Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το μίτο της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ ξετυλίγουν οι οικονομικοί εισαγγελείς
  • [02] Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας θα απολύσει 3.000 εργαζόμενους
  • [03] Ψευδεπίγραφο και αναποτελεσματικό χαρακτηρίζει το μέτρο των αποδείξεων η ΕΣΕΕ
  • [04] Νέο ρεκόρ κατέγραψε η ανεργία το Δεκέμβριο στην Κύπρο

  • [01] Το μίτο της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ ξετυλίγουν οι οικονομικοί εισαγγελείς

    Το ενδεχόμενο διάπραξης τεσσάρων κακουργημάτων και ενός πλημμελήματος εκ μέρους των συγγενικών προσώπων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου εξετάζουν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

    Η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγος της Συμεών Σικιαρίδης και ο σύζυγος της αδελφής της Ανδρέας Ρωσσώνης ,που εμφανίζονται στην πρωτότυπη λίστα ως δικαιούχοι λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα, κλήθηκαν από τους Εισαγγελείς για εξηγήσεις με την ιδιότητα των ύποπτων για την διάπραξη συνολικά πέντε αδικημάτων και σήμερα δια των συνηγόρων τους έλαβαν προθεσμία για τις καταθέσεις τους για την ερχόμενη εβδομάδα.

    Οι κλήσεις σε ανωμοτί καταθέσεις που απέστειλαν οι Εισαγγελείς στα τρία συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου αφορούν την διερεύνηση των αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος της:

    - ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημοσίου εγγράφου, σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 «περί καταχραστών του δημοσίου» - ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου επίσης σε συνδυασμό με τον 1608/50 - νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα - φοροδιαφυγής που υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος.

    Ερευνώμενο αδίκημα επίσης, είναι και το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

    Οι δύο οικονομικοί Εισαγγελείς χθες άνοιξαν τον κύκλο των καταθέσεων συνεργατών του πρώην υπουργού Οικονομικών και φέρονται τις επόμενες ημέρες να σκοπεύουν να εξετάσουν για το θέμα της αλλοίωσης της λίστας, όλα τα πρόσωπα που υπηρετούσαν στο υπουργικό γραφείο την επίμαχη περίοδο που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου το ηλεκτρονικό αρχείο από την τότε ομόλογο του κ. Λαγκάρντ. Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να εξακριβωθεί αν και σε ποιόν ή ποιους υπαλλήλους παρέδωσε την λίστα ο κ. Παπακωνσταντίνου και με τι εντολή. Ο ίδιος πάντως στην εξέταση του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε υποστηρίξει ότι το επίμαχο υλικό το είχε παραδώσει σε συνεργάτη του γραφείου του, που δεν είχε κατονομάσει, για να το φυλάξει.

    [02] Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας θα απολύσει 3.000 εργαζόμενους

    Περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας φέρεται ότι θα πραγματοποιήσει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας Santander στον απόηχο της συμφωνηθείσας απορρόφησης της θυγατρικής Banesto, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Cinco Dias.

    Η Santander πρόκειται να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα την Τετάρτη σχετικά με τις απολύσεις, αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται πηγές των συνδικάτων και της εταιρείας. Οι απολύσεις θα εφαρμοστούν μέσω της πρόωρης συνταξιοδότησης, της καταβολής αποζημίωσης ή της εξεύρεσης θέσεων εργασίας για ορισμένους από τους υπαλλήλους της σε κάποια από τις θυγατρικές της Santander. Επί του παρόντος, η Santander απασχολεί περίπου 31.500 υπαλλήλους στην Ισπανία, εκ των οποίων σχεδόν οι 10.000 στην Banesto.

    Η Santander ανακοίνωσε τα σχέδιά της να απορροφήσει πλήρως την Banesto τον προηγούμενο μήνα, κλείνοντας 700 υποκαταστήματα, προκειμένου να μειώσει το μακροπρόθεσμο κόστος. Η διαδικασία συγχώνευσης θα ολοκληρωθεί τον Μάιο.

    Η συγχώνευση συνιστά μία ακόμη κίνηση στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα της χώρας.

    Η Santander εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις πιο "υγιείς" τράπεζες της Ισπανίας αλλά δεν ανήκει στην λίστα με τις τράπεζες εκείνες που έλαβαν βοήθεια από την ευρωζώνη ύψους 40 δις ευρώ.

