Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΝΤ: Οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών απειλούν τις αναδυόμενες οικονομίες
  • [02] Σε «πανεργατικό ξεσηκωμό» για τα μέτρα στο εργασιακό, καλεί το ΚΚΕ
  • [03] Έκρηξη σε ΙΧ αυτοκίνητο και πυρπολισμοί άλλων δύο
  • [04] Μνημόνιο θέλουν στην Κύπρο οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [05] Η αστυνομία διέλυσε καθιστική διαμαρτυρία μεταλλωρύχων στο Γιοχάνεσμπουργκ
  • [06] Σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη - Αμύνταιο - Φλώρινα
  • [07] Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε τουριστικό λεωφορείο στην Εγνατία
  • [08] Μέρκελ: «Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα ακόμη μία ευκαιρία»
  • [09] Βρούτσης: "Δεν θίγονται δώρα και κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα"
  • [10] Σύγκρουση αμερικανικού υποβρυχίου με καταδρομικό στη διάρκεια ασκήσεων

  • [01] ΔΝΤ: Οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών απειλούν τις αναδυόμενες οικονομίες

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σήμερα στο Τόκιο ότι οι ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης, των κεντρικών τραπεζών στις πλούσιες χώρες, απειλούν με αποσταθεροποίηση τις αναδυόμενες οικονομίες, προκαλώντας "ανισορροπίες" και χρηματοπιστωτικές "φούσκες".

    "Οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ροή κεφαλαίων στις αναδυόμενες οικονομίες και να οδηγήσουν σε χρηματοπιστωτικές φούσκες στην τιμή ορισμένων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και σε χρηματοπιστωτικές ανισορροπίες", τόνισε η Λαγκάρντ.

    Για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση, πολλές τράπεζες-η Fed στις ΗΠΑ, η BCE στην Ευρώπη και η BoJ στην Ιαπωνία-χαλάρωσαν τη νομισματική τους πολιτική διοχετεύοντας ρευστό και μειώνοντας τα βασικά επιτόκιά τους σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα.

    Η Λαγκάρντ, η οποία χαιρέτισε ωστόσο τις "νόμιμες" και "απαραίτητες" ενέργειες των κεντρικών τραπεζών, τόνισε ότι οι αναδυόμενες οικονομίες ίσως "να μη μπορέσουν να απορροφήσουν" αυτά τα κεφάλαια, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος "υπερθέρμανσης".

    [02] Σε «πανεργατικό ξεσηκωμό» για τα μέτρα στο εργασιακό, καλεί το ΚΚΕ

    Πρέπει να σημάνει πανεργατικός ξεσηκωμός κατά της δικτατορίας των μονοπωλίων, επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιο για τα νέα μέτρα στα εργασιακά.

    Το ΚΚΕ θέτει το ερώτημα «ποιος εργαζόμενος θα αποδεχτεί να ζήσει αυτός και τα παιδιά του σε ένα εργασιακό καθεστώς 13 ωρών ελαστικής, προσωρινής δουλειάς, 6ήμερης εργασίας, με μισθούς 300 - 500 ευρώ χωρίς ασφάλιση και με σύνταξη εξαθλίωσης μετά τα 70;», προσθέτοντας ότι «αυτά προωθούν μεθοδευμένα η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ γιατί αυτά είναι αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου».

    [03] Έκρηξη σε ΙΧ αυτοκίνητο και πυρπολισμοί άλλων δύο

    Έκρηξη από άγνωστη αιτία σημειώθηκε τα ξημερώματα σε ΙΧ αυτοκίνητο 66χρονου συνταξιούχου εκπαιδευτικού στη Μεταμόρφωση. Εμπρηστές, εξάλλου, πυρπόλησαν ΙΧ στα Εξάρχεια και ένα κλεμμένο όχημα στη Νέα Χαλκηδόνα.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 05.30 στην αυλή μονοκατοικίας, επί της οδού Ικαρίας 29 στη Νέα Χαλκηδόνα, όπου διαμένει ο 66χρονος. Το όχημα υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ έως στιγμής δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού. Η επίθεση αποδίδεται σε προσωπικές διαφορές.

