Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτίναξη της ανεργίας το 2013 στην Ελλάδα, προβλέπει το ΔΝΤ
  • [02] Πώς θα κινηθούν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • [03] Θεατρικές παραστάσεις με θέμα την κρίση
  • [04] Προσπάθησαν να «ξηλώσουν» το ΑΤΜ του Νοσοκομείου Κατερίνης
  • [05] Το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη
  • [06] O "Βαφτιστικός" στο Μέγαρο Αθηνών, σε πρώτη παραγωγή οπερέτας
  • [07] Nέο αιματολογικό-γενετικό τεστ για ανίχνευση καρκίνου του προστάτη
  • [08] H Moody's υποβάθμισε την Κύπρο κατά τρεις βαθμίδες
  • [09] Το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα σε 10 -14 μήνες, αναφέρει έκθεση
  • [10] Αισιοδοξία για Κίτσεν στον Παναθηναϊκό

  • [01] Εκτίναξη της ανεργίας το 2013 στην Ελλάδα, προβλέπει το ΔΝΤ

    Δυσοίωνες προβλέψεις διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στις εξαμηνιαίες εκθέσεις του "World Economic Οutlook", και "Fiscal Monitor", (Οctober 2012).

    Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα σημειώσει ύφεση 6% εφέτος και 4% το 2013 και ανάπτυξη 3,5% το 2017, ενώ το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 7,5% το 2012 και στο 4,7% το 2013. Το έλλειμμα θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται στο 3,4% το 2014 και θα υποχωρήσει στο 1,4% του ΑΕΠ το 2017.

    Όπως αναφέρει το ΔΝΤ στις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, στην Ελλάδα, η βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση και οι αστοχίες στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων θα «περιπλέξουν την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για μείωση του ελλείμματος για μια ακόμα φορά». Ωστόσο, το κυκλικά προσαρμοζόμενο έλλειμμα θα συνεχίσει να εμφανίζει μεγάλες μειώσεις.

    Το χρέος της χώρας αναμένεται να ανέλθει στο 170,7% του ΑΕΠ το 2012 και στο 181,8% του ΑΕΠ το 2013, από 165,4% το 2011.

    Το χρέος θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται στη συνέχεια, αλλά κατά βραδύ τρόπο. Θα διαμορφωθεί σε 180,2% του ΑΕΠ το 2014, θα μειωθεί σε 174% του ΑΕΠ το 2015, σε 164,1% του ΑΕΠ το 2016 και σε 152,8% του ΑΕΠ το 2017. Βάσει του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθεί η Ελλάδα, το 2020 το χρέος θα πρέπει να είναι 120% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

    Τέλος, σε ότι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι αυτή θα διαμορφωθεί το 2012 στο 23,3%, ενώ το 2013 θα αυξηθεί στο 25,4%.

    [02] Πώς θα κινηθούν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Σοβαρό πρόβλημα μετακινήσεων θα υπάρξει σήμερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 16.00, ενώ, κατόπιν εντολών της Αστυνομίαςέκλεισαν από τις 10 το πρωί οι σταθμοί Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Κατεχάκη, Αμπελόκηποι και Μέγαρο Μουσικής.

    Κανονικά θα λειτουργήσει ο Προαστιακός και τα δρομολόγια του Μετρό για το αεροδρόμιο.

    [03] Θεατρικές παραστάσεις με θέμα την κρίση

    Δύο κωμωδίες με θέμα την κρίση και τις επιπτώσεις της, ανεβάζει αυτόν το χειμώνα το συγγραφικό δίδυμο Ρέππα - Παπαθανασίου. Η μία να ασχολείται με αυτούς που την υφίστανται και η άλλη αφορά αυτούς που την δημιουργούν. Πρόκειται για το «Άντρες έτοιμοι για όλα», το οποίο κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στο θέατρο Λαμπέτη και το «Βγαλ' τον υπουργό στην πρίζα», που ανεβαίνει την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στο θέατρο Πειραιώς 131.

    «Από το 2010 έχουμε αισθανθεί αρκετά μεγάλη πίεση και λόγω της κατάστασης έχουμε προσανατολιστεί σε πολιτικές κωμωδίες, γιατί κάποιο άσχετο θέμα θα έμοιαζε ανεπίκαιρο. Παρακαίγεται ο κόσμος γύρω μας για να αδιαφορήσουμε» ανέφερε ο Μιχάλης Ρέππας.

    Το 1997 είδαμε στον κινηματογράφο το φιλμ «Full Monty», το οποίο «έσπασε» ταμεία.

    Στην παράσταση παίζουν οι: Χρυσούλα Διαβάτη, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Μιχάλης Ρέππας, Σοφία Μουτίδου, Βάσω Λασκαράκη, Χάρης Γρηγορόπουλος, Φώτης Σπύρος και Δημήτρης Λέκκος.

