Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καθολική αντίθεση της αντιπολίτευσης στην κατεπείγουσα ψήφιση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου
  • [02] Ξεκινούν εντατικές μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  • [03] Μαλί: Ο στρατός αντεπιτίθεται με τη στήριξη της Γαλλίας
  • [04] Νόμος του κράτους το νέο φορολογικό
  • [05] Ερωτικά πάθη στη μεγάλη οθόνη
  • [06] Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

  • [01] Καθολική αντίθεση της αντιπολίτευσης στην κατεπείγουσα ψήφιση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου

    Με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να εισηγείται στην Βουλή την ψήφιση με την διαδικασία του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις έξι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ως προαπαιτούμενα για την είσπραξη της δόσης του Ιανουαρίου, την Επιτροπή να εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης με πλειοψηφία και τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή να αποχωρούν από την συζήτηση, ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών η συζήτησή του.

    Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφώνησαν με την διαδικασία του κατεπείγοντος ασκώντας σκληρή κριτική περί «κοινοβουλευτικής εκτροπής», αλλά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν ότι θα παραμείνουν ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο χωρίς αντιρρήσεις.

    [02] Ξεκινούν εντατικές μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

    Εντατικές μετρήσεις της σωματιδιακής και αέριας ρύπανσης, ξεκίνησαν από χθες, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΠΑ?ΘΑΛΗΣ», ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Ελλάδας.

    Όπως ενημερώνει το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής τουΙνστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χάρης Καμπεζίδης, «οι έρευνες, διάρκειας ενός μηνός, θα είναι επισταμένες και συστηματικές. Δεν θα αφορούν μόνο τις συγκεντρώσεις, αλλά και τη χημική τους σύσταση ?εάν συσσωματώνονται με άλλους ρύπους και σχηματίζουν νέα προϊόντα».

    Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά την εντυπωσιακή αύξηση του νέφους αιθαλομίχλης, που παρουσιάζεται φέτος στην περιοχή της πρωτεύουσας και όχι μόνο.

    Το πείραμα θα διαρκέσει έως τις 10 Φεβρουαρίου και θα γίνει τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και φέρει τον τίτλο «Προσδιορισμός των πηγών και των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των λεπτόκοκκων και υπερλεπτόκοκκων αιωρούμενων σωματιδίων του ατμοσφαιρικού αερολύματος που επηρεάζουν το κλίμα της Ελλάδας».

    Στην Αθήνα, το κυρίως τμήμα του εξοπλισμού μέτρησης θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, ενώ μετρήσεις θα γίνονται επίσης στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στην Αγία Παρασκευή και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη.

    Παράλληλες μετρήσεις, για το ίδιο χρονικό διάστημα, θα πραγματοποιούνται στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα), καθώς και στους απομακρυσμένους σταθμούς υποβάθρου «Φοινοκαλιά» (Λασίθι, Κρήτη) και «ΝΕΟ Navarino Environmental Observatory» (Μεσσηνία).

    Το πείραμα αναμένεται να δώσει απαντήσεις σχετικά με την κατανομή των μεγεθών των σωματιδίων, που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα και τις συγκεντρώσεις τους, ενώ σε σχεδόν πραγματικό χρόνο θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τη χημική τους σύσταση και την περιεκτικότητά τους σε τοξικές και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ενώσεις.

    Επίσης, θα παρακολουθούνται βασικοί αέριοι ρύποι, όπως οι πτητικές οργανικές ενώσεις, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου, οι οποίοι επίσης το προηγούμενο διάστημα σημείωσαν αυξημένα επίπεδα κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών.

    [03] Μαλί: Ο στρατός αντεπιτίθεται με τη στήριξη της Γαλλίας

    Η κυβέρνηση του Μαλί έχει κηρύξει από χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εξαπέλυσε, με τη βοήθεια της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών, αντεπίθεση στο κεντρικό Μαλί για να απωθήσει την προέλαση των ισλαμιστών στο νότο της χώρας, ενώ το Παρίσι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επισπεύσει την αποστολή διεθνούς δύναμης στη χώρα αυτή.

    Η προέλαση των ισλαμιστών, οι οποίοι ελέγχουν εδώ και εννέα μήνες το βορρά, "σταμάτησε", δήλωσε στρατιωτική πηγή του Μαλί, σύμφωνα με την οποία η αντεπίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων με την υποστήριξη διεθνούς δύναμης θα συνεχιστεί.

