Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Επικίνδυνη η στρατηγική της έντασης
  • [02] «Το μόνο που μπορεί να δώσει νόημα στη ζωούλα μας είναι η δημιουργία»
  • [03] Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το «Μικρό Καβούρι»
  • [04] Η Ελλάδα με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ, τον Δεκέμβριο
  • [05] Βρήκαν κρέας αλόγου σε βοδινά μπιφτέκια, σε βρετανικά σουπερμάρκετ
  • [06] 'Ενταση και ρίψη δακρυγόνων έξω από τη ΔΟΥ Νάουσας
  • [07] Η Ιρλανδία θα βγεί από το μνημόνιο πριν το τέλος του 2013, λέει ο πρωθυπουργός της
  • [08] Υποχώρησε και πάλι η δημοτικότητα του γερμανικού SPD και του ηγέτη του
  • [09] Τουλάχιστον 5 νεκροί από κατάρρευση πολυκατοικίας στην Αλεξάνδρεια

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Επικίνδυνη η στρατηγική της έντασης

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια έγινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον ενημέρωσε για την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

    Με αφορμή τα κρούσματα βίας ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε επικίνδυνη τη στρατηγική της έντασης τονίζοντας ότι τέτοιου είδους γεγονότα δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και ότι όλοι πρέπει να υψώσουν ασπίδα προστασίας της Δημοκρατίας, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο κ. Παπούλιας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για διαπραγματευτικές δυνατότητες που δεν αξιοποιήθηκαν και για μεταστροφή της γερμανικής κοινής γνώμης, ενώ πρόσθεσε πως έγινε αναφορά και στις εκκρεμότητες της Κατοχής.

    [02] «Το μόνο που μπορεί να δώσει νόημα στη ζωούλα μας είναι η δημιουργία»

    Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης δεν είναι αυτό που θα έλεγε κανείς τυπικό δείγμα πρύτανη ελληνικού Πανεπιστημίου.

    Η παρουσία του μπορεί να ταίριαζε καλύτερα σε ένα βρετανικό πανεπιστήμιο, ή μάλλον σε ένα γαλλικό. Σε κάθε περίπτωση είναι αυτό που στη δημοσιογραφία λέγεται: «το καλύτερο θέμα». Κι αυτό γιατί κάθε του ενέργεια θα συζητηθεί, θα προκαλέσει πιθανόν και θα πικάρει τους πιο συντηρητικούς.

    Αφορμή για τη συνέντευξη του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, στάθηκε η νέα του θεατρική δουλειά και παρουσία στο ίδρυμα Κακογιάννη, που ανεβάζει τον «Ιουλιανό», έναν μονόλογο δικό του, ένα πρωτοποριακό εγχείρημα. Δύο ηθοποιοί στον ίδιο ρόλο - ο Κώστας Καζάκος και ο Θεοδόσης Πελεγρίνης σκηνοθετούνται από τον Γιώργο Μανιώτη και την Πέμυ Ζούνη αντίστοιχα - ερμηνεύουν τον ρόλο του ευνούχου, την ίδια μέρα, πρώτα ο ένας κι έπειτα ο άλλος, χωρίς να ένας να έχει υπόψη του την ερμηνεία του άλλου.

    Τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι σε καιρό κρίσης τον τρομάζει η αδράνεια: "Να βυθίζεσαι, και να μην γίνεται τίποτα να σωθείς. Και η αδιαφορία. Μισώ τους αδιάφορους, όπως έλεγε ο Γκράμσι. Αλλά η αδιαφορία είναι μια πληγή που απλώνεται πέρα από την κρίση, σε ολόκληρη της κοινωνία και γυρεύει να σκοτώσει."

    Τέλος, στην ερώτησηποιον ρόλο ονειρεύεται για το μέλλον, απαντά : "Τον επόμενο. Όποιος κι αν είναι αυτός. Αρκεί να υπάρξει ο επόμενος. Δεν θα ήθελα να τελειώσει ποτέ το «όνειρο» που ζω στο θέατρο".

    [03] Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το «Μικρό Καβούρι»

    Σε τελικό στάδιο εισέρχεται η προσπάθεια αξιοποίησης μιας από τις ομορφότερες δημόσιες εκτάσεις όχι μόνον της Αττικής, αλλά και διεθνώς, της έκτασης 300 στρεμμάτων που ονομάζεται «Μικρό Καβούρι».

    Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα (ETE) ανακοίνωσε ότι σε συμφωνία με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκήρυξε σήμερα ανοικτή διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή, στο πλαίσιο της σκοπούμενης από κοινού αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου ΕΤΕ και του ΤΑΙΠΕΔ στη χερσόνησο «Μικρό Καβούρι» της Βουλιαγμένης.

    Τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν ακίνητο κυριότητας της «ΑΣΤΗΡ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΕ» και όμορο ακίνητο του ΕΟΤ, του οποίου δρομολογείται η αξιοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας.

    Η διαδικασία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εντάσσεται στο πλαίσιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΕΤΕ και απηχεί την ευρύτερη στρατηγική προσέγγιση της ΕΤΕ σε σχέση με τη διάθεση μη κύριων συμμετοχών του Ομίλου.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το οποίο αφορά στην τρέχουσα πρώτη φάση της διαδικασίας, θα είναι διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο της ΕΤΕ (www.nbg.gr). Εκτιμήσεις σχετικά με τον ρυθμό προόδου και τη συνολική διάρκεια της διαδικασίας θα καταστούν δυνατές σε μελλοντικό χρόνο.

    [04] Η Ελλάδα με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ, τον Δεκέμβριο

    Το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού (0,3%) στην ΕΕ εμφάνισε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με τον Νοέμβριο (0,4%), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,2% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 2,7%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,4% σε 2,3%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 3%.

    Μετά την Ελλάδα, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ εμφάνισε η Σουηδία με 1,1% και ακολούθησαν η Κύπρος και η Γαλλία με 1,5%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία με 5,1%, τη Ρουμανία με 4,6% και την Εσθονία με 3,6%. Σε σχέση με τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε έντεκα κράτη μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε τέσσερα και αυξήθηκε σε έντεκα κράτη. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ιρλανδία.

    Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις τιμών στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν στα προϊόντα καπνού και οινοπνευματωδών ποτών (3,6%), στις δαπάνες στέγασης (3,45), στα τρόφιμα και την εκπαίδευση (3% και στις δύο περιπτώσεις), ενώ οι χαμηλότεροι ρυθμοί καταγράφηκαν στις τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (-3,8%), του οικιακού εξοπλισμού (1%) και των υπηρεσιών αναψυχής και πολιτισμού (1,2%).

    [05] Βρήκαν κρέας αλόγου σε βοδινά μπιφτέκια, σε βρετανικά σουπερμάρκετ

    Η βρετανική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Tesco παραδέχθηκε αργά χθες βράδυ ότι απέσυρε μια ποσότητα μπιφτεκιών από βοδινό κρέας αφού σε ελέγχους ανακαλύφθηκαν δείγματα που περιείχαν γενετικό υλικό αλόγων.

    Τα μπιφτέκια που ελέγχθηκαν και βρέθηκαν θετικά παρήχθησαν σε δύο εργοστάσιο στην Ιρλανδία κι ένα στη Βρετανία και πωλούνταν τόσο σε υποκαταστήματα της ίδιας της αλυσίδας όσο και σε διάφορα άλλα καταστήματα λιανικής, όπως ανακοίνωσε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας σε δική της ξεχωριστή ανακοίνωση.

    Οι ιρλανδικές αρχές ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο μέρος των μπιφτεκιών περιείχε πολύ χαμηλό επίπεδο DNA αλόγου, αλλά σε τουλάχιστον ένα δείγμα της Τέσκο βρέθηκε ότι γενετικό υλικό αλόγων αποτελούσε το 29% του περιεχομένου.

    Η υπόθεση αυτή προκαλεί προβληματισμό κι αμηχανία στην αλυσίδα, που πασχίζει να αναστρέψει την πτώση του μεριδίου αγοράς της βελτιώνοντας την εικόνα της σε ό,τι αφορά την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει. Το κρέας αλόγου γενικά δεν θεωρείται πως αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, αλλά για πολιτισμικούς λόγους δεν τρώγεται στη Βρετανία, ούτε στην Ιρλανδία.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [06] 'Ενταση και ρίψη δακρυγόνων έξω από τη ΔΟΥ Νάουσας

    Ένταση προκλήθηκε το πρωί έξω από το κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της εφορίας Νάουσας, κατά τη διαδικασία μεταφοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων αντικειμένων στη ΔΟΥ Βέροιας.

    Κάτοικοι και φορείς που ήταν συγκεντρωμένοι στο χώρο, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρήθηκαν έντονα και προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μεταφορά, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει στη ρίψη δακρυγόνων.

    "Η κατάσταση είναι τραγική. Ξεκίνησαν να φορτώνουν τα πράγματα για να τα μεταφέρουν στην εφορία της Βέροιας. Στέλνουμε το μήνυμα ότι η πόλη της Νάουσας θα συνεχίσει να αγωνίζεται", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος, Τάσος Καραμπατζός.

