Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφώνησαν στον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, με στόχο την ανάπτυξη
  • [02] Σε απεργιακό κλοιό το Δημόσιο
  • [03] Καμπανάκι κινδύνου για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών
  • [04] Τι ωθεί τους εφήβους σε κατάχρηση του αλκοόλ;
  • [05] Καταφύγια μεγάλης οικολογικής σημασίας τα υποθαλάσσια σπήλαια
  • [06] Ένας άντρας σκότωσε τρεις και ακολούθως αυτοκτόνησε, στο Κολοράντο
  • [07] Μετά από 3.000 χρόνια εξιχνιάστηκε η δολοφονία του φαραώ Ραμσή Γ΄
  • [08] Οι υψηλές θερμοκρασίες «αναζωογονούν» τη μνήμη flash των PC
  • [09] Ένας στους τρεις Αυστραλούς έχει διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση

  • [01] Συμφώνησαν στον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, με στόχο την ανάπτυξη

    Η ανάπτυξη της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν αμέσως μετά οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Κοινή διαπίστωση των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, ήταν η θετική κατεύθυνση των εξελίξεων για την Ελλάδα μετά την απόφαση του Eurogroup. Στην ατζέντα της συνάντησης, που διήρκησε περίπου μια ώρα, δεν συμπεριελήφθησαν ο ανασχηματισμός και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    [02] Σε απεργιακό κλοιό το Δημόσιο

    Παραλύει σήμερα ο δημόσιος τομέας λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, εναντίον του μέτρου της διαθεσιμότητας. Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) με τρίωρη στάση εργασίας -από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 15.00- ενώ θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 12.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς, ο γενικός γραμματέας Ηλίας Ηλιόπουλος και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Γιώργος Χάρης, εξέφρασαν φόβους ότι με την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, τα επόμενα χρόνια θα απολυθούν χιλιάδες υπάλληλοι από τον στενό δημόσιο τομέα.

    Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, στηρίζει την εκτίμησή της στο γεγονός ότι η μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού στο Δημόσιο κατά 150.000 μέχρι το 2015, αποτελεί δέσμευση του μνημονίου, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι αποχωρήσεις έως το τέλος του έτους δεν θα υπερβούν τις 40 χιλιάδες. Έτσι και παρά τις συνταξιοδοτήσεις θα απαιτηθούν, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, 60 χιλιάδες απολύσεις προκειμένου να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις προς τους δανειστές.

    Κλειστοί θα μείνουν και σήμερα οι δήμοι, καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην πλ. Κλαυθμώνος.

    Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα μείνει σήμερα το λεκανοπέδιο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των σωματείων εργαζομένων των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ), ενώ, κανονικά θα λειτουργήσει το τραμ. Αύριο, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, τα μέσα σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό και τραμ) θα ακινητοποιηθούν όλο το 24ωρο.

    Επίσης, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Λόγω της 48ωρης απεργίας των σιδηροδρομικών, τα δρομολόγια του μετρό θα πραγματοποιούνται μέχρι τον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας».

    Ματαιώσεις και τροποποιήσεις θα υπάρχουν και στις πτήσεις της Olympic Air, εξαιτίας της τετράωρης στάσης εργασίας της ΟΣΥΠΑ, από τις 12.00 μέχρι και τις 16.00.

    Τέλος, τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

    [03] Καμπανάκι κινδύνου για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών

    Δεν έχει εξασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών για το 2013-2014 ανακοινώνει η ΚΕΔΕ, με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεισήμερα στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Η διαμαρτυρία αφορά τον κίνδυνο να σταματήσει η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών των δήμων και να ματαιωθεί η υλοποίηση του προγράμματος Αυτεπιστασίας για την απασχόληση ανέργων.

    Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, το προεδρείο της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

    Όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ, εκτός της σημερινής εμπλοκής της χρηματοδότησης των δημοτικών δομών παιδικής φροντίδας -εξαιτίας απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κήρυξε άκυρη τη διαδικασία χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ λόγω τροποποίησης των όρων της αρχικής συμφωνίας- ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος την ερχόμενη χρονιά.

