Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη διαθεσιμότητα»
  • [02] Περισσότερα από 68.000 εμπορικά "λουκέτα" από την αρχή της κρίσης
  • [03] Επίθεση Τσίπρα στα "επιχειρηματικά συμφέροντα" που στήριξαν το Μνημόνιο
  • [04] Επιδείνωση του καιρού από αύριο
  • [05] Γερμανία: Σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα του CDU
  • [06] Δ. Γιαννακόπουλος: «Δεν μπορώ να συνεχίσω στον Παναθηναϊκό»
  • [07] Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα της "λίστας Λαγκάρντ", ζητεί το ΚΚΕ
  • [08] "Επίθεση" ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για το φορολογικό
  • [09] ΕΣΕΕ: " Όχι" στις 6 Κυριακές με ανοικτά καταστήματα
  • [10] Το Βερολίνο πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη "θα συνεχιστεί"
  • [11] Επέστρεψε από την Κούβα o Τσάβες
  • [12] Θέλει να πεθάνει "μάρτυρας" στη Γάζα ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Μεσάαλ

  • [01] «Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη διαθεσιμότητα»

    Με την επισήμανση ότι «η νόμιμη προθεσμία έχει εκπνεύσει», το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης -με διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά με την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου- καλεί όλους τους φορείς, που υπάγονται στις διατάξεις της εφεδρείας, να ολοκληρώσουν άμεσα τη διαδικασία καταχώρισης των στοιχείων και να προβούν στην αποδέσμευση των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

    Η εγκύκλιο προειδοποιεί ότι «εφόσον η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ή παραμένει ημιτελής (δηλαδή, χωρίς την τελική αποδέσμευση των υπαλλήλων), το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι υποχρεωμένο, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, να αποδεσμεύσει το σύνολο των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Διοικητικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΙΔΑΧ ΔΕ) των φορέων που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4093/2012, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου κατά τη 12η Νοεμβρίου 2012 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου)».

    Τονίζεται δε ότι «οι υπηρεσιακές μεταβολές στην κατάσταση των υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ που γίνονται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου μετά τις 12.11.2012, δεν μπορούν να ανατρέψουν ή να αναστείλουν ως προς τους υπαλλήλους αυτούς τις συνέπειες του νόμου, που ανατρέχουν στην έναρξη ισχύος του. Καμιά μεταβολή που έλαβε χώρα μετά την έναρξη της εφαρμογής του νόμου δεν θα ληφθεί υπόψη».

    Επιπλέον, αναφέρεται ότι για τις ανάγκες εφαρμογής της ρύθμισης, στον συνολικό αριθμό των τακτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας ή του φορέα (προκειμένου να διαπιστωθεί η συνδρομή των αριθμητικών κριτηρίων που θέτει η διάταξη), προσμετρώνται και όσοι δεν καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (πχ. διπλωματικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί λειτουργοί, μέλη ΔΕΠ, ένστολο προσωπικό, πυροσβέστες, λιμενικοί, κ.λπ.).

    Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι στον υπάλληλο που τίθεται σε διαθεσιμότητα καταβάλλεται το 75% του συνόλου των αποδοχών (τακτικές και επιδόματα), που λάμβανε την ημέρα που τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Επίσης, εξακολουθούν να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλισμένου και εργοδότη, για κύρια σύνταξη και επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη.

    Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης περίπου 700 επίορκοι υπάλληλοι (εφοριακοί, πολεοδόμοι, αστυνομικοί, καθηγητές, γιατροί κ.λπ.), που βαρύνονται με βαριά παραπτώματα, έχουν τεθεί εδώ και τρεις εβδομάδες σε αυτοδίκαιη αργία.

