Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενοχλημένη η Ιπποκράτους για τη «λίστα Λαγκάρντ»
  • [02] Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δηλώνει "αισιόδοξος" για την Ισπανία
  • [03] Περού: 22 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα
  • [04] Ζαρντίμ: Ο Ολυμπιακός ήρθε να κερδίσει το ματς με την Άρσεναλ
  • [05] Ξεναγήσεις σε άτομα με προβλήματα όρασης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
  • [06] Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από έκρηξη παγιδευμένων αυτοκινήτων στο Χαλέπι
  • [07] Οι καταστροφικές συνέπειες της συμπόνιας, κατά τον Στέφαν Τσβάιχ

  • [01] Ενοχλημένη η Ιπποκράτους για τη «λίστα Λαγκάρντ»

    Ενόχληση προκάλεσαν στο ΠΑΣΟΚ διάφορα σχόλια που ακούστηκαν σχετικά με την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» και τα ερωτήματα που διατυπώνονται σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης από τον πρόεδρο του Κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο. Πηγές της Ιπποκράτους χαρακτήριζαν «κραυγαλέα υποκριτικές» τις αντιδράσεις που υπήρξαν.

    Πρωτίστως, η ενόχληση αφορά στο κλίμα που έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί, με βάση τον ισχυρισμό ότι το υλικό χάθηκε. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ισχυρισμός αυτός προβλήθηκε από κάποιους που ενοχλήθηκαν διότι τελικά αυτή η θεωρία δεν επικράτησε λόγω των χειρισμών του κ. Βενιζέλου.

    Καταγγέλλονται και οι υπαινιγμοί του ΣΥΡΙΖΑ , οι οποίοι χαρακτηρίζονται «πολιτική χυδαιότητα», καθώς στην Κουμουνδούρου υπαινίσσονται ότι τα στοιχεία της «λίστας» μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί και μάλιστα προεκλογικά για άσκηση πιέσεων ή εκβιασμών.

    Σχετικά με τον χειρισμό του θέματος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, από τις ίδιες πηγές της Ιπποκράτους επισημαίνεται:

    Μόλις ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες ότι και ο σημερινός επικεφαλής του ΣΔΟΕ και ο σημερινός επικεφαλής της ΕΥΠ δήλωσαν ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους το υλικό αυτό, θεώρησε θεσμική υποχρέωσή του να στείλει αμέσως στον πρωθυπουργό όποιο υλικό του είχε παραδώσει ατύπως ο κ. Διώτης.

    Για τον κ. Βενιζέλο ήταν αυτονόητο ότι το υλικό αυτό, είναι πηγή πληροφοριών για κάθε διωκτική αρχή που έχει και χρησιμοποιεί κάθε είδους πληροφορίες, ακόμα και ανώνυμες ή έμμεσες, στο πλαίσιο πάντα βέβαια της νομιμότητας.

    Το υλικό που είχε στα χέρια του ο κ. Βενιζέλος είναι αυτό που του παρέδωσε ο κ. Διώτης. Κανείς δεν μπορούσε να υποθέσει ότι αυτό δεν είχε διατηρηθεί στο ΣΔΟΕ με την έννοια της πηγής αξιοποίησης πληροφοριών.

    [02] Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δηλώνει "αισιόδοξος" για την Ισπανία

    Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν, η χώρα του οποίου ανήκει στην ομάδα των "σκληρών" της Ευρώπης, δηλώνει "περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι εδώ και έναν μήνα" για τη διευθέτηση του θέματος της Ισπανίας.

    "Η Ισπανία έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, θα είναι περισσότερο ανταγωνιστική από πριν, τα μέτρα λιτότητας είναι αξιόπιστα", δηλώνει ο Κατάινεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Figaro.

    Η χώρα "έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες", λέει ο φιλελεύθερος φινλανδός πρωθυπουργός επί κεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο προεδρικό μέγαρο.

    "Είμαστε κοντά σε μία λύση στην κρίση της ευρωζώνης", δηλώνει ο Γιούρκι Κατάινεν αναφερόμενος στην ύφεση που καταγράφεται στα επιτόκια των κρατικών τίτλων χρέους, ενώ, σχετικά με το ενδεχόμενο κατάθεσης αιτήματος της Μαδρίτης για συνολική οικονομική στήριξη, δηλώνει ότι η φημολογία για την ημερομηνία κατάθεσης του αιτήματος δεν χρησιμεύει σε τίποτε, παρά μόνον στην επιδείνωση της κατάστασης.

    Σύμφωνα με τον Γιούρκι Κατάινεν, "η Ευρώπη οφείλει να είναι έτοιμη να κινητοποιηθεί, εάν η Ισπανία έχει ανάγκη. Αλλά δεν πιστεύω ότι η Ισπανία θα αιτηθεί συνολικής βοήθειας. Διότι έχει συμφέρον να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές και η Ευρώπη οφείλει να την βοηθήσει".

    Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας επανέλαβε ότι η χώρα του δεν έχει καταλήξει σε θέση ως προς την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, την οποία προωθεί ο Φρανσουά Ολαντ.

    [03] Περού: 22 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα

    Είκοσι δύο άνθρωποι, σκοτώθηκαν όταν ένα λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα στην περιοχή Πιούρα στο βόρειο Περού, ανέφερε την Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων Αντίνα.

    Το δυστύχημα συνέβη τη Δευτέρα κοντά στην πόλη Ουαρμάκα, περίπου 850 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα, και σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων, προκλήθηκε λόγω της ομίχλης.

    Τον περασμένο μήνα, 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έναν παράδρομο της περιοχής Κούστσο στα νοτιοανατολικά του Περού.

    Οι δρόμοι του Περού είναι από τους πιο επικίνδυνους στη Λατινική Αμερική.

