Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα νέα μέτρα "
  • [02] "Οδυσσέας Ελύτης - Εκ γενετής Έλλην εν μέσω των αγρίων"
  • [03] Επεισοδιακή συζήτηση επερώτησης της Χρυσής Αυγής
  • [04] Αντίθετη με νέα διαγραφή ελληνικού χρέους, η Μ. Φέκτερ
  • [05] «Αληθινά παραμύθια της Νάξου» από αρχαιολόγους
  • [06] Για «επικοινωνιακή διαχείριση της εξαπάτησης του ελληνικού λαού» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] "Δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα νέα μέτρα "

    «Τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί, τίποτε δεν έχει κλείσει, σε όλες τις ενότητες υπάρχει κενό» τόνισε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη μαραθώνια συνάντηση (πέντε και πλέον ώρες) του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας.

    Όμως, χρονικός στόχος της κυβέρνησης, όπως επισήμαναν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, παραμένει η συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα. Η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει σε αυτή, διαπίστωση της προόδου και έτσι το θέμα της Ελλάδας να μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής. Και όπως, πρόσθεσε, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «από τη στιγμή που συζητάς και κάνεις ενότητες, πάει να πει ότι υπάρχει μία πρόοδος».

    Έτσι, προγραμματίστηκε νέα συνάντηση για αύριο το πρωί, η οποία θα έχει ως βασικό αντικείμενο τον εγχώριο τραπεζικό τομέα (ανακεφαλαιοποίηση, συγχωνεύσεις, κ.λπ.).

    Εξάλλου, τη βεβαιότητα ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18-19 Οκτωβρίου) δεν θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα εξέφρασαν πηγές της ευρωζώνης σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ειδικότερα ότι μετά τη συμφωνία στην Αθήνα, το περιεχόμενό της θα πρέπει να εξεταστεί από την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, η οποία θα κληθεί να κάνει τις εισηγήσεις της προς το Eurogroup που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

    [02] "Οδυσσέας Ελύτης - Εκ γενετής Έλλην εν μέσω των αγρίων"

    Η κρίση θέλει Ποίηση. Η κρίση θέλει Ελύτη. Η κρίση θέλει καταφυγή στο έργο του ηλιολάτρη ποιητή που διακηρύσσει:

    «Είπα καθαρός είμαι / πλυμένος με το απόσταγμα βερβένας/ 90 βαθμών εκ γενετής/ Έλλην εν μέσω των αγρίων».

    Η εκπαιδευτικός Δήμητρα Σοφιανού στην ποιητική της μελέτη «Οδυσσέας Ελύτης- εκ γενετής Έλλην εν μέσω των αγρίων», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ιωλκός, έρχεται να δώσει στον Έλληνα, που δοκιμάζεται από τη φτώχεια και την αναξιοπρέπεια, ένα εγκόλπιο παρηγορίας, μια σύνοψη από ποιητικά αποστάγματα ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές του κόσμου.

    Τα πρόσφατα οικονομικά και πολιτικά γεγονότα δημιούργησαν την ανάγκη να επιστρέψουμε στο έργο του, λέει η συγγραφέας-εκπαιδευτικός, που εργάσθηκε επί 32 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Πάρου. Και εξηγεί γιατί:

    Γιατί ο ποιητικός του λόγος είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ. Γιατί μέσα στη σύγχρονη καταστροφολογία, ο λόγος του φέρνει ελπίδα. Γιατί η ταπείνωση που νιώθουμε είναι άδικη και ο ποιητής την ανατρέπει. Γιατί η Ελλάδα, από την αρχαιότητα ως σήμερα, γεννοβολά στοχαστές και ποιητές. Και επικαλείται τη ρήση του Ζακ Λικ Γκοντάρ που είπε ότι η ανθρωπότητα οφείλει πνευματικά δικαιώματα στους Έλληνες!

    [03] Επεισοδιακή συζήτηση επερώτησης της Χρυσής Αυγής

    Το πρωτοφανές, να αποχωρήσει από συνεδρίαση στην οποία συζητιόταν επερώτησή του, το κόμμα που την έχει καταθέσει, συνέβη σήμερα στη Βουλή. Η Χρυσή Αυγή αποχώρησε από τη συζήτηση επερώτησής της, για τη χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εκ μέρους της Ελλάδας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

    Είχαν προηγηθεί υπονοούμενα εκ μέρους του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Χρήστου Παππά κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, απάντηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, οχλοβοή εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και διακοπή της συνεδρίασης από πλευράς του προεδρείου.

    Ο πρώτος εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε στην ομιλία του να εθνικοποιηθούν τα ενεργειακά κοιτάσματα και να χαραχθεί άμεσα η ΑΟΖ - οπότε με παράλληλη εφαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος να υπάρξει «ντε φάκτο ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα».

    Με αφορμή εξάλλου τα χθεσινά επεισόδια στο Πεντάγωνο, ο πρώτος επερωτών της Χρυσής Αυγής, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ξεφτίλισε τον στρατό, διότι φοβάται το κύρος του», ενώ κατηγόρησε και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πως «αντί να καταστρώνει επιτελικά σχέδιο, είναι όλη μέρα στο twitter και γράφει μηνύματα».

    Ο κ. Κασιδιάρης παρατήρησε για τον Γιώργο Παπανδρέου πως είναι Έλληνας «μονάχα κατά 25%», ενώ σχολίασε για τον Ευάγγελο Βενιζέλο πως «η διαφθορά του έχει προκαλέσει κύματα εμετού σε όλη την κοινωνία. Δεν βρέθηκε ένας αληθινός ανακριτής να τον καλέσει και όταν πάει να υψώσει τον τόνο της φωνής του, να του πει «σκάσε». Αυτό θα γίνει όταν θα έρθουμε εμείς στα πράγματα και θα ξεκαθαρίσουμε απ' τους δοτούς και τους διεφθαρμένους».

    Αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλαξε και ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος εκτίμησε πως «την ανακήρυξη της ΑΟΖ θα την κάνει όπως φαίνεται η Χρυσή Αυγή όταν έρθει στην εξουσία πολύ σύντομα», χαρακτηρίζοντας την εξωτερική πολιτική από το 1990 και μετά,«συνεχώς υπαναχωρητική, ραγιαδική και προδοτική - ιδιαίτερα στις μέρες μας».

    Ο κ. Παναγιώταρος χαρακτήρισε επίσης τον Κώστα Σημίτη «ανθρωπάκι και προδότη στην καλύτερη των περιπτώσεων», ενώ ο Νίκος Μίχος παρατήρησε πως «ο λαός μας δεν έχει ανάγκη από κότες να μιλάνε για τους κινδύνους. Βλέπουμε τα αποτελέσματα της δράσης τους».

    «Πριν από λίγο γίναμε μάρτυρες εκτόξευσης φασιστικών λεκτικών σκουπιδιών, ανάξιων οιουδήποτε σχολιασμού» παρενέβη ζητώντας το λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

    «Το «σκάσε» του Κασιδιάρη σάς ενόχλησε; Έπρεπε κάποτε να ακουστεί» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Χρήστος Παππάς. «Τολμάτε, κύριε Μανιάτη, να πάτε στην Αργολίδα; Εσείς θα τρώτε γιαούρτια και πορτοκάλια κι εμάς θα μας χειροκροτά ο κόσμος. Ο αρχηγός σας αποδείχθηκε ένας κοινός υποθάλπτης εγκληματιών. ΠΑΣΟΚ τέλος» πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

    «Ο οχετός των ύβρεων και οι συμπεριφορές παρακράτους, «Καρφίτσας» και ταγμάτων εφόδου δεν θα περάσει. Η Δημοκρατία θα νικήσει. Όσο κι αν κάποιοι την πολεμούν» ανέφερε στην ομιλία του ο Γιάννης Μανιάτης.

    [04] Αντίθετη με νέα διαγραφή ελληνικού χρέους, η Μ. Φέκτερ

    Σαφώς κατά μιας νέας διαγραφής ελληνικού χρέους, τάχθηκε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε δηλώσεις της στο «Οικονομικό Συμπόσιο Άλπμπαχ», στο ομώνυμο θέρετρο στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, όπου επανέλαβε κατηγορηματικά και την αντίθεσή της σε μια ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων.

    Όπως σημείωσε, από μια διαγραφή ελληνικού χρέους θα πλήττονταν μόνον οι κεντρικές τράπεζες των χωρών-πιστωτών, καθώς οι ιδιώτες- πιστωτές, σε μεγάλο βαθμό, έχουν εξαφανιστεί από τις αγορές, μετά την πρώτη διαγραφή ελληνικού χρέους, την περασμένη άνοιξη.

    [05] «Αληθινά παραμύθια της Νάξου» από αρχαιολόγους

    Αρχαιολόγοι, δάσκαλοι και συνεργάτες του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα «ξετυλίξουν το κουβάρι» των αναμνήσεων τους από τις ανασκαφές που συμμετείχαν ή διεξήγαγαν στη Νάξο, αλλά και από τη γνωριμία τους με τους κατοίκους του όμορφου νησιού, σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012, στην πρώην Σχολή Ουρσουλινών (Κάστρο Χώρας Νάξου). Αρωγοί στην αφηγητική τους προσπάθεια, κάτοικοι και φίλοι του νησιού. Το «παραμύθι» θα τελειώσει με γιορτή με τους μουσικούς Απόστολο Μουστάκη (βιολί) και Βασίλη Τζανίνη (λαούτο).

    Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Νότα Κούρου και Εύα Σημαντώνη- Μπουρνιά, που εργάστηκαν για πολλά χρόνια στο νησί, συμμετέχουν στη δράση της MONUMENTA «Αληθινά Παραμύθια της Νάξου» που ξεκίνησε πέρσι και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

    Με τη δράση αυτή, η MONUMENTA, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, μέσα από το πρόγραμμα «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία», συνεχίζει να ερευνά μια εναλλακτική σκοπιά, ερμηνευτικά ανεξερεύνητη, σχετικά με το κοινωνικό παρελθόν και παρόν των μνημείων. Σκοπός των «Αληθινών Παραμυθιών», παράλληλα με τις προσπάθειες που γίνονται μέσω των ετήσιων, ανοιχτών δημοσίων συναντήσεων στο νησί και των άλλων δραστηριοτήτων (http://tkm.monumenta.org/tkmnax/), είναι να φωτιστούν διαφορετικές εκδοχές και προσεγγίσεις της βιογραφίας των μνημείων και του τοπίου της Νάξου.

    [06] Για «επικοινωνιακή διαχείριση της εξαπάτησης του ελληνικού λαού» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να μην γνωρίζει πού πατά και πού βρίσκεται», αναφέρει σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και προσθέτει ότι «η μόνη μάχη που δίνει η κυβέρνηση είναι αυτή της επικοινωνιακής διαχείρισης, της εξαπάτησης του ελληνικού λαού και του εκβιασμού του να δεχτεί και νέα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα».

    Για τη συνάντηση Σαμαρά- Μέρκελ την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα είναι μια ακόμα επίδειξη υποταγής στα συμφέροντα των τραπεζιτών και του κεφαλαίου, από μια κυβέρνηση που βουλιάζει από τους αγώνες των εργαζομένων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 October 2012 - 14:31:20 UTC