Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα "σκαριά" σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το Σπίγκελ
  • [02] Στην Αθήνα οι Έλληνες του πλοίου "Εστέλ"
  • [03] Αρχίζουν και επίσημα οι διεργασίες για την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα
  • [04] Επί ποδός οι κάτοικοι της Φλώρινας για το πετρέλαιο θέρμανσης
  • [05] Πυρά έξω από κυβερνητικά γραφεία στο Λίβανο
  • [06] Αποπροσανατολιστικές και βλαπτικές χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού
  • [07] Ευαγγ. Βενιζέλος: "Ανάγκη γα απομείωση του χρέους"
  • [08] Για πολιτικό ελιγμό στο θέμα της τραπεζικής ένωσης κατηγορεί τη Μέρκελ ο Στάινμπρουκ
  • [09] Αστέρας Τρίπολης-Βέροια 3-0

  • [01] Στα "σκαριά" σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το Σπίγκελ

    Πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων, το οποίο προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM, προκειμένου να επαναγοράσει δικά της ομόλογα στην τρέχουσα τιμή στην αγορά, η οποία κατά μέσον όρο κυμαίνεται στο 25% της αρχικής αξίας τους, επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού "Der Spiegel" που θα κυκλοφορήσει αύριο.

    Κατ? αυτόν τον τρόπο, εξηγείται στο δημοσίευμα, με κάθε δανειζόμενο ευρώ θα μπορούσε να αποσυρθεί από την αγορά χρέος 4 ευρώ. "Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισεκατομμύρια", αναφέρεται.

    Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, συνεχίζει το Spiegel, αναμένεται η διεξαγωγή συνομιλιών με τους επενδυτές, προκειμένου αυτοί να δεχτούν πράγματι ικανοποίηση του ενός τετάρτου των απαιτήσεών τους. Όπως ελπίζει η γερμανική πλευρά, μετά από αυτή την επιχείρηση η Ελλάδα θα ήταν σχεδόν σε θέση να δανειστεί η ίδια χρήματα στις αγορές.

    [02] Στην Αθήνα οι Έλληνες του πλοίου "Εστέλ"

    Με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης αλλά καλά στην υγεία τους επέστρεψαν νωρίτερα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι 5 Έλληνες που επέβαιναν στο φιλανδικό ιστιοφόρο «Εστέλ».Πρόκειται για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Κοδέλα και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Βαγγέλη Πισσία, Λουκά Σταμέλλο και Μιχάλη Τικτόπουλο.

    «Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια συνεχίζεται με υπομονή και επιμονή και παρά τις μικρές θυσίες που απαιτούνται μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα ακόμη και στην περίπτωση που οι συνθήκες είναι δύσκολες όπως και ο αντίπαλος» δήλωσε στο ΑΜΠΕ μετά την επιστροφή του, ο συντονιστής της αποστολής Βαγγέλης Πισίας.Ο κ. Πισίας πρόσθεσε ότι με τις κινήσεις αυτές, αποστέλλεται ένα θετικό μήνυμα για την Ελλάδα στους λαούς της περιοχής αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας, ότι πρέπει «να συνεχίζουμε τους αγώνες και να μην τα παρατάμε».

    Την επιστροφή των Ελλήνων πολιτών συντόνισε ο πρέσβης της Ελλάδος στο Ισραήλ, Κυριάκος Λουκάκης, ενώ κατά την αναχώρησή τους, από το Τελ Αβίβ επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Στην Αθήνα τους υποδέχθηκε η διευθύντρια της Α6 Διεύθυνσης Αραβικών Χωρών και Μέσης Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

    Οι Έλληνες που συμμετείχαν στην αποστολή θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη (και όχι την Δευτέρα όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί) στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην αίθουσα της παλιάς Πρυτανείας.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης του Ισραήλ, 19 ακτιβιστές θα κρατηθούν για 72 ακόμη ώρες, ενώ για 3 υπηκόους του Ισραήλ που βρίσκονταν στο πλοίο θα συνεχιστεί η ανάκριση από τις ισραηλινές αρχές.Σύμφωνα με πηγές των ακτιβιστών, είναι πιθανό να τους απαγγελθούν κατηγορίες για «υποκίνηση σε στάση» και «παροχή βοήθειας στον εχθρό».

