Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σάλκε-Ολυμπιακός 1-0 στο 77'
  • [02] Δάνειο 650 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τους αυτοκινητόδρομους
  • [03] Υποβάθμιση της Κύπρου από τon οίκο Fitch
  • [04] "Αρνηθήκαμε μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης"
  • [05] Κόπηκε στα δύο η σιδηροδρομική σύνδεση της χώρας από κατολίσθηση
  • [06] Διευκρινίσεις για τον χαρακτήρα των κολεγιακών σπουδών
  • [07] Η Renault δημιουργεί 1.300 θέσεις εργασίας στην Ισπανία

  • [01] Σάλκε-Ολυμπιακός 1-0 στο 77'

    Η Σάλκε στο 77΄προηγείται 1-0 του Ολυμπιακού με μακρινό σουτ του Φουκς για την 5η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ.

    [02] Δάνειο 650 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τους αυτοκινητόδρομους

    Δάνειο 650 εκατ. ευρώ υπέρ της Ελλάδας για τη στήριξη της επανέναρξης της κατασκευής των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) γεγονός το οποίο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, "θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στην ανάπτυξη και θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας".

    Το δάνειο θα αφορά οικονομικές υποχρεώσεις του δημοσίου για το οδικό δίκτυο της ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη), με οφέλη και για τις τέσσερις παραχωρήσεις. Αυτή η σημαντική εξέλιξη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου οι διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοκινητόδρομων βρίσκονται σε εξέλιξη.

    [03] Υποβάθμιση της Κύπρου από τon οίκο Fitch

    Ενώ στη Λευκωσία συνεχίζεται η σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, από ΒΒ+ σε ΒΒ- , διατηρώντας παράλληλα αρνητική την προοπτική του χρέους της.

    Η υποβάθμιση -σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου- «αντανακλά τις επιδεινούμενες μακροοικονομικές συνθήκες, την απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους και την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το κόστος που σχετίζεται με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

    Η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση για τον δανεισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας από την τρόικα, αναφέρει ο οίκος, έχει συμβάλει στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα και τη διόρθωση των μακροοικονομικών ισορροπιών.

    «Η ικανότητα της κυβέρνησης να δανείζεται βραχυπρόθεσμα έχει επίσης περιοριστεί από την εξάρτηση της σε χρηματοδότηση από τράπεζες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [04] "Αρνηθήκαμε μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης"

    Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ένα κόμμα οργανωμένο γερά στους τόπους δουλειάς, με ταυτόχρονη ανάπτυξη ενός μαζικού εργατικού κινήματος, ανάπτυξη της μαζικής λαϊκής πάλης και δημιουργία ενός λαϊκού κινήματος στον δρόμο της ρήξης και της ανατροπής με την εξουσία των μονοπωλίων, υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια παρέμβασής της σε αποψινή εκδήλωση της Αχτίδας Χρηματοπιστωτικού της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» με θέμα «Η καπιταλιστική κρίση, ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος, οι επιπτώσεις στα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα και η πρόταση του ΚΚΕ».

    «Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ταυτόχρονα και δημιουργία ρωγμών στο σύστημα, και χτύπημα των εφεδρειών του, ενώ τις ρωγμές αυτές επιχειρούν να τις καλύψουν ΣΥΡΙΖΑ, "Ανεξάρτητοι Έλληνες" και "Χρυσή Αυγή" χωρίς να ταυτίζονται μεταξύ τους, ωστόσο θα επιτεθούν για να βγει το ΚΚΕ εκτός Βουλής» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι «τα προβλήματα δεν λύνονται χωρίς ρήξη και ανατροπή».

    Τα κύρια ερωτήματα του κοινού προς την κ. Παπαρήγα περιστράφηκαν γύρω τις αιτίες του χαμηλού εκλογικού ποσοστού του ΚΚΕ στις εκλογές του Ιουνίου, με την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ να προτάσσει τα προαναφερθέντα για του τι σημαίνει «ισχυρό ΚΚΕ» και να προσθέτει ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο τα εκλογικά ποσοστά.

    Η κ. Παπαρήγα δεν απέκρυψε ότι πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών, υπήρχαν και υπάρχουν αδυναμίες στην δουλειά του κόμματος, πρόσθεσε ότι αυτές πρέπει να διορθωθούν, ωστόσο τόνισε ότι η αιτία για τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά δεν ήταν αυτές οι αδυναμίες.

    «Σε ένα μεγάλο τμήμα του λαού επιβιώνει μια ισχυρή ανάμνηση των δεκαετιών '70 και '80 με την σχετική ή και απόλυτη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, με παραχωρήσεις που όμως δεν χτυπούσαν την κερδοφορία του κεφαλαίου, με επιδοτήσεις, Μεσογειακά Προγράμματα και Πακέτα Ντελόρ που σκόπευσαν στην ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ» είπε η κ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι «η περίοδος των παραχωρήσεων τελείωσε, ότι είχε να δώσει ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός, το έδωσε» και τονίζοντας ότι «αυτήν την ισχυρή ανάμνηση συντηρούν μια σειρά κομμάτων».

    Με άξονα αυτήν την ισχυρή ανάμνηση συνοδευόμενη και από την ανάμνηση των διαχειριστικών της πολιτικών, και αναφερόμενη στο «τώρα», η κ. Παπαρήγα είπε ότι «μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων μας έφυγε καθώς αρνηθήκαμε μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης, ενώ ταυτόχρονα πολύς κόσμος πίστευε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έλυνε όλα τα προβλήματα».

