Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρωθυπουργός συγκαλεί σύσκεψη για το φορολογικό
  • [02] Σε καλό δρόμο τα έργα για το Μουσείο Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος και το Νέο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
  • [03] Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη από θυελλώδεις ανέμους
  • [04] Ντύθηκαν στα "λευκά" τα χιονοδρομικά κέντρα
  • [05] «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολιτικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο»
  • [06] Λήστεψε τράπεζα με... κουστούμι και κράνος, στην Κρήτη
  • [07] Αρσέν Βενγκέρ: Θέλουμε τη νίκη στο "Καραϊσκάκη"
  • [08] Ο Γ. Κουρουπός, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
  • [09] Ενδείξεις οργανικών χημικών ουσιών δείχνουν οι αναλύσεις εδάφους του Άρη
  • [10] Εντόπισαν 15 νέους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για εμφράγματα
  • [11] Δεν θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι στους δήμους αν τα διαθέσιμα δεν επαρκούν
  • [12] Έντονη ανησυχία Μπαν Κι Μουν για το σχέδιο εκτόξευσης πυραύλου από Β. Κορέα
  • [13] Η Τεχεράνη "συνέλαβε" αμερικανικό μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος
  • [14] Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου
  • [15] «Ο εκδότης είναι τα βιβλία του και τα βιβλία είναι άνθρωποι» λέει η εκδότρια του Ίκαρου, Κ. Καρύδη
  • [16] «Το κουμπί και το φόρεμα»: Τριάντα δύο ετερόκλητα διηγήματα
  • [17] Ανιχνεύτηκε βακτήριο σε φυσικό μεταλλικό νερό

  • [01] Ο πρωθυπουργός συγκαλεί σύσκεψη για το φορολογικό

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, των συνεργατών του πρωθυπουργού με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με αντικείμενο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Στη σύσκεψη θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές του πρωθυπουργού, από τους συνεργάτες του.

    Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία μετά τις φήμες για ρυθμίσεις που προκάλεσαν ανησυχία.

    Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί, σήμερα ή αύριο, και σε σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ ενδέχεται μέσα στην εβδομάδα να γίνει και συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

    Σημειώνεται ότι, το φορολογικό αποτελεί υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους και ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών πάντα μέσα στον στόχο της αύξησης των εσόδων.

    [02] Σε καλό δρόμο τα έργα για το Μουσείο Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος και το Νέο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

    Σε καλό δρόμο βρίσκονται δύο πολύ σημαντικά έργα, που έχουν απασχολήσει εδώ και χρόνια τόσο το πρώην υπουργείο Πολιτισμού όσο και τους Αθηναίους, πολύ περισσότερο τους κατοίκους των περιοχών που τα αφορούν: το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος και το νέο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ), που θα στεγαστεί στα κτίρια του οικοδομικού τετραγώνου γύρω από τις οδούς Αδριανού, 'Αρεως, Κλάδου και Βρυσακίου στο Μοναστηράκι, τη λεγόμενη και «Αυλή των Θαυμάτων».

    Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων, τα μέλη έδωσαν το πράσινο φως στο τροποποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, το οποίο θα ιδρυθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, σε μια περιοχή που έχει χωροθετηθεί με νόμο από το 2002 και στην οποία έχουν γίνει εκτεταμένες απαλλοτριώσεις και για το Μουσείο ήδη από το 1960.

    «Το κτίριο που θα προκύψει θα πρέπει να αφήνει τα ελάχιστα ίχνη στο περιβάλλον σε περίπτωση που πάψει να υφίσταται», δήλωσε η ΓΓ του ΥΠΑΙΘΠΑ, Λίνα Μενδώνη, δίνοντας το οικολογικό στίγμα του οικοδομήματος που θα στηριχτεί στις βιοκλιματικές αρχές και θα ανεγερθεί μετά από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Γι' αυτό το σκοπό μάλιστα έχει ήδη υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση του πρώην ΥΠΠΟΤ με την Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου η δεύτερη να χρηματοδοτήσει τον διαγωνισμό και τη μελέτη.