    Στη 01.57 στη Νέα Χαλκηδόνα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κλεμμένο ΙΧ αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του. Από την πυρκαγιά, υπέστησαν μικρές υλικές ζημιές δύο παρακείμενα σταθμευμένα ΙΧ. Η Αστυνομία εκτιμά ότι το όχημα πυρπόλησαν οι δράστες της κλοπής για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, άγνωστοι παρέδωσαν στις φλόγες, με εύφλεκτο υγρό, σταθμευμένο ΙΧ στην οδό Μαυρομιχάλη 27, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές.

    Για τα παραπάνω περιστατικά διενεργείται έρευνα απο την Αστυνομία, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

    [04] Μνημόνιο θέλουν στην Κύπρο οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Υπέρ της υπογραφής Μνημονίου με την τρόϊκα, τάσσονται στην πλειοψηφία τους (61%) οι Ελληνοκύπριοι, εκτιμώντας ότι είναι η μόνη λύση για έξοδο από το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο της Κύπρου.

    Αυτό δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Symmetron Market Research, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, την υπογραφή του Μνημονίου υποστηρίζουν, εκτός από τη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και μεγάλη μερίδα (47%) των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ.

    Εξάλλου, για πρώτη ίσως φορά στα εργασιακά δεδομένα της Κύπρου, η ανησυχία για την απώλεια εργασίας δεν περιορίζεται μόνο στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους μικρομεσαίους αυτοεργοδοτούμενους, αλλά αγγίζει και 19% των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.

    Σε ό,τι αφορά το Μνημόνιο, οι πολίτες έχουν και σαφή τοποθέτηση ως προς την κατεύθυνση των μέτρων της κυβέρνησης, η οποία είναι σαφώς αντίθετη με τις κυβερνητικές προτάσεις. Ποσοστό 64% των πολιτών προκρίνουν τη μείωση των κρατικών δαπανών και 23% τάσσονται υπέρ της αύξησης των άμεσων και έμμεσων φόρων. Η μείωση των κρατικών δαπανών υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, ωστόσο χωρίζει τους εργαζόμενους σε δύο στρατόπεδα, καθώς οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μαζί με τους αυτοεργοδοτούμενους προτείνουν σε ποσοστό 70% τη μείωση των κρατικών δαπανών, ενώ 58% των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα τάσσονται υπέρ της αύξησης των φορολογιών.

    [05] Η αστυνομία διέλυσε καθιστική διαμαρτυρία μεταλλωρύχων στο Γιοχάνεσμπουργκ

    Η νοτιοαφρικανική αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να διαλύσει καθιστική διαμαρτυρία σε αστυνομικό τμήμα σήμερα κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ και συνέλαβε πάνω από 70 εργάτες από κοντινό ορυχείο του ομίλου Gold Fields, δήλωσε αστυνομική πηγή.

    Η αστυνομία δεν κατάφερε να διαλύσει την καθιστική διαμαρτυρία για το λόγο αυτό έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων. Το πλήθος απάντησε σπάζοντας τζάμια και προκαλώντας ζημιές στο αστυνομικό τμήμα.

    Η αστυνομία συνέλαβε εξάλλου 72 μεταλλωρύχους, ο ένας από τους οποίους έφερε πυροβόλο όπλο.

    Οι διαδηλωτές έφθασαν νωρίτερα σήμερα στο αστυνομικό τμήμα με λεωφορεία για να ζητήσουν την αποφυλάκιση 13 μεταλλωρύχων.

    [06] Σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη - Αμύνταιο - Φλώρινα

    Επαναλειτουργεί από σήμερα η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη - Αμύνταιο - Φλώρινα. Σε καθημερινή βάση θα εκτελούνται τρία δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Φλώρινα και αντίστροφα.

    Aπό Θεσσαλονίκη, τα τρένα θα αναχωρούν στις 7.14 π.μ., 12.23 μ.μ. και 19.30 με άφιξη στο Αμύνταιο στις 9.21 π.μ., 14.29 και 21.36 και στη Φλώρινα στις 09.47 π.μ., 14.55 και 22.02 αντίστοιχα.

    Από Φλώρινα, δρομολόγια θα εκτελούνται στις 06.15 π.μ., 09.59 π.μ. και 16.12 αντίστοιχα.

    Η σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινα - Θεσσαλονίκη - Φλώρινα είχε διακοπεί τον Ιανουάριο του 2011 μαζί με άλλες ζημιογόνες γραμμές του δικτύου.

