Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Συνεχίζουμε τη μάχη για περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια
  • [02] «Η τέχνη είναι το μόνο πράγμα στη δημοκρατία, που μπορεί να λειτουργήσει αυθαίρετα χωρίς να κάνει κακό σε κανέναν»
  • [03] Για πολιτική ανικανότητα των ηγετών της ΕΕ κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] ΠΑΣΟΚ: Η κρίση αποδυνάμωσε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
  • [05] Ανεξ. Έλληνες: Χωρίς θέσεις και στόχους στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Συνεχίζουμε τη μάχη για περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια

    Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ δεν κατέληξε σε συμφωνία, υπήρξε μια προσέγγιση και η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα Σύνοδο στις αρχές του 2013. Με αυτή τη φράση αποτύπωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

    Για τα κονδύλια Συνοχής για την Ελλάδα που προβλέπονταν να ανέλθουν στα 11,2 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δώσαμε μάχη για να υπάρξει μια ειδική ρύθμιση για την Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι υπάρχει πρόταση του προέδρου της ΕΕ, Χ. Ρομπάι, να αυξηθεί το ποσό αυτό κατά 20%. Η μάχη συνεχίζεται και επιδιώκουμε να πάρουμε μεγαλύτερα ποσά, συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με άλλες χώρες με κοινά συμφέροντα για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι είχε μια σειρά συζητήσεων με ομολόγους του και αξιωματούχους της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ της ερχόμενης Δευτέρας.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έχει σταματήσει να ακούγεται ότι για όλα φταίει η Ελλάδα και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει θερμούς υποστηρικτές.

    Διαβάστε επίσης:

    ΠΑΣΟΚ: Η κρίση αποδυνάμωσε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

    Για πολιτική ανικανότητα των ηγετών της ΕΕ κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

    Ανεξ. Έλληνες: Χωρίς θέσεις και στόχους στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός

    [02] «Η τέχνη είναι το μόνο πράγμα στη δημοκρατία, που μπορεί να λειτουργήσει αυθαίρετα χωρίς να κάνει κακό σε κανέναν»

    «Η τέχνη είναι το μόνο πράγμα στη δημοκρατία, που μπορεί να λειτουργήσει αυθαίρετα χωρίς να κάνει κακό σε κανέναν» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος στη χθεσινή στρογγυλή τράπεζα που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με θέμα τη διερεύνηση και την αναζήτηση νέων προοπτικών πολιτιστικής διαχείρισης σε μία περίοδο, κατά την οποία ο πολιτισμός βάλλεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις δραστικές περικοπές κονδυλίων.

    Στη συζήτηση πήραν μέρος επικεφαλής πολιτιστικών φορέων, οι οποίοι εξέτασαν (με βάση γερμανικά και γαλλικά μοντέλα) σενάρια για την πολιτιστική πολιτική και χρηματοδότηση στην εποχή της κρίσης.

    «Ξαφνικά βρισκόμαστε σε μια εποχή που η πολιτική έχει γίνει αυθαίρετη γιατί θέλει να βρει τρόπους να κρίνει. Καλώς ή κακώς τα μουσεία, τα θέατρα, τα έφτιαξαν άνθρωποι της τέχνης και όχι γραφειοκράτες. Η πολιτεία πρέπει να εμπιστευτεί την τέχνη των καλλιτεχνών ακόμα και την αυθαιρεσία της και από κει και ύστερα μπορούμε να δουλέψουμε» είπε ο Ντένης Ζαχαρόπουλος.

