Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έτοιμοι για κινητοποιήσεις δηλώνουν οι αγρότες
  • [02] «Εξερεύνηση του Διαστήματος» Φεβρουάριο και Μάρτιο στο Ίδρυμα Ευγενίδου
  • [03] Αυξήθηκαν κατά 5,6 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Δεκέμβριο
  • [04] Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο
  • [05] Απόλυτα δικαιολογημένες οι αγροτικές κινητοποιήσεις, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα
  • [06] Η εξάμηνη άδεια προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ παύει να αφαιρείται από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου
  • [07] Fitch: Άρση της απειλής υποβάθμισης του αμερικανικού χρέους βραχυπρόθεσμα
  • [08] Κατολίσθηση χθες στην Τουρκία, άφησε πίσω επτά νεκρούς
  • [09] Διάσκεψη αύριο στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού

  • [01] Έτοιμοι για κινητοποιήσεις δηλώνουν οι αγρότες

    Οι Έλληνες αγρότες, από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη, στη χθεσινή συνάντησή τους στον Πλαταμώνα διεμήνυσαν ότι είναι αποφασισμένοι να "παραλύσουν" τη χώρα, αφού , φορολογικό, ΦΠΑ και κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, τους οδηγούν σε "αφανισμό", τόνισε ο πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος.

    Οι Θεσσαλοί αγρότες ήδη βρίσκονται τον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, στην εθνική οδό Αθηνών -Θεσσαλονίκης για να αποφασίσουν το απόγευμα εάν θα προχωρήσουν σε κλείσιμο τωνδρόμων,επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας.

    Στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία.

    Οπρόεδροςτης ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας και αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

    Ο κ. Κουβέλης σε δηλώσεις του τόνισε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι υπαρκτά και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

    «Υπάρχουν, πράγματι, ζητήματα που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής του αγροτικού προϊόντος, με τη δαπάνη των καυσίμων και ειδικότερα του πετρελαίου, το φορολογικό σύστημα των αγροτών και το ασφαλιστικό τους, με το δεδομένο ότι υπήρξε αύξηση των ορίων ηλικίας» δήλωσε ο κ. Κουβέλης και δεσμεύτηκε να τα θέσει στη κυβέρνηση.

    «Η δέσμευση και όχι υπόσχεση, είναι ότι αυτά τα προβλήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις» είπε.

    Εκ μέρους των αγροτών Ημαθίας, ο Τάσος Χαλκίδης τόνισε ότι «ο κόσμος στα τρακτέρ περιμένει να μάθει πότε θα πληρωθεί και ο κ. Κουβέλης δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στην κυβέρνηση».

    Δηλώσεις έκανε και ο Γιάννης Παναγής, από τους αγρότες των Σερρών, ο οποίος ανέφερε ότι ζήτησαν από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ πολιτικές δεσμεύσεις και τόνισε ότι οι αγώνες είναι για αυτονόητα αιτήματα. «Οι εποχές της διαχείρισης έχουν περάσει» πρόσθεσε και ζήτησε ο πρωθυπουργός να δημιουργήσει αποταμιευτικό λογαριασμό για την ενίσχυση των αγροτών.

    Οπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣδήλωσε ότι οι αγρότες δεν μπορούν να αντέξουν τα μεγάλα φορολογικά βάρη και την, κατά πολύ, επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, με τις περικοπές των δαπανών, που για το 2013, τα προσδιόρισε σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

    [02] «Εξερεύνηση του Διαστήματος» Φεβρουάριο και Μάρτιο στο Ίδρυμα Ευγενίδου

    Κάθε Σάββατο και Κυριακή του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου θα διοργανώνει την ενότητα «Η εξερεύνηση του Διαστήματος» που περιλαμβάνει πειράματα, διαδραστικό εργαστήρι για παιδιά και μια διαδραστική αφήγηση, ενώ θα υπάρξουν και σχετικές επιστημονικές ομιλίες.

    Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

    - Επίδειξη Πειραμάτων «Οδηγός επιβίωσης για αστροναύτες»- Ώρα: 13:30- 14:10 (προτείνεται για παιδιά άνω των οκτώ ετών και ενήλικες).

