Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε νέο κύκλο ελέγχων εισέρχεται η ελληνική οικονομία
  • [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλ. Τσίπρας
  • [03] Η Ολομέλεια θα αποφασίσει πόσες κάλπες θα στηθούν
  • [04] Διαμάχη για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
  • [05] "Δεμένα" τα πλοία λόγω των ισχυρών ανέμων
  • [06] "Η χειρότερη περίοδος της οικονομικής κρίσης έχει παρέλθει"
  • [07] Από τα θερμότερα έτη στην παγκόσμια ιστορία το 2012
  • [08] ΗΠΑ: Υπεγράφη το πρώτο νομοσχέδιο για τον έλεγχο των όπλων
  • [09] Ο Ράιχενμπαχ θα ενημερώσει τη Βουλή για το έργο της Task Force
  • [10] Πανελλαδική απεργία της ΟΤΟΕ για τις εξελίξεις στο ΤΤ
  • [11] Εγκρίθηκε οικονομική βοήθεια για τους πληγέντες του "Σάντι"
  • [12] "Η αλόγιστη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα φταίει για τη ρύπανση"

  • [01] Σε νέο κύκλο ελέγχων εισέρχεται η ελληνική οικονομία

    Αρχής γενομένης από σήμερα, με τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, και με δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία την προσεχή Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, οπότε συνέρχεται το Eurogroup, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο ελέγχων, με απώτερο στόχο την απρόσκοπτη εκταμίευση των υπολειπόμενων μηνιαίων δόσεων.

    Στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα κληθεί να εγκρίνει την εκταμίευση της συνεισφοράς τού Ταμείου (συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ) στις υπόλοιπες δόσεις. Στη συνέχεια, αναμένεται η έκθεση του Ταμείου για την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) και τον προσδιορισμό των μέτρων για τη διετία 2015- 2016 (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα έχει ήδη προσδιορίσει σε 4 δισ. ευρώ και πρέπει να διευκρινιστούν έως το τέλος Μαρτίου). Μεθαύριο Παρασκευή, αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν (μέσω τηλεδιάσκεψης από την Ουάσινγκτον), και πιθανόν να κληθεί να απαντήσει εάν το Ταμείο θα συνεχίσει να δανειοδοτεί τη χώρα μας από το 2015 και μετά.

    Την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup, για την έγκριση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ, μετά και από τη θετική εισήγηση του Euro Working Group, ότι υλοποιούνται τα έως σήμερα προαπαιτούμενα.

    Τον Φεβρουάριο αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα ελέγξουν, επίσης, την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Ήδη, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, αλλά και τα στελέχη του ESM έχουν προετοιμάσει το έδαφος, ελέγχοντας, μεταξύ άλλων, τον τρόπο λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις του δανείου.

    Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η δόση των 9,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου, για να ακολουθήσουν δύο ισόποσες δόσεις (2,8 δισ. ευρώ η κάθε μια), οι οποίες έχουν εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup, τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, το κύριο προαπαιτούμενο είναι το τριετές πλαφόν δαπανών για τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ για τη δόση του Μαρτίου (επίσης 2,8 δισ. ευρώ) απαιτούνται επιπλέον, ο καταρτισμός και η κάλυψη των τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, η καταμέτρηση του πλεονάζοντος προσωπικού και η νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων.

    Οι επικεφαλής της τρόικας θα προβούν σε πλήρη αξιολόγηση του προγράμματος τον Μάρτιο, προκειμένου να εκταμιευθεί και η δόση του Απριλίου, ύψους 6 δισ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος έλεγχος αναμένεται να εστιαστεί, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα του μέτρου της εφεδρείας και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Επίσης, μένει να διευκρινιστεί εάν η τρόικα θα κάνει δεκτό το ελληνικό αίτημα να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό με έσοδα από τη φοροδιαφυγή ή θα απαιτηθούν νέες περικοπές δαπανών, οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα «αγγίξουν» πάλι τους μισθούς και τις συντάξεις.

    [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλ. Τσίπρας

    Στο Προεδρικό Μέγαρο μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συναντηθεί στις 12.00 το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για το ταξίδι του στη Γερμανία, και τις επαφές του με την εκεί πολιτική ηγεσία.

    Ο κ. Τσίπρας, χθες, συναντήθηκε στο Βερολίνο, με τον υφυπουργό Εργασίας και εντεταλμένο της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ.

    Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έθεσε υπόψη του Γερμανού αξιωματούχου εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται διακριτική μεταχείριση της επενδυτικής δραστηριότητας των αλλοδαπών ΟΤΑ έναντι των ελληνικών, καθώς επιτρέπεται να επιδοτηθούν ξένες εταιρείες στις οποίες συμμετέχει το δημόσιο, ενώ δεν επιτρέπεται στις αντίστοιχες ελληνικές. Η ελληνική αντιπροσωπεία διατύπωσε την απορία εάν πρόκειται για ρύθμιση την οποία απαίτησε η τρόικα και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φούχτελ επιφυλάχθηκε να απαντήσει, καθώς δεν γνώριζε το θέμα.

    ΟΓερμανός υπουργός παρουσίασε την δράση του στην Ελλάδα και την προσπάθεια να φέρει σε επαφή ελληνικούς και γερμανικούς δήμους, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μεταφορά τεχνογνωσίας για την επίλυση θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων.

    Ο κ. Τσίπρας ωστόσο, εξέφρασε επιφύλαξη σχετικώς με το εάν η κατάσταση των δημοτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα - λόγω της μείωσης προσωπικού και των περικοπών - επιτρέπει την δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων για επενδύσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντίθετος στη λογική των κοινοπραξιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι αμοιβαία επωφελείς.

    [03] Η Ολομέλεια θα αποφασίσει πόσες κάλπες θα στηθούν

    Η Ολομέλεια της Βουλής θα είναι εκείνη που θα λάβει την απόφαση να στηθούν τρεις ή τέσσερις κάλπες κατά τη συζήτηση της προσεχούς Πέμπτης για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστρα Λαγκάρντ.

    Η Διάσκεψη των Προέδρωνθα πραγματοποιηθεί σήμερακαι, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου της Βουλής, αν στη Διάσκεψη κατατεθούν διαφορετικές προτάσεις για το πόσες κάλπες πρέπει να στηθούν, τότε θα ληφθεί απόφαση -η οποία χαρακτηρίζεται γνωμοδοτική από το Γραφείο Τύπου της Βουλής- και στη συνέχεια θα κληθεί να την επικυρώσει ή να την απορρίψει η Βουλή, με την έναρξη της συζήτησης αύριο.

    Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις των κομμάτων είναι τρεις και ο αριθμός των πολιτικών προσώπων κατά των οποίων στρέφονται οι προτάσεις είναι τέσσερις. Αν στηθούν τρεις κάλπες θα αφορούν τις προτάσεις της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (σ.σ. προτείνεται η άσκηση δίωξης κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου) του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ (σ.σ. προτείνει την άσκηση δίωξης κατά των κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλου) και των ΑΝΕΛ (σ.σ. προτείνεται η άσκηση δίωξης κατά των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου και κατά των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου).

    Είτε θα στηθούν τόσες κάλπες όσες οι προαναφερόμενες προτάσεις των κομμάτων είτε τέσσερις κάλπες όσα και τα πολιτικά πρόσωπα που προτείνονται.

    Σε ερώτηση ποιο κόμμα ή πολιτικό πρόσωπο έχει εισηγηθεί να στηθούν τρεις κάλπες, το Γραφείο Τύπου της Βουλής απάντησε ότι αυτό θα φανεί κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων. Στο ερώτημα αν η Βουλή έχει απευθύνει ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το θέμα, η απάντηση ήταν αρνητική.

    [04] Διαμάχη για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

    Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του εμπορικού κόσμου, οδηγείται η διαβούλευση για τον νέο Αγορανομικό Κώδικα και ιδιαίτερα για τις ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

    Μετά την ολοκλήρωση τηςχθεσινής συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους όλων των φορέων, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης κατηγόρησε τον υπουργό, Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Αθ. Σκορδά ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

    Η φραστική επίθεση συνοδεύτηκε με την αποχώρηση από τη σύσκεψη πριν από την ολοκλήρωσή της, του προέδρου της ΕΣΕΕ, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα κριθεί από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος του υπουργείου "χρειάζονται 151 ψήφοι για να ψηφιστεί από τη Βουλή".

    Όπως γνωστοποίησε ο κ. Κορκίδης,σήμερα θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, με την οποία θα δηλώνει ότι υποχρεώνεται σε παραίτηση από την προεδρία της ΕΣΕΕ με την πολιτική του υπουργείου που στηρίζεται σε προσχηματικές διαβουλεύσεις για να περάσει όσα εξαρχής έχει σχεδιάσει.

