Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιόδοξος για την ψήφιση των μέτρων ο Ι. Στουρνάρας
  • [02] Κρίσιμες ώρες στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Κονδύλια 6,8 εκατ. ευρώ για την προστασία των δασών
  • [04] Αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους η λύση, τονίζει η Αλ. Παπαρήγα
  • [05] Επιπλέον φορολογικά μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση Μόντι
  • [06] Ντάτστιτς: "Είμαστε έτοιμοι για οριστική λύση του ζητήματος του Κοσόβου"
  • [07] Χίλιες θέσεις για απόκτηση ειδικότητας σε Έλληνες γιατρούς στη Γερμανία
  • [08] Για πολυγλωσία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • [09] «Με χρέος που υπερβαίνει το 80% του ΑΕΠ είναι δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου»

  • [01] Αισιόδοξος για την ψήφιση των μέτρων ο Ι. Στουρνάρας

    Tην αισιοδοξία του ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη Βουλή και πως τα μέτρα θα υπερψηφιστούν, την Τετάρτη, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με βασικό θέμα ατζέντας την κατάθεση του προϋπολογισμού. Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «πολύ καλό το κλίμα» στο χθεσινό Eurogroup για την Ελλάδα.

    Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση, ο υπουργός παρέπεμψε στον προϋπολογισμό, που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή.

    Διαβάστε επίσης: Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2013

    [02] Κρίσιμες ώρες στο ΠΑΣΟΚ

    Κρίσιμες ώρεςστο ΠΑΣΟΚ,μετά την χθεσινή αναταραχή στην ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και την έντονη συνεδρίασητης ΚΟ του Κινήματος, στην οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας.

    Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα, ενώ ανεξαρτητοποιήθηκε και ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής.

    Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσε η πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, ενώ η Αριστερή Πρωτοβουλία ζήτησε εκ νέου την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση.

    [03] Κονδύλια 6,8 εκατ. ευρώ για την προστασία των δασών

    Τη διάθεση κονδυλίων ύψους 6,8 εκατ. ευρώ για το «Σύστημα απογραφής και παρακολούθησης των δασών και δασικών εκτάσεων, για την κάλυψη υποχρεώσεων της χώρας και τη διαμόρφωση στρατηγικής για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό αυτής», αποφάσισε το ΥΠΕΚΑ, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη. Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση υποδομών για την απόκτηση δεδομένων και την παρακολούθηση των δασών και των δασικών εκτάσεων της Ελλάδας, με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη για τη χώρα.

    Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με την απογραφή των ελληνικών δασών, θα αποκτήσουμε ακριβή εικόνα της πραγματικής έκτασής τους, της δομής, της σύνθεσής τους, του ξυλώδους κεφαλαίου και της ετήσιας αύξησής του, καθώς και των ποσοτήτων άνθρακα που δεσμεύουν τα δάση κάθε χρόνο, αυξάνοντας, πιθανόν, τα αντίστοιχα δικαιώματα της χώρας μας.

    Επιπλέον, με δεδομένες τις ραγδαίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, το συγκεκριμένο έργο θα συνεισφέρει τα μέγιστα στον σχεδιασμό πολιτικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την εξεύρεση τρόπων θωράκισης απέναντι στους ευρύτερους κινδύνους όπως διάβρωση, πλημμύρες, πυρκαγιές, ποιότητα αέρα.

    Ειδικότερα, στις πρώτες φάσεις του έργου περιλαμβάνεται η συγκέντρωση, η αξιολόγηση και η προσαρμογή όλου του διαθέσιμου χαρτογραφικού υλικού, με τη βοήθεια όλων των σύγχρονων μέσων, για τη δημιουργία χαρτών βλάστησης. Έτσι, θα αποτυπωθούν όλες οι εκτάσεις που παρουσιάζουν δασοπονικό ενδιαφέρον και θα αποκλειστούν οι εκτάσεις μη δασικής μορφής. Επίσης, θα γίνει διαχωρισμός των δασών, ανά τύπο και είδος βλάστησης.

    [04] Αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους η λύση, τονίζει η Αλ. Παπαρήγα

    «Η καταψήφιση των μέτρων, η καταδίκη των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, δίνει προοπτική στον λαό και ελπίδα, στο βαθμό που ο λαός αποβάλλει κάθε φόβο, μοιρολατρία και αυταπάτη όσον αφορά την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ γενικά και όχι μόνο στην Ευρωζώνη», υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

