Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ζωντανός» στο παιχνίδι της πρόκρισης ο Παναθηναϊκός
  • [02] Στη Βουλή η δικογραφία για το πρώτο Μνημόνιο
  • [03] Σε οριστική συμφωνία για το μνημόνιο κατέληξαν Κύπρος και τρόικα
  • [04] Επιστροφή αρχαιοτήτων από το Λούβρο ζητεί η Τουρκία
  • [05] Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ
  • [06] Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές 35-26 στο ημίχρονο
  • [07] Παναθηναϊκός-Μάριμπορ 1-0 στο 65ο λεπτό

  • [01] «Ζωντανός» στο παιχνίδι της πρόκρισης ο Παναθηναϊκός

    Παρέμεινε στο παιχνίδι της πρόκρισης για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ ο Παναθηναϊκός.

    Οι «πράσινοι» πέτυχαν την πρώτη τους νίκη στη διοργάνωση επί της Μάριμπορ με 1-0 στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του 10ου ομίλου και σε συνδυασμό με το 0-0 της Ρώμης (Λάτσιο-Τότεναμ) τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στο Λονδίνο στις 6 Δεκεμβρίου.

    Το γκολ που έκρινε το ματς πέτυχε ο Βιτόλο στο 67΄ με πέναλτι. Από το 45΄ οι Σλοβένοι έπαιζαν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μέγιατς με δεύτερη κίτρινη.

    [02] Στη Βουλή η δικογραφία για το πρώτο Μνημόνιο

    Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία με τις καταγγελίες του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, για το πρώτο Μνημόνιο.

    Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή συμφωνώντας με το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη ότι πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των πολιτικών προσώπων της κυβέρνησης Παπανδρέου.

    [03] Σε οριστική συμφωνία για το μνημόνιο κατέληξαν Κύπρος και τρόικα

    Δεν προβλέπεται να υπάρξει απόψε από την Λευκωσία η αναμενόμενη επίσημη ανακοίνωση, η οποία να επιβεβαιώνει ότι επήλθε συμφωνία με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο, ανέφερε στο ΑΜΠΕ έγκυρη πηγή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή φαίνεται ότι θα πρέπει πρώτα γίνει ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες και το θέμα που μένει ανοικτό είναι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο θα ρυθμιστεί από την έκθεση του οίκου Pimco.

    Για την συμφωνία ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε διάφορες επαφές στις Βρυξέλλες και ακολούθησε επικοινωνία με στελέχη της τρόικας. Εξάλλου, όσα είχαν συμφωνηθεί πριν από την αναχώρηση της τρόικας από την Κύπρο ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό για το 2013, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

    Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αφορούν τόσο το σκέλος των εσόδων όσο και τις δημόσιες δαπάνες.

    Για αύξηση των εσόδων, τα κυριότερα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί είναι η αναθεώρηση και επιβολή τελών για την παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών από τα κρατικά νοσοκομεία, η αύξηση του τραπεζικού τέλους επί των καταθέσεων, η τροποποίηση της νομοθεσίας περί ακίνητης ιδιοκτησίας για μείωση του αφορολόγητου ποσού και αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών και η φορολόγηση των αποδόσεων των τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ και του κρατικού λαχείου.

    Στα μέτρα των δαπανών περιλαμβάνονται η κλιμακωτή μείωση απολαβών στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η «παγοποίηση» της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και η μείωση προσωπικού λόγω αφυπηρετήσεων, ο εξορθολογισμός επιδομάτων αξιωματούχων, κρατικών υπαλλήλων και ωρομίσθιου προσωπικού, καθώς και η φορολόγηση των συντάξιμων επιδομάτων αξιωματούχων και κρατικών υπαλλήλων.

    [04] Επιστροφή αρχαιοτήτων από το Λούβρο ζητεί η Τουρκία

    Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ζήτησε από τη Γαλλία να ξεκινήσει ένα "διάλογο" για την επιστροφή στη χώρα του ορισμένων τουρκικών αρχαιοτήτων που έχει στις συλλογές του το μουσείο του Λούβρου.

    "Θα θέλαμε να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ των γαλλικών αρχών και της γενικής διεύθυνσης των τουρκικών μουσείων, ώστε να καθίσουν γύρω από το τραπέζι για να εργαστούν για το θέμα αυτό και να κάνουν μια αποτίμηση", δήλωσε ο υπουργός που επισκέφθηκε το Παρίσι για να προωθήσει την υποψηφιότητα της πόλης της Σμύρνης για την Παγκόσμια Έκθεση του 2020.