    [02] Περισσότερα από 68.000 εμπορικά "λουκέτα" από την αρχή της κρίσης

    Από τις αρχές της οικονομικής κρίσης, περίπου 68.000 έμποροι αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ σχεδόν διπλάσιοι είναι οι επιχειρηματίες οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

    Αυτό επισημάνθηκε κατά τη συνάντηση στα γραφεία της ΕΣΕΕ ανάμεσα στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο Β' και τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη. Ο Μακαριώτατος συζήτησε με τον κ. Κορκίδη ζητήματα που αφορούν τις κοινές δράσεις που έχουν αναλάβει να προωθήσουν η Εκκλησία της Ελλάδος και η ΕΣΕΕ για την ανακούφιση των ευρισκόμενων σε δυσκολία και δυσπραγία εμπόρων.

    Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι οι άνεργοι επιχειρηματίες αποτελούν μία ιδιαίτερη κοινωνικά ευπαθή ομάδα, αφού πρόκειται για πολίτες, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν καμία υποτυπώδη κοινωνική μέριμνα. Επιπλέον, συμπλήρωσε, η ψυχολογική και οικονομική τους κατάρρευση αποτελεί μείζον ζήτημα για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους, οι οποίες δεξιώνονται την ανασφάλεια και το φόβο, που φέρνει η αβέβαιη οικονομική κατάσταση.

    Τα στοιχεία κατά την ΕΣΕΕ είναι εύγλωττα, καθώς μία στις τρεις ελληνικές οικογένειες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, δύο στις τρεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τρεις στους δέκα γονείς σταματούν τα παιδιά τους από τους παιδικούς σταθμούς και πέντε στους δέκα αδυνατούν πληρώσουν δίδακτρα και φροντιστήρια, ενώ η οικονομική κρίση έφερε σήμερα τρεις αυτοκτονίες κάθε δύο μέρες στη χώρα μας και τέλος, την τριετία της κρίσης και μέχρι τον Αύγουστο του 2012 είχαν καταγραφεί 3200 περίπου αυτοκτονίες.

    [03] Επίθεση Τσίπρα στα "επιχειρηματικά συμφέροντα" που στήριξαν το Μνημόνιο

    «Είναι μεγάλη ειρωνεία να συζητείται σήμερα ένα θέμα καραμπινάτης διαπλοκής και την ίδια ώρα η εθνική διαπλοκή να έχει βάλει μαύρες πλερέζες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την εξόρυξη χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα.

    «Οι πρωταγωνιστές και εμπνευστές του Μνημονίου σήμερα συνειδητοποιούν ότι αυτή η παγίδα που στήθηκε σε βάρος της χώρας ίσως να αφορά και τους ίδιους και ότι δεν θα τύχουν της ευνοϊκής μεταχείρισης όπως είχαν συνηθίσει από το πολιτικό προσωπικό» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας επιχειρηματικά συμφέροντα ότι, «ενώ εδώ και τρία χρόνια έκαναν τη βρώμικη δουλειά συκοφαντώντας κάθε κοινωνική και επαγγελματική κατηγορία, ενώ ισοπέδωσαν τα πάντα και όποιον αντιστάθηκε στην πολιτική του Μνημονίου, τώρα που τους ειδοποιούν και τους απειλούν να τους πάρουν τη δύναμη που είχαν ως σήμερα, τώρα άρχισαν τα δάκρυα και λένε ότι είναι θέμα εθνικής ανάγκης να κρατηθούν οι επιχειρήσεις τους».

    «Όταν υμνούσαν την πολιτική της βαρβαρότητας που οδήγησε χιλιάδες στην ανεργία, η εθνική ανάγκη δεν ήταν οι θέσεις εργασίας, αλλά το μνημόνιο- και τώρα είναι οι ίδιοι που θυμήθηκαν ότι οι τράπεζες κινδυνεύουν με αφελληνισμό. Και όταν εμείς μιλούσαμε για εθνικοποίηση των τραπεζών μας χλευάζανε και νομίζανε ότι τα λεφτά του IFSF θα ήταν σαν τα θαλασσοδάνεια και τώρα διαμαρτύρονται, αλλά είναι αργά για δάκρυα» τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [04] Επιδείνωση του καιρού από αύριο

    Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα του Σαββάτου.Κύρια χαρακτηριστικά, οι βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι έντονες.

    Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και τα βορειοδυτικά ημιορεινά και από το βράδυ της Κυριακής σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας και πρόσκαιρα και σε ημιορεινές της κεντρικής.

    Οι άνεμοι -αρχικά νότιοι- θα φτάσουν τα 8 μποφόρ στα πελάγη και τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο βόρειο Αιγαίο και πιθανώς στο κεντρικό τα 9 μποφόρ. Θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής και στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν στο Ιόνιο και το βορειοδυτικό Αιγαίο στα 8 μποφόρ.

    Συγκεκριμένα τα φαινόμενα θα είναι έντονα, το Σάββατο, στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και τη νύχτα στη νότια Πελοπόννησο, τη δυτική και νότια Κρήτη, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα στη δυτική Θεσσαλία και την Αττική.

    Την Κυριακή θα επεκταθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στις Κυκλάδες. Από το απόγευμα όμως ύφεση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα δυτικά και το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου και θα εξασθενήσουν τη Δευτέρα.

    [05] Γερμανία: Σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα του CDU

    Με ποσοστό 39% οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) διατηρούν σταθερό προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι ακολουθούν με 30%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της Γερμανίας ARD.

    Στην ίδια δημοσκόπηση τίθεται ακόμη το ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι είστε από την δουλειά των πολιτικών;». Τόσο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένουν στην πρώτη θέση με ποσοστό 60%, χάνοντας όμως από οκτώ μονάδες, εξαιτίας, όπως σημειώθηκε από τους αναλυτές της δημοσκόπησης, της συνειδητοποίησης από την κοινή γνώμη ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα θα κοστίσει στον Γερμανό φορολογούμενο.

    Επιπλέον η ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων της έρευνας υποδεικνύει, σύμφωνα με το ARD, ότι αν ο προεκλογικός αγώνας επικεντρωθεί στα πρόσωπα, η Άγγελα Μέρκελ έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου της Πέερ Στάινμπρουκ, ενώ αν η καμπάνια εστιάσει στα προγράμματα των κομμάτων, η εικόνα είναι εντελώς αντεστραμμένη, με τους Σοσιαλδημοκράτες να προηγούνται σημαντικά.

    [06] Δ. Γιαννακόπουλος: «Δεν μπορώ να συνεχίσω στον Παναθηναϊκό»

    Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, δήλωσε πως δεν μπορεί να συνεχίσει στην ομάδα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο ΟΑΚΑ το μεσημέρι.

    Με αφορμή τις οφειλές της ΚΑΕ Παναθηναϊκός στην εφορία από το συμβόλαιο του Μάικ Μπατίστ, που είχαν ως συνέπεια τη σύλληψη του Αμερικανού πάουερ φόργουορντ στο αεροδρόμιο χθες, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος υποστήριξε πως του παρουσιάστηκαν διαφορετικά οικονομικά στοιχεία της ΚΑΕ, όταν ανέλαβε το καλοκαίρι και μόλις σήμερα έμαθε για τις αληθινές οφειλές, για τις οποίες κατονόμασε ως υπεύθυνο τον θείο του, Θανάση Γιαννακόπουλο: «Ο Ομπράντοβιτς έφυγε εξαιτίας του Θανάση, γιατί του χρωστούσε πάρα πολλούς μισθούς. Για τον ίδιο λόγο έφυγαν και οι παίκτες. Υπάρχουν αποδείξεις... όχι ενδείξεις. Έχω όλα τα χαρτιά και είναι στη διάθεσή σας. Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να καλύψω τις "τρύπες" που άφησαν», ξέσπασε σε κλάμματα λέγοντας αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