    Επιμέλεια: Κ. Καλέτσιος

    [04] Ζαρντίμ: Ο Ολυμπιακός ήρθε να κερδίσει το ματς με την Άρσεναλ

    Την Άρσεναλ αντιμετωπίζει σήμερα στις 21.45, για την 2η αγωνιστική του 2ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός.

    Ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" Λεονάρντο Ζαρντίμ δήλωσε ότι «θα είναι ένα παιχνίδι μεγάλης δυσκολίας.

    Όπως πάντα λέμε όμως δεν χάνεις ένα ματς πριν το ξεκινήσεις. Εμείς θα κοιτάξουμε να ευχαριστηθούμε τον αγώνα και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής Ελλάδας. Ερχόμαστε εδώ για να κερδίσουμε και εάν όχι να κερδίσουμε να πάρουμε βαθμούς. Υπάρχει πίεση σε εμάς αλλά δεν είμαστε με την πλάτη στον τοίχο».

    Για την ενδεκάδα που θα παρατάξει είπε ότι έχει ήδη προαποφασισθεί ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρουσιασθούν και νέα ονόματα στον αγώνα.

    «Θα προσπαθήσουμε να είμαστε μία ομάδα πολύ ενωμένη και συμπαγής γιατί η Άρσεναλ είναι πολύ οργανωμένη και πολύ καλή από τεχνικής άποψης. Και γι' αυτό θα προσπαθήσουμε να είμαστε πολύ ενωμένοι για να μειώσουμε τον κίνδυνο, κάτι που κάναμε με την Σάλκε», κατέληξε ο τεχνικός.

    [05] Ξεναγήσεις σε άτομα με προβλήματα όρασης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Σειρά πέντε ξεναγήσεων σε άτομα με προβλήματα όρασης προτείνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με αφορμή την πρωτοβουλία «Οκτώβριος - Μήνας ευαισθητοποίησης για τυφλά ή με μειωμένη όραση άτομα».

    Οι ξεναγήσεις αφορούν στην περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο- οι Θησαυροί- ο Μηχανισμός» και απευθύνονται στα μέλη των σωματείων Τυφλών (Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, Φάρος Τυφλών Ελλάδος, Μουσείο Αφής), καθώς και σε μεμονωμένα άτομα.

    Κατά την περιήγηση στις αίθουσες, οι συμμετέχοντες θα αγγίξουν αρχαία εκθέματα, καθώς και ομοίωμα του Μηχανισμού, του διασημότερου και σημαντικότερου ευρήματος του Ναυαγίου των Αντικυθήρων.

    Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί 8, 15, 22 και 29 Οκτωβρίου (11:00 π.μ. -12:00).

    [06] Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από έκρηξη παγιδευμένων αυτοκινήτων στο Χαλέπι

    Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σήμερα σε κεντρική πλατεία συνοικίας που ελέγχεται από τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, Χαλέπι, προκαλώντας "δεκάδες νεκρούς και τραυματίες", μετέδωσε φιλο-καθεστωτικό τηλεοπτικό δίκτυο.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Ikhbariya μετέδωσε ότι οι βόμβες εξερράγησαν στην πλατεία Σααντάλα αλ Τζαμπάρι στο δυτικό Χαλέπι.

    Οπλισμένοι μόνο με ελαφρά όπλα οι αντικαθεστωτικοί καταφεύγουν σε βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές που εξακολουθούν να ελέγχονται από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ. Στη συγκεκριμένη πλατεία έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μεγάλες διαδηλώσεις στήριξης στον πρόεδρο.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [07] Οι καταστροφικές συνέπειες της συμπόνιας, κατά τον Στέφαν Τσβάιχ

    Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους απέφευγε να γράψει μυθιστόρημα, ο Στέφαν Τσβάιχ έλεγε πως αποτελούσε πάγια συνήθειά του να κάνει γενναίες περικοπές στα αρχικώς λίαν εκτεταμένα έργα του, με σκοπό να δέσει στο έπακρο την οικονομία τους, αλλά και να πυκνώσει όσο περισσότερο γινόταν το ύφος τους. Κατά την περίοδο της ανόδου του ναζισμού, ωστόσο, κι ενόσω ο Χίτλερ άνοιγε το βήμα για να πατήσει το πόδι του στην Ευρώπη, ο Τσβάιχ αποφάσισε να μην τηρήσει τον κανόνα του και να δημοσιεύσει το μοναδικό του μυθιστόρημα με τίτλο «Επικίνδυνος οίκτος» (κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Άγρα»).

    Ανήσυχος μπροστά στο σχεδόν βέβαιο ενδεχόμενο της παγκόσμιας σύρραξης, η οποία ετοιμαζόταν να σαρώσει την οποιαδήποτε αυταπάτη, αλλά και επηρεασμένος από την ψυχαναλυτική θεωρία του Φρόιντ, που απέρριπτε τον οποιονδήποτε ιδανισμό ως προς την εξήγηση των ψυχικών μας κινήτρων, ο Τσβάιχ θα συνθέσει ένα μυθιστόρημα-ποταμό για τις συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει η συμπόνια: συνέπειες διαλυτικές τόσο για εκείνους προς τους οποίους απευθύνεται όσο και για εκείνους που παρασύρονται να την εκδηλώσουν επιδερμικά και ανεξέταστα.

    Ο Στέφαν Τσβάιχ γεννήθηκε στη Βιέννη το 1881 και αυτοκτόνησε στη Βραζιλία το 1942. Έγραψε θέατρο, ποίηση και μυθιστορηματικές βιογραφίες και ασχολήθηκε με τη μετάφραση και τη λογοτεχνική κριτική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 October 2012 - 8:30:42 UTC