    Μία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ στη συνάντηση είναι να λειτουργήσουν δοκιμαστικά τα καταστήματα 7 Κυριακές μέχρι τον Οκτώβριο κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Στο μεταξύ ο χειρισμός του θέματος των Κυριακών από το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση των εμποροϋπαλλήλων οι οποίοι σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος τους κ. Βασιλόπουλος εξερχόμενος της σύσκεψης είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος εκτιμά, όπως είπε, ότι θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στη συνέχεια. Ο ίδιος πάντως δεν παρέλειψε να αναφέρει «οι επιπτώσεις από τις λάθος πολιτικές που δεν επιβάλλονται από το Μνημόνιο είναι πιο καταστροφικές".

    Ο κ. Μακρής από τον ΣΕΛΠΕ επεσήμανε ότι η πορεία της αγοράς όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα την έχει φέρει σε αδιέξοδο, σημειώνοντας «περιμένουμε από το υπουργείο να νομοθετήσει προς όφελος του καταναλωτή».

    Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου η προτεινόμενη ρύθμιση θα φέρει αύξηση της απασχόλησης και τόνωση της αγοράς.

    [05] "Δεμένα" τα πλοία λόγω των ισχυρών ανέμων

    Σε ισχύ μερική απαγόρευση απόπλου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατα τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό σώμα - ελληνική ακτοφυλακή, από τον Πειραιά δεν γίνονται τα δρομολόγια για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ενώ δεν φεύγει κανένα πλοίο από το Λαύριο.

    Για τον Αργοσαρωνικό, τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

    Κανονικά, γίνονται τα δρομολόγια απο το λιμάνι της Ραφήνας.

    [06] "Η χειρότερη περίοδος της οικονομικής κρίσης έχει παρέλθει"

    Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει εύθραυστη, η χειρότερη περίοδος της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι έχει παρέλθει, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικες.

    Σύμφωνα με την έκθεση, το παγκόσμιο συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 2,3 τοις εκατό το 2012, ενώ προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2013 θα παραμείνει κυρίως στο 2,4 τοις εκατό. Σταδιακά θα ενισχυθεί στο 3,1 τοις εκατό το 2014 και στο 3,3 τοις εκατό το 2015, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Η μεταβλητότητα και η αργή ανάπτυξη σε χώρες με υψηλό εισόδημα, συμβάλουν στην αδύναμη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρεται στην έκθεση. Οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες θα παραμείνει σταθερή, αλλά με 1 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες βραδύτερη σε σχέση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση.

    Η ανάπτυξη μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών προβλέπεται ότι βρίσκεται στο 5,5 τοις εκατό το 2013 και στις χώρες με υψηλό εισόδημα στο 1,3 τοις εκατό. Η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί στο 5,7 και 5,8 τοις εκατό το 2014 και 2015 αντίστοιχα στις αναπτυσσόμενες χώρες και 2 και 2,3 τοις εκατό στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

    Σύμφωνα με την έκθεση, στην ευρωζώνη η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς μέσα στο 2014. Το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,1 τοις εκατό το 2013, πριν φτάσει το 0,9 τοις εκατό το 2014 και το 1,4 τοις εκατό το 2015.

    Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ?μία ακόμα μέτρηση η οποία τονίζεται στην έκθεση- αυξήθηκε μόλις 3,5 τοις εκατό το 2012. Αναμένεται να επιταχυνθεί μέσα στο 2013 και να φτάσει το 6 τοις εκατό το 2014 και το 7 τοις εκατό το 2015.

    Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι. Αυτοί περιλαμβάνουν στασιμότητα της προόδου, όσον αφορά την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, το χρέος και τα φορολογικά θέματα των Ηνωμένων Πολιτειών, την πιθανότητα μιας απότομης επιβράδυνσης των επενδύσεων στην Κίνα αλλά και μια διατάραξη στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου.

    [07] Από τα θερμότερα έτη στην παγκόσμια ιστορία το 2012

    Το 2012 ήταν ένα από τα θερμότερα έτη στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, αποκαλύπτει μελέτη που δημοσίευσε η NASA σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης.

    Σύμφωνα με την έκθεση, το έτος 2012 βρίσκεται στη δέκατη θέση της κατάταξης των υψηλότερων θερμοκρασιών στον πλανήτη από το 1880.

    Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, το 2012, η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης, συμπεριλαμβανομένης ξηράς και θάλασσας, ήταν κατά 0,56 βαθμούς Κελσίου αυξημένη σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1951-1980.

