Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η τρόικα θέλει μεγαλύτερες μειώσεις μισθών
  • [02] Στα χέρια του Πεπόνη η «λίστα Λαγκάρντ»
  • [03] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί
  • [04] "Η υπομονή του κόσμου εξαντλείται"
  • [05] Δαμανάκη προς Μπαρόζο: Η τρόικα δεν μπορεί να ζητά και άλλες μειώσεις
  • [06] Το ΚΚΕ για τη «λίστα Λαγκάρντ»
  • [07] ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η «λίστα Λαγκάρντ»
  • [08] Πρόσκληση του Μ. Αμπάς στον Αλ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ραμάλα

  • [01] Η τρόικα θέλει μεγαλύτερες μειώσεις μισθών

    Σε ζητήματα αλλαγών διαρθρωτικού χαρακτήρα στην αγορά εργασίας, επικεντρώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος η σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

    Συζητήθηκε επίσης η ετοιμότητα του υπουργείου, να προχωρήσει με ταχύτητα στη νομοθέτηση των κοινωνικών μέτρων, που θα συμφωνήσουν ο πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί και το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα.

    Ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσε την τρόικα ότι έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Εργασίας «ετοιμοπόλεμη ομάδα» που μπορεί να αναλάβει τη νομοθέτηση των μέτρων και δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει σύντομα τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

    Κατά τη σημερινή συνάντηση η τρόικα έθεσε στη διαπραγμάτευση ένα νέο αίτημα. Τη μείωση του ύψους της αποζημίωσης λόγω απόλυσης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας το θέμα τίθεται κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπεί ο Πολ Τόμσεν.

    Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σε παλαιότερες δηλώσεις του, έχει αναφέρει ότι το κόστος των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την αντίθεσή του στο αίτημα των δανειστών.

    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζει, ότι μια τέτοια συζήτηση στην παρούσα φάση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, όπου δεν υπάρχει επαρκής κοινωνική προστασία, όπως θα ήταν ο θεσμός της ασφάλισης ανεργίας, ούτε μηχανισμοί επανόδου των απολυμένων στην αγορά εργασίας.

    Αναφέρει επίσης, ότι ήδη έχει συντελεστεί σημαντική μείωση του κόστους των αποζημιώσεων με το νόμο 3863/2010, με τον οποίο έχει μειωθεί από 6 μήνες σε 2 ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση, ενώ έχει αυξηθεί από 2 μήνες σε 1 έτος, ο χρόνος της δοκιμαστικής πρόσληψης. Θα πρέπει επίσης, τονίζει η πλευρά του υπουργείου να συνυπολογίζεται η μείωση στο ύψος των αποζημιώσεων που έχει επέλθει ήδη λόγω της συνεχούς υποχώρησης του ύψους των μισθών.

    Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου η συζήτηση περιορίστηκε σε απλή καταγραφή αντεπιχειρημάτων και οι εκπρόσωποι των δανειστών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επαναφέρουν το θέμα, χωρίς όμως να το θεωρούν προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας.

    Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα στο ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας όπου υπήρξε σύμπτωση απόψεων στα περισσότερα σημεία, που αποτελούν άλλωστε δεσμεύσεις του 2ου μνημονίου.

    Υπουργείο Εργασίας και τρόικα, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένας νέος μηχανισμός για τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού. Το υπουργείο Εργασίας, δεσμεύτηκε ότι θα νομοθετήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

    [02] Στα χέρια του Πεπόνη η «λίστα Λαγκάρντ»

    Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, από τον γγ του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο, έχει περάσει η λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» με τα περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό και ειδικότερα σε ελβετικές τράπεζες.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε στην κυβέρνηση τη «λίστα Λαγκάρντ», την οποία είχε παραλάβει ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών από τον τότε υφιστάμενό του, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

    Σε σχετική σημερινή δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τα εξής: «Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.

    Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει».

    Ωστόσο, κι ενώ ο απόηχος της δήλωσης του Βενιζέλου για τη «λίστα Λαγκάρντ» δεν είχε σβήσει, στις 11 πμ ο προσωπάρχης του Μαξίμου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, παρέδιδε στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο έναν φάκελο.

    Ο φάκελος αυτός περιείχε ένα «φλασάκι» (αποσπώμενη μνήμη) στο οποίο ήταν αποθηκευμένα τα ονόματα της «Λίστας Λαγκάρντ».