    Το συνολικό μικτό εμβαδόν του νέου μουσείου θα είναι γύρω στα 16.500 τ. μ., από τα οποία οι εκθεσιακοί χώροι θα καταλαμβάνουν τα 5.400 τ.μ., οι αποθήκες τα 3.500 τ.μ., οι χώροι εκπαιδευτικών και επιστημονικών δράσεων τα 650 τ.μ., τα εργαστήρια συντήρησης τα 680 τ.μ., τα πωλητήρια τα 300 τ.μ. και το αμφιθέατρο τα 500 τ.μ. Όσον αφορά τους χώρους στάθμευσης, θα δημιουργηθεί ένα νέο υπόγειο πάρκινγκ στο οικόπεδο «REDS», εμβαδού 2.600 τ.μ. και χωρητικότητας 160 θέσεων, ενώ το υφιστάμενο υπαίθριο πάρκινγκ θα καταργηθεί.

    Η μελέτη για την «Αυλή των Θαυμάτων» εντυπωσιάζει

    Εξαιρετική, άρτια και πρωτότυπη χαρακτήρισαν τα μέλη του Συμβουλίου τη μουσειολογική μελέτη για το νέο ΜΕΛΤ, που θα εγκατασταθεί στα σπιτάκια της παλιάς γειτονιάς στο Μοναστηράκι. «Μεταξύ Ρωμαϊκής και Αρχαίας Αγοράς, σε έναν χώρο απαλλοτριωμένο εδώ και χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έργο το οποίο ευδοκίμησε να ωριμάσει και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, η "Αυλή των Θαυμάτων", τα σπιτάκια της οποίας αποκαθίστανται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Συγχρόνων Μνημείων όπως ήταν στο παρελθόν», δήλωσε η κ. Μενδώνη για την αθηναϊκή γειτονιά και το νέο Μουσείο, που αναμένονται να είναι έτοιμα μέσα στο 2015.

    Πρόκειται για 18 σπιτάκια που θα φιλοξενήσουν την πλούσια συλλογή του ΜΕΛΤ (καλύπτει τον ελληνικό πολιτισμό από το 1750 ως το 1960), η μουσειολογική μελέτη του οποίου πήρε χθες την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση των μελών του Συμβουλίου, η δε μουσειογραφική αναμένεται να είναι έτοιμη γύρω στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2013.

    [03] Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη από θυελλώδεις ανέμους

    Προβλήματα έχουν προκαλέσει οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στη Θεσσαλονίκη. Από τις 12 τα μεσάνυχτα, η Πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για κοπές δένδρων που ξεριζώθηκαν και για την απομάκρυνση διαφόρων αντικειμένων, πινακίδων και τεντών που αποκολλήθηκαν από το δυνατό αέρα, από σπίτια και καταστήματα.

    Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, τα πυροσβεστικά συνεργεία χρειάστηκε να επέμβουν μέχρι στιγμής σε 40 περιπτώσεις για κοπές δένδρων και σε άλλες 12 για την απομάκρυνση αντικειμένων, προκειμένου να ανοίξουν δρόμοι καθώς και για την πρόληψη ατυχημάτων.

    Επιπλέον αναφέρθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε σταθμευμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα από πτώσεις κλαδιών.

    Από χθες το απόγευμα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης έχει εκδώσει απαγορευτικό απόπλου εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που φτάνουν τα 7 μποφόρ.

    [04] Ντύθηκαν στα "λευκά" τα χιονοδρομικά κέντρα

    Οι πρώτες πυκνές νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Σε αρκετά βουνά το τοπίο «άσπρισε» ολότελα και οι υπεύθυνοι «τρίβουν» τα χέρια τους από ικανοποίηση καθώς ο χειμώνας φαίνεται πως ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα 40 εκατοστά έφτασε το χιόνι στο Πισοδέρι της Φλώρινας, τα 30 εκατ. στη Βασιλίτσα Γρεβενών, τα 25 εκατ. στο Καρπενήσι και τα 10 εκατ. στα «3-5 Πηγάδια» της Νάουσας.