    Ο φόβος της ΚΕΔΕ πηγάζει από πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και του Γ.Γ. του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιαννούση, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχουν πόροι για τη συνέχιση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Επαγγελματική και Οικογενειακή Εναρμόνιση» για τα έτη 2013-2014, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και των ΚΕΦΗ.

    [04] Τι ωθεί τους εφήβους σε κατάχρηση του αλκοόλ;

    Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που, όπως πιστεύουν, ωθεί ορισμένους ανθρώπους κατά την εφηβεία τους να κάνουν κατάχρηση του αλκοόλ.

    Οι ερευνητές θεωρούν ότι το εν λόγω γονίδιο RASGRF-2 είναι ένα από τα πολλά που συνδέονται με το πρόβλημα του αλκοολισμού, ο οποίος έχει ισχυρό γενετικό υπόβαθρο.

    Οι δοκιμές με πειραματόζωα έδειξαν ότι όσα δεν διέθεταν το συγκεκριμένο γονίδιο, είχαν σαφώς λιγότερη επιθυμία να πιουν αλκοόλ σε σχέση με όσα ποντίκια το είχαν στο γονιδίωμά τους. Επιπλέον, η απεικονιστική μελέτη του εγκεφάλου 663 εφήβων αγοριών 14 - 16 ετών έδειξε ότι όσα είχαν το γονίδιο, είχαν αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης, με συνέπεια το αλκοόλ να πυροδοτεί μεγαλύτερη ευχαρίστηση στον εγκέφαλό τους και έτσι να ωθούνται σε μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο (π.χ. πολλά ποτά μέσα στην ίδια βραδιά).

    Η μελέτη -που αποτελεί μέρος πανευρωπαϊκής έρευνας από την κοινοπραξία Imagen- αποκάλυψε ότι όσα 16χρονα παιδιά διέθεταν στο DNA τους αυτό το γονίδιο, έπιναν πολύ πιο συχνά και μεγαλύτερες ποσότητες από τους συνομηλίκους τους. Σημειωτέον ότι ο ίδιος βιολογικός μηχανισμός ανταμοιβής στον εγκέφαλο -μέσω διέγερσης της ντοπαμίνης- εμπλέκεται και στον εθισμό των ανθρώπων με άλλες ουσίες όπως τα ναρκωτικά.

    Ο Γκούντερ Σούμαν επεσήμανε ότι η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει πως το γονίδιο αποτελεί τη βασική αιτία για την τάση κραιπάλης με αλκοόλ μεταξύ των ορισμένων νέων, καθώς είναι πιθανό διάφοροι περιβαλλοντικοί και άλλοι παράγοντες να παίζουν επίσης ρόλο. Όμως τόνισε ότι η ανακάλυψη ρίχνει φως στο γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην κατάχρηση του αλκοόλ και τείνουν να μεθάνε συχνότερα.

    Όπως είπε πάντως, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, καθώς η μελέτη εστιάστηκε μόνο σε εφήβους, με συνέπεια να είναι ακόμα άγνωστο σε ποιό βαθμό το συγκεκριμένο γονίδιο επηρεάζει σε βάθος χρόνου την κατανάλωση αλκοόλ από έναν άνθρωπο.

    [05] Καταφύγια μεγάλης οικολογικής σημασίας τα υποθαλάσσια σπήλαια

    Καταφύγια βιοποικιλότητας με μεγάλη οικολογική σημασία αποτελούν τα θαλάσσια σπήλαια, τα οποία παραμένουν ανεξερεύνητα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στη Μεσόγειο θάλασσα, αλλά και απροστάτευτα από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

    Κι όμως, σε αυτές τις "μυστικές" κρύπτες φιλοξενούνται σπάνια, άγνωστα και απειλούμενα είδη, οργανισμοί που μπορεί να αποτελούν πηγή φαρμάκων κατά διαδεδομένων ασθενειών, αλλά και "κωδικοποιημένη" πληροφορία για τη γεωλογία και το κλίμα του πλανήτη, χιλιάδες χρόνια πριν.

    Η καταγραφή και εξερεύνηση των σπηλαίων αποτελεί μια μακρόχρονη, επίπονη και δαπανηρή διαδικασία, καθώς εκτός από την προσπάθεια εντοπισμού τους, απαιτείται εξειδικευμένο ερευνητικό προσωπικό που να μπορεί να καταδύεται αυτόνομα και ειδικός φωτογραφικός και επιστημονικός ωκεανογραφικός εξοπλισμός.

