Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαράσσει υπερασπιστική γραμμή ο Γ. Παπακωνσταντίνου
  • [02] Νέος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ο Απ. Τζιτζικώστας

  • [01] Χαράσσει υπερασπιστική γραμμή ο Γ. Παπακωνσταντίνου

    "Ξέρω ποιος έχει κάνει την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ" φέρεται να είπε σε στενό κύκλο συνομιλητών του, σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, δείχνοντας ουσιαστικά προς τους κ.κ. Διώτη και Βενιζέλο. Φέρεται δε, να υποστηρίζει: «Από τη στιγμή που έφυγα από το Υπουργείο δεν έγινε τίποτα. Ο Διώτης είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ αποτελεί προϊόν υποκλοπής , ο Βενιζέλος συμφώνησε και η υπόθεση έκλεισε».Σε άλλη συνέντευξη, στο Έθνος της Κυριακής, ο πρώην υπουργός φέρεται να λέει σε συνεργάτες του: "Δεν με απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής και δεν επιδιώκω κάτι, διότι θέλω να αθωωθώ" .

    Με φόντο τη διερεύνηση των ευθυνών γύρω από τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ,ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση, από τη μία μεριά, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την άλλη.

    "Ολα στο φως" δηλώνει, εκφράζοντας την κυβερνητική γραμμή, ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στη Real News. Τα τρία κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση συμφωνούν ότι δεν προκύπτουν ευθύνες για άλλα πρόσωπα πλην του Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση που κατέθεσαν από κοινού για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με αντικείμενο τον έλεγχο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, με ταυτόχρονη βλάβη σε βάρος του Δημοσίου, για την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ". Η πρόταση αυτή αναμένεται να συζητηθεί έως τις 18 Ιανουαρίου.

    Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής τόσο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν στοχεύει προσωπικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «ο λαός ζητά Δικαιοσύνη. Και ζητά να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις, ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει αυτή η διερεύνηση». Και συμπληρώνει: «όταν ζητάμε διερεύνηση, προσδιορίζουμε τους υπόπτους που πρέπει να δώσουν εξηγήσεις απέναντι στη Δικαιοσύνη για το πώς χειρίστηκαν μια σειρά από υποθέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ύποπτοι a priori είναι και ένοχοι. Υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας στον ελληνικό νομικό πολιτισμό».

    Με τη φράση «οι μάσκες επιτέλους έπεσαν», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει και τον Ευ. Βενιζέλο στην πρότασή του για Προκαταρκτική.

    «Δεν θα στηρίξουμε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εάν εξαιρεθεί ο Παπανδρέου» δηλώνει στη Real News o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ. Υπογραμμίζει δε, πως «θα πρέπει να μπει τέλος στις μαφίες των συγκαλύψεων».

    Το ΚΚΕ ζητά τη διερεύνηση για όλους όσοι είχαν ευθύνη ή εμπλοκή στο χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

    Σε ό,τι αφορά τη δικαστική διερεύνηση του θέματος, οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου που εμπλέκονται στην υπόθεση θα δώσουν εξηγήσεις, με την ιδιότητα των υπόπτων, για την διάπραξη συνολικά πέντε αδικημάτων. Οι κλήσεις σε ανωμοτί καταθέσεις που απέστειλαν οι Εισαγγελείς στα τρία συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου αφορούν την διερεύνηση των αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος της:

    - ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημοσίου εγγράφου, σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 «περί καταχραστών του δημοσίου»

    - ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου επίσης σε συνδυασμό με τον 1608/50

    - νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα

    - φοροδιαφυγής που υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος.

    Ερευνώμενο αδίκημα επίσης, είναι και το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

    [02] Νέος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ο Απ. Τζιτζικώστας

    Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ο νέος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ.Τζιτζικώστας εξελέγη με 33 ψήφους εναντι 17 του συνυποψηφίου του Διονύση Ψωμιάδη (αδελφού του έκπτωτου περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη).

    «Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλάζει σελίδα. Κρατάμε τα καλά και αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν. Ενωμένη όλη η ομάδα των αντιπεριφερειαρχών και των περιφερειακών συμβούλων θα δουλέψουμε σκληρά, θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και θα φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες της περιφέρειας μας» δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος Περιφερειάρχης, ο οποίοςθα εκτίσει το υπόλοιπο της θητείας που «άφησε στη μέση» με την παύση του ο προκάτοχος του, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    «Καλή επιτυχία στον Απόστολο Τζιτζικώστα, ενωμένοι είμαστε δίπλα του» δήλωσε ο έκπτωτος περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, συμπληρώνοντας όμως πως «κάποιες δυνάμεις θεωρούν ότι τελείωσαν τον Ψωμιάδη, ο Ψωμιάδης δεν τελείωσε. Δηλώνει "παρών", ακόμη πιο δυνατός, για τις αξίες μας, για τα παιδιά μας και την πατρίδα μας».

    «Προέχει η ενότητα της παράταξης», απάντησε ο κ. Ψωμιάδης ερωτηθείς για τις αιχμές που νωρίτερα, κατά τη διαδικασία εκλογής, εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα, ο Π. Ψωμιάδης είχε κάνει λόγο για «προδοσία» και «αχαριστία» από τη ΝΔ απέναντι του, υπογραμμίζοντας πως το παρασκήνιο λειτούργησε υπερ της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα, στον οποίο στη συνέχεια καταλόγισε «αλαζονεία».

    Στην ομιλία του ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν απάντησε στις αιχμές Ψωμιάδη και τάχθηκε υπερ της ενότητας της παράταξης την οποία όπως ειπε «θέλει να υπηρετήσει».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 January 2013 - 13:30:25 UTC