    Αυτή η μικρή αύξηση ήταν αρκετή ώστε να αυξηθούν, τον περασμένο χρόνο, οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

    [08] ΗΠΑ: Υπεγράφη το πρώτο νομοσχέδιο για τον έλεγχο των όπλων

    Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, υπέγραψε νόμο για τον έλεγχο των όπλων, ενώ αποτελεί τον πρώτο που θα τεθεί σε ισχύ μετά το μακελειό, τον περασμένο μήνα, σε δημοτικό σχολείο στο Κονέκτικατ.

    Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την Τρίτη, θέτει όρια σχετικά με την ποσότητα πυρομαχικών που επιτρέπεται, ενώ εισάγει νέα μέτρα προκειμένου να απαγορεύεται η οπλοκατοχή σε ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα.

    Ο Κουόμο άσκησε πιέσεις για την ψήφιση του νομοσχεδίου, μετά το μακελειό που εκτυλίχθηκε σε δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ όπου ένας ένοπλος σκότωσε 20 παιδιά και 6 ενηλίκους, πριν από περίπου ένα μήνα.

    Το νέο νομοσχέδιο προτείνει, επίσης, την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή, οποιουδήποτε προβεί στη δολοφονία ανθρώπων που εργάζονται στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Μόλις δύο εβδομάδες μετά τη σφαγή στο Κονέκτικατ, ένας εμπρηστής, ο οποίος οπλοφορούσε, έστησε ενέδρα και σκότωσε δύο πυροσβέστες που είχαν σπεύσει να κατασβήσουν μια πυρκαγιά, την οποία είχε προκαλέσει ο ίδιος.

    [09] Ο Ράιχενμπαχ θα ενημερώσει τη Βουλή για το έργο της Task Force

    Στη Βουλήμεταβαίνει σήμεραστις 15.00 ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ, προκειμένου να συναντηθεί με το Προεδρείο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

    Η συνάντηση γίνεται ύστερα από αίτημα του κ. Ράιχενμπαχ, για να ενημερωθεί η Επιτροπή της Βουλής για το έργο της Task Force στην Ελλάδα.

    [10] Πανελλαδική απεργία της ΟΤΟΕ για τις εξελίξεις στο ΤΤ

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική παντραπεζική απεργία αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για σήμερα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, που αφορούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, στις 11.00 το πρωί, έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΤΤ και, στη συνέχεια πορεία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    [11] Εγκρίθηκε οικονομική βοήθεια για τους πληγέντες του "Σάντι"

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε πακέτο οικονομικής βοήθειας, ύψους 50,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τα θύματα και τις πληγείσες περιοχές από τον κυκλώνα Σάντι.

    Σε ξεχωριστές ψηφοφορίες, η Βουλή ενέκρινε τη χρηματοδότηση 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων κυρίως για τις περιοχές της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και του Κονέκτικατ ?που υπέστησαν τις σημαντικότερες καταστροφές από το πέρασμα του Σάντι- και ακόμα 33,5 δισεκατομμύρια, τα οποία θα διατεθούν μακροπρόθεσμα για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων περιοχών.

    Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να μειώσουν ορισμένες συγκεκριμένες δαπάνες από το νομοσχέδιο, μέσω τροποποιήσεων.

    [12] "Η αλόγιστη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα φταίει για τη ρύπανση"

    Η αλόγιστη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα είναι η αιτία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που εδώ και μία εβδομάδα έχει καλύψει κινεζικές πόλεις, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση στην πρώτη της αντίδραση για την επιδείνωση της ποιότητας του αέρα.

    Οι αναποτελεσματικές μέθοδοι παραγωγής και οι καιρικές συνθήκες ευθύνονται για το πυκνό, γκρίζο νέφος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Λι Κεκιάνγκ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων China News Service.

    "Μας προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε το αναποτελεσματικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης", είπε ο ίδιος αναφερόμενος στην πολυετή, ραγδαία ανάπτυξη που έχει φέρει την κομμουνιστική Κίνα στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, συχνά εις βάρος του περιβάλλοντος.

    Η έλλειψη ανέμων έθεσε σε "κλοιό νέφους" το Πεκίνο και άλλες πόλεις εκατομμυρίων κατοίκων στη βόρεια, ανατολική και κεντρική Κίνα. Ο ασυνήθιστα ψυχρός χειμώνας συνέβαλε στην εμφάνιση τιυ φαινομένου οδηγώντας τους πολίτες στην κατανάλωση περισσότερου πετρελαίου. Βελτίωση της ποιότητας του αέρα είχε προβλεφθεί για σήμερα αλλά τα επίπεδα της ρύπανσης δεν άλλαξαν και παρέμειναν υψηλά.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 January 2013 - 7:30:27 UTC