Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνές επιστημονικό συνέδριο "Το Άγιον Όρος στα χρόνια της απελευθέρωσης"
  • [02] Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους ο ρώσος επιστήμονας Βαλεντίν Ντανίλοφ
  • [03] Για 200.000 ευρώ πωλήθηκε συλλογή φωτογραφιών της NASA
  • [04] Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος
  • [05] Η Λισαβόνα δεν θα μετάσχει στη Γιουροβίζιον το 2013 λόγω έλλειψης χρημάτων
  • [06] Πέθανε ο αμερικανός ηθοποιός Λάρι Χάγκμαν

  • [01] Διεθνές επιστημονικό συνέδριο "Το Άγιον Όρος στα χρόνια της απελευθέρωσης"

    Η απελευθέρωση του Αγίου Όρους από τον ελληνικό στόλο τον Νοέμβριο του 1912 έθεσε τέρμα στην οθωμανική κυριαρχία, που διήρκησε επί μισή χιλιετία. Το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου αυτής, η τέχνη, η αρχιτεκτονική θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων, το Ζ? επιστημονικό συνέδριο της Αγιορείτικης Εστίας με θέμα «Το Άγιον Όρος την εποχή της απελευθέρωσης» που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του.

    Ο δρ. Ιστορίας, Δημήτριος Μουζάκης, υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση του Αγίου Όρους στάθηκε αφορμή να αναδειχθούν προβλήματα που υπέφωσκαν τις προηγούμενες δεκαετίες και συνδέονταν με το πολιτικό και διοικητικό καθεστώτος του, τους θεσμούς της πολιτικής και πνευματικής εξουσίας, αλλά και της εσωτερικής αυτοδιοίκησης.

    Το Άγιον Όρος έως την απελευθέρωση το 1912 του από τον ελληνικό στρατό υπαγόταν πολιτικά στη κυρίαρχη οθωμανική αυτοκρατορία, εκπρόσωπος της οποίας ήταν ο καϊμακάμης, πολιτικός διοικητής και πνευματικά υπαγόταν στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ήταν αυτοδιοίκητο, διατηρώντας άθικτα τα πανάρχαια έθιμα, δίκαια και προνόμια του και φορείς της αυτοδιοίκησης ήταν η Ιερά Κοινότητα και το εκτελεστικό της όργανο, η Ιερά Επιστασία.

    Από την απελευθέρωση του Αγίου Όρους, χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια για τη σύνταξη και ψήφιση από την Ιερά Κοινότητα νέου Καταστατικού Χάρτη που ανταποκρινόταν πλέον στις νέες συνθήκες και ακόμα 2 χρόνια έως τη νομοθετική κύρωση του από την ελληνική κυβέρνηση. Στην καθυστέρηση αυτή, εκτός των άλλων, κυρίως μετά το 1920 (Συνθήκη των Σεβρών) και παρά την αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας στο Άγιον Όρος συνέβαλαν η υπό εξέλιξη μικρασιατική εκστρατεία και η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα έως το 1926. Η κύρωση του καταστατικού χάρτη το 1926 και τα Συντάγματα του 1926 και 1927 έδωσαν ένα τέλος στην πολύχρονη εκκρεμότητα του αδιευκρίνιστου έως τότε καθεστώτος του Αγίου Όρους.

    Η μακραίωνη σχέση της χερσονήσου του Άθω με τη θάλασσα αποτυπώνεται στις θαυματουργές παρεμβάσεις της Παναγίας, στους βίους των αγίων, αλλά και στους αρσανάδες και στις παραστάσεις πλεούμενων στα αγιορείτικα χαρακτικά.

    Ο αρχιτέκτονας Φαίδων Χατζηαντωνίου, επισήμανε ότι αρχεία και πλήθος μαρτυριών πιστοποιούν τη χρήση πλοίων για τη μεταφορά προϊόντων μεταξύ των μονών και των μετοχίων. Τα περισσότερα μοναστήρια διέθεταν τα δικά τους πλοία, που ναυπηγούνταν στα καρνάγια της Σύρου ή μοιράζονταν την ιδιοκτησία με ιδιώτες καπετάνιους.

    [02] Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους ο ρώσος επιστήμονας Βαλεντίν Ντανίλοφ

    Ο ρώσος επιστήμονας Βαλεντίν Ντανίλοφ αποφυλακίστηκε σήμερα με περιοριστικούς όρους αφού εξέτισε τα οχτώ από τα 14 χρόνια κάθειρξης στα οποία έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας στη διάρκεια της πρώτης θητείας στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Ο 66χρονος Ντανίλοφ μετά την αποφυλάκισή του στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό κρατούμενο γιατί οι πληροφορίες είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί.

    "Θα ήμουν πραγματικά ευγνώμων εάν μου έλεγε κάποιος ποιο είναι αυτό το κρατικό μυστικό που πούλησα", δήλωσε.

    Ο Ντανίλοφ γέλασε και αστειεύτηκε με τους δημοσιογράφους. Ερωτηθείς για την υγεία του, ο ρώσος φυσικός απάντησε: "Είμαι καλά. Διαφορετικά δε θα ήμουν εδώ".

    Ο Ντανίλοφ συνελήφθη το 2001. Ήταν ερευνητής στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Κρασνογιάρσκ. Παραδέχθηκε ότι πούλησε πληροφορίες για τη δορυφορική τεχνολογία σε κινεζική εταιρεία, αλλά υποστήριξε ότι οι πληροφορίες αυτές είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί από δημόσια ιδρύματα της Ρωσίας.