    Στο μεταξύ, ήρεμη είναι η κατάσταση στη Δεσκάτη Γρεβενών όπου χθες συνελήφθησαν ο δήμαρχος και ο αντιπεριφερειάρχης κατά τη διαμαρτυρία των κατοίκων για τη μεταφορά της εφορίας στα Γρεβενά. "Ο κόσμος έχει αποχωρήσει από το σημείο της εφορίας ενώ όλα τα υλικά έχουν ήδη μεταφερθεί. Αυτή τη στιγμή γίνονται μόνο προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου να περισώσουμε κάτι, αν μπορέσουμε" σχολιάζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης.

    [07] Η Ιρλανδία θα βγεί από το μνημόνιο πριν το τέλος του 2013, λέει ο πρωθυπουργός της

    Η Ιρλανδία έχει εκπληρώσει "όλες τις υποχρεώσεις της" έναντι των πιστωτών της και είναι έτοιμη να αποχωρήσει από το πρόγραμμα αρωγής της από το ΔΝΤ και την ΕΕ "μέχρι το τέλος της χρονιάς", ανακοίνωσε σήμερα ο ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να εγκαταλείψουμε το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ πριν από το τέλος της χρονιάς", δήλωσε ο Κένι μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    "Τηρήσαμε όλες,επιμένω, όλεςτις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι της ΕΕ και του ΔΝΤ", τόνισε επισημαίνοντας πως η Ιρλανδία "προχωρεί στην οδό της ανάκαμψης".

    "Η ιρλανδική οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται, οι εξαγωγές μας έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ και ελέγχουμε τις δημόσιες δαπάνες μας", δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός. Οι διεθνείς επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι την Ιρλανδία, πρόσθεσε. Βεβαίως, παραδέχθηκε ο Κένι, η οικονομία της χώρας "παραμένει εύθραυστη". "Όμως", πρόσθεσε, "είμαι πεπεισμένος ότι το 2013 θα είναι η χρονιά κατά την οποία η Ιρλανδία θα εγκαταλείψει αυτό το πρόγραμμα αρωγής".

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [08] Υποχώρησε και πάλι η δημοτικότητα του γερμανικού SPD και του ηγέτη του

    Η δημοτικότητα του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του ηγέτη του Πέερ Στάινμπρουκ συνεχίζει να υποχωρεί ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    ΤΟ SPD συγκεντρώνει το 23% της πρόθεσης ψήφου (-2 μονάδες), το πιο χαμηλό επίπεδο δημοτικότητας από τον Ιούλιο του 2011 στο μηνιαίο βαρόμετρο του Ινστιτούτου Forsa και του ομίλου επικοινωνίας RTL.

    Η δημοτικότητα του SPD ήταν 30% τον Σεπτέμβριο, όταν ο 65χρονος Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού της Μέρκελ ορίστηκε υποψήφιος για την καγκελαρία.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 23% στις προηγούμενες εκλογές, το 2009, το μικρότερο μετά τον πόλεμο.

    Εξάλλου, η δημοτικότητα των συντηρητικών της CDU της Μέρκελ και της βαυαρικού CSU υποχώρησε ακόμα μια ακόμα ποσοστιαία μονάδα συγκεντρώνοντας ποσοστό 43%.

    'Ομως, η Μέρκελ αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, το φιλελεύθερο FDP με το οποίο θέλει να συνεχίσει να κυβερνά, δε συγκεντρώνει το όριο του 5% (3%) για να μπει στη Μπούντεσταγκ.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [09] Τουλάχιστον 5 νεκροί από κατάρρευση πολυκατοικίας στην Αλεξάνδρεια

    Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από την κατάρρευση μιας δωδεκαώροφης πολυκατοικίας στην Αλεξάνδρεια, στη βόρεια Αίγυπτο, και δεκάδες άλλοι είναι πιθανόν παγιδευμένοι στα συντρίμμια, δήλωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

    Δέκα άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί και συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια της πολυκατοικίας στη συνοικία Μααμούρα της Αλεξάνδρειας, στην οποία κατοικούσαν 24 οικογένειες, έγινε γνωστό από την ίδια πηγή.

    Οι καταρρεύσεις κτιρίων είναι κάτι που συμβαίνει σχετικά συχνά στην Αίγυπτο επειδή τα κτίρια είναι πολύ παλιά και συχνά κατά την κατασκευή τους δεν έχει τηρηθεί ο οικοδομικός κανονισμός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 January 2013 - 11:30:25 UTC