    Αμέσως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στασινόπουλος, χωρίς να ανοίξει το «φλασάκι» (όπως ο ίδιος ισχυρίζεται) συνέταξε σχετικό πρωτόκολλο και το παρέδωσε «παρά ταύτα» στον κ. Πεπόνη.

    Το σημερινό «ταξίδι» της «Λίστας Λαγκάρντ» ήταν το πρώτο θέμα που ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος στον οικονομικό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

    Μάλιστα, ο κ. Στασινόπουλος, σύμφωνα πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι χθες ρώτησε όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ (πανελλαδικά) εάν έχουν στα χέρια τους τη «Λίστα Λαγκάρντ» και η απάντηση ήταν αρνητική.

    Διαβάστε επίσης: Το ΚΚΕ για τη «λίστα Λαγκάρντ», ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η «λίστα Λαγκάρντ»

    [03] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί

    Κάλεσμα για απεργιακό αγώνα διαρκείας αμέσως μόλις ανακοινωθούν τα νέα οικονομικά μέτρα, απευθύνει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία σε κοινή συνεδρίαση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία αποφάσισε σειρά κινητοποιήσεων.

    Ειδικότερα, αύριο, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, γιατροί και εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε καταλήψεις σε γραφεία Διοικητών στα Νοσοκομεία όλης της χώρας και θα συμμετάσχουν στη μοτοπορεία των ΟΤΑ, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από την πλατεία Καραϊσκάκη.

    Την Πέμπτη διοργανώνεται συλλαλητήριο 11:00- 15:00 έξω από το υπουργείο Υγείας.

    Το Σάββατο, οι υγειονομικοί διοργανώνουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 18:00 σε συντονισμό, όπως αναφέρουν, με τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους και με σύνθημα «να κρατήσουμε όρθιο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας -να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία- κανένας μόνος του στην κρίση».

    Για την επόμενη εβδομάδα υπάρχει πρόταση για προκήρυξη γενικής απεργίας και στήριξης και συμμετοχής στις καταλήψεις, που προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι ΟΤΑ στα δημαρχεία.

    [04] "Η υπομονή του κόσμου εξαντλείται"

    Η υπομονή του κόσμου εξαντλείται, υποστηρίζει με κύριο άρθρο της η «Νιου Γιορκ Τάιμς», τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία ενδέχεται να αυξηθούν. Η σύνταξη της νεοϋορκέζικης εφημερίδας επικρίνει κυρίως τη γερμανική πολιτική για τις «αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας». «Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να προβεί σε περικοπές υπηρεσιών και δαπανών χωρίς να διακινδυνεύσει κοινωνική αναταραχή και το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα και την Πορτογαλία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Με αφορμή τη μεγάλη συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και την Αθήνα, διαδηλώσεις που ενδέχεται να πληθύνουν τις επόμενες ημέρες, όπως σημειώνεται στο κύριο άρθρο, η υπομονή του κόσμου εξαντλείται ως προς τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας που απαιτούν η γερμανική κυβέρνηση και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Πολιτικές, σύμφωνα με τη σύνταξη της εφημερίδας, που είναι σαφές ότι θα επιδεινώσουν περαιτέρω τα δραματικά επίπεδα ανεργίας και θα καταστρέψουν τα δίκτυα προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, όταν αυτά χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι ο χρόνος εξαντλείται και μόνο μια απότομη αλλαγή στις οικονομικές πολιτικές μπορεί να σώσει το ευρώ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως η καγκελάριος Α. Μέρκελ, τονίζεται στο άρθρο, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η επιστροφή της ευρωζώνης σε επίπεδο χρηματοπιστωτικής ρευστότητας θα απαιτήσει νέες προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, μέσω ελαστικότερων στόχων στον τομέα του προϋπολογισμού ?και όχι μέσω της συνεχιζόμενης λιτότητας που επιβάλλεται από Βερολίνο και Βρυξέλλες σε απελπισμένες κυβερνήσεις.

    [05] Δαμανάκη προς Μπαρόζο: Η τρόικα δεν μπορεί να ζητά και άλλες μειώσεις

    Η τρόϊκα δεν μπορεί να ζητά άλλες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, θα διαλύσει την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

    Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάβημά της προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, η οποία υποστήριξε ότι η Επιτροπή οφείλει να επιμείνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στο κύριο δηλαδή πρόβλημα στο οποίο η Ελλάδα δεν παρουσιάζει αποτελέσματα.

