Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Στουρνάρας: «Αποφασισμένη η κυβέρνηση να καταθέσει το πακέτο των μέτρων»
  • [02] Διαμαρτυρία μαθητών ειδικών σχολείων
  • [03] Αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες
  • [04] Φάλαινα με (σχεδόν) ανθρώπινη φωνή και διάθεση για επικοινωνία...!
  • [05] ΔΗΜΑΡ:«Το ζήτημα των εργασιακών να μπει πρώτο στην πολιτική αναδιαπραγμάτευση»
  • [06] Δελαβέκουρας: "Δυστυχώς" δεν υπάρχουν νεότερα από ΠΓΔΜ στην ελληνική πρωτοβουλία
  • [07] Στις 20 Νοεμβρίου ξεκινά η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ
  • [08] Η Ford θα περικόψει 1.500 θέσεις εργασίας στη Βρετανία
  • [09] H Fiat στέλνει άλλους 2.000 εργαζομένους στο ταμείο ανεργίας
  • [10] «Μένουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα πριν κλείσει η τελική συμφωνία με την Ελλάδα»
  • [11] Ο Ολάντ συναντάται την Δευτέρα με τους επικεφαλής διεθνών οικονομικών οργανισμών

  • [01] Ι. Στουρνάρας: «Αποφασισμένη η κυβέρνηση να καταθέσει το πακέτο των μέτρων»

    Την ελπίδα πως όλοι οι βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό θα στηρίξουν τα μέτρα στη Βουλή, εξέφρασε ο Ιωάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

    Αναφερόμενος προσωπικά στον κ. Φ. Κουβέλη και στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, τα οποία και ενημέρωσε χθες το βράδυ για τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Στουρνάρας τους κάλεσε να στηρίξουν το πακέτο των εργασιακών ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να καταθέσει το πακέτο των μέτρων στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

    Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες πως έχει ξεκινήσει με την τρόικα μια συζήτηση για να μην περιληφθούν τα εργασιακά στο πακέτο μέτρων που θα ψηφισθεί από τη Βουλή, αλλά σε επόμενο χρόνο.

    Στις 6.30 το απόγευμα ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία και θα ενημερώσει.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΗΜΑΡ:«Το ζήτημα των εργασιακών να μπει πρώτο στην πολιτική αναδιαπραγμάτευση»

    «Μένουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα πριν κλείσει η τελική συμφωνία με την Ελλάδα»

    [02] Διαμαρτυρία μαθητών ειδικών σχολείων

    Θρανία, βιβλία, ζωγραφιές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και γονείς. Όχι συγκεντρωμένοι σε ένα σχολείο, αλλά στην πλατεία Κοραή, που μετατράπηκε σήμερα το πρωί σε σχολείο Ειδικής Αγωγής.

    Αφού οι μαθητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στα σχολεία, οι γονείς τους είπαν να τους μεταφέρουν στην πλατεία για να κάνουν εκεί τα μαθήματά τους με το σύνθημα «Κάνω μάθημα ΕΔΩ, γιατί δεν μπορώ να πάω στο σχολείο μου», καταγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό την κατάργηση των κονδυλίων για τις μεταφορές των μαθητών στα Ειδικά Σχολεία.

    Από την έναρξη του σχολικού έτους τα Ειδικά Σχολεία δεν λειτουργούν, αφού το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών παραμένει άλυτο.

    Όπως υποστηρίζουν οι γονείς, το 30% των σχολείων ειδικής αγωγής στην Αττική δεν μπορούν να μεταφέρουν τους μαθητές με ειδικές ανάγκες από και προς τα σχολεία, ενώ λόγω της κατάστασης αυτής το 80% των μαθητών δεν πηγαίνουν καθόλου ή πηγαίνουν περιστασιακά στο σχολείο.

    [03] Αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

    Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 1,4 δισ. ευρώ και ανήλθαν στο τέλος του μήνα σε 158,7 δισ. ευρώ από 160,1 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία επικαλείται δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι καταθέσεις ήταν σχετικά σταθερές μετά τις εκλογές του Ιουνίου, καθώς μειώθηκαν οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά είναι χαμηλότερες κατά περίπου ένα τρίτο από το υψηλό επίπεδο που έφθασαν τον Δεκέμβριο του 2009.

    [04] Φάλαινα με (σχεδόν) ανθρώπινη φωνή και διάθεση για επικοινωνία...!

    Πρώτη φορά οι επιστήμονες διαπίστωσαν, μέσω ακουστικής ανάλυσης, ότι οι φάλαινες -τουλάχιστον ένα είδος άσπρης φάλαινας- μπορούν να μιμηθούν τις φωνές των ανθρώπων και μάλιστα με πιθανό κίνητρο να επικοινωνήσουν μαζί μας. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που εξέπληξε και τους ίδιους τους ερευνητές, αφού μέχρι τώρα ήταν γνωστό πως οι φάλαινες γενικά παράγουν ήχους με ένα τρόπο που είναι τελείως διαφορετικός από τον ανθρώπινο.