    «Κάπου ο Μερλό - Ποντί γράφει ότι η τέχνη είναι μια ιδρυτική γλώσσα, μια γλώσσα που φτιάχνει θεσμούς. Η ακυβερνησία της Ελλάδας και της Ευρώπης σήμερα, ξαναβρίσκεται μέσα από τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών και μέσα από μια διακυβέρνηση που δεν είναι προγραμματική. Είναι κανείς πρώτα πολίτης και ύστερα δημόσιος υπάλληλος. Άρα δεν είναι θέμα ιδιωτικού και δημοσίου, είναι θέμα συνείδησης των ανθρώπων που έχουν να συμμετάσχουν σε αυτήν την ιδρυτική γλώσσα που λέγεται τέχνη και που είναι η μόνη η οποία απαντά μια και διαπαντός στην κρίση της κουλτούρας. Η κρίση της κουλτούρας ξεπερνιέται από τους ανθρώπους που κάνουν καινούργια κουλτούρα και η κρίση γίνεται κριτική. Οι προϋπολογισμοί μας μπαίνουν σε κρίση από εμάς τους ίδιους πρώτα και την κριτική την κάνουμε πρώτα εμείς σχετικά με τα λεφτά που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τέχνη και όχι για να "τρέξουμε" μια επιχείρηση. Δεν είμαστε διαχειριστές, είμαστε διευθυντές - ιδρυτές» συμπλήρωσε.

    [03] Για πολιτική ανικανότητα των ηγετών της ΕΕ κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

    Για «πολιτική ανικανότητα των ηγετών της Ευρώπης να δώσουν μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη απάντηση στην κρίση» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, ενώ για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης υπογραμμίζει: «Χαρακτηρίζεται από μια συνένοχη σιωπή στα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τη χώρα μας, και τα οποία δεν μπορούν να λυθούν με τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, της ύφεσης, της φτώχειας και της συρρίκνωσης της δημοκρατίας».

    Σε χωριστή δήλωσή της η υπεύθυνη Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής πολιτικής του κόμματος, Ρένα Δούρου, σημειώνει ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ήταν «άβουλη και απούσα από τις κρίσιμες εξελίξεις» αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Η κ. Δούρου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χωρίς να έχει επεξεργαστεί γραμμή συμμαχιών με στόχο να επηρεάσει την πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση σε μια Ένωση όπου πλέον επικρατεί η ανοικτή σύγκρουση των εθνικών συμφερόντων, η κυβέρνηση Σαμαρά επιβεβαίωσε αυτό που ήδη είχε διαφανεί εδώ και καιρό. Ότι δηλαδή δεν διαθέτει, όπως τόνισε, καμία στρατηγική για τα κρίσιμα, καθοριστικά ζητήματα.

    Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, η κυβέρνηση Σαμαρά αποδεικνύεται ανίκανη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί το συμφέρον της χώρας και εγκαταλείπει τις τύχες της στα χέρια άλλων χωρών και κυβερνήσεων, καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Δούρου.

    [04] ΠΑΣΟΚ: Η κρίση αποδυνάμωσε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

    «Η άγονη κατάληξη της Συνόδου Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο δείχνει ότι η εμπειρία της κρίσης αντί να ενισχύσει αποδυνάμωσε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ για τη Σύνοδο Κορυφής.

    Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «όλα αυτά είναι δυστυχώς κατώτερα των αναγκών που έχουν όλες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και ιδίως αυτές των κρατών-μελών που βρίσκονται στο μέτωπο της κρίσης» και εκφράζει την ελπίδα ότι «οι χώρες και οι παράγοντες της Ευρωζώνης καταλαβαίνουν πως μετά και την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ζωτικό να προκύψει τουλάχιστον πειστικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας».

    [05] Ανεξ. Έλληνες: Χωρίς θέσεις και στόχους στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός

    Κριτική για τη στάση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής άσκησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι υποστηρίζουν εμμέσως ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν παρουσιάστηκε με θέσεις και στόχους.

    Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης, παραδέχθηκε εμμέσως, πάντως, ότι η χώρα μας δεν θα μπορούσε να βοηθήσει με παρέμβασή της τη Σύνοδο Κορυφής.

    Συγκεκριμένα δήλωσε: «Αν και δεν ισχυριζόμαστε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε με την παρέμβασή της να βοηθήσει τη Σύνοδο Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό να οδηγηθεί σε αποφάσεις, αναρωτιόμαστε αν η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάστηκε με θέσεις, ιδέες και στόχους ή αν περιορίστηκε σε ρόλο κομπάρσου και θεατή των εξελίξεων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 November 2012 - 19:30:32 UTC