Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-12-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντίστροφη μέτρηση για τη σύσταση Προανακριτικής
  • [02] Πώς κινούνται σήμερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • [03] A. Μέρκελ: "Πιο δύσκολο" οικονομικό περιβάλλον το 2013
  • [04] Τρεις αστυνομικοί ανάμεσα στους 28 συλληφθέντες για ναρκωτικά
  • [05] Δεν δίνεται παράταση για την κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας
  • [06] Σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο
  • [07] Εννέα νεκροί και 39 τραυματίες από συντριβή λεωφορείου στις ΗΠΑ
  • [08] Πέθανε η βραβευμένη με Νόμπελ Ιταλίδα γιατρός Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι

  • [01] Αντίστροφη μέτρηση για τη σύσταση Προανακριτικής

    Προκαταρκτική εξέταση για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ ετοιμάζονται να ζητήσουν, ίσως και σήμερα, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, καταθέτοντας πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης ανέφερε πως θεωρεί «επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών».

    Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανακοίνωσε πως με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ελληνικό λαό θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών.

    Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών.

    Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ τάσσονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες οι οποίοι επιμένουν επίσης στην πρότασή τους για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για το Μνημόνιο.

    Για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, απαιτούνται τουλάχιστον 30 υπογραφές βουλευτών.

    Ο φάκελος για τη λίστα Λαγκάρντ που απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων και αμέσως ενημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

    [02] Πώς κινούνται σήμερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς

    Τροποποιήσεις υπάρχουν σήμερα σταδρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Σύμφωνα, με τον ΟΑΣΑ, τα δρομολόγια θα ολοκληρωθούν μια ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 23.00. Σε ότι αφορά στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα αποσύρονται στα αμαξοστάσια σταδιακά από τις 22.00.

    Τροποποιήσεις υπάρχουνκαι στατελευταία δρομολόγια των μέσων σταθερής τροχιάς.

    Για πρόσθετες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στο τηλεφωνικό κέντρο 185 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΣΑ (www.oasa.gr)

    Σημειώνεται πως ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου την Πρωτοχρονιά, καθώς το σωματείο των ηλεκτροδηγών και εργαζομένων αποφάσισε να «αργήσει» την μέρα του νέου έτους. Οι εργαζόμενοι στην κίνηση της εταιρείας «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΣΤΑΣΥ) αντιδρούν στην, χωρίς εξαιρέσεις, ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο και επισημαίνουν ότι η παροχή συγκοινωνιακού έργου δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιείται σε καθεστώς, όπως αυτό του στενού δημόσιου τομέα.

    [03] A. Μέρκελ: "Πιο δύσκολο" οικονομικό περιβάλλον το 2013

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιεί τους συμπατριώτες της πως το οικονομικό περιβάλλον θα είναι "πιο δύσκολο" το 2013 απ΄ό,τι το 2012, καλώντας τους να δείξουν "υπομονή" και "κουράγιο" στο διάγγελμά της για το νέο έτος.

    "Το οικονομικό περιβάλλον δεν θα είναι πιο εύκολο αλλά πιο δύσκολο το επόμενο έτος. Αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει, αλλά αντίθετα να μας παρακινεί", δηλώνει η Μέρκελ στην ομιλία της που αναμένεται να μεταδοθεί από την τηλεόραση σήμερα τοβράδυ.

    Επικαλούμενη την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, η επικεφαλής της πιο ισχυρής ευρωπαϊκής οικονομίας έκανε έκκληση για υπομονή στο διάγγελμα αυτό, το κείμενο της οποίας διανεμήθηκε στα μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Κυριακής.

    "Οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίσαμε (στην Ευρώπη) αρχίζουν να παράγουν αποτελέσματα. Αλλά έχουμε ακόμα ανάγκη από πολλή υπομονή. Η κρίση βρίσκεται ακόμα μακριά από το να έχει ξεπεραστεί", εκτίμησε η καγκελάριος, σύμφωνα με το κείμενο που διένειμε η υπηρεσία τύπου του γραφείου της.

