Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πιάσαμε τον μνημονιακό στόχο για απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων του β' εξαμήνου"
  • [02] Η συμφωνία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ πυροδότησε ράλι στις διεθνείς αγορές
  • [03] Σκουρλέτης: Να διερευνηθούν οι ευθύνες Βενιζέλου - Παπανδρέου για τη λίστα Λαγκάρντ
  • [04] Παρατείνεται ως την Παρασκευή η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ
  • [05] Για ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κεδίκογλου
  • [06] "Όχι" στην επιβολή φόρου υπεραξίας επί μετοχών από τους φορείς της κεφαλαιαγοράς
  • [07] Μπαρτσελόνα: Ο Βιλανόβα επισκέφθηκε τους παίκτες στην πρωινή προπόνηση

  • [01] "Πιάσαμε τον μνημονιακό στόχο για απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων του β' εξαμήνου"

    «Το 2013 ξεκινά με κάποιες θετικές ειδήσεις για το ΕΣΠΑ: Πιάσαμε τον μνημονιακό στόχο για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων του β' εξαμήνου, δε χάσαμε χρήματα διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και είμαστε πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο στις απορροφήσεις». Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους σχετικά με την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

    Ειδικότερα, ο υπουργός είπε ότι υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαχειριστικά προβλήματα και σε αυτό το πλαίσιο ήδη έχει περιοριστεί η γραφειοκρατία κατά 60%, ενώ μέχρι τον Φλεβάρη θα γίνουν και νέες ανακοινώσεις για την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας και για τη μείωση του κόστους των απαλλοτριώσεων, ενώ υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η ρευστότητα στην αγορά. Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «από τον Απρίλιο θα μπουν οι μπουλντόζες και θα υπάρξει επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει το επίπεδο ρευστότητας στην οικονομία, που αποτέλεσε βασικό εμπόδιο για την απορρόφηση των κονδυλίων την προηγούμενη χρονιά».

    Αναφερόμενος στα στοιχεία ο υπουργός γνωστοποίησε ότι «στις ετήσιες δαπάνες του 2012, είχε συμφωνηθεί στο μνημόνιο ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος των 3,73 δισ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής. Καταφέραμε και κλείσαμε το δεύτερο εξάμηνο, ξεπερνώντας τον στόχο για το συγκεκριμένο διάστημα. Πετύχαμε, συγκεκριμένα, το 102,64% του αντίστοιχου εξαμηνιαίου στόχου. Οι συνολικές δαπάνες του ΕΣΠΑ έφθασαν τελικά στο 88,39% του ετήσιου στόχου, λόγω της υστέρησης του πρώτου εξαμήνου, οπότε η απορρόφηση διαμορφώθηκε στο 59,52% του στόχου. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο απορροφήθηκαν 732 εκατομμύρια έναντι στόχου 1,23 δισ. και στο δεύτερο εξάμηνο απορροφήσαμε 2,56 δισ. έναντι στόχου 2,49 δισ. ευρώ". Υπογράμμισε δε, ότι "κανένα ελληνικό πρόγραμμα δεν έχασε πόρους από την εφαρμογή του κανόνα Ν+3 στο τέλος του 2012".

    Σε όρους απορρόφησης κοινοτικής συνδρομής, το ελληνικό ΕΣΠΑ εκτιμάται ότι βρίσκεται σε επίπεδα ανώτατου κοινοτικού μέσου όρου και σε λίγες μέρες αναμένεται να επιβεβαιωθεί καθώς θα κοινοποιηθούν και οι σχετικοί πίνακες για όλες τις χώρες. Το ποσοστό των πραγματοποιηθεισών δαπανών ανέρχεται στο 47,76%, ενώ από πλευράς κοινοτικής συνδρομής -συμπεριλαμβάνοντας και τις προκαταβολές, όπως κάνει η Kομισιόν- το ποσοστό απορρόφησης υπολογίζεται σε 57,18%. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να απορροφά κονδύλια από το ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2015.

    Για το 2013 έχει τεθεί «ένας ακόμη μεγαλύτερος ετήσιος μνημονιακός στόχος απορρόφησης, που φθάνει τα 3,89 δισ. ευρώ».

    «Παράλληλα, τους πρώτους μήνες του 2013 συνεχίζουμε την διαπραγμάτευση για τους πόρους της προγραμματικής περιόδου 2014- 2020 και προχωρούμε στον σχεδιασμό των στρατηγικών και προτεραιότητων της χώρας για τη νέα αυτή περίοδο. Θεωρούμε, ότι η επίτευξη των στόχων του 2012 μάς δίνει ουσιαστικά επιχειρήματα ώστε να διεκδικήσουμε το μέγιστο δυνατό για τη χώρα» κατέληξε ο υπουργός.

    [02] Η συμφωνία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ πυροδότησε ράλι στις διεθνείς αγορές

    Η έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της συμφωνίας που απέτρεψε το «δημοσιονομικό γκρεμό» προκάλεσε ράλι στις διεθνείς αγορές, με τις τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων να αυξάνονται σημαντικά, ενώ άνοδο καταγράφει και η ισοτιμία του ευρώ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει κέρδη 1,88%. Η ισοτιμία του ευρώ πλησίασε τα 1,33 δολάρια, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε και διαμορφώνεται στα 1,3241 δολάρια, με κέρδη 0,28%.

    Το ιαπωνικό γεν συνέχισε να υποχωρεί, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2010, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει σε πιο επιθετική ποσοτική χαλάρωση της πολιτικής της για να στηρίξει την οικονομία της χώρας και να ικανοποιήσει τη νέα κυβέρνηση. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξάνεται κατά 0,72% στα 111,96 δολάρια το βαρέλι.