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σαμ Ριτζγουέϊ του Εθνικού Ιδρύματος Θαλάσσιων Θηλαστικών των ΗΠΑ και ενός ερευνητικού φορέα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", είχαν ήδη από το 1984 αρχίσει να προσέχουν μερικούς ασυνήθιστους ήχους να βγαίνουν από μερικά θηλαστικά της θάλασσας (λευκές φάλαινες και δελφίνια) που βρίσκονταν στα ενυδρεία.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ήχοι αυτοί θύμιζαν κάπως τον ακατάληπτο διάλογο δύο ανθρώπων, όπως ακούγεται από κάποια απόσταση. Τελικά, μετά από κάποιο διάστημα, η πιθανή πηγή των ήχων εντοπίστηκε σε μια εννιάχρονη αρσενική λευκή φάλαινα, όταν συνέβη κάτι απροσδόκητο: ένας δύτης του ενυδρείου αναδύθηκε στην επιφάνεια κάνοντας στους συναδέλφους του μια πολύ παράξενη ερώτηση: «Ποιος μου είπε να βγω έξω;». Ενώ κανείς συνάδελφός του δεν του είχε πει κάτι τέτοιο, του φάνηκε ότι άκουσε τη λέξη «έξω» μέσα στο νερό και μάλιστα αρκετές φορές.

    Οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι οι ήχοι, που θύμιζαν ανθρώπινη κουβέντα, προέρχονταν από τη λευκή φάλαινα με το όνομα NOC. Το συγκεκριμένο θαλάσσιο θηλαστικό είχε επί επτά χρόνια ζήσει σε κλειστό χώρο μαζί με δελφίνια και άλλες άσπρες φάλαινες και είχε συνηθίσει την παρουσία ανθρώπων δυτών. Η NOC είχε περάσει μετά τη σύλληψή της (το 1977, στα ανοιχτά του Καναδά) πολλές ώρες εκπαίδευσης κοντά σε ανθρώπους.

    Τελικά, οι ανθρώπινοι ήχοι σταμάτησαν μετά από τέσσερα χρόνια, όταν πια η NOC ενηλικιώθηκε.

    [05] ΔΗΜΑΡ:«Το ζήτημα των εργασιακών να μπει πρώτο στην πολιτική αναδιαπραγμάτευση»

    «Το ζήτημα των εργασιακών είναι στρατηγικής σημασίας και πρέπει να μπει πρώτο στην πολιτική αναδιαπραγμάτευση που θα κάνει η κυβέρνηση. Το να πάει η τρόικα και να πει ότι έχουμε συμφωνήσει στο βασικό σενάριο των μέτρων, αλλά υπάρχει η εκκρεμότητα των εργασιακών, είναι μία εκκρεμότητα που μπορεί να αποτελέσει στοιχείο πολιτικής αναδιαπραγμάτευσης», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ, Σ. Παπαθανασίου, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

    Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι πρέπει να επιδιωχθούν αλλαγές σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει μια καλύτερη αναδιαπραγμάτευση των όρων στο σύνολο του πακέτου.

    Και υπογράμμισε: «στόχος μας σε καμία περίπτωση δεν είναι η πτώση της κυβέρνησης, θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης?».

    [06] Δελαβέκουρας: "Δυστυχώς" δεν υπάρχουν νεότερα από ΠΓΔΜ στην ελληνική πρωτοβουλία

    «Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση» στην πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα αναφορικά με τη συνέχιση της διαδικασίας Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος με την ΠΓΔΜ, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ.Δελαβέκουρας επεσήμανε ότι η ΠΓΔΜ επιδεικνύει μια συμπεριφορά «απαξιωτική της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών», ενώ υιοθετεί «επιθετικές διατυπώσεις» για την Ελλάδα, διαμορφώνοντας ένα κλίμα που «δεν βοηθά να προχωρήσουμε».

    Ο κ.Δελαβέκουρας υπογραμμίζοντας ότι είναι «αναγκαία η αλλαγή κλίματος», επέκρινε τις «συνεχείς προσβολές και τις εριστικές δηλώσεις» της πλευράς των Σκοπίων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την έκθεση της Επιτροπής για τη διεύρυνση, υπενθύμισε πως πρόκειται για μια «πρόταση», σημασία όμως έχουν οι θέσεις των κρατών - μελών.

    [07] Στις 20 Νοεμβρίου ξεκινά η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ

    Από τις 20 Νοεμβρίου και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

    Η απογραφή είναι υποχρεωτική και απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία στο Πιστωτικό Ίδρυμα (Τράπεζα) ή τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), όπου τηρείται ο λογαριασμός του συνταξιούχου, προσκομίζοντας υποχρεωτικά τα παρακάτω δικαιολογητικά:

    1. Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς).

