Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδος - ΠΓΔΜ, προτείνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
  • [02] Συσκευασμένο καπνιστό σολομό με σαλμονέλα ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ
  • [03] Με 33% συμμετέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΠΑΠ, 1% το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου
  • [04] Διατηρείται και μετά την πεζοδρόμηση η ανατολική είσοδος στο Ζάππειο
  • [05] Στα 7,46 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων
  • [06] Γενετικό τεστ- εξπρές κάνει διάγνωση ασθενειών στα νεογέννητα
  • [07] Κηδεύεται ο Δ. Καζιάνης, ένας από τους επιφανέστερους "εργάτες" της αρχαιολογίας
  • [08] Ένταση στο ΥΠΕΘΑ από συγκέντρωση εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
  • [09] Στα 163 δισ. ευρώ το ποσό προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από 2000 έως 2012
  • [10] Καρζάι: Κανονικά οι προεδρικές εκλογές του 2014 στο Αφγανιστάν
  • [11] Ματαιώθηκε ο φιλικός αγώνας Αργεντινή - Βραζιλία

  • [01] Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδος - ΠΓΔΜ, προτείνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

    Την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ, το οποίο θα θέσει το πλαίσιο και τις βασικές παραμέτρους για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, προτείνει με επιστολή του προς τον ομόλογό του της πΓΔΜ Ν.Ποπόσκι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στη διαδικασία υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδος και ΠΓΔΜ.

    Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η υπογραφή του εν λόγω Μνημονίου, που θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

    [02] Συσκευασμένο καπνιστό σολομό με σαλμονέλα ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ

    Την ανάκληση επιμολυσμένων παρτίδων συσκευασμένου καπνιστού σολομού στις οποίες ανιχνεύτηκε σαλμονέλα απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από την εταιρεία που τις διακινεί.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ έλαβε πληροφόρηση από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές σχετικά με ανίχνευση Salmonella Thompson σε παρτίδες συσκευασμένου καπνιστού σολομού, οι οποίες παρήχθησαν από την ελληνική επιχείρηση Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού & Σολομού στην Πρέβεζα. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί θυγατρική μονάδα της ολλανδικής εταιρείας Foppen Paling en Zalm, για λογαριασμό της οποίας γίνεται η παραγωγή.

    Ο ΕΦΕΤ προέβη άμεσα στις προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία ενέργειες, ενημερώνοντας την επιχείρηση Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού & Σολομού για την ανάκληση/απόσυρση των επιμολυσμένων παρτίδων. Από τους σχετικούς ελέγχους και σύμφωνα με σχετική δήλωση της εταιρείας, προέκυψε η μη διακίνηση των επιμολυσμένων παρτίδων καπνιστού σολομού στην εσωτερική αγορά, καθώς αποκλειστικός πελάτης της είναι η μητρική εταιρεία Foppen Paling en Zalm στην Ολλανδία.

    [03] Με 33% συμμετέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΠΑΠ, 1% το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου

    Σε 33% ανέρχεται το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ΑΕ στην ΟΠΑΠ ΑΕ ενώ το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου διαμορφώνεται πλέον σε 1%.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΠΑΠ ΑΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ 12.760.000 μετοχές της ΟΠΑΠ και ισάριθμα δικαιώματα ψήφου (ποσοστό 04,00% του μετοχικού κεφαλαίου της). Μετά την ανωτέρω μεταβολή το συνολικό ποσό μετοχών που έχει μεταβιβαστεί από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε 105.270.000 μετοχές (ποσοστό 33% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΠΑΠ) ενώ το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου διαμορφώνεται πλέον σε 1%.

    Διευκρινίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ως αποκλειστικός μέτοχος της ως άνω εταιρείας ελέγχει έμμεσα τα ανωτέρω δικαιώματα ψήφου.

    [04] Διατηρείται και μετά την πεζοδρόμηση η ανατολική είσοδος στο Ζάππειο

    Το θέμα της εισόδου των αυτοκινήτων στο Ζάππειο, όταν πλέον θα έχει πεζοδρομηθεί η Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, απασχόλησε τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ. Αφορμή στάθηκε αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου, που ζητούσε να διατηρηθεί η ανατολική είσοδος οχημάτων, η οποία βρίσκεται επί της λεωφόρου Βασ. Όλγας και απέχει 50 μ. περίπου από τη Βασ. Κωνσταντίνου.