    Μετά από μία κίνηση της τελευταίας στιγμής, οι Αμερικανοί βουλευτές ενέκριναν την Τρίτη το σχέδιο, με το οποίο αποφεύγονται οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία και μετατίθενται οι μειώσεις των δαπανών, οι οποίες θα ωθούσαν αθροιστικά τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στον «δημοσιονομικό γκρεμό» και σε μία πιθανή ύφεση. Αν και η συμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών δεν είναι τόσο προωθημένη όσο θα επιθυμούσαν οι αγορές, η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του σχεδίου που είχε στηρίξει η Γερουσία, μετρίασε τους φόβους ότι οι αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικάνων θα υπονόμευαν μία συμφωνία.

    [03] Σκουρλέτης: Να διερευνηθούν οι ευθύνες Βενιζέλου - Παπανδρέου για τη λίστα Λαγκάρντ

    Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου συμπεριέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Πάνος Σκουρλέτης, στο κάδρο των υπευθύνων που μαζί με τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου δεν αξιοποίησαν τη λίστα Λαγκάρντ.

    Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του κ. Σκουρλέτη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Alpha 9,89: «Αλίμονο αν όλη η υπόθεση Λαγκάρντ αρχίζει και τελειώνει στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών. Νομίζω ότι επεκτείνονται οι ευθύνες. Ασφαλώς στον κ. Βενιζέλο ο οποίος έχει τεράστια ευθύνη γιατί απέκρυψε αυτήν τη λίστα επί μήνες στο γραφείο του, δεν την αξιοποίησε ούτε κατ΄ ελάχιστον την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός καλείτο να πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά του, εκείνοι λοιπόν, ως υπεύθυνοι, ως πολιτικοί προϊστάμενοι αγνόησαν μια δυνατότητα που υπήρχε για να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ. Παπανδρέου δεν γνώριζε ως πρωθυπουργός για τη λίστα και το περιεχόμενό της. Μου είναι αδιανόητο να το πιστέψω».

    [04] Παρατείνεται ως την Παρασκευή η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ

    Παρατείνεται έως και την Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου, η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

    Η προηγούμενη προθεσμία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2012, αλλά η Διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε να την παρατείνει, επειδή- όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση- «οι τελευταίες ημέρες απογραφής συνέπεσαν με τις ημέρες των εορτών, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε μεγάλος όγκος συναλλαγών στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ, για υποχρεώσεις των πολιτών που έληγαν την ίδια ημερομηνία».

    Η διοίκηση του ΟΑΕΕ υπενθυμίζει ότι η απογραφή είναι υποχρεωτική και γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός των συνταξιούχων ή, για τις ειδικές περιπτώσεις που υπάγονται στις εξαιρέσεις από τη διαδικασία αυτή, στα κατά τόπους τμήματα του ΟΑΕΕ.

    [05] Για ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κεδίκογλου

    «Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός έχει τα όριά του», δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας τη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ".

    «Αναμενόμενος ο εκνευρισμός στο ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστερημένη αντίδρασή του στην ενδεδειγμένη κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ. Δεν επιτρέπεται, όμως, ο εκνευρισμός να οδηγεί σε πλήρη ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [06] "Όχι" στην επιβολή φόρου υπεραξίας επί μετοχών από τους φορείς της κεφαλαιαγοράς

    Την αντίθεσή τους στην επικείμενη επιβολή φόρου υπεραξίας επί μετοχών, από την άνοιξη του 2013, εξέφρασαν οι φορείς της κεφαλαιαγοράς, μιλώντας στη σημερινή πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του 2013 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δηλώνοντας ότι αναμένουν αλλαγή της στάσης του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η εφαρμογή του φόρου δεν βοηθά τη χρηματιστηριακή αγορά.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλος τόνισε ότι αναμένει σωστή αντιμετώπιση από το υπουργείο Οικονομικών και εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας, ενώ αντίθετοι δήλωσαν και οι πρόεδροι του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), Σπ. Κυρίτσης και του Συνδέσμου Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών (ΣΕΔΥΚΑ), Γ. Πολυχρονίου.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε ότι, με την προϋπόθεση της διατήρησης πολιτικής σταθερότητας και ομαλών οικονομικών εξελίξεων στην Ευρώπη, η ελληνική οικονομία και η κεφαλαιαγορά θα αρχίσουν να βλέπουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, ενώ υπογράμμισε ότι, εντός του 2013, θα ξεκαθαρίσει το χρηματιστηριακό ταμπλό από εταιρείες που παραμένουν ανενεργές και θα βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο.

    [07] Μπαρτσελόνα: Ο Βιλανόβα επισκέφθηκε τους παίκτες στην πρωινή προπόνηση

    Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα στη σημερινή πρωινή προπόνηση, καθώς τους επισκέφθηκε ο προπονητής τους, Τίτο Βιλανόβα, ο οποίος στις 20 Δεκεμβρίου υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση όγκου από τους σιελογόνους αδένες.

    Όπως ανακοίνωσε ο ισπανικός σύλλογος μέσω της ιστοσελίδας του, «ο προπονητής Τίτο Βιλανόβα, ο οποίος αναρρώνει από την επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου, ήρθε στο γήπεδο και χαιρέτησε τους παίκτες, που προπονήθηκαν το πρωί». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα έχουν προγραμματίσει δύο προπονήσεις για σήμερα, αμφότερες «κλειστές» για τα ΜΜΕ: η πρώτη, το πρωί, για τους παίκτες που επελέγησαν να παίξουν το βράδυ σε φιλική αναμέτρηση με τη μικτή Καταλονίας απέναντι στη Νιγηρία, συμπεριλαμβανομένων των Κάρλες Πουγιόλ και Χεράρδ Πικέ, ενώ η δεύτερη το απόγευμα για τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 January 2013 - 13:30:23 UTC