    Στα «λευκά» ντύθηκαν, επίσης, το Καϊμακτσαλάν Πέλλας και το Σέλι Ημαθίας, εκεί όπου σημειώθηκαν το πρωί και οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες, -10 και -6 βαθμοί Κελσίου, αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένονται νέες χιονοπτώσεις αλλά και τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο. Σε περίπτωση που επαληθευτούν, τα χιονοδρομικά κέντρα θα μπορέσουν να ανοίξουν τις πύλες τους για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

    «Έχουν πέσει τα πρώτα χιόνια στις κορυφές των βουνών. Εάν πέσει άλλη μία τέτοια ποσότητα χιονιού τις επόμενες ημέρες θα στρωθούν οι πίστες και θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα. Ο χειμώνας ξεκίνησε θετικά και στόχος μας να μπορέσουμε να υποδεχτούμε τον κόσμο πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά»δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας και υπεύθυνος στα «3-5 Πηγάδια» της Νάουσας Χρήστος Παππάς.

    Οι εργασίες συντήρησης των αναβατήρων, ο καθαρισμός των μονοπατιών και η διαμόρφωση των πιστών έχουν ήδη ολοκληρωθεί και ο Δεκέμβρης φαίνεται να ξεκίνησε καλά για τους λάτρεις του σκι και του σνόουμπορντ, που μπορούν να αρχίσουν σιγά -σιγά να ετοιμάζουν τον εξοπλισμό τους. Μάλιστα, υπάρχουν και χιονοδρομικά που διαθέτουν τεχνητή χιόνωση, τα οποία και θα λειτουργήσουν νωρίτερα.

    Στο μεταξύ, ως θετικό βήμα προς την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού και των χειμερινών αθλημάτων χαρακτηρίζουν οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων την απόφαση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου να εγκρίνει τη χορήγηση αιγίδας για το 1ο πανελλήνιο πρωτάθλημα μαθητών και φοιτητών.

    [05] «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολιτικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο»

    «Η επάνοδος της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης προϋποθέτει κυρίως την ακύρωση τους προγράμματος της ύφεσης. Αλλά και μια γενναία απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας ως ποσοστού του ΑΕΠ. Όποιος αυτό δεν το βλέπει απλώς εθελοτυφλεί», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, στο 23ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, δηλώνοντας παράλληλα την «ετοιμότητα» του πολιτικού φορέα να αναλάβει την «ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας».

    «Σήμερα η Αριστερά είναι ανοικτή στις ιδέες, στο καινούριο, στην αναζήτηση, ενώ τα δόγματα έχουν περάσει στην απέναντι πλευρά, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κινούνται στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού», υπογράμμισε.

    Ασκώντας σκληρή κριτική προς τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «έχουν ως μόνο πολιτικό σχέδιο για τη χώρα, το Μνημόνιο», συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει πλήρως ενσωματωθεί και υποταχθεί στις προεκλογικές ανάγκες, αλλά και το μακροπρόθεσμο σχέδιο της κ. Μέρκελ για την ελληνική προοπτική», το οποίο σχέδιο σκιαγράφησε ως μετατροπή της χώρας σε ειδική οικονομική ζώνη, παραπέμποντας σε σχετική συνέντευξη του προέδρου του Συνδέσμου Γεμαρνικών Βιομηχανιών, Πέτερ Κάιτελ.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολιτικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο και που στη βάση του «θα αναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση» με τους εταίρους και τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι για να εφαρμόσουμε τις μεγάλες, προοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει οριστικά από το τέλμα της ανακυκλούμενης κρίσης».

    [06] Λήστεψε τράπεζα με... κουστούμι και κράνος, στην Κρήτη

    Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε, σήμερα το πρωί, στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στην περιοχή Γιόφυρος του Ηρακλείου.

    Αγνωστος δράστης, μετρίου αναστήματος, που φορούσε κοστούμι και κράνος, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, μπήκε στην τράπεζα και με την απειλή όπλου απέσπασε από το ταμείο περίπου 10.000 ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες .

    Στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα μικρού κυβισμού και εξαφανίστηκε προς την περιοχή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

    Οι αστυνομικές αρχές κάνουν έρευνες για τον εντοπισμό του, ενώ εξετάζεται το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της τράπεζας.

    [07] Αρσέν Βενγκέρ: Θέλουμε τη νίκη στο "Καραϊσκάκη"

    Ο προπονητής της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, στην συνέντευξη Τύπου πριν τονσημερινό αγώνα με τον Ολυμπιακό για την 6η αγωνιστική του 2ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ δήλωσε πώς η ομάδα του ήρθε στην Ελλάδα για τη νίκη που θα της δώσει την ευκαιρία να πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των πρωταθλητών Ελλάδας.