    Ο στρατός του Μαλί ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας ότι ελέγχει την πόλη Κόνα, που είχε περάσει την προηγουμένη στα χέρια των ισλαμιστών. Η αντεπίθεση άρχισε από το Σεβαρέ, μια περιοχή 70 χλμ. νότια της Κόνα, που διαθέτει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην περιοχή και απ΄όπου --σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες-- στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν την Πέμπτη για να αποβιβάσουν ξένους στρατιώτες μεταξύ τους και λευκούς και να μεταφέρουν οπλισμό.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε τη δέσμευση των γαλλικών δυνάμεων, η παρουσία των οποίων στο έδαφος του Μαλί είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από στρατιωτικές πηγές στο Μαλί. "Η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια επίθεση τρομοκρατικών στοιχείων προερχόμενων από το βορρά, των οποίων την ωμότητα και το φανατισμό γνωρίζει όλος ο κόσμος", τόνισε εξηγώντας ότι το Παρίσι απάντησε στο αίτημα για βοήθεια του προέδρου του Μαλί, στο οποίο ανταποκρίθηκαν και δυτικοαφρικανικές χώρες".

    Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η γαλλική δέσμευση έλαβε τη μορφή μιας "αεροπορικής επέμβασης", απαντώντας σε ερώτηση για το αν σημειώθηκαν "αεροπορικές επιδρομές".

    Στην Ουάσινγκτον ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι "συμμερίζεται τον σκοπό" της Γαλλίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα να βοηθήσουν τη Γαλλία στη στρατιωτική της αποστολή στο Μαλί εναντίον των ισλαμιστών, με "επιμελητειακή υποστήριξη" και με την παροχή πληροφοριών που θα γίνει με τη συνδρομή και μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρακολούθησης, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    "Ο αμερικανικός στρατός μελετά την πιθανότητα να παράσχει πληροφορίες, ανεφοδιασμό εν πτήση και άλλη υποστήριξη στις γαλλικές δυνάμεις", πρόσθεσε.

    Γάλλοι αξιωματικοί, ομόλογοί τους των ΗΠΑ και άλλων συμμαχικών χωρών διεξάγουν εντατικές συνομιλίες για ένα σχέδιο δράσης στο Μαλί, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος υπενθυμίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός διαθέτει αεροπορικές βάσεις στην Ιταλία και την Ισπανία για τυχόν ανεφοδιασμό των γαλλικών αεροσκαφών.

    Νωρίτερα ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Μαλί, ο στρατηγός Ούμαρ Νταό είχε δηλώσει ότι γάλλοι, σενεγαλέζοι και νιγηριανοί στρατιώτες κατέφθασαν για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Μαλί στην πόλη Σεβαρέ.

    "Και άλλες φίλες έχουν δηλώσει πως θα μας στηρίξουν και τις αναμένουμε", είπε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

    Η Σενεγάλη δεν έχει "μάχιμες δυνάμεις" στο Μαλί, διέψευσε εκπρόσωπος του σενεγαλέζικου στρατού.

    Τη νύχτα οι δυτικοαφρικανικές χώρες επέτρεψαν επισήμως την άμεση αποστολή στρατευμάτων. Ο ασκών την προεδρία της Οικονομικής Κοινότητας των χωρών της Δυτικής Αφρικής (Cedeao) και πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάνε Ουαταρά "αποφάσισε να επιτρέψει την άμεση αποστολή δυνάμεων επί του πεδίου στο πλαίσιο της διεθνούς δύναμης υποστήριξης στο Μαλί (MISMA)".

    Η ακριβής φύση της υποστήριξης της Γαλλίας και των δυτικοαφρικανικών χωρών παραμένει άγνωστη. Ένας αξιωματικός του Μαλί στην περιοχή Μόπτι είπε ότι "στρατιωτικά αεροσκάφη φίλων χωρών" μετείχαν στην επιχείρηση και ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε "δύο μικρά αεροσκάφη να βομβαρδίζουν θέση ισλαμιστών".

    Εδώ και αρκετούς μήνες μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων και ελικόπτερα έχουν λάβει θέση στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο.

    Το βόρειο Μαλί τελεί από τις αρχές του 2012 υπό τον έλεγχο ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων και έγινε προπύργιο της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQMI).