    Τιμές εισιτηρίων: «Άντρες έτοιμοι για όλα» - Πλατεία: 20 ?, Εξώστης: 18 ?, Λαϊκή: 17 ? (Σάββατο απόγευμα), Φοιτητικό: 15 ?, Ανέργων: 10 ?.

    «Βγάλ?τον υπουργό από την πρίζα» - Πλατεία: 20 ?, Εξώστης: 17 ?, Λαϊκή: 17 ? (Σάββατο απόγευμα), Φοιτητικό: 15 ?, Ανέργων: 10 ?.

    [04] Προσπάθησαν να «ξηλώσουν» το ΑΤΜ του Νοσοκομείου Κατερίνης

    Το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης προσπάθησαν να «ξηλώσουν» άγνωστοι τα ξημερώματα.

    Οι δράστες -τέσσερις, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε η Αστυνομία- επέβαιναν σε φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο ακινητοποίησαν στον αύλειο χώρο του νοσηλευτικού ιδρύματος.

    Στη συνέχεια, πυροβολώντας για εκφοβισμό τέσσερις φορές στον αέρα και σε τζαμαρία πόρτας του κτιρίου, επιχείρησαν να αποκολλήσουν το ΑΤΜ από τη βάση του, προκειμένου να το φορτώσουν στο όχημά τους. Δεν κατάφεραν, ωστόσο, να ολοκληρώσουν το έργο τους και τράπηκαν σε φυγή με άλλο όχημα -ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο- εγκαταλείποντας το φορτηγάκι, που, όπως αποδείχθηκε ήταν κλεμμένο, στην αυλή του νοσοκομείου.

    [05] Το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει μία ζοφερή περιγραφή της παγκόσμιας οικονομίας και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τους "σημαντικούς κινδύνους" και να άρουν την "αβεβαιότητα" που επιβαρύνει τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μία νέα έκρηξη απαισιοδοξίας, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, στο 3,3% για το 2012, έναντι του 3,5% που είχε προβλεφθεί τον Ιούλιο και στο 3,6% για το 2013, έναντι του 3,9%, στην εξαμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ώρες στο Τόκιο, πριν από τη γενική συνέλευση του οργανισμού.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας θα συνεχίσουν να πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στην Ευρώπη, και θεωρεί ότι η εμπιστοσύνη προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

    Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ευρώπη πρέπει να θέσει ταχέως σε λειτουργία το νέο ταμείο στήριξης, να προωθήσει την τραπεζική ένωση και να θέσει τις βάσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση.

    Απευθυνόμενο στην Ουάσινγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί επίσης τις ΗΠΑ "να απομακρύνουν πολύ σύντομα την απειλή" που συνιστά η εφαρμογή του "δημοσιονομικού τείχους", μία έκφραση που ορίζει την εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους αύξησης των φόρων που θα συνδυασθεί με την αυστηρή περικοπή των δημοσίων δαπανών.

    [06] O "Βαφτιστικός" στο Μέγαρο Αθηνών, σε πρώτη παραγωγή οπερέτας

    «Εγώ γράφω με αθηναϊκήν έμπνευσιν», έλεγε ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Εμπρός, το 1915. «Όταν ακούομεν μιαν οπερέτα του Λέχαρ, λέγομεν, «Μυρίζει Βιέννην». Εάν μεθαύριον ειπούν και περί των έργων μου ότι μυρίζουν Αθήνα, επιτρέψατέ μου να το θεωρήσω ως εκπλήρωσιν του καλλιτεχνικού μου ονείρου».

    Η πρώτη παραγωγή οπερέτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο «Βαφτιστικός», παρουσιάστηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ και κατέκτησε κοινό και κριτική. Στη νέα καλλιτεχνική περίοδο του Μεγάρου ο «Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή της Αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» για 6 παραστάσεις (23,26,27,28/10 & 2,3/11) στο πλαίσιο του κύκλου «Όπερα και Οπερέτα».

    Τους βασικούς χαρασκτήρες ερμηνεύουν η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου, η μέτζο Ειρήνη Καράγιαννη, οι τενόροι Γιάννης Χριστόπουλος και Ζάχος Τερζάκης και ο ηθοποιός Δημήτρης Ναλμπάντης. Συμμετέχουν επίσης οι οι ηθοποιοί: Θανάσης Τσαλταμπάσης (Κορτάσης) και Θανάσης Δήμου (Μαρτής, Γκρανκάσας). Συμπράττει η Χορωδία Δήμου Αθηναίων.