    2. Ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων του 3ου τριμήνου 2012.

    3. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος (ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ).

    4. Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο, από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ (κάρτα κοινωνικής ασφάλισης ή βιβλιάριο υγείας ή επίδειξη γνωστοποίησης).

    Συστήνεται ο συνταξιούχος κατά την προσέλευσή του στο Πιστωτικό Ίδρυμα ή ΕΛΤΑ, να γνωρίζει τον αριθμό λογαριασμού του, που πιστώνεται η μηνιαία σύνταξή του. Η απογραφή θα γίνει χωριστά για κάθε παροχή που χορηγεί ο Οργανισμός (κύρια σύνταξη, εξωϊδρυματικό επίδομα κ.λ.π).

    [08] Η Ford θα περικόψει 1.500 θέσεις εργασίας στη Βρετανία

    Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford θα περικόψει 1.500 θέσεις εργασίας σε δύο εργοστάσιά της στη Βρετανία, ανακοίνωσε συνδικαλιστική πηγή.

    «Χίλιες θέσεις εργασίας θα περικοπούν στο Ντάγκεναμ (ανατολικό προάστιο του Λονδίνου) και 500 στο Σάουθαμπτον (νότια)», δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου GMB έπειτα από συνάντηση που έγινε ανάμεσα στα διευθυντικά στελέχη της Ford και τους εκπροσώπους των συνδικάτων στη Βρετανία.

    Παράλληλα συνδικαλιστές πραγματοποίησαν σήμερα πικετοφορία στις εγκαταστάσεις όπου γίνονται τα τεστ-ντράιβ της Ford στην πόλη Λομέλ στο Βέλγιο σε διαμαρτυρία για το προαναγγελθέν κλείσιμο του εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας στην κοντινή πόλη Γκενκ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

    Η Ford ανακοίνωσε χθες ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της στην Γκενκ, στο οποίο εργάζονται 4.300 άνθρωποι το 2014, επικαλούμενη μια μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές της πωλήσεις.

    [09] H Fiat στέλνει άλλους 2.000 εργαζομένους στο ταμείο ανεργίας

    Η διεύθυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat σχεδιάζει να στείλει στο ταμείο ανεργίας εκ περιτροπής άλλους 2.000 εργαζομένους της, σύμφωνα με πηγές στα ιταλικά συνδικάτα.

    Οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται στην παραγωγική μονάδα του Πομιλιάνο Ντ' Άρκο, έξω από την Νάπολη, και η διεύθυνση της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας σχεδιάζει να τους θέσει στο ταμείο ανεργίας από την 26η Νοεμβρίου ως την 9η Δεκεμβρίου.

    Η περίοδος αυτή προστίθεται στις άλλες δυο εβδομάδες «υποχρεωτικής διακοπής της παραγωγής» που έχει ήδη αποφασιστεί από την 29η Οκτωβρίου ως την 12η Νοεμβρίου. Στην συγκεκριμένη μονάδα παράγεται το νέο Fiat Panda.

    Η απόφαση της διεύθυνσης της εταιρείας να κάνει χρήση της διαδικασίας εκ περιτροπής εργασίας και παραπομπής εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας αποδίδεται στην συνεχιζόμενη μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων τόσο στην Ιταλία, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    [10] «Μένουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα πριν κλείσει η τελική συμφωνία με την Ελλάδα»

    Την ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν. Τόνισε, παράλληλα, ότι απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα προτού κλείσει η τελική συμφωνία.

    Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας στην Αθήνα έως σήμερα το απόγευμα που συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας των χωρών της ευρωζώνης (Euroworking Group), ο Σάιμον Ο' Κόνορ αρκέστηκε να πει τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο. Μένουν μερικά ζητήματα να διευθετηθούν, προτού υπάρξει συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, ανάμεσα στην τρόικα και τις Ελληνικές Αρχές».

    Σημειώνεται ότι η Ομάδα Εργασίας των χωρών της ευρωζώνης συνεδριάζει, σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Την Ελλάδα, θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

    [11] Ο Ολάντ συναντάται την Δευτέρα με τους επικεφαλής διεθνών οικονομικών οργανισμών

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να κάνει δεκτούς την Δευτέρα μαζί τους επικεφαλής σημαντικών διεθνών οικονομικών οργανισμών --του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ)-- για να συζητήσουν θέματα που άπτονται των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της προεδρίας που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

    Στη συνάντηση αυτή θα λάβουν μέρος ο Άνχελ Γκουρία (ΟΟΣΑ), ο Τζιμ Γιανγκ Κιμ (Παγκόσμια Τράπεζα), η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), ο Πασκάλ Λαμί (ΠΟΕ) και ο Γκάι Ράιντερ (ΔΟΕ).

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 October 2012 - 12:30:45 UTC