    - Διαδραστικό εργαστήρι «Εκτόξευση τώρα!»- Ώρα: 15:30- 17:00 (για παιδιά επτά έως δέκα ετών).

    - Διαδραστική αφήγηση «Διάστημα: ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο»- Ώρα 17:30- 18:30 (προτείνεται για παιδιά άνω των 12 ετών και ενήλικες).

    Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις παρακολουθήσουν με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο, ενώ σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    Παράλληλα, στις 2 και στις 10 Φεβρουαρίου η Διαδραστική Έκθεση θα φιλοξενήσει ερευνητές, οι οποίοι θα μιλήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα του Διαστήματος. Οι ομιλίες αυτές με ελεύθερη είσοδο προτείνονται για παιδιά άνω των 13 ετών και ενήλικες.

    Αναλυτικότερα:

    - Σάββατο 2 Φεβρουαρίου (ώρα 20:00): Ομιλία του δρ. Μανώλη Γεωργούλη, διδάκτορα Ηλιακής Φυσικής και Φυσικής Πλάσματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Διαστημικός Καιρός: Γένεση και πρόγνωση των επιδράσεών του στο Ηλιακό Σύστημα».

  • Κυριακή 10 Φεβρουαρίου (ώρα 20:00): Ομιλία της δρ. Νεκταρίας Γκιζάνη, διδάκτορα Αστροφυσικής με ειδικότητα τη Ραδιοαστρονομία, από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας), με θέμα «Η εξερεύνηση της απόκοσμης κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου».

    [03] Αυξήθηκαν κατά 5,6 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Δεκέμβριο

    Αύξηση κατά 5,6 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

    Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος του 2012 το σύνολο των καταθέσεων έφθασε τα 161,4 δισ. ευρώ από 174 δισ. ευρώ πού ήταν στις αρχές του χρόνου.

    Η αντιστροφή της τάσης άρχισε να παρουσιάζεται στις αρχές του καλοκαιριού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα Ιουλίου- Δεκεμβρίου στις τράπεζες επέστρεψαν περίπου 10,8 δισ. ευρώ (μαζί με τους τόκους). Ωστόσο, παρά το ποσό που επέστρεψε ήδη, η αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά φαίνεται ότι απαιτήσει πρόσθετο χρόνο, καθώς από την αρχή της κρίσης οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 10,8 δισ. ευρώ.

    [04] Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο

    Ο βασικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο στον οποίο κάλεσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι γιατί η πρότασή του δεν ήταν ειλικρινής, ενώ το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας πρόσθεσε ότι θα συμμετάσχει σε μελλοντικές συζητήσεις μόνο αν εκπληρώνονται συγκεκριμένοι όροι.

    Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι η έκκληση του Μόρσι για την πραγματοποίηση σήμερα εθνικού διαλόγου γίνεται «για τα προσχήματα» και δεν έχει «ουσία», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    «Δεν θα συμμετάσχουμε σε έναν διάλογο χωρίς ουσία», υπογράμμισε ο ΕλΜπαραντέι.

    «Είμαστε απολύτως σύμφωνοι στο Μέτωπο. Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε και όχι τα συμπτώματα. Η λύση δεν είναι θέμα ασφαλείας, αλλά πολιτικό», πρόσθεσε μετά το συνέδριο του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας στο οποίο πήραν μέρος επίσης ο πρώην γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και ένας από τους υποψήφιους στις περσινές προεδρικές εκλογές, ο Χαμντίν Σαμπάχι.

    Ο Μόρσι κάλεσε χθες σε διάλογο τους ηγέτες όλων των αιγυπτιακών κομμάτων με στόχο την επίλυση της πολιτικής κρίσης και για να τερματιστούν τα βίαια επεισόδια που έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 47 ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες.

    Μεταξύ των όρων που θέτει το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας για τη συμμετοχή του σε μελλοντικές συνομιλίες περιλαμβάνεται και η ανάληψη από τον Μόρσι της ευθύνης για την πρόσφατη αιματοχυσία, αλλά και ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σύμφωνα με τον Σαμπάχι.