    Υπενθυμίζουμε, ότι κατά τη συζήτηση της μελέτης του έργου «Ανάπλαση- Διαμόρφωση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας στην Αθήνα», που πήρε το πράσινο φως από το ΚΑΣ τον Απρίλιο του 2012, τα μέλη του Συμβουλίου διαφώνησαν με την πρόταση για την ελεύθερη είσοδο των αυτοκινήτων από την ανατολική είσοδο του Ζαππείου, με το σκεπτικό ότι μπορεί να προκύψει σοβαρό πρόβλημα από τις άναρχες ελεύσεις των αυτοκινήτων με προορισμό τον πολυχώρο της «Αίγλης».

    Μια παράμετρος, όμως, η οποία τέθηκε ενώπιον των μελών του ΚΑΣ από τον Ιωάννη Δομάγερ, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων και Εκπροσώπου της Ζαππείου Επιτροπής, άλλαξε τα δεδομένα. «Η ανατολική είσοδος σχεδιάστηκε την εποχή του ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα με σκοπό όλοι οι αρχηγοί κρατών και επίσημοι που κατευθύνονται στο Ζάππειο να απολαμβάνουν τη μεγαλοπρέπειά της. Αν καταργηθεί, το μέγαρο θα οδηγηθεί στην αφάνεια», υποστήριξε ο κ. Δομάγερ, πείθοντας το ΚΑΣ να δεχτεί την πρόσβαση των οχημάτων από την ανατολική είσοδο.

    [05] Στα 7,46 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων

    Στα 7.460.000 ευρώ έφθασαν τα έσοδα του Δημοσίου από τη δημοπράτηση αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων που πραγματοποιήθηκετην Τετάρτηστο Χρηματιστήριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Συγκεκριμένα, διατέθηκαν 1.000.000 δικαιώματα εκπομπής προς 7,46 ευρώ έκαστο.

    Στη δημοπρασία κατατέθηκαν χρηματικές εγγυήσεις από τέσσερα μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών πριν τη δημοπρασία, το συνολικό ποσό των οποίων ήταν ικανό να καλύψει περίπου το τετραπλάσιο της δημοπρατούμενης ποσότητας, γεγονός που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον για την αγορά ρύπων.

    [06] Γενετικό τεστ- εξπρές κάνει διάγνωση ασθενειών στα νεογέννητα

    Επικίνδυνες γενετικές ασθένειες σε νεογέννητα μωρά θα είναι δυνατό για πρώτη φορά να διαγνωστούν με ακρίβεια μέσα σε μόλις δύο ημέρες (περίπου 50 ώρες), χάρη σε ένα νέο γενετικό τεστ που δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες. Αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες επιβίωσης αυτών των παιδιών με προβλήματα εκ γενετής, καθώς μέχρι τώρα οι διαγνώσεις για τέτοιες περιπτώσεις χρειάζονται τέσσερις έως έξι εβδομάδες, ένα μεγάλο διάστημα στη διάρκεια του οποίου το παιδί μπορεί να πεθάνει.

    Περίπου το ένα τρίτο των νεογέννητων που καταλήγουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας, έχουν κάποια εκ γενετής πάθηση, η οποία συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί και μάλιστα γρήγορα. Το νέο τεστ, μεταξύ άλλων, υπόσχεται την μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Η μέθοδος (με την ονομασία STAT-Seq) έχει να επιδείξει ακριβή διάγνωση στα τέσσερα από τα πέντε νεογέννητα παιδιά των οποίων «διαβάστηκε» το DNA. Προσεχώς οι ερευνητές θα διευρύνουν το δείγμα σε πάνω από 100 μωρά.

    [07] Κηδεύεται ο Δ. Καζιάνης, ένας από τους επιφανέστερους "εργάτες" της αρχαιολογίας

    Κηδεύεται σήμερα οΔημήτρης Καζιάνης,επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων και έναςαπό τους επιφανέστερους εργάτες της ελληνικής Αρχαιολογίας.

    Το τελευταίο αντίο θα ειπωθεί στις11 π.μ. στην εκκλησία Παναγίτσα, στον οικισμό Κανελλοπούλου στο Κιάτο.