    «Το ΚΚΕ καλεί τον λαό και όλους εκείνους που προβληματίζονται, να κατανοήσει ότι η γραμμή της αποδέσμευσης από την ΕΕ είναι κυριολεκτικά κρίκος, σήμερα, για να μην είναι το κίνημα με την πλάτη στον τοίχο, για μια νικηφόρα πορεία, ενώ ταυτόχρονα το αίτημα της πλήρους απαλλαγής της Ελλάδας -του ελληνικού λαού στην πραγματικότητα- από την ΕΕ πρέπει να συνδεθεί με την απόφαση για οριστική διαγραφή του χρέους και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων- αυτό το τρίπτυχο σήμερα είναι αυτό που συνιστά τη ριζική εναλλακτική λύση», προσέθεσε η κ. Παπαρήγα.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι σημασία σήμερα δεν έχει ποιο κόμμα ή ποια κυβέρνηση «ξέρει να κυβερνά ή είναι έτοιμο να κυβερνήσει- καθώς ακούστηκε και αυτό το τελευταίο σήμερα» και τόνισε ότι «αυτό που κρίνεται σήμερα είναι ποια είναι η ριζική εναλλακτική λύση που έχει ανάγκη ο λαός και κάθε επιλογή μέσα ή έξω από τη Βουλή πρέπει να έχει ως κριτήριο ποια είναι η φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση».

    [05] Επιπλέον φορολογικά μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση Μόντι

    Την αλλαγή πολλών σημαντικών εκ των νέων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, που προβλέπουν επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους 4 δισεκ. ευρώ για το 2013, αποφάσισε χθες βράδυ ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι, σε συνεργασία με τα κόμματα της συμπολίτευσης.

    Οι τροποποιήσεις προβλέπουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση των δυο χαμηλότερων φορολογικών κλιμάκων οι οποίες, σύμφωνα με τις αρχικούς σχεδιασμούς του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, θα μειώνονταν από το 23% στο 22% του παραγόμενου εισοδήματος, και από το 27% στο 26%.

    Οι πόροι που αναμένεται να εξασφαλιστούν θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 10% στο 11% (μεταξύ άλλων και για τις ανακαινίσεις ακινήτων), ενώ επιβεβαιώνεται η άνοδος του φόρου προστιθέμενης αξίας από το 21% στο 22% για τα περισσότερα καταναλωτικά είδη.

    Παράλληλα η κυβέρνηση Μόντι δεσμεύθηκε, κατά το δυνατόν, να προχωρήσει σε μείωση των φόρων που επιβάλλονται στους μόνιμους υπαλλήλους. Το μέτρο αφορά το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος», τις κρατήσεις που γίνονται απευθείας από τους μισθούς.

    Επίσης περιορίζεται το ποσό που μπορεί να εκπίπτει από την φορολογική δήλωση, ενώ επίσης αποφασίστηκε ότι αυτό δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά θα εφαρμοστεί μόνο για τα εισοδήματα του 2012 και κατόπιν.

    Η δημόσια τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι οι τροποποιήσεις μπορεί να συνεχισθούν, αφού στην επιτροπή επεξεργασίας του κρατικού προϋπολογισμού της βουλής έχουν κατατεθεί προς συζήτηση 1.600 τροπολογίες.

    Η ένωση καταναλωτών Codacons εξέφρασε απογοήτευσή τονίζοντας ότι «οι αλλαγές θα αποτελούσαν καλή είδηση αν είχε διατηρηθεί η μείωση των δυο πρώτων φορολογικών κλιμάκων. Τώρα, όμως, η κυβέρνηση εισπράττει πολλά περισσότερα χρήματα», χωρίς να προσφέρει ανάλογα οφέλη στους πολίτες.

    [06] Ντάτστιτς: "Είμαστε έτοιμοι για οριστική λύση του ζητήματος του Κοσόβου"

    «Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Σερβίας είμαστε έτοιμοι για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσόβου ως το τέλος αυτής της θητείας» υπογράμμισε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτστιτς και ανήγγειλε ότι η επόμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι μάλλον δεν θα διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου.

    «Εμείς θεωρούμε ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα πρέπει να τα επιλύσει η γενιά μας, κι αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης και του προέδρου θα επιλύσουμε όλα τα κρίσιμα θέματα - τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ και ό,τι συνδέεται με το Κόσοβο» επισήμανε ο κ. Ντάτσιτς.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση στο Βελιγράδι με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφανο Σανίνο, είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τον κ. Θάτσι στις Βρυξέλλες τα δυσκολότερα ζητήματα.

    Ο κ. Ντάτσιτς σημείωσε ότι η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον που θα έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών τόνισε στην πρόσφατη επίσκεψή της στη σερβική πρωτεύουσα ότι δεν θα επιβάλλει θέματα στο διάλογο και πως ό,τι συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές θα γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή την ΕΕ.

    [07] Χίλιες θέσεις για απόκτηση ειδικότητας σε Έλληνες γιατρούς στη Γερμανία

    Σε μια εποχή που η ανεργία πλήττει τους νέους Έλληνες γιατρούς, 14 νοσοκομεία του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας, τους παρέχουν τη δυνατότητα απόκτησης ειδίκευσης σε κάποια από τις 1000 κενές θέσεις που διαθέτουν. Για τις δυνατότητες απόκτησης ειδικότητας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ενημερώθηκαν σήμερα, περισσότεροι από 100 νέοι Έλληνες γιατροί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο διημερίδας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μάρλις Μπρέντεχορστ.