    [04] Νόμος του κράτους το νέο φορολογικό

    Με επίθεση του Γιάννη Στουρνάρα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

    «Η αντιπολίτευση - και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση - στερείται πλήρως εποικοδομητικών προτάσεων. Το «όχι σε όλα» δεν είναι εποικοδομητική πρόταση. Ασκείτε την «πολιτική του ξένοιαστου καβαλάρη», ή, όπως το λέει ο λαός, «τζάμπα μάγκες»» παρατήρησε ο κος Στουρνάρας. «Επειδή σήμερα κατακεραυνώσατε την Τρόικα και το ΔΝΤ, αλλά την Δευτέρα ο αρχηγός σας θα πάει στον Σόιμπλε να δώσει διαπιστευτήρια. Αυτό λέγεται ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

    Υπερασπιζόμενος τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, ο κος Στουρνάρας παρατήρησε πως «ο λαός έχει υποστεί θυσίες, αλλά πιάνουν τόπο. Η οικονομία προσαρμόζεται, τα δίδυμα ελλείμματα μειώνονται, η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012 πήγε καλύτερα απ' τους στόχους, το ισοζύγιο πληρωμών φέτος ίσως είναι ισοσκελισμένο. Μας κούρεψαν το χρέος 40 δις, μας μείωσαν τα επιτόκια, μας μείωσαν τα τοκοχρεολύσια!» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Και μπροστά στις διαμαρτυρίες του Νότη Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ότι το πλεόνασμα αυτό δεν μοιράζεται υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά Ελλήνων, ο κος Στουρνάρας διατράνωσε: «Μειώνω το χρέος. Είναι ευθύνη. Το να το μοιράσω είναι ανεύθυνο. Σας παρακαλουθώ! Είστε λαϊκιστής και παίζετε με τον πόνο του ελληνικού λαού!».

    Προηγουμένως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, είχε κατηγορήσει τον κο Στουρνάρα πως δεν απαντά στα ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - και είχε αξιώσει να διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομικών, τι θα κάνει με τις υπό απόλυση 300 καθαρίστριες του υπουργείου του. «Δεν μπορεί να κάνουν εταιρεία. Δεν είναι εργολάβοι» είχε πει ο κος Λαφαζάνης. «Το υπουργείο έχει προτείνει να απασχοληθούν νόμιμα οι καθαρίστριες με εταιρεία. Είναι κρίμα να τις εκμεταλλεύεστε και να κάνετε επίδειξη ευαισθησίας σε βάρος των φτωχών γυναικών!» απάντησε ο κος Στουρνάρας.

    [05] Ερωτικά πάθη στη μεγάλη οθόνη

    Πάθη από τον έρωτα στη μεγάλη οθόνη, μας μεταφέρει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 17 έως τις 23 Ιανουαρίου, σε ένα αφιέρωμα ελληνικών και ξέων ταινιών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    «Μικρές Αφροδίτες» του Νίκου Κούνδουρου, «Τιμή της Αγάπης» της Τόνιας Μαρκετάκη, «Περιφρόνηση» του Ζακ Λυκ Γκοντάρ, «Τα φτερά του έρωτα» του Βιμ Βεντερς, είναι κάποιες ενδεικτικές ταινίες του αφιερώματος, όπως και η μια επιπλέον προβολή της βωβής ταινίας «Λούλου» του Παμπστ, με ζωντανή μουσική υπόκρουση.

    Ειδικότερα, θα προβληθούν οι εξής επτά ελληνικές ταινίες: «Αστέρω», του Δημήτρη Γαζιάδη ( 1929), «Δάφνις και Χλόη», του Ορέστη Λάσκου (1931), «Μικρές Αφροδίτες», του Νίκου Κούνδουρου (1963), «Τρωάδες», του Μιχάλη Κακογιάννη ( 1971), «Η τιμή της Αγάπης», της Τόνιας Μαρκετάκη (1984), «Δέσποινα», του Σωτήρη Γκορίτσα ( 1990), και «Μεταμφιεσμένη Γυναίκα», του Κώστα Αριστόπουλου ( 2002 ).

    Επίσης, θα προβληθούν οι ταινίες «Σταυρωμένοι εραστές», του Γένζι Μιζογκούτσι ( 1954), «Ο Θεός έπλασε τη γυναίκα», του Ροζέ Βαντίμ (1956), «Το κουτί της Πανδώρας (Λούλου)», του Γκεοργκ-Βίλχεμ Παμπστ ( 1929) και «Μήδεια», του Λαρς Φον Τρίερ ( 1988).

    [06] Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

    Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας έκλεισαν από αυτήν την ώρα, οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο λόγω της πορείας αντιεξουσιαστών που έχει προγραμματισθεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 January 2013 - 9:30:21 UTC