    Συγκεκριμένα ο Γάλλος τεχνικός δήλωσε:

    Σχετικά με τον αν υπάρχει χαλαρότητα στην ομάδα του για τονσημερινό αγώνα: «Εμείς θα πάρουμε το ματς πολύ σοβαρά. Εγώ απλά βλέπω το ματς αυτό σαν ένα ακόμη που θέλουμε να νικήσουμε. Αν δεν είχαμε προκριθεί θα έφερνα έναν με δύο παίκτες ακόμα εδώ αλλά όχι περισσότερους. Είναι προς όφελος όλων μας το να νικήσουμε μετά την ήττα μας στην Αγγλία. Ένα τέτοιο παιχνίδι μας επιτρέπει να δούμε και παίκτες που δεν έχουμε παρακολουθήσει πολύ. Θέλουμε όμως να τελειώσουμε πρώτοι στον όμιλο. Μας δίνεται η ευκαιρία να το κάνουμε αυτό.»

    Σχετικά με τον Ολυμπιακό ο Αλσατός προπονητής δήλωσε: «Ο Ολυμπιακός είναι ένα ιστορικό κλαμπ. Είναι μία ομάδα που κατά την γνώμη μου έχει δείξει πολλή μεγάλη ποιότητα. Ήταν άτυχος γιατί θα μπορούσε να προχωρήσει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στάθηκε άτυχος με μας στο Λονδίνο, αλλά και με την Σάλκε. Είναι μία ποιοτική και καλή ομάδα».

    [08] Ο Γ. Κουρουπός, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

    Ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός ανέλαβε τη Δευτέρατα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ύστερα από την παραίτηση του αρχιμουσικού Νίκου Τσούχλου, η οποία οφείλεται σε προσωπικούς λόγους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μουσικής, ο Γιώργος Κουρουπός δέχθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Μεγάρου για μια μεταβατική περίοδο, με στόχο «να συμβάλει στη δυναμική πολιτιστική παρουσία του Οργανισμού, απολύτως απαραίτητη στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας». Από την πλευρά του, ο Νίκος Τσούχλος - ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη ημέρα επικεφαλής του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου Μουσικής και η θητεία του συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχή διαδρομή του οργανισμού, στα 21 και πλέον χρόνια λειτουργίας του- δήλωσε ότι θα συνεχίσει να θέτει στη διάθεση του Μεγάρου τη γνώση και την εμπειρία του σαν σύμβουλος, χωρίς αμοιβή.

    [09] Ενδείξεις οργανικών χημικών ουσιών δείχνουν οι αναλύσεις εδάφους του Άρη

    Οι πρώτες επιτόπιες χημικές αναλύσεις του εδάφους του Άρη που έκανε με τα όργανά του το ρόβερ "Curiosity", παρέχουν αρχικές ενδείξεις για απλές οργανικές ουσίες με βάση τον άνθρακα, οι οποίες αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της ζωής, χωρίς πάντως να είναι ακόμα κάτι επιβεβαιωμένο, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA.

    Το αυτοκινούμενο ρομποτικό εργαστήριο βρήκε ίχνη χλωρίου, θείου και νερού, καθώς και χημικών ενώσεων που περιέχουν άνθρακα, τη βάση της οργανικής χημείας. Όμως οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να πουν με σιγουριά κατά πόσο αυτές οι οργανικές ουσίες (από άτομα χλωρίου και άνθρακα) όντως προέρχονται από την Άρη και αποτελούν προϊόν βιολογικής οργανικής ύλης ή μεταφέρθηκαν εκεί από το ίδιο το "Curiosity" ή έπεσαν από το διάστημα ή, ακόμα, αν πρόκειται για ανόργανο άνθρακα (π.χ. από διοξείδιο του άνθρακα).Πάντως οι επιστήμονες συνιστούν υπομονή, καθώς η όλη ανάλυση θα είναι αργή και μεθοδική, όπως είπαν, ενώ το ρόβερ ακόμα δεν έχει φθάσει στην περιοχή - στόχο που κρίνεται πιο γεωλογικά ενδιαφέρουσα, δηλαδή έχει αυξημένες πιθανότητες ανακάλυψης οργανικών ουσιών.