    «Ήδη υπάρχουν 2000 Έλληνες γιατροί οι οποίοι εργάζονται στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Επίσης, λόγω του ότι ζουν εκεί Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, υπάρχει ένα πολύ καλό πεδίο, μία πολύ καλή κοινωνική ένταξη, μία πολύ καλή αποδοχή. Θεωρώ ότι και μελλοντικά όποιος θελήσει να αναζητήσει σε αυτό το ομόσπονδο κρατίδιο τη δυνατότητα να κάνει ιατρική ειδίκευση θα συναντήσει ένα πολύ καλό περιβάλλον» επισήμανε στο ΑΜΠΕ η κ. Μπρέντεχορστ.

    Παράλληλα εξήγησε ότι η ενημερωτική επίσκεψη της γερμανικής αποστολής στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται σε αυτό το πλαίσιο.

    «Από τη μία υπάρχουν πολύ καλά εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι γιατροί στην Ελλάδα και από την άλλη πλευρά η Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία αυτή τη στιγμή αναζητά 1000 γιατρούς για θέσεις ειδικευόμενων. Στόχος μας δεν είναι να αντλήσουμε τους νέους γιατρούς, έτσι ώστε οπωσδήποτε να εδραιώσουν εκεί την μελλοντική τους εργασία. Το σκεπτικό είναι να επιστρέψουν μετά την ειδικότητά τους στην Ελλάδα και να μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στη πατρίδα τους. Αυτό προάγει πάρα πολύ και την κινητικότητα εντός της ΕΕ. Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα βαθύ ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο συνδέει αλληλέγγυα δύο λαούς με μελλοντική προοπτική συνεργασίας» πρόσθεσε η Γερμανίδα υφυπουργός Υγείας.

    [08] Για πολυγλωσία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για πολυγλωσία, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή τις δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

    «Η μαύρη κωμωδία "η επιστροφή στη δραχμή", που ανεβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σκηνοθεσία Αλέξη Τσίπρα, έχει πάψει πια να κόβει εισιτήρια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως ο κ. Τσίπρας «αποκαλύπτει το πρόγραμμά του και συντάσσεται με το ΚΚΕ, υπερψηφίζοντας πρόταση νόμου για "κατάργηση των μνημονίων", με στόχο τη δραχμή, τη χρεοκοπία και την έξοδο από την ΕΕ», ενώ την ίδια ώρα «ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Παναγιώτης Λαφαζάνης δηλώνει πως δεν θέλει να κοροϊδεύει τον λαό και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει».

    [09] «Με χρέος που υπερβαίνει το 80% του ΑΕΠ είναι δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου»

    «Με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι στο Βερολίνο, υπερασπιζόμενη την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, η κ. Μέρκελ αρνήθηκε ότι πρόκειται για πολιτική αποκλειστικά λιτότητας και σταθεροποίησης. Υποστήριξε δε ότι, όπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η δημοσιονομική σταθεροποίηση αποτελεί μόνο τη μία πλευρά, ενώ οι άλλες πλευρές αφορούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ενίσχυση της δυνατότητας να βρουν εργασία οι νέοι.

    «Μόνο εάν ανταποκρινόμαστε στις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, μόνο τότε μπορούμε κάτι να προσφέρουμε στην ανάπτυξη. Και γνωρίζουμε ότι με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», σημείωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα και για την ίδια τη Γερμανία, γι αυτό και, όπως είπε, «δεν είναι αυτοσκοπός το ότι αποφασίσαμε να μεταρρυθμίσουμε κατά βιώσιμο τρόπο τους προϋπολογισμούς μας, αλλά είναι κατά κάποιον τρόπο η ασφάλεια για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για να μπορούν να λαμβάνουν και εκείνοι πολιτικές αποφάσεις ανεξάρτητα». Δήλωσε δε πεπεισμένη ότι «αυτό το μίγμα μέτρων για ανάπτυξη, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για σταθεροποίηση των προϋπολογισμών είναι σωστό και απαραίτητο και βεβαίως πρέπει να είναι -και είναι- προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να οδηγήσει σε ανάπτυξη και από την ανάπτυξη σε περισσότερες θέσεις εργασίας».

    Η κ. Μέρκελ επαίνεσε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό για την πορεία της χώρας και ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα τιμηθεί με το βραβείο «Χρυσή Νίκη» από τον Σύνδεσμο Γερμανών Εκδοτών Περιοδικού Τύπου ως «Ευρωπαίος της χρονιάς». Επισήμανε ακόμη ότι η Ιρλανδία αποτελεί παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η Ευρώπη μπορεί να εξέλθει από την κρίση ισχυρότερη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 November 2012 - 14:30:40 UTC