    Απόφοιτος του Ιστορικού - Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δημήτρης Καζιάνης εργάστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, σε σημαντικούς τομείς ευθύνης, όπως προϊστάμενος στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών (με αρμοδιότητα σε όλη την Επικράτεια).

    Υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, αλλά και πρόεδρος (για δύο θητείες) του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

    Πληροφορούμενος τον θάνατο του Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων Δημήτρη Καζιάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Δημήτρης Καζιάνης υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση την ελληνική Αρχαιολογία, προσφέροντας για πολλά χρόνια τις γνώσεις και την εμπειρία του από θέσεις ευθύνης. Αφήνει ως παρακαταθήκη το σημαντικό και δημιουργικό έργο που επιτέλεσε στις Εφορείες Εναλίων Αρχαιοτήτων και Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών. Θα τον θυμόμαστε για το ήθος και την επιστημονική του επάρκεια. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

    [08] Ένταση στο ΥΠΕΘΑ από συγκέντρωση εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

    Ένταση σημειώνεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εισήλθαν από την εξωτερική πύλη στον προαύλιο χώρο, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας τους για την καταβολή των δεδουλευμένων έξι μηνών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

    Στο χώρο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ.

    [09] Στα 163 δισ. ευρώ το ποσό προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από 2000 έως 2012

    Το ποσό των 163 δισ. ευρώ άγγιξαν τα χρήματα που δόθηκαν στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό το διάστημα από το 2000 έως και το 2012. Στο 1,320 δισ. ευρώ ανέρχονταν εξάλλου στις 31.08.2012 τα κεφάλαια του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση.

    Όπως θυμίζει ο υπουργός από τη σύσταση του ΑΚΑΓΕ μέχρι σήμερα, από το Ελληνικό Δημόσιο μεταφέρονται στο ΑΚΑΓΕ τα έσοδα από το ΦΠΑ σε ποσοστό 4%. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων μετά το PSI. Ο κ. Βρούτσης ενημερώνει ότι σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, θα χρηματοδοτηθούν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από τον κρατικό προϋπολογισμό με τα εξής ποσά:

    Το 2013 με 13,80 δισ. ευρώ

    Το 2014 με 12,00 δισ. ευρώ

    Το 2015 με 11,25 δισ. ευρώ

    Το 2016 με 11,25 δισ. ευρώ.

    Ο υπουργός ενημερώνει, επίσης, ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό μεταφέρθηκε στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από το 2000 έως και το 2012 το ποσό των 163 δισ. ευρώ περίπου.

    [10] Καρζάι: Κανονικά οι προεδρικές εκλογές του 2014 στο Αφγανιστάν

    Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε σήμερα πως οι προεδρικές εκλογές του 2014, όταν ολοκληρώνεται η θητεία του, θα διεξαχθούν κανονικά.

    "Οι εκλογές θα διεξαχθούν σίγουρα. Διαλέξτε τον υποψήφιο που προτιμάτε. Η θητεία μου αν παραταθεί έστω και μια ημέρα θα θεωρηθεί παράνομη", τονισε ο Καρζάι σε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο.

    Η καθόλου δημοφιλής κυβέρνηση Καρζάι προσπαθεί να αλλάξει τον χρόνο διαξαγωγής των εκλογών ώστε να μην συμπέσουν με την αποχώρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014, όταν οι αφγανικές δυνάμεις αναλάβουν τον έλεγχο της ασφάλειας.

    Ομως τα δεκάδες κόμματα της αντιπολίτευσης στο Αφγανιστάν έχουν συνασπιστεί εναντίον της κυβέρνησης, ζητώντας οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στο χρόνο που έχει οριστεί και σύμφωνα με το σύνταγμα και αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Καρζάι θα μπορούσε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [11] Ματαιώθηκε ο φιλικός αγώνας Αργεντινή - Βραζιλία

    Ενα σοβαρό πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση του σταδίου «Centenario», δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή του φιλικού αγώνα, ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Αργεντινής και της Βραζιλίας.

    Λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης, ο φωτισμός στο γήπεδο ήταν ελάχιστος, το πρόβλημα δεν αποκαταστάθηκε από τους αρμόδιους και ο Χιλιανός διαιτητής, Ενρίκε Οσες, διέταξε τους παίκτες των δύο ομάδων να επιστρέψουν στα αποδυτήρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 October 2012 - 8:30:41 UTC