    Το πλοίο οδηγήθηκε χθες στο λιμάνι του Ασντότ, μετά την ανακοπή της πορείας του από το Ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, όπου πλήρωμα και επιβαίνοντες κρατήθηκαν από τις ισραηλινές αρχές.

    Στο υπό φιλανδική σημαία «Estelle», που κατευθυνόταν προς τη Γάζα στο πλαίσιο επιχείρησης της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», επέβαιναν 30 συνολικά ακτιβιστές, στην πλειοψηφία τους Νορβηγοί και Σουηδοί, ανάμεσά τους και μέλη ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

    [03] Αρχίζουν και επίσημα οι διεργασίες για την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα

    Μετά την χθεσινή πρώτη ανάγνωση, συζήτηση και έγκριση του κειμένου της ιδρυτικής διακήρυξης, άρχισαν ουσιαστικά οι διεργασίες στο σύνολο των δυνάμεων που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ για την μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα. Το κλίμα που επικρατεί στο σύνολο των δυνάμεων είναι ότι η συζήτηση θα είναι διαρκής, έντονη και, σύμφωνα με κορυφαίο κομματικό παράγοντα οι προτάσεις που θα κατατεθούν «θα αποτελέσουν σταθμό για την πορεία της αριστεράς στο μέλλον», υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η πορεία αυτή θα οδηγήσει δεν θα θέσει σε δοκιμασία την ενότητα.

    Η συζήτηση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ ανέδειξε στοιχεία του πολιτικού και ιδεολογικού προσανατολισμού που υιοθετεί η πλειοψηφία του Συνασπισμού, παράλληλα όμως καταγράφηκαν και διαφορετικές προσεγγίσεις , όπως του Αριστερού Ρεύματος , προσεγγίσεις που η ίδια η τάση του ΣΥΝ αποφεύγει να χαρακτηρίσει ως διαφωνίες τονίζοντας ότι πρόκειται για «συμβολή» στον διάλογο που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του κόμματος. Υπό το πρίσμα αυτό αναμένονται με ενδιαφέρον οι απόψεις και οι προτάσεις των συνιστωσών.

    Η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ ήταν η επίσημη αφετηρία της διαδικασίας, ανεπίσημα όμως οι διεργασίες έχουν αρχίσει και οι συζητήσεις πυκνώνουν και στο πλαίσιο των συνιστωσών. Ζητήματα όπως ο χαρακτήρας της κυβέρνησης που θέλει να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εκλογικής νίκης, η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, η έξοδος από την κρίση και η πολιτική συμμαχιών, είναι στην πρώτη σελίδα των συζητήσεων και ιδεολογικών αναφορών. Το κείμενο της διακήρυξης σημειώνει ότι «ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, της διαπλοκής, της διαφθοράς και της σήψης, είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης με πυρήνα την Αριστερά, μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Η επιτυχία αυτού του στόχου θα αποτελέσει τομή σε σχέση με την ελληνική ιστορία, τομή που θα δημιουργήσει νέες, άγνωστες σήμερα, δυνατότητες, τομή που θα ανοίξει μια νέα σελίδα για τη χώρα μας και όχι μόνον για εκείνη». Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσει την διακήρυξη και την διαδικασία προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα αναδειχθεί ένα πολιτικό όργανο που ονομάζεται Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, που θα έχει την ευθύνη της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο, το οποίο τοποθετείται την άνοιξη, χωρίς να έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία.

    Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, το όργανο αυτό θα έχει τον τεράστιο αριθμό των 301 μελών. Εκτός από την διαχείριση της μεταβατικής περιόδου μέχρι το Συνέδριο, η Επιτροπή αυτή θα λειτουργεί και ως Συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων, δηλαδή θα αντιμετωπίζει προβλήματα και θα παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι όλη αυτή η πολύμηνη διαδικασία και οι έντονες εσωτερικές διεργασίες δεν θα οδηγήσουν σε εσωστρέφεια τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι όλο το επόμενο διάστημα το κόμμα θα αναλάβει παράλληλα και πολιτικές πρωτοβουλίες εντός και εκτός βουλής. Θεωρούν ότι η διαδικασία αυτή είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματώσει νέες κοινωνικές δυνάμεις και να αναδιαρθρώσει τις δυνάμεις του καθώς το 27% δημιουργεί νέα οργανωτικά και πολιτικά καθήκοντα.

    [04] Επί ποδός οι κάτοικοι της Φλώρινας για το πετρέλαιο θέρμανσης

    Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν στις 30 και 31 Οκτωβρίου οι κάτοικοι και οι φορείς της Φλώρινας, με αίτημα τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε μία περιοχή που πλήττεται από σφοδρούς και μεγάλους σε διάρκεια χειμώνες.

    Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο της Φλώρινας, στις 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ θα ακολουθήσει κλείσιμο του τελωνείου και αποκλεισμός ενεργειακών μονάδων της ΔΕΗ.

    Την επομένη ημέρα, 31 Οκτωβρίου, κάτοικοι και φορείς της ακριτικής πόλης θα μεταβούν με λεωφορεία στην Αθήνα, καθώς προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή

    «Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει φέρει σε τραγική κατάσταση τον τοπικό πληθυσμό, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε το πετρέλαιο και είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε δυναμικά γιατί αλλιώς δεν θα βγάλουμε τον χειμώνα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΕΒΕ), Σάββας Σαπαλίδης.

    [05] Πυρά έξω από κυβερνητικά γραφεία στο Λίβανο

    Σφοδρά πυρά ακούστηκαν σήμερα στο κέντρο της Βηρυτού όταν οργισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στα γραφεία του πρωθυπουργού του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ζητώντας την παραίτησή του, μετά την κηδεία του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας Ουίσαμ αλ Χάσαν.

    Εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν «Μικάτι φύγε», αλλά και συνθήματα κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο κατηγορούν ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία την Παρασκευή του αλ Χάσαν

    Στο μεταξύ η αντιπολίτευση του Λιβάνου αρνήθηκε να συμμετάσχει στον διάλογο, ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που έχει προκληθεί μετά τη δολοφονική επίθεση στη Βηρυτό, μέχρι να παραιτηθεί ο Μικάτι.

    «Καμία συνομιλία προτού παραιτηθεί η κυβέρνηση, κανένας διάλογος πάνω από το αίμα των μαρτύρων μας», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Φουάντ αλ Σινιόρα απευθυνόμενος στους χιλιάδες ανθρώπους που παρέστησαν στην κηδεία του αλ Χάσαν.

    [06] Αποπροσανατολιστικές και βλαπτικές χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού

    Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν σενάρια περί ανασχηματισμού που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, αλλά και αξιολογήσεις υπουργών που δεν ανήκουν στη ΝΔ.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κινήματος, οι «συζητήσεις περί ανασχηματισμού και μάλιστα σχόλια εστιασμένα σε δήθεν αξιολογήσεις υπουργών που δεν ανήκουν στη ΝΔ είναι αποπροσανατολιστικές και βλαπτικές».

    [07] Ευαγγ. Βενιζέλος: "Ανάγκη γα απομείωση του χρέους"

    Την ανάγκη να υπάρξει απομείωση του χρέους επισημαίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς, όπως λέει, χωρίς αυτή δεν θα έχει νόημα η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής.

    Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει θετική την παράγραφο που μπήκε στο κείμενο των συμπερασμάτων για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζει όμως πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος εδώ και 3,5 μήνες σε συζητήσεις και πως θα έπρεπε να είχε υπάρξει μια ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση: "Πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει χάρη ή έκπτωση, δεν σημαίνει απόκλιση από οικονομικά κριτήρια. Αντίθετα σημαίνει ότι μετακινούμαστε από μια απλή αριθμητική προσέγγιση σε μια κατά κυριολεξία οικονομική προσέγγιση" τονίζει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος και επαναλαμβάνει πως στηρίζει την κυβέρνηση και πως υπάρχει μια ενιαία στάση με το ΠΑΣΟΚ "να λειτουργεί ως εγγυητής μιας ολόκληρης στρατηγικής".

    Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα να περάσουν τα μέτρα από την ΚΟ του κόμματός του ενώ για τη υπόθεση με λίστα Λαγκάρντ κάνει λόγο για προσπάθειες στοχοποίησής του και επισημαίνει πως κάποιοι επιχείρησαν να χρεώσουν στο ΠΑΣΟΚ αδράνεια ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    [08] Για πολιτικό ελιγμό στο θέμα της τραπεζικής ένωσης κατηγορεί τη Μέρκελ ο Στάινμπρουκ

    Ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία στις βουλευτικές εκλογές του 2013, κατηγόρησε σήμερα την Άγκελα Μέρκελ ότι ανέβαλε τη δημιουργία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης ώστε να μην διακινδυνεύσει τις πιθανότητές της να επανεκλεγεί.

    Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο Ντόιτσλαντφουνκ ο Στάινμπρουκ είπε ότι η Μέρκελ έχει προσωπικό συμφέρον να αναβάλει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μέχρι και μετά τις γερμανικές εκλογές που προβλέπεται να γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2013. "Η γερμανική κυβέρνηση με αυτήν επικεφαλής θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η τραπεζική ένωση θα αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, ώστε να μην βρεθεί σε μια αντιδημοφιλή κατάσταση στη Γερμανία, η οποία θα έβλεπε την απευθείας αναδιάρθρωση των τραπεζών", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας να συστήσουν εντός του 2013 ένα μηχανισμό επίβλεψης των τραπεζών της ευρωζώνης, ο οποίος θεωρείται αναγκαίο εργαλείο στη στρατηγική εξόδου από την κρίση. Ο μηχανισμός αυτός, το πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση, θεωρείται κρίσιμης σημασίας δεδομένου ότι αποτελεί τον όρο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

    Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με βάση ένα γαλλογερμανικό συμβιβασμό: ο μηχανισμός θα συγκροτηθεί το 2013, όπως επιθυμούσε η Γαλλία, αλλά σταδιακά, κατά την επιθυμία της Γερμανίας. Ο Στάινμπρουκ προτείνει εδώ και μερικές εβδομάδες ένα άλλο σύστημα με βάση το οποίο οι ίδιες οι τράπεζες θα συγκροτούσαν, με δικά τους μέσα, ένα ταμείο που θα τις στήριζε εφόσον το χρειάζονταν. "Αυτοί που συνέβαλαν περισσότερο στο ξέσπασμα της κρίσης πρέπει να συμβάλουν κυρίως στη επίλυση των προβλημάτων και στη χρηματοδότηση της λύσης. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή οι φορολογούμενοι", υποστήριξε.

    [09] Αστέρας Τρίπολης-Βέροια 3-0

    Τρία στα τρία για τον Αστέρα στην Τρίπολη. Η ομάδα του Σάκη Τσιώλη, σε αναμέτρηση για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, επικράτησε 3-0 τηςΒέροιας, με το γήπεδο της Τρίπολης να παραμένει «απόρθητο» από την έναρξη της σεζόν.

    Τα τέρματα που έκριναν τον αγώνα σημείωσαν οι Περόνε (50`, 69`) και Ντε Μπλάσις (67`).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 October 2012 - 14:30:46 UTC