    Στη λεκάνη της Μεσογείου, στο δυτικό της τμήμα, καταγραφές και έρευνες υποθαλάσσιων σπηλαίων πραγματοποιούνται από το 1950 από τη Γαλλία, την Ιταλία, και την Ισπανία, ωστόσο στην ανατολική και τη νότια Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, οι πληροφορίες για τα θαλάσσια σπήλαια είναι ελάχιστες και αποσπασματικές. Μία πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη σχετικά με τα ιδιαίτερα αυτά οικοσυστήματα στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί η έρευνα του υποψήφιου διδάκτορα του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Βασίλη Γεροβασιλείου, απόφοιτου του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Ελένης Βουλτσιάδου, πραγματοποιεί έρευνες στα θαλάσσια σπήλαια του βορείου Αιγαίου, με υποτροφία από το Ερευνητικό Χρηματοδοτούμενο Έργο «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ».

    Αντικείμενο της έρευνας είναι αρχικά ο εντοπισμός και η καταγραφή των υποθαλάσσιων σπηλαίων που βρίσκονται στην περιοχή με βάση πληροφορίες από ερασιτέχνες αυτοδύτες, καταδυτικά κέντρα, συλλόγους κ.λπ. και στη συνέχεια η επιτόπια εξερεύνησή τους, η μελέτη της βιοποικιλότητας, η χαρτογράφηση των βιοκοινοτήτων, ακόμη και η ανάπτυξη εργαλείων και μεθοδολογιών για τη μελέτη τους, που θα βοηθήσουν και άλλους επιστήμονες να παρακολουθήσουν την εξέλιξή τους μελλοντικά.

    [06] Ένας άντρας σκότωσε τρεις και ακολούθως αυτοκτόνησε, στο Κολοράντο

    Ένας άνδρας στης πολιτεία του Κολοράντο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκότωσε τρία άτομα, πριν δώσει τέλος στην ζωή του, αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η νέα μαζική δολοφονία στις ΗΠΑ έγινε την Τρίτη στο σπίτι του δράστη.

    Ο Τιμ Σβάρτζ από το γραφείο του σερίφη στο Γουέλντ Κάουντ του Κολοράντο, ανέφερε ότι η πρώτη τηλεφωνική κλήση στην αστυνομία έγινε από μια γυναίκα, η οποία ακούγεται να φωνάζει τρεις φορές «όχι».

    Οι δολοφονίες έγιναν στο Λόνγκμοντ του Κολοράντο, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Ντένβερ. Σημειώθηκαν ενώ στην αμερικανική κοινωνία είναι νωπές οι μνήμες, από το ομαδικό φονικό στο Νιούταουν του Κονέκτικατ.

    [07] Μετά από 3.000 χρόνια εξιχνιάστηκε η δολοφονία του φαραώ Ραμσή Γ΄

    Ο φαραώ Ραμσής Γ΄, ο θάνατος του οποίου αποτελούσε γρίφο για τους ιστορικούς επί αιώνες, δολοφονήθηκε στο πλαίσιο μιας σκευωρίας για τη διαδοχή του και οι δράστες του έκοψαν το λαιμό, όπως αποκάλυψε μια νέα ανάλυση της μούμιας του.

    Οι αξονικές τομογραφίες αποκάλυψαν μια βαθιά και πλατιά τομή κρυμμένη από τους επιδέσμους που κάλυπταν το λαιμό του μουμιοποιημένου φαραώ. Οι επίδεσμοι δεν ήταν δυνατόν να αφαιρεθούν γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα κινδύνευε η ακεραιότητα της μούμιας.

    "Τελικά, με την έρευνα αυτή, λύσαμε ένα σημαντικό μυστήριο στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου", δήλωσε ο Άμπερτ Ζινκ, παλαιοπαθολόγος στο Ινστιτούτο των Βαλσαμωμένων Πτωμάτων και του Ανθρώπου των Πάγων, στην Ιταλία.