    [07] Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα της "λίστας Λαγκάρντ", ζητεί το ΚΚΕ

    «Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει το αίτημα που έθεσε και ο εκπρόσωπός του στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα που περιλαμβάνει η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ. Ας αφήσουν στην άκρη προσχήματα και δικαιολογίες η κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής» αναφέρει σε σχετικό σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [08] "Επίθεση" ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για το φορολογικό

    Το φορολογικό νομοσχέδιο «ξεγυμνώνει όσους λέγανε ότι το μνημόνιο έγινε για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

    «Και μόνο που ?έπεσε? η σκέψη για φορολογία 45% σε εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, σας ξεγυμνώνει για όσα λέγατε και αποκαλύπτει ότι στόχος είναι η διάλυση της μεσαίας τάξης. Αυτό το νομοσχέδιο είναι απορρύθμιση- και μόνο στην εξαθλίωση οδηγεί. Μην το αποκαλείτε μεταρρύθμιση», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς ότι δεν έρχονται στη Βουλή να δώσουν απαντήσεις.

    Αναφερόμενος στις διατάξεις περί διαθεσιμότητας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι μόνοι που θα οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα είναι αυτή η κυβέρνηση και αυτοί που τη στηρίζουν.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε, επίσης, την κυβέρνηση να μην οδηγεί σε «πρωτοφανή όξυνση» με δηλώσεις και έκανε λόγο για «χυδαία απόπειρα να αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης, μεταφέροντας τη χώρα στο 1949». Δήλωσε δε πεπεισμένος ότι η επίμαχη ανακοίνωση της ΝΔ σε βάρος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, χαρακτήρισε ντροπή την ανακοίνωση και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα ακολουθήσει την κυβέρνηση στον κατήφορο της τεχνητής έντασης.

    [09] ΕΣΕΕ: " Όχι" στις 6 Κυριακές με ανοικτά καταστήματα

    Αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση των εμπόρων σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης.

    «Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά μάθαμε τις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το εμπόριο από τα ΜΜΕ και όχι από τις θεσμοθετημένες δομές επικοινωνίας και διαβούλευσης. Χωρίς να εξετάζονται με προσοχή οι ουσιαστικές ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, εξαγγέλλονται μέτρα, που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τη θέληση χιλιάδων συναδέλφων σε ολόκληρη την χώρα» ανέφερε ο κ. Κορκίδης και τόνισε χαρακτηριστικά:

    «Η θέση της ΕΣΕΕ στα θέματα που έθεσε ο κ. Σκορδάς είναι αδιαπραγμάτευτη: λέμε ξεκάθαρα όχι στις 6 Κυριακές με ανοικτά καταστήματα και λέμε ναι στις 4 περιόδους εκπτώσεων. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε τον κ. υφυπουργό να μας καλέσει επιτέλους σε έναν επίσημο και άμεσο διάλογο για το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. Όσον αφορά τη συζήτηση για ένα επιπλέον άνοιγμα την 30η Δεκεμβρίου 2012, θα ήθελα να υπενθυμίσω καταρχάς στον κ. υφυπουργό ότι, για να γίνει αυτό, πρέπει το Βασιλικό Διάταγμα να αντικατασταθεί από Προεδρικό Διάταγμα. Επί της ουσίας, η ΕΣΕΕ θέλοντας να αποχαιρετίσει το τελευταίο δώρο Χριστουγέννων των δημοσίων υπαλλήλων και προσπαθώντας να συμβάλει στην ενίσχυση του εορταστικού κλίματος στις πόλεις της Ελλάδας, δεν έχει αντίρρηση να είναι ανοικτά τα καταστήματα την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, και αυτό ας είναι ένα μήνυμα προς όλους τους αρμόδιους, δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε μονομερή απόπειρα μεταβολής του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς. Οι Έλληνες έμποροι δεν θα γίνουν τα ενεργούμενα οποιασδήποτε μικροπολιτικής μεθόδευσης και η ΕΣΕΕ θα υποστηρίξει κάθε αλλαγή υπέρ της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης και μόνο».