    [05] Απόλυτα δικαιολογημένες οι αγροτικές κινητοποιήσεις, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα

    Απόλυτα δικαιολογημένες, χαρακτήρισε τις αγροτικές κινητοποιήσεις η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή.

    «Δεν πρόκειται για εθιμοτυπικές κινητοποιήσεις, όπως τις εμφανίζει η κυβέρνηση. Ένα μεγάλο μέρος της αγροτιάς έχει χάσει τα πάντα. Αντιμετωπίζει ένα μέλλον πολύ χειρότερο και οι κινητοποιήσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες» επισήμανε η κ. Παπαρήγα.

    Παράλληλα, σχολιάζοντας τη συμφωνία της ΕΕ με τη Βραζιλία, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι οι ισχυροί βιομήχανοι και τα μονοπωλιακά συγκροτήματα, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων που τα στηρίζουν, ενδιαφέρονται να αυξήσουν τις εξαγωγές μηχανημάτων και τα βιομηχανικά προϊόντα στη Βραζιλία, με αντάλλαγμα να γίνει ακόμα μεγαλύτερη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα οποία «βεβαίως και δεν ωφελείται η φτωχή αγροτιά της Βραζιλίας».

    «Να λοιπόν τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες αγρότες. Τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, τη χρεοκοπία, την καινούργια θάλασσα των εισαγωγών. Δικαιολογημένα, λοιπόν, βρίσκονται στους δρόμους και χρειάζονται τη συμπαράσταση των εργαζομένων, γιατί χωρίς τα είδη διατροφής δεν μπορούμε να ζήσουμε και να τρώμε και εισαγόμενα και ακριβά αμφιβόλου ποιότητας» κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

    [06] Η εξάμηνη άδεια προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ παύει να αφαιρείται από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου

    Yπαναχώρησε από την αρχική του θέση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και δέχθηκε τις απόψεις του Συνηγόρου του Πολίτη και του υπουργείου Εργασίας σχετικά με το καθεστώς των αδειών μητρότητας και αδειών ανατροφής.

    Συγκεκριμένα, μετά από αναφορές πολιτών προς την ανεξάρτητη Αρχή, που κατήγγειλαν ότι πολλές υπηρεσίες αφαιρούν από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου που δικαιούνται οι πατέρες υπάλληλοι (ν. 3528/2007, άρθρο 53 παρ. 2) την εξάμηνη άδεια μητρότητας που έχουν λάβει οι μητέρες των παιδιών από τον ΟΑΕΔ (ν. 3655/20008, άρθρο 142) και μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετέβαλε την άποψή του.

    Το υπουργείο αποδέχθηκε την άποψη του υπουργείου Εργασίας και του Συνηγόρου, σύμφωνα με την οποία:

    - Η εξάμηνη άδεια προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ είναι άδεια μητρότητας, χορηγούμενη αποκλειστικά στις μητέρες εργαζόμενες σε επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, ασφαλισμένες του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

    - Δεν αποτελεί όμοια διευκόλυνση με την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως φύλου.

    - Εάν η μητέρα έχει κάνει χρήση της αδείας αυτής, δεν πρέπει να αφαιρείται από το εννεάμηνο το οποίο δικαιούται ο πατέρας.

    Όπως αναφέρει η αρχή, πολλές υπηρεσίες είχαν απευθύνει το ερώτημα για το συγκεκριμένο θέμα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο με εγκύκλιό του είχε εκφράσει την άποψη ότι πρόκειται για όμοιες διευκολύνσεις, συνεπώς πρέπει να αφαιρείται η μία από την άλλη.

