής προσαύξησης του 1% για καθυστερημένες πληρωμές φόρου εισοδήματος, παρά να περιμένουν στην ουρά. «Από το πρωί ο κόσμος περνάει και ρωτάει πώς έχει η κατάσταση με τις ουρές. Αφού καταλάβουν τι γίνεται, πολλοί μου λένε ότι προτιμούν να φύγουν και να πληρώσουν και το 1%», καταλήγει η κ. Μπλαζαντωνάκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 October 2012 - 12:30:41 UTC