    Έτσι, προς το παρόν, όπως δήλωσε ο αρμόδιος ερευνητής Πολ Μαχάφι του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης. «δεν μπορούμε να αναφέρουμε τελεσίδικα την ανίχνευση οργανικών ουσιών». Η διευκρίνιση, σύμφωνα με το BBC, το "Science" και τους «Τάιμς της Ν. Υόρκης», έρχεται λίγες μέρες μετά τη διαρροή -των υπερβολικών όπως αποδεικνύεται τώρα- φημών ότι το "Curiosity" έκανε μια ιστορική ανακάλυψη στον «κόκκινο πλανήτη».

    [10] Εντόπισαν 15 νέους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για εμφράγματα

    Δεκαπέντε νέες γενετικές περιοχές που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να πάθει στεφανιαία νόσο και έμφραγμα, εντόπισε η μεγαλύτερη έως τώρα γενετική επιστημονική έρευνα, στην οποία σημαντική ήταν η συμμετοχή ελλήνων ερευνητών τόσο του εσωτερικού, όσο και της διασποράς. Με τη νέα ανακάλυψη, αυξάνονται σε 46 πλέον συνολικά οι έως τώρα γνωστοί γενετικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

    Η συγκεκριμένη πάθηση (γνωστή και ως στεφανιαία αρτηριοσκλήρωση) εμφανίζεται όταν δημιουργείται πλάκα στα τοιχώματα των αγγείων της καρδιάς, που δημιουργεί αρχικά στηθάγχη, με κατάληξη το έμφραγμα, το οποίο συχνά είναι θανατηφόρο. Η στεφανιαία νόσος και η κυριότερη επιπλοκή της, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Η στεφανιαία, σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες, έχει ένα ισχυρό γενετικό-κληρονομικό υπόβαθρο.

    Η κοινοπραξία άνω των 180 ερευνητών από πολλές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Πάνο Δελούκα, ερευνητή του βρετανικού ινστιτούτου γενετικής Wellcome Trust Sanger Institute, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", ανέλυσε DNA από περίπου 60.000 ασθενείς με στεφανιαία νόσο και, για λόγους σύγκρισης, από άλλους 130.000 υγιείς ανθρώπους.

    [11] Δεν θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι στους δήμους αν τα διαθέσιμα δεν επαρκούν

    «Δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων των δήμων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, με διαφορετικό τρόπο, αν τα χρηματικά διαθέσιμά τους δεν επαρκούν», δηλώνει κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

    Το έγγραφο που διαβιβάστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, στις 28 Νοεμβρίου, δίνει απάντηση σε αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη για τον χειρισμό των θεμάτων μισθοδοσίας του προσωπικού των ΟΤΑ. Ο κ. Στρατούλης είχε καταθέσει αναφορά της ΠΟΕ-ΟΤΑ με αίτημα την άμεση εφαρμογή του άρθρου 49 του Ν. 3979/2011 για την κατά προτεραιότητα καταβολή των αποδοχών των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να μην μπορεί να γίνεται κατάσχεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού σε τρίτους που προορίζονται για τη μισθοδοσία και τις εργοδοτικές εισφορές και τη συνέχιση της καταβολής των αποδοχών μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

    Ο κ. Σταϊκούρας διευκρινίζει ότι «μόλις τροφοδοτηθεί ο τραπεζικός λογαριασμός από τον φορέα με απαιτούμενο ποσό για την εξόφληση των οφειλών (υποχρεώσεων) του συνολικά βάσει των μισθοδοτικών καταστάσεων, των συγκεντρωτικών καταστάσεων ενταλμάτων για πρόσθετα και αποζημιώσεις και των απορρίψεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, η πληρωμή θα διενεργηθεί από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών κατά την επόμενη πληρωμή». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρει, επίσης, ότι «μετά τις ημερομηνίες έναρξης καταβολής αποδοχών και λοιπών αμοιβών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η με διαφορετικό τρόπο καταβολή των πάσης φύσεως αποδοχών και αμοιβών» ενώ ξεκαθαρίζει ότι με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας δεν προβλέπεται έξοδος οποιουδήποτε φορέα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ύστερα από την ένταξή του.

    [12] Έντονη ανησυχία Μπαν Κι Μουν για το σχέδιο εκτόξευσης πυραύλου από Β. Κορέα

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε τη "μεγάλη του ανησυχία" για το σχέδιο εκτόξευσης πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή.