    [07] Nέο αιματολογικό-γενετικό τεστ για ανίχνευση καρκίνου του προστάτη

    Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν νέους γενετικούς δείκτες στο αίμα ασθενών με επιθετικό καρκίνο του προστάτη και ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός νέου καλύτερου διαγνωστικού τεστ που θα βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέπουν έγκαιρα ποιοί ασθενείς θα εμφανίσουν την επιθετική και πιο επικίνδυνη μορφή της νόσου. Ήδη οι ερευνητές σχεδίασαν το πρώτο σχετικό πειραματικό τεστ.

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Γιόχαν ντε Μπόνο του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Βρετανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας "Lancet Oncology", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, βρήκαν μια μέθοδο να «διαβάζουν» ποιά γονίδια ενεργοποιούνται και ποιά όχι στα αιμοκύτταρα των καρκινοπαθών με την χειρότερη πρόγνωση επιβίωσης.

    Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια νόσος πολύμορφη, καθώς μερικοί ασθενείς ζουν με αυτή για χρόνια χωρίς συμπτώματα, και άλλοι πεθαίνουν επειδή η νόσος εξελίσσεται επιθετικά. Γι' αυτό, όπως είπε ο Μπόνο, «είναι ζωτικό να βρούμε αξιόπιστα τεστ που να μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές περιπτώσεις».

    [08] H Moody's υποβάθμισε την Κύπρο κατά τρεις βαθμίδες

    Την υποβάθμιση του κυπριακού κρατικού αξιόχρεου, κατά τρεις βαθμίδες, στο επίπεδο "Β3" από "Ba3" προηγουμένως, και την διατήρηση των προοπτικών του ως αρνητικών, (negative outlook), ανακοίνωσε ο οίκος Moody's.

    Αντιστοίχως, ο Οίκος προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τριών κυπριακών τραπεζών.

    Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου έχει υποβαθμιστεί σε caa3, της Λαϊκής Τράπεζας σε caa3 και της Ελληνικής Τράπεζας σε caa2.

    Οι Moody's παραθέτουν τρεις λόγους για τις υποβαθμίσεις. Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι τρεις τράπεζες θα χρειαστούν οκτώ δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Ο δεύτερος είναι η διάβρωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, λόγω της κατάστασης σε Κύπρο και Ελλάδα και ο τρίτος είναι οι πιέσεις ρευστότητας που δέχεται το σύστημα, κυρίως στην Ελλάδα.

    [09] Το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει ατομική βόμβα σε 10 -14 μήνες, αναφέρει έκθεση

    Το Ιράν μπορεί να εμπλουτίσει αρκετό ουράνιο προκειμένου να αποκτήσει ατομική βόμβα μέσα σε διάστημα δύο έως τεσσάρων μηνών και κατόπιν θα χρειαστεί οκτώ με δέκα μήνες για να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, δήλωσαν σήμερα οι συντάκτες νέας αμερικανικής μελέτης.

    Το Ινστιτούτο για την επιστήμη και τη διεθνή ασφάλεια, μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση η οποία δημοσίευσε την έκθεση αυτή, έρχεται να υποστηρίξει τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λίον Πανέτα ο οποίος τον περασμένο μήνα είπε ότι το Ιράν χρειάζεται "περίπου ένα χρόνο" για να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, αν η Τεχεράνη λάβει μια απόφαση προς την κατεύθυνση αυτή.

    Βασισμένη σε στοιχεία που συγκέντρωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η έκθεση αναφέρει ότι "οι δύο έως τέσσερις μήνες" της πρώτης φάσης χρειάζονται για να μπορέσει η Τεχεράνη να συγκεντρώσει τα 25 κιλά εμπλουτισμένου σε υψηλό βαθμό ουρανίου που είναι απαραίτητα για την κατασκευή της πυρηνικής βόμβας.

    Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα παρά τις κυρώσεις των χωρών της Δύσης που προκάλεσαν την ελεύθερη πτώση της αξίας του ιρανικού νομίσματος.

    [10] Αισιοδοξία για Κίτσεν στον Παναθηναϊκό

    Ενθαρρυντική ήταν η παρουσία του Ντέργουϊν Κίτσεν στη χθεσινή προετοιμασία του Παναθηναϊκού, ενόψει της ευρωπαϊκής πρεμιέρας του στη Μαδρίτη απέναντι στη Ρεάλ (12/10, 21:45).

    Ο Αμερικανός γκαρντ, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από διάταση έσω πλαγίου και είχε απουσιάσει από τα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας με τον Πανιώνιο, πήρε μέρος στην προπόνηση και έδειξε να ξεπερνά τον τραυματισμό του.

    Τις επόμενες ημέρες, πάντως, θα γνωρίζει με σιγουριά ο Αργύρης Πεδουλάκης αν θα μπορέσει να ταξιδέψει στη Μαδρίτη με όλους τους παίκτες στη διάθεση του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 October 2012 - 6:30:43 UTC