    Ωστόσο, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε επανειλημμένα διατυπώσει και εγγράφως την άποψη ότι, πρώτον, πρόκειται για άδεια μητρότητας, την οποία δικαιούνται μόνο μητέρες εργαζόμενες, ενώ οι άδειες ανατροφής είναι ατομικό δικαίωμα ενός εκάστου γονέα. Δεύτερον, το θέμα πρέπει να λυθεί κατόπιν συνεννόησης μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

    Τέλος, το θέμα αυτό διαβιβάστηκε και στη Μονάδα Νομοθεσίας Ισότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς διερεύνηση τυχόν παραβίασης διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου.

    [07] Fitch: Άρση της απειλής υποβάθμισης του αμερικανικού χρέους βραχυπρόθεσμα

    Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι αίρει την απειλή της πολύ βραχυπρόθεσμης υποβάθμισης του κρατικού αξιόχρεου των Ηνωμένων Πολιτειών, επικαλούμενος την απόφαση των Ρεπουμπλικάνων της αντιπολίτευσης να εγκρίνουν την πρόταση της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ξεπεραστεί το νόμιμο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών.

    Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, μια «συμφωνία για ένα αξιόπιστο σχέδιο για την μεσοπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος που θα συνάδει με την διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης πιθανώς θα έχει αποτέλεσμα την επαναβεβαίωση του AAA (σ.σ. της καλύτερης δυνατής αξιολόγησης) και την αναθεώρησή της προοπτικής της σε Σταθερή από Αρνητική.Αν δεν υπάρξει ένα τέτοιο σχέδιο, η Αρνητική Προοπτική θα οδηγήσει πιθανόν σε μια υποβάθμιση αργότερα εντός του 2013».

    Πάντως η προσωρινή αναστολή της ισχύος του ορίου δανεισμού «απομακρύνει τον κίνδυνο σε ότι αφορά το αξιόχρεο των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα», ανέφερε ο οίκος.

    [08] Κατολίσθηση χθες στην Τουρκία, άφησε πίσω επτά νεκρούς

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα τρεις τραυματίστηκαν χθες Κυριακή το βράδυ από κατολίσθηση που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως έγινε γνωστό από τοπικές πηγές.

    Η κατολίσθηση έγινε στην πόλη Σιρνάκ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και η οποία πλήττεται τις τελευταίες ημέρες από σφοδρές βροχοπτώσεις.

    Λάσπη κατέκλυσε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου όπου διεξαγόταν ένας αγώνας μεταξύ ερασιτεχνικών ομάδων, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν πολλοί παίκτες και θεατές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Οι έρευνες για την ανεύρεση ενός ανθρώπου που εξακολουθεί να αγνοείται συνεχίζονται σήμερα.

    [09] Διάσκεψη αύριο στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού

    Οι ευρωεκλογές του 2014 μπορεί να αναδείξουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσώπους εξτρεμιστικών και βίαιων κινημάτων, αν η ΕΕ δεν κινητοποιηθεί για να αγωνιστεί εναντίον της επιρροής τους, προειδοποίησε σήμερα η επίτροπος αρμόδια για την Ασφάλεια Σεσίλια Μάλμστρομ.

    "Δεν θα νικήσουμε το βίαιο εξτρεμισμό αν αποφύγουμε να απαντήσουμε στη λαϊκιστική και δημαγωγική προπαγάνδα που αποτελεί το ιδεολογικό εύφορο έδαφος της βίας στην Ευρώπη", δήλωσε η Μάλμστρομ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε την προηγουμένη μιας διάσκεψης που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων.

    "Ποτέ από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι εξτρεμιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις δεν είχαν τόση επιρροή στα εθνικά κοινοβούλια. Πρέπει περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες να υψώσουν το ανάστημά τους κόντρα στην άνοδο του εξτρεμισμού. Πρέπει να βρούμε το θάρρος να σχηματίσουμε μέτωπο για να προστατεύσουμε τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας", τόνισε η επίτροπος.

    Πολλοί ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς και οι ομόλογοί του της Ιταλίας Άννα Μαρία Καντσελιέρι και της Σουηδίας Μπεατρίς Ασκ, θα συμμετάσχουν στη συνάντηση αυτή, η οποία οργανώνεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας σ' ένα μέγαρο των Βρυξελλών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 January 2013 - 15:30:22 UTC