    Ένα από τα "στολίδια" του νέου Τμήματος των Τεχνών του Ισλάμ του Λούβρου, το τείχος από Οθωμανικά κεραμικά, απέσπασε την προσοχή των τουρκικών αρχών που διεκδικούν τρία από τα διακοσμητικά τόξα του, που αποτελούνται από κεραμικά πλακίδια από το Ιζνίκ τα οποία προέρχονται από το τζαμί του Πιγιάλ Πασά στην Κωνσταντινούπολη, που οικοδομήθηκε το 1573.

    Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, "αυτά εκλάπησαν στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα" και βγήκαν από την Τουρκία "παράνομα". "Η κλοπή δεν έχει καμία σχέση με το Μουσείο του Λούβρου, ή με κάποιον Γάλλο πολίτη που απέκτησε το κομμάτι αυτό καλή τη πίστη. Δεν κατηγορώ κανένα από τους ανθρώπους αυτούς και κανένα από τους θεσμούς αυτούς", δήλωσε Γκιουνάι.

    Από την πλευρά του, το μουσείο του Λούβρου υπενθύμισε πρόσφατα ότι αυτά τα τρία διακοσμητικά τόξα εισήχθησαν νόμιμα στις συλλογές του με αγορές από Γάλλους το 1889 και το 1890.

    Η Τουρκία ζητεί επίσης εδώ και πολλά χρόνια από τη Γαλλία και το Λούβρο την επιστροφή πινακίων από κεραμικά Ιζνίκ από το μαυσωλείο του Σελίμ Β' που βρίσκεται στο προαύλιο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

    Επίσημο τουρκικό αίτημα για την επιστροφή των πινακίων του τάφου του Σελίμ Β ', είχε απορριφθεί από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν.

    [05] Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ

    Σε θετικό κλίμα διεξήχθη, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους,η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το θέμα της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα.

    Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup της 20-21ης Νοεμβρίου, κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμισαν ότι υπήρξε ικανοποίηση για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της.

    Όπως σημείωσαν κυβερνητικές πηγές, το επίμαχο θέμα της συνεδρίασης ήταν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το χρηματοδοτικό κενό, τα οποία συνδέονται σε μεγάλο βαθμό. Στις προτάσεις της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η μείωση επιτοκίων από τα δάνεια του EFSF και από τα διμερή δάνεια με τις χώρες της ευρωζώνης. Όπως εξήγησαν, πολλά κράτη μέλη, δήλωσαν αδυναμία να αντιληφθούν ποιές είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό τους από τη μείωση των επιτοκίων καθώς και αδυναμία να δεσμευτούν χωρίς την εξουσιοδότηση από τα εθνικά τους κοινοβούλια.

    Η συζήτηση στο Eurogroup μετατράπηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες, σε περίπλοκη τεχνική ανάλυση και σε μακροοικονομικούς υπολογισμούς, καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Σημείωναν, επίσης, ότι όταν διακόπηκε η συνεδρίαση του Eurogroup τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου, δεν απέμενε παρά η συμφωνία επί ενός ποσού της τάξεως των 10 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 40 δισ. που αναζητούνται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους), το οποίο αντιστοιχεί στο 0,1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

    Σήμερα το βράδυ συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euroworking Group), εξετάζοντας τα σενάρια που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Οι συζητήσεις της Ομάδας Εργασίας θα συνεχιστούν ως την Κυριακή το βράδυ, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

    Τέλος, επισημάνθηκε ότι ο στόχος για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι να φτάσει τα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020, κάτι στο οποίο εμμένει το ΔΝΤ.

    [06] Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές 35-26 στο ημίχρονο

    Την Αναντολού Εφές αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακόςαυτήτην ώραστο ΣΕΦ για τον 3ο όμιλο της Ευρωλίγκας.

    [07] Παναθηναϊκός-Μάριμπορ 1-0 στο 65ο λεπτό

    Ο Βιτόλο που στο 54΄ είχε χάσει το πέναλτι (δοκάρι), στο 67΄ πάλι από την «ασβεστένια βούλα», έδωσε το προβάδισμα στο «τριφύλλι».

    Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Μέγιατς της Μάριμπορ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 November 2012 - 21:31:12 UTC