    Ο Μπαν εκτιμά πως η εκτόξευση παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες απαγορεύουν κάθε δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

    "Ο ΓΓ ζητεί επισταμένως από την Βόρεια Κορέα να αναθεωρήσει την απόφασή της και να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    Η Πιονγκγιάνγκ εγκατέστησε στην πλατφόρμα εκτόξευσης της βάσης Σοχάε τον πρώτο όροφο του πυραύλου, τον οποίο σκοπεύει να εκτοξεύσει στη διάρκεια του μήνα, παρά τις έντονες εκκλήσεις και αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας να μην πραγματοποιήσει τα σχέδιά της.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [13] Η Τεχεράνη "συνέλαβε" αμερικανικό μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος

    Το Ιράν "συνέλαβε" ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος το οποίο πραγματοποιούσε πτήση στον εναέριο χώρο του, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά MME.

    Το αεροσκάφος ScanEagle συνέλεγε πληροφορίες πάνω από τον Κόλπο και είχε εισέλθει στον ιρανικό εναέριο χώρο όταν "συνελήφθη" από τη ναυτική μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

    Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ιρανικά μαχητικά κατέρριψαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος που εκτελούσε αποστολή παρακολούθησης στον διεθνή εναέριο χώρο. Το Ιράν απάντησε ότι το αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο του.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [14] Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου

    Ανακοινώθηκαντη Δευτέραοι βραχείες λίστες για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2011 από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Οι βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου συνοδεύονται από έκθεση της επιτροπής, στην οποία εξετάζονται οι τάσεις της λογοτεχνικής παραγωγής παιδικών βιβλίων της υπό κρίση περιόδου 2011.

    Στη Λίστα Παιδικού ΛογοτεχνικούΒιβλίουείναι οι :

    Εύη Γεροκώστα:Αστέρια στον πάτο της λίμνης (Μεταίχμιο)

    Φίλιππος Μανδηλαράς: Οι μύγες τα χελιδόνια κι εγώ (Πατάκης)

    Ιωάννα Μπαμπέτα: Ενα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου (Λιβάνης)

    Χρήστος Μπουλωτής: Ουφ! Οι απίθανες ιστορίες του Αρη (Πατάκης)

    Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου:Το ζωντανό ρομπότ (Πατάκης)

    Σάκης Σερέφας:Πωλούνται σκιές (Πατάκης)

    Χριστίνα Φραγκεσκάκη:Η ορτανσία φυλάει τα μυστικά( Κέδρος)

    [15] «Ο εκδότης είναι τα βιβλία του και τα βιβλία είναι άνθρωποι» λέει η εκδότρια του Ίκαρου, Κ. Καρύδη

    Δύο γενιές των εκδόσεων «Ίκαρος» συναντήθηκαν τη Δευτέραστον «Ιανό», μιλώντας για τον οίκο τον οποίο δημιούργησε ο Νίκος Καρύδης, που τύπωσε τα βιβλία των δύο νόμπελ της ελληνικής ποίησης (του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη), αλλά και τα έργα του Κ. Π. Καβάφη, του Άγγελου Σικελιανού και του Τάκη Παπατσώνη.

    Με τη χθεσινή βραδιά εγκαινιάστηκε ο κύκλος «Οι εκδότες και η ιστορία τους».

    Την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα ο Γιάννης Μπασκόζος θα συναντά στον «Ιανό» έναν εκδότη, μιλώντας μαζί του για την πορεία του μέσα στον χρόνο, για την ταυτότητα των επιλογών του, όπως και για τις μελλοντικές του προοπτικές.