    Αν και οι Γερμανία επωφελείται από έναν καλύτερο συνδυασμό οικονομικών περιστάσεων απ' ό,τι η πλειονότητα των ευρωπαίων εταίρων της, η οικονομία της έχει επιβραδυνθεί καθ΄όλη τη διάρκεια του 2012. Έτσι η χώρα έχει καταγράψει μια αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο έπειτα από αύξηση 0,3% το δεύτερο τρίμηνο και 0,5% το πρώτο.

    Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν μια υποχώρηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με την Bundesbank, η πιο ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει μια επιβράδυνση που μπορεί να την οδηγήσει ακόμη και σε μία σύντομη ύφεση. Η γερμανική κεντρική τράπεζα προβλέπει εξάλλου σχεδόν στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας το 2013 με μία άνοδο του ΑΕΠ μόνο κατά 0,4%.

    [04] Τρεις αστυνομικοί ανάμεσα στους 28 συλληφθέντες για ναρκωτικά

    Ο διοικητής του τμήματος δίωξης Ναρκωτικών του Βόλου και δύο αρχιφύλακες, εκ των οποίων ο ένας υπηρετεί στη διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης κι ο άλλος στο τμήμα Ασφάλειας Αγρινίου, είναι μεταξύ των 28 ατόμων που συνελήφθησαν έως τώρα κατά τη διάρκεια γιγαντιαίας επιχείρησης που είναι σε εξέλιξη για την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών.

    Όπως έγινε γνωστό, οι έρευνες για τη δράση του πολυμελούς κυκλώματος ξεκίνησαν πριν από τουλάχιστον δέκα μήνες. Οι αστυνομικές αρχές έφτασαν στα ίχνη τής εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δρούσε στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και το Αγρίνιο, χρησιμοποιώντας τον υπερσύγχρονο κοριό της ΕΥΠ.

    Από τις εκατοντάδες ηχογραφημένες συνομιλίες προέκυψε ότι οι αστυνομικοί είχαν «συναλλαγές» με τους εμπόρους ναρκωτικών, υπόσχοντάς τους άλλοτε διάφορες ποσότητες προκειμένου να «εκμαιεύσουν» πληροφορίες για τη δράση άλλων κυκλωμάτων και άλλοτε ευνοϊκές καταθέσεις σε κατηγορούμενους που εμπλέκονταν σε υποθέσεις ναρκωτικών. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πέραν από τον διοικητή της δίωξης Ναρκωτικών Βόλου (αστυνόμος β') και τους δύο αρχιφύλακες, στο κύκλωμα εμπλέκονται κι άλλοι αστυνομικοί, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία.

    Βασικοί πρωταγωνιστές τού κυκλώματος ήταν Αλβανοί υπήκοοι, οι οποίοι προμηθεύονταν ποσότητες ναρκωτικών (χασίς και ηρωίνη) από την πατρίδα τους και άλλες χώρες των Βαλκανίων, και τις διακινούσαν σε πιάτσες της ελληνικής επικράτειας. Ως μέλη της φέρονται ακόμη αθίγγανοι από τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, περιοχή όπου γινόταν εκτεταμένη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

    Σε εφόδους της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιεί τις έρευνες για την υπόθεση, σε σπίτια των συλληφθέντων στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και το Αγρίνιο, κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ και μικροποσότητες χασίς και ηρωίνης. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το κύκλωμα διατηρούσε αποθηκευτικό χώρο που χρησιμοποιείτο ως κρύπτη (καβάντζα) ναρκωτικών.

    [05] Δεν δίνεται παράταση για την κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας

    Δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση για την κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας , δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτω του υπουργείου Οικονομικών, κ. Χ. Θεοχάρης, μιλώντας το πρωίστο MEGA.

    Ο κ. Θεοχάρης προανήγγειλε μερικές ημέρες παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που κανονικά λήγει σήμερα τελευταία ημέρα του έτους. Με δηλώσεις του , στην τηλεόραση του Σκαι, σημείωσε πως η επίσημη απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σε 1-2 ώρες.

    Σύμφωνα με τον ίδιο η πληρωμή των τελών θα παραταθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας .

    Ήδη , το 80% των πολιτών που έχουν υποχρέωση να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας έχει προχωρήσει στην εξόφλησή τους. Μόνο την Παρασκευή, όπως είπε ο κ.Θεοχάρης , 860.000 προσήλθαν να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας , δημιουργώντας ρεκόρ προσέλευσης σε μια ημέρα.