    Σύμφωνα με τη κ. Δαμανάκη, είναι σαφές ότι το βάθος της ύφεσης θα πρέπει να συνυπολογισθεί στις αποφάσεις. Η επίτροπος τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο στην εφαρμογή του προγράμματος και κατέστησε σαφές στον κ. Μπαρόζο ότι η Κομισιόν έχει ευθύνη και δυνατότητα να παρέμβει, ώστε η Ελλάδα να μην καταλήξει θύμα ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις στο στρατόπεδο των δανειστών της.

    [06] Το ΚΚΕ για τη «λίστα Λαγκάρντ»

    «Όλοι αυτοί που λοιδορούσαν το ΚΚΕ όταν υποστήριζε ότι τα 600 δισ. ευρώ που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι υπηρέτες τους στην Ελβετία, είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πλούτου που έχουν αρπάξει από τον λαό, τώρα παριστάνουν τους έκπληκτους ή τους τιμητές, παίζοντας το κρυφτούλι γύρω από τη λεγόμενη "λίστα Λαγκάρντ"» επισημαίνεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Στο ίδιο σχόλιο αναφέρεται ότι «η καπιταλιστική κερδοφορία και η εξαγωγή κεφαλαίων, έστω κι αν έγινε τηρώντας τους νόμους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ, είναι επονείδιστη και παράνομη για τους εργαζομένους και έχουν δικαίωμα να μάθουν όλη την αλήθεια και κυρίως να βάλουν τέρμα στις θυσίες και στην εκμετάλλευσή τους».

    [07] ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η «λίστα Λαγκάρντ»

    Σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο με την οποίο διαχειρίστηκαν την «λίστα Λαγκάρντ» οι κυβερνήσεις της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, ζητάει να δοθεί άμεσα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, ενώ αποδίδει ευθύνες και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προσωπικά για τους χειρισμούς του στο ίδιο θέμα.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «επί δύο χρόνια, δύο υπουργοί Οικονομικών είχαν στα χέρια τους τη λίστα Λαγκάρντ, των φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, χωρίς να αισθανθούν την ανάγκη να ενημερώσουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Επί δύο χρόνια δεν φρόντισαν να πράξουν το αυτονόητο, να ζητήσουν την έγκριση της Επιτροπής ώστε να ζητηθεί από το ΣΔΟΕ η διενέργεια έρευνας».

    Δεν τους πέρασε από το μυαλό να πράξουν ό,τι και οι ομόλογοί τους στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία και αλλού, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου βάσει παρόμοιων στοιχείων διεκδίκησαν και εισέπραξαν για λογαριασμό των χωρών τους, αξιοσέβαστα ποσά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Και το κυριότερο, επί δύο συνεχόμενες προεκλογικές αναμετρήσεις, η λίστα αυτή βρισκόταν στα χέρια ενός και μόνο αρχηγού πολιτικού κόμματος.

    Ειδικά για τον κ. Βενιζέλο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ως επιφανής νομικός και συνταγματολόγος υποστηρίζει ότι η λίστα αυτή δεν αξιοποιήθηκε γιατί ήταν προϊόν εγκλήματος. 'Αραγε εννοεί ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας διέπραξαν έγκλημα, αξιοποιώντας παρόμοιες λίστες;»

    Τα ερωτηματικά είναι πολλά και σοβαρά και καλό θα ήταν να αναζητήσει τις απαντήσεις, ο αρμόδιος εισαγγελέας, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την ελπίδα ότι έστω και εκ των υστέρων η κυβέρνηση θα παραδώσει άμεσα την επίμαχη λίστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    [08] Πρόσκληση του Μ. Αμπάς στον Αλ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ραμάλα

    Πρόσκληση του Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στον Αλεξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ραμάλα μετέφερε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη σημερινή συνάντησή τους, ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής στην ΑΘήνα Σαμιρ Αμπού Γκαζάλε (Samir Abu Gazale).

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αμπού Γκαζάλε ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την αλληλεγγύη και τη διπλωματική στήριξη που αυτή την περίοδο χρειάζεται η Παλαιστινιακή Αρχή, ώστε να ενταχτεί στον ΟΗΕ, γεγονός που, όπως είπε, συναντά κατ' αρχήν την αντίρρηση των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

    Ζήτησε επίσης την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ «στα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού» και μετέφερε πρόσκληση του Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς προς τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί τη Ραμάλα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη δυναμική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα διεθνή φόρα, το Κόμμα Ευρωπαικής Αριστεράς, την Ενωτική Ευρωπαϊκή Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και της ΚΟ με στόχο να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ να είναι γεγονός το συντομότερο δυνατό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 October 2012 - 16:30:43 UTC