    [07] Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε τουριστικό λεωφορείο στην Εγνατία

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε από μηχανική βλάβη σε τουριστικό λεωφορείο με τουρκικές πινακίδες, στο οποίο επέβαιναν 28 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και Αυστραλίας, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

    Το περιστατικό συνέβη επί της Εγνατίας Οδού στο ύψος των Κερδυλίων. Το λεωφορείο εκκενώθηκε γρήγορα και δεν σημειώθηκε τραυματισμός.

    Η φωτιά κατασβήστηκε από την πυροσβεστική, η οποία ενεργεί προανάκριση.

    [08] Μέρκελ: «Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα ακόμη μία ευκαιρία»

    «Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα ακόμη μία ευκαιρία» δηλώνει η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στο εβδομαδιαίο βίντεό της και τονίζει: «Από τη μία πλευρά πρέπει να απαιτήσουμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, τις οποίες από κοινού αποφασίσαμε και από την άλλη πλευρά, ως φίλοι και εταίροι, να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε».

    «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με την Ελλάδα, την οποία και επισκέφθηκα. Και έχω την εντύπωση ότι βήμα-βήμα σημειώνεται ορατή πρόοδος, ενίοτε πιο αργή από αυτή που ελπίσαμε, ωστόσο θα πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα ακόμα μία ευκαιρία» προσθέτει η καγκελάριος στο μήνυμά της, ενώ απαντώντας σε ερώτηση, εάν «μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα παρέχει διαρκώς οικονομική βοήθεια σε όλο και περισσότερες χώρες, μπορεί πραγματικά να έχει μέλλον» η κ. Μέρκελ απαντά: «Φυσικά και όχι. Εάν αυτό συνεχισθεί, θα ήταν λάθος» επισημαίνοντας όμως ότι «τώρα οι αγορές δοκιμάζουν τη συνοχή μας και γι αυτό τα δύο τελευταία χρόνια αναπτύξαμε τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για να προστατεύεται πάντα ο ευρωχώρος».

    [09] Βρούτσης: "Δεν θίγονται δώρα και κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα"

    Διαβεβαίωσεις ότι δε θα θιγούν ο κατώτατος μισθός και τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα, έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

    «Ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ παραμένει "σκαλοπάτι" για την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να μειωθεί έως "το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής"» είπε ο κ. Βρούτσης, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει το 40ωρο λέγοντας «είναι αδιαπραγμάτευτο» και αποτελεί «σταθερή κυβερνητική θέση», καθώς, όπως σημείωσε, «δεν μπορούμε ακόμα να αξιολογήσουμε τις αλλαγές, που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στις εργασιακές σχέσεις».

    Όπως είπε, υπό διαπραγμάτευση «βρίσκεται και το ζήτημα των μειωμένων αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το μειωμένο διάστημα προειδοποίησης».

    Σε ό,τι αφορά τις περικοπές στις συντάξεις, σημείωσε πως «όλα ξεκινούν από το σκαλοπάτι των 1.000 ευρώ», καθώς «πρέπει να δείξουμε ευαισθησία προς τους χαμηλοσυνταξιούχους». Τόνισε ακόμη πως οι μειώσεις θα εφαρμοσθούν με μία «προοδευτική κλίμακα» εάν το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

    Ο υπουργός Εργασίας, πάντως, επισήμανε επανειλημμένως πως η τελική απόφαση για τη δέσμη μέτρων βρίσκεται στα χέρια των τριών αρχηγών της κυβέρνησης.

    [10] Σύγκρουση αμερικανικού υποβρυχίου με καταδρομικό στη διάρκεια ασκήσεων

    Ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και ένα καταδρομικό συγκρούσθηκαν χθες στη διάρκεια ασκήσεων στ΄ανοικτά των αμερικανικών ακτών στον Ατλαντικό, μετέδωσε σήμερα το NBC Νews.

    Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Montpelier συγκρούσθηκε με το καταδρομικό San Jacinto.

    Η αιτία και οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η σύγκρουση δεν έγιναν γνωστές.

    Σύμφωνα με το NBC News, το οποίο επικαλέσθηκε πηγές του Πενταγώνου, δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 October 2012 - 10:30:56 UTC