    [03] Ψευδεπίγραφο και αναποτελεσματικό χαρακτηρίζει το μέτρο των αποδείξεων η ΕΣΕΕ

    «Ψευδεπίγραφο και αναποτελεσματικό» χαρακτηρίζει το μέτρο των αποδείξεων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αναφερόμενη στις εξαγγελίες του Υπουργείου Οικονομικών, σε ό,τι αφορά την έκπτωση των αποδείξεων.

    Προβλέπεται , σύμφωνα με τις εξαγγελίες, σταθερό ποσό έκπτωσης 2.100 ? για τα εισοδήματα μέχρι 21.000 ?, με την προϋπόθεση της κάλυψης του 25% του εισοδήματος. Από τα 21.000 μέχρι τα 42.000 ? προβλέπεται τμηματική μείωση της έκπτωσης, μέχρι την πλήρη εξάλειψη για ποσά άνω των 42.000 ?, ενώ προβλέπονται πρόστιμα και κλιμακωτές αυξήσεις με φοροποινές έξτρα φόρου για λιγότερες αποδείξεις.

    Η ΕΣΕΕ διαμαρτύρεται διότι όπως αναφέρει το μέτρο θα εφαρμοστεί επιλεκτικά μόνο στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Επίσης, υπογραμμίζει ότι «αγγίζει τα όρια του παραλογισμού να στερούνται την έκπτωση οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 42.000 ?, δηλαδή οι μόνοι που μπορούν, βάσει του εισοδήματός τους να αγοράσουν κάτι και να τονώσουν την καταναλωτική δαπάνη. Στην ουσία, το μέτρο είναι "ψευδεπίγραφο" γιατί οι δικαιούχοι των αποδείξεων δεν μπορούν βάσει εισοδήματος να αγοράσουν και όσοι μπορούν ακόμα να καταναλώσουν εξαιρούνται».

    Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι έχει προτείνει να εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις όλων των επαγγελματικών κλάδων και όλων των φορολογουμένων κατά ένα ποσοστό από το εισόδημά τους και το υπόλοιπο διαθέσιμο εισόδημα να φορολογείται με βάση την φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων.

    «Η αφομοίωση ενός τέτοιου συστήματος όπου οι αποδείξεις θα είναι οι κύριες φοροαπαλλαγές μας θα βελτίωνε τη φορολογική συνείδηση των υπόχρεων καθώς όλοι θα είχαν κίνητρο να ζητούν αποδείξεις, ενώ το συγκεκριμένο μέτρο θα είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν εφαρμοζόταν στον κλάδο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, προκειμένου όλοι να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις στα καταστήματα λιανικής, με αποτέλεσμα τη μείωση της φοροδιαφυγής και την προστασία της αγοράς και των καταναλωτών από το παρεμπόριο», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

    [04] Νέο ρεκόρ κατέγραψε η ανεργία το Δεκέμβριο στην Κύπρο

    Κατακόρυφη αύξηση σημείωσε η ανεργία στην Κύπρο το Δεκέμβριο, κατά τον οποίο , σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στα 41.625 άτομα σε σχέση με 39.522 τον προηγούμενο μήνα και 32.895 το Δεκέμβριο του 2011. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων στην Κύπρο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

    Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (αύξηση 1.960 ανέργων), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (αύξηση 1.506), των κατασκευών (αύξηση 1.440), της μεταποίησης (αύξηση 755), της δημόσιας διοίκησης (αύξηση 519), καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 674 ανέργων.

    Κατά επαγγελματική κατηγορία, οι περισσότεροι άνεργοι συγκεντρώνονται στην κατηγορία των καθαριστών, κλητήρων και ανειδίκευτων εργατών που ανέρχονται στους 9.649, ενώ επίσης, μεγάλος είναι ο αριθμός των ανέργων στην κατηγορία υπαλλήλων υπηρεσιών και πωλητών με 8.259, στους γραφείς ? δακτυλογράφους και ταμίες με 6.511 άνεργους και στους τεχνίτες παραγωγής με 5.806 άνεργους.

    Οι νεοεισερχόμενοι άνεργοι το Δεκέμβριο του 2012 ανήλθαν στα 3.589 πρόσωπα.

    Η ανεργία παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό στις ηλικίες 30-39 με 9.874 ανέργους, ενώ ακολουθούν οι ηλικίες 50-59 με 8.692 άνεργους και 40-49 με 8.527 άνεργους.

    Με βάση το μορφωτικό επίπεδο οι περισσότεροι άνεργοι είναι απόφοιτοι μέσης γενικής εκπαίδευσης και ανέρχονται σε 14.763 άτομα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 January 2013 - 17:30:25 UTC