    [10] Το Βερολίνο πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη "θα συνεχιστεί"

    Η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι πεπεισμένη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, παρά την αναθεώρηση επί τα χείρω της πρόβλεψης της Μπούντεσμπανκ, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, για την αναπτυξιακή προοπτική, η οποία κάνει πλέον λόγο για οριακή ανάπτυξη το 2013, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της καγκελαρίας σήμερα.

    «Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η ανάπτυξη συνεχίζεται», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Υπάρχουν πολλοί (οικονομικοί) δείκτες και δεν κατατείνουν όλοι σε μια ύφεση. Η κυβέρνηση είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί».

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [11] Επέστρεψε από την Κούβα o Τσάβες

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες επέστρεψε σήμερα μετά την θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε στην Κούβα, έπειτα από απουσία σχεδόν τριών εβδομάδων από την δημόσια ζωή, αστειευόμενος στο αεροδρόμιο στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την 15η Νοεμβρίου.

    «Είμαι ευτυχής. . . κι ενθουσιασμένος που επέστρεψα, πού είναι η γιορτή;», αστειεύτηκε ο 58χρονος Τσάβες, που μετέβη στην Αβάνα πριν από δέκα ημέρες για υπερβαρική οξυγονοθεραπεία -- η οποία συνήθως χορηγείται για την αντιμετώπιση φθορών σε οστά λόγω της ακτινοθεραπείας για τον καρκίνο.

    Η υγεία του προέδρου της Βενεζουέλας έχει προκαλέσει έντονη φημολογία για το ενδεχόμενο ο καρκίνος από τον οποίο έπασχε να εκδηλώθηκε ξανά, παρότι ο Τσάβες είχε πει νωρίτερα φέτος πως «αποθεραπεύτηκε πλήρως».

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [12] Θέλει να πεθάνει "μάρτυρας" στη Γάζα ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Μεσάαλ

    Ο εξόριστος ηγέτης του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ δήλωσε σήμερα ότι θέλει να πεθάνει «μάρτυρας» στη Γάζα, με την ευκαιρία της πρώτης του επίσκεψης στον παλαιστινιακό θύλακα.

    Ο Μεσάαλ έφτασε στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας του εξόριστου πολιτικού γραφείου της Χαμάς στην οποία συμμετέχει και ο αναπληρωτής του Μούσα Αμπού Μαρζούκ.

    Και οι δύο άνδρες μόλις έφτασαν στη Γάζα γονάτισαν για να φιλήσουν το χώμα.

    Στη συνέχεια ο Μεσάαλ συναντήθηκε με τον Ισμαήλ Χανίγε, επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα, τον οποίο φίλησε θερμά.

    «Ελπίζω ότι ο Θεός να μου επιτρέψει να γίνω μάρτυρας στη Γάζα», δήλωσε ο Μεσάαλ στους δημοσιογράφους από τον χώρο όπου εκτίθενται τα υπολείμματα του αυτοκινήτου στο οποίο σκοτώθηκε ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς Άμαντ Τζααμπάρι σε μια ισραηλινή επιδρομή στις 14 Νοεμβρίου.Ο Μεσάαλ, που έχει μεταβεί στη Γάζα για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 25 χρόνια από τη δημιουργία της Χαμάς, αναμένεται να επισκεφθεί αργότερα μαζί με τον Χανίγε το σπίτι του ιδρυτή του κινήματος σεΐχη Άχμεντ Γιάσιν, που σκοτώθηκε το 2004 στο Ισραήλ.

    Σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες αστυνομικοί και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας καθώς και μέλη της ταξιαρχίας Εζεντίν αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

    Επιμέλεια: Ε. Μορώνη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 December 2012 - 13:30:30 UTC