    Κατά την έρευνά τους οι επιστήμονες ανακάλυψαν και ένα μικροσκοπικό φυλαχτό που είχε τοποθετηθεί μέσα στην πληγή του φαραώ. Όπως εξήγησε ο Ζινκ, πιθανότατα το έβαλαν οι βαλσαμωτές πιστεύοντας ότι θα βοηθούσε να γιατρευτεί η πληγή στην επόμενη ζωή του Ραμσή Γ΄.

    Ο Ραμσής Γ΄, ο επονομαζόμενος και "τελευταίος μεγάλος φαραώ", βασίλεψε στην Αίγυπτο από το 1186 έως το 1155 π.Χ. περίπου. Οι ιστορικοί διαφωνούσαν μεταξύ τους και είχαν διατυπώσει πολλές αντικρουόμενες θεωρίες για τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

    [08] Οι υψηλές θερμοκρασίες «αναζωογονούν» τη μνήμη flash των PC

    Ιδιαίτερα «τονωτική» για τη μνήμη flash των υπολογιστών αποδεικνύεται η σύντομη έκθεσή τους σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 800 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από την Ταϊβάν.

    Η μνήμη flash χρησιμοποιείται ευρέως σε υπολογιστές και διάφορες άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς είναι γρήγορη και έχει τη δυνατότητα να «απομνημονεύει» δεδομένα, ακόμη και όταν έχει εξασθενήσει ενεργειακά.

    Ωστόσο, η αξιοπιστία της σταδιακά αποδυναμώνεται όταν πλησιάσει τις περίπου 10.000 εγγραφές - διαγραφές.

    Με τη χρήση θερμότητας οι επιστήμονες κατόρθωσαν να «θεραπεύσουν» τις όποιες απώλειες της μνήμης, αυξάνοντας σε 100 εκατομμύρια τον κύκλο εγγραφών - διαγραφών της.

    Εδώ και αρκετά χρόνια, η θερμότητα θεωρείται από τους ειδικούς ως ένας τρόπος διατήρησης της flash μνήμης. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η διαδικασία θέρμανσής της απαιτούσε την έκθεση των υλικών της στους 250 και πλέον βαθμούς Κελσίου για αρκετές ώρες.

    Οι ερευνητές της εταιρείας Macronix ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο να θερμαίνουν τη flash μνήμη, με την τοποθέτηση επανασχεδιασμένων τσιπς με ενσωματωμένες μικροσκοπικές «θερμάστρες».

    Η σύντομη αλλά άκρως δραστική διαδικασία, σύμφωνα πάντα με τους μελετητές, είναι δύνατον να επαναφέρει σε πλήρη λειτουργία μια «ταλαιπωρημένη» flash μνήμη.

    [09] Ένας στους τρεις Αυστραλούς έχει διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση

    Ένας στους τρεις Αυστραλούς, ηλικίας 30-65 χρόνων, έχει διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το Καρδιολογικό Ίδρυμα Αυστραλίας. Ο διευθυντής του ιδρύματος, Robert Grenfell, δήλωσε αναφορικά, ότι η εν λόγω έρευνα προσθέτει ιδιαίτερη βαρύτητα σ' αυτό που ήδη ήταν γνωστό. Ότι χρειάζεται ένα παναυστραλιανός σχεδιασμός προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα προβλήματα αρτηριακής πίεσης και να προλαμβάνονται θάνατοι από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

    Υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης ήταν η αιτία 9,4 εκατ. θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα, το 2010, ενώ το κάπνισμα ευθύνεται για 6,3 εκατ. θανάτους.

    Στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποδίδονται άλλα πέντε εκατ. θανάτων, ενώ το πάχος και η απουσία άσκησης ευθύνονται για άλλους 12,5 εκατ. θανάτους.

    Διατροφή χωρίς φρούτα φαίνεται να είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος, κατά σειρά, κίνδυνος υγείας, ενώ το αλάτι τοποθετείται στην 11η θέση κινδύνου.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα που εντόπισε τα παραπάνω στοιχεία, το υπερβολικό σωματικό βάρος έχει προκαλέσει 3,4 εκατ. θανάτους το 2010 σε παγκόσμια κλίμακα, τον ίδιο αριθμό που έχουν προκαλέσει και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ευθύνονται για 2 εκατ. θανάτους το 2010, ενώ η οστεοπόρωση προκάλεσε το θάνατο 200.000 ατόμων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 December 2012 - 7:30:39 UTC