    Επίσης μέχρι εκείνη την ημέρα 80.000 περίπου κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στην εφορία. Πέρυσι τις είχαν καταθέσει περίπου 100.000 .

    [06] Σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο

    Το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο εισάγει τον "χρυσό κανόνα" και προβλέπει κυρώσεις στην περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου χάρη στην επικύρωσή του από την Φινλανδία, ανακοινώθηκε σήμερα από το ευρωπαϊκό συμβούλιο.

    "Για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη, έπρεπε να επικυρωθεί από (τουλάχιστον) 12 κράτη μέλη της ευρωζώνης. Ο όρος αυτός εκπληρώθηκε καθώς η Φινλανδία ήταν το 12ο κράτος της ευρωζώνης που επικύρωσε την συνθήκη, στις 21 Δεκεμβρίου",ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    "Είναι μια καλή είδηση" που η συνθήκη θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, σημείωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στάινερ. "Η ισχύς της δημοσιονομικής συνθήκης είναι ένα στοιχείο κλειδί του θετικού απολογισμού της χρονιάς που τελειώνει. Όμως θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα", σημείωσε.

    "Είναι απαραίτητο τους προσεχείς μήνες να ενισχυθεί η ευρωζώνη από έναν πιο στενό οικονομικό συντονισμό", επέμεινε.

    Το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο υπεγράφη στις 2 Μαρτίου 2012 στις Βρυξέλλες από 25 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς η Βρετανία και η Τσεχική Δημοκρατία αποφάσισαν να μην το υπογράψουν.

    [07] Εννέα νεκροί και 39 τραυματίες από συντριβή λεωφορείου στις ΗΠΑ

    Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 39 τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη την Κυριακή στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ.

    Ο οδηγός του λεωφορείου έχασε τον έλεγχο του οχήματος, εξαιτίας της ολισθηρότητας και του πάγου που κάλυπτε το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα, κοντά στο Πέντλετον του Όρεγκον, αναφέρει ειδησεογραφική ιστοσελίδα επικαλούμενη αναφορές των αστυνομικών αρχών της περιοχής.

    Ο οδηγός του λεωφορείου τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα η αστυνομία να μην έχει τη δυνατότητα να τον ανακρίνει σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα.

    Επιμέλεια: Φ. Καμπάση

    [08] Πέθανε η βραβευμένη με Νόμπελ Ιταλίδα γιατρός Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι

    Πέθανε την Κυριακή, σε ηλικία εκατόν τριών ετών, η Ιταλίδα Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι η οποία είχε βραβευθεί με το Νόμπελ Ιατρικής το 1986, για τις ανακαλύψεις της σχετικά με το στοιχείο ανάπτυξης των νευρικών κυττάρων.

    Η Ιταλίδα επιστήμονας είχε περάσει μεγάλο μέρος του επαγγελματικού της βίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ, στα χρόνια του φασισμού, λόγω της εβραϊκής της καταγωγής, είχε αποκλεισθεί από την πανεπιστημιακή έρευνα και είχε αποφασίσει να συνεχίσει τα πειράματα στο σπίτι της, σε μια απλή κουζίνα.

    Την τελευταία εικοσιπενταετία, ανέπτυξε αδιάκοπη επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα, από την συγγραφή βιβλίων, μέχρι την επιστημονική μελέτη και την δημιουργία ιδρύματος για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των γυναικών.

    «Το θέμα είναι να διατηρεί πάντα, κανείς, ζωντανά τα ενδιαφέροντά του. Όλοι όσοι μπορέσαμε να μορφωθούμε, πρέπει να εκτιμούμε πάντα την τεράστια τύχη που είχαμε», είχε πει σε μια από τις συνεντεύξεις της . «Στον άνθρωπο υπάρχει ένα στοιχείο που έχει μείνει σχεδόν όπως πριν από χιλιάδες χρόνια, η ψυχολογική και συγκινησιακή παράμετρος. Κάτι που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί», υπογράμμιζε συχνά.

    Η Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι ήταν επίτιμο μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης και Λατίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 December 2012 - 7:30:23 UTC