    «Η διαθήκη την οποία άφησε στη Χρύσα και σ' εμένα ο πατέρας μας ήταν να συνεχίσουμε οπωσδήποτε τη δουλειά του. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, όπως έγραψε σ' ένα ιδιόχειρο σημείωμα λίγο πριν από τον θάνατό του» είπε η Κατερίνα Καρύδη. Οι εκδόσεις «Ίκαρος» ιδρύθηκαν, όπως σημείωσε προεισαγωγικά ο Γ. Μπασκόζος, το 1943 με πρωτοβουλία του Αλέκου Πατσιφά, του Μάριου Πλωρίτη και του Ν. Καρύδη. Κανείς τους δεν είχε πολλά χρήματα. Αποφάσισαν, όμως, να βγάλουν τα βιβλία που ήθελαν να διαβάζουν. «Είχαμε από πολύ μικρές επίγνωση του μεγέθους της δουλειάς του πατέρα μας και όλοι οι φίλοι του στάθηκαν δίπλα μας από την πρώτη στιγμή. Ο εκδότης είναι τα βιβλία του και τα βιβλία είναι άνθρωποι. Και οι άνθρωποι που μας στήριξαν είναι οι εμπνευστές ενός ήθους και ενός ύφους: του ήθους και του ύφους του Ίκαρου, παρατήρησε η Κ. Καρύδη: «Το 1984 που αναλάβαμε τα ηνία ήταν μια εποχή σημαντικών αλλαγών για τον κόσμο του βιβλίου στην Ελλάδα. Τότε κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η έννοια του μπεστ σέλερ, τότε πρωτοεμφανίστηκαν και τα μεγάλα, εξωστρεφή βιβλιοπωλεία. Έπρεπε να προχωρήσουμε και εμείς σε σημαντικές αλλαγές, όπως ο τρόπος διακίνησης, και απευθυνθήκαμε όχι μόνο στους παλιούς φίλους, που μας περιέβαλαν με όλη την εμπιστοσύνη τους, αλλά και σε νέους δημιουργούς και συνεργάτες. Τον Σεφέρη και τον Ελύτη διαδέχτηκαν έτσι ο Ν. Καρούζος, η Κ. Δημουλά και ο Χρήστος Γιανναράς».

    [16] «Το κουμπί και το φόρεμα»: Τριάντα δύο ετερόκλητα διηγήματα

    «Το κουμπί και το φόρεμα» λέγεται το νέο βιβλίο του πεζογράφου Σωτήρη Δημητρίου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για 32 ετερόκλητα- όπως τα ονομάζει- διηγήματα από τη δυτική μεθόριο, την επαρχία, την Αθήνα και τους «ψυχικούς τόπους».

    Σε 174 σελίδες, με βιωματικά και μη στοιχεία, ο συγγραφέας, αναπτύσσει το επιμέρους σε όλον, αφήνοντας άλλα τόσα να υπονοούνται. Ο τίτλος εξηγεί την αναγωγή ενός στοιχείου σε διήγημα: «Όπως δεν υπάρχει στη φύση ευθεία γραμμή ή τέλειος κύκλος, δεν υπάρχει και στην κοινωνία αυτοτελές και ανεξάρτητο διήγημα. Είναι πάντα μια αυθαίρετη διάκριση του συγγραφέα» σημειώνει στο οπισθόφυλλο.

    Τηλεγραφικά λογοτεχνήματα. Σαν χρονογραφήματα. Ελλειπτικά γραμμένα. Με απότομο cut. Που σε αφήνουν μετέωρο. Αλλά αυτό είναι η γοητεία της γραφής του πεζογράφου. Το ελλείπον. Ο αιφνιδιασμός του τέλους. Το μυστηριώδες που παραλείπεται. Το αποσιωπούμενο. Όπως συμβαίνει και με το βιογραφικό που παραθέτει: «Ο Σωτήρης Δημητρίου γεννήθηκε το 1955 στη Θεσπρωτία».

    [17] Ανιχνεύτηκε βακτήριο σε φυσικό μεταλλικό νερό

    Την ύπαρξη μη ασφαλούς φυσικού μεταλλικού νερού στο οποίο ανιχνεύτηκε το βακτήριο Pseudomonas Aeruginosa (πυοκυανική ψευδομονάδα) διαπίστωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

    Πρόκειται για το προϊόν «φυσικό μεταλλικό νερό ΚΡΙΝΟΣ», σε συσκευασία 1,5 L, με ημερομηνία λήξης: 7/11/13 και με αριθμό παρτίδας: LOT 121107. Το προϊόν εμφιαλώνεται από την εταιρεία «Ιωάννης Κ. Αναστασόπουλος & Υιός ΟΕ», στην Ροδοδάφνη Αιγίου, Τηλ. : 26910-71456, Fax : 26910-71970.

    Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση / απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

    Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 December 2012 - 9:30:28 UTC