    [03] Για 200.000 ευρώ πωλήθηκε συλλογή φωτογραφιών της NASA

    Μια πολύ σημαντική σειρά φωτογραφιών από τη NASA, τη διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, πωλήθηκε, έναντι αντιτίμου 200.000 ευρώ, την Παρασκευή το βράδυ, κατά τη διάρκεια δημοπρασίας στη Βιέννη.

    Η συλλογή αποτελείται από 2456 φωτογραφίες και 2144 διαφάνειες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

    Στην ίδια δημοπρασία μια άλλη παρτίδα φωτογραφιών, αυτή τη φορά προερχόμενη από τη Ρωσία, πωλήθηκε έναντι του ποσού των 60.000 ευρώ.

    Η συγκεκριμένη συλλογή φωτογραφιών είναι αφιερωμένη στην εξερεύνηση του διαστήματος. Στην εν λόγω παρτίδα περιλαμβάνονται 335 φωτογραφίες.

    [04] Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος

    Σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο ισχίο, υποβλήθηκε ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, την Παρασκευή το βράδυ στη Μαδρίτη. «Η επέμβαση, η οποία διήρκεσε 90 λεπτά, πραγματοποιήθηκε υπό γενική αναισθησία και ήταν απόλυτα επιτυχημένη», ανακοινώθηκε από τον βασιλικό οίκο της Ισπανίας.

    Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, «υπέφερε από οστεοαρθρίτιδα στο αριστερό ισχίο, η οποία κατέστησε αναγκαία την επέμβαση», ανακοίνωσε επίσης το παλάτι, λέγοντας ότι η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με την αποκαλούμενη «ελάχιστα επεμβατική» τεχνική. Η διάρκεια της νοσηλείας, του Χουάν Κάρλος κατά την οποία θα υπάρχει καθημερινή ιατρική έκθεση, δεν έχει διευκρινιστεί. Αυτή είναι η έκτη επέμβαση σε διάστημα δύο χρόνων για τον 74χρονο μονάρχη.

    Ο Χουάν Κάρλος έχει ήδη υποβληθεί σε άλλες δύο επεμβάσεις στο άλλο ισχίο, ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος που είχε κατά τη διάρκεια κυνηγιού ελεφάντων, στην Μποτσουάνα.

    Γι αυτό το πανάκριβο ταξίδι, ο Χουάν Κάρλος είχε δεχτεί έντονη κριτική, καθώς πραγματοποιήθηκε εν μέσω της βαριάς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία, γεγονός που τον ανάγκασε, την ημέρα της εξόδου του από το νοσοκομείο, σε μια πρωτοφανή κίνηση δημόσιας συγγνώμης.

    Ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στο θρόνο το 1975, δύο ημέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο, και έκτοτε χαίρει μεγάλης δημοτικότητας μεταξύ των Ισπανών.

    [05] Η Λισαβόνα δεν θα μετάσχει στη Γιουροβίζιον το 2013 λόγω έλλειψης χρημάτων

    Η Πορτογαλία δεν θα μετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον το ερχόμενο έτος, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTP, επικαλούμενο δημοσιονομικούς περιορισμούς.

    "Το RTP ανακοίνωσε σήμερα στους αρμόδιους θεσμούς ότι δεν θα μετάσχει στην Eurovision του 2013 στην Σουηδία", αναφέρει το δίκτυο σε ανακοίνωσή του.

    "Η τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία δεν επιτρέπει τη συσσώρευση πολλών σημαντικών γεγονότων", διευκρίνισε το RTP, σημειώνοντας ότι ως εκ τούτου θα πρέπει να επιλεγούν αυτά που είναι πιο σημαντικά και αφορούν ένα ευρύτερο κοινό.

    Ο διαγωνισμός της Γιουροβίζιον το 2013 θα γίνει από τις 14 ως τις 18 Μαΐου στο Μάλμε, στη νότια Σουηδία.

    [06] Πέθανε ο αμερικανός ηθοποιός Λάρι Χάγκμαν

    Ο Λάρι Χάγκμαν, ο θρυλικός Τζέι Αρ Γιούιν της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς "Ντάλας", πέθανε χθες σε ηλικία 81 ετών ύστερα από μακρά μάχη με τον καρκίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα Dallas Morningk News, η οποία επικαλέσθηκε την οικογένειά του.

    Ο Χάγκμαν πέθανε σε νοσοκομείο του Ντάλας. 'Επασχε από κίρρωση του ήπατος από τη δεκαετία του 1990 ύστερα από χρόνια εξάρτησης από το αλκοόλ.

    Μητέρα του Χάγκμαν ήταν η ηθοποιός Μέρι Μάρτιν. Ο ίδιος έγινε σταρ το 1965 στη σειρά "Η Τζίνι και το Τζίνι" υποδυόμενος το σμηναγό Τόνι Νέλσον, έναν αστροναύτη που ανακαλύπτει ένα όμορφο τζίνι μέσα σε ένα μπουκάλι.

    Η θρυλική σαπουνόπερα "Ντάλας" που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1978 και ολοκληρώθηκε το 1991 και η οποία έκανε τον Χάγκμαν σουπερστάρ επέστρεψε στις οθόνες. Προβάλλεται ήδη στο συνδρομητικό κανάλι ΤΝΤ και όχι στο CBS όπου σημείωσε τεράστια επιτυχία για 13 τηλεοπτικές σεζόν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 November 2012 - 7:30:29 UTC