    [05] Κόπηκε στα δύο η σιδηροδρομική σύνδεση της χώρας από κατολίσθηση

    Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων σημειώθηκε κατολίσθηση στο 248ο χλμ. της σιδηροδρομικής γραμμής, στο ύψος των Καρυών, μεταξύ Λιανοκλαδίου-Δομοκού, με αποτέλεσμα να κοπεί στα δύο η σιδηροδρομική σύνδεση της χώρας.

    Ταλαιπωρία περιμένει τους επιβάτες που κινούνται με τα τρένα μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης, αφού είναι υποχρεωμένοι όσοι κατευθύνονται από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη να αποβιβαστούν στο Λιανοκλάδι για να συνεχίσουν με λεωφορεία μέχρι τον Δομοκό, όπου θα επιβιβαστούν και πάλι στο τρένο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    Οι επιβάτες που κατευθύνονται από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα θα αποβιβαστούν στο Δομοκό από το τρένο και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους με λεωφορεία μέχρι το Λιανοκλάδι και από εκεί με τρένο για Αθήνα.

    Οι καθυστερήσεις αναμένεται να είναι πολύωρες, ενώ συνεργεία του ΟΣΕ κατευθύνονται προς το συγκεκριμένο σημείο για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι του ΟΣΕ δεν μπορούν να εκτιμήσουν το χρόνο αποκατάστασης της κυκλοφορίας.

    [06] Διευκρινίσεις για τον χαρακτήρα των κολεγιακών σπουδών

    «Στην ελληνική επικράτεια μόνο τα ελληνικά δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα -Πανεπιστήμια και ΤΕΙ- παρέχουν στους αποφοίτους τους ακαδημαϊκή αναγνώριση και επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα με τη λήψη του πτυχίου τους, βάση του Συντάγματος», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σχετικά με το θέμα των πτυχίων των κολεγίων.

    Όπως, δε, σημειώνουν πηγές του υπουργείου Παιδείας, τα πτυχία και οι τίτλοι σπουδών οδηγούν είτε σε ακαδημαϊκή αναγνώριση είτε σε αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων είτε και στα δύο.

    Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι:

    Οι κάτοχοι πτυχίων ή τίτλων σπουδών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών για να επιτύχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση μπορούν να αιτηθούν στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) ακαδημαϊκή ισοτιμία και αντιστοιχία.

    Επί της διαδικασίας, ο ΔΟΑΤΑΠ αφού συγκρίνει τα προγράμματα σπουδών (διάρκεια, περιεχόμενο κ.λπ.) αποφαίνεται θετικά ή αρνητικά για τη χορήγηση της ισοτιμίας ή και της αντιστοιχίας και στην περίπτωση που αποφανθεί θετικά οι αιτούμενοι εξομοιώνονται με τους αποφοίτους των Ελληνικών Δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

    Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, με καμία άλλη διαδικασία δεν χορηγείται ακαδημαϊκή αναγνώριση για επαγγελματικά προσόντα στην Ελλάδα.

    Οι κάτοχοι επαγγελματικών προσόντων νομοθετικά ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων (δηλαδή σε εκείνα τα επαγγέλματα που χρειάζεται άδεια ασκήσεως, όπως του πολιτικού μηχανικού ή του γιατρού ή του δικηγόρου ή του ψυχολόγου κ.α.) σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τη δυνατότητα από το 2000, εφόσον ασκούν στο κράτος - μέλος το επάγγελμα, σύμφωνα με τις Οδηγίες 89/48/ΕΚ & 2005/36/ΕΕ να τα μεταφέρουν στην ελληνική επικράτεια.

    Το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), αφού εξετάσει το εύρος των επαγγελματικών προσόντων και το πρόγραμμα σπουδών (διάρκεια και περιεχόμενο κλπ), αποφαίνεται θετικά ή αρνητικά για τη χορήγηση των επαγγελματικών προσόντων ενίοτε με μέτρα αντιστάθμισης που περιλαμβάνουν είτε επιτυχή εξέταση σε μαθήματα είτε πρακτική άσκηση στο επάγγελμα διάρκειας έως τριών ετών. Με ειδική διαδικασία που ορίζεται για επιπλέον άσκηση του επαγγέλματος και επιπλέον σπουδές μπορούν αντίστοιχα υπήκοοι τρίτων χωρών να υποβάλουν αίτηση και να ενταχθούν στην ανωτέρω κατηγορία.

    Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του ν. 4046/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 - Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» και σύμφωνα με το πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - της Συνθήκης της Λισαβόνας - μπορούν οι κάτοχοι πτυχίων ή τίτλων σπουδών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδηγούν σε μη νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, όπως του διερμηνέα, του αρχαιολόγου, του γραφίστα κ.λπ. να ζητήσουν την επαγγελματική τους ισοδυναμία με τους αποφοίτους των ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται για πρώτη φορά εθνικό θεσμικό πλαίσιο με το οποίο ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας και μόνον.

    Επίσης, κατά την ίδια διαδικασία με την παραπάνω μπορούν να ζητήσουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας οι απόφοιτοι Κολεγίων. Τα Κολλέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ' αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Επίσης, περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κατηγορία (κολέγια) πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, εφόσον τα προγράμματα σπουδών τους έχουν πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης, που ορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    [07] Η Renault δημιουργεί 1.300 θέσεις εργασίας στην Ισπανία

    Η αυτοκινητοβιομηχανία Renault υπέβαλε στις ισπανικές αρχές ένα 10ετές σχέδιο για τις παραγωγικές της μονάδες στη χώρα, στο οποίο προβλέπει αύξηση της παραγωγής και δημιουργία 1.300 νέων θέσεων εργασίας, ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 November 2012 - 21:30:32 UTC