Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λογιστική ενοποίηση -αναδιάρθρωση ασφαλιστικών φορέων εξήγγειλε ο Ι. Βρούτσης
  • [02] Ο. Ρεν: «Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν τη διάλυση της Ευρωζώνης»
  • [03] «Πρεμιέρα», το απόγευμα, της Προανακριτικής για τη «λίστα Λαγκάρντ»
  • [04] Ανοικτή η ΔΗΜΑΡ σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, "αλλά όχι με τη σημερινή πολιτική του"
  • [05] Κ. Μίχαλος: «Η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων»
  • [06] Την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου πρότεινε ο εισαγγελέας
  • [07] Απόπειρα κατά φερόμενου ως "νονού" του υποκόσμου στη Βουλγαρία

  • [01] Λογιστική ενοποίηση -αναδιάρθρωση ασφαλιστικών φορέων εξήγγειλε ο Ι. Βρούτσης

    Την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος με την οικονομική ενοποίηση των διαφόρων τομέων, τη δημιουργία ενιαίων κανόνων μέσα σε κάθε φορέα κύριας ασφάλισης εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, μετά τη σημερινή πρώτη συνάντηση της επιτροπής συντονισμού έργου για την οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης των υφιστάμενων ταμείων κύριας ασφάλισης.

    Πρόκειται για την διοικητική και λειτουργική ενοποίηση 90 διαφορετικών μητρώων συνταξιούχων και 60 διαφορετικών κλάδων ασφάλισης, που ενώ είχαν ενταχθεί κατά το παρελθόν στους 6 κύριους ασφαλιστικούς φορείς διατηρούν έως σήμερα την «οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια» τους.

    Ηκατάσταση αυτή είχε επιφέρει, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, «γραφειοκρατία, πολυπλοκότητα, απώλεια εσόδων και προβληματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αυξημένο διοικητικό κόστος, ανεπαρκή στατιστική παρακολούθηση και υπονόμευση της δυνατότητας να σχεδιάζονται αποτελεσματικές πολιτικές».

    Στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν, ότι πρόκειται για αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια αλλά σκόνταφταν πάντοτε στο φόβο του «πολιτικού κόστους» ενώ απέκλεισαν το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις, λόγω των αλλαγών αυτών.

    [02] Ο. Ρεν: «Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν τη διάλυση της Ευρωζώνης»

    Οι κίνδυνοι για διάλυση της Ευρωζώνης έχουν πλήρως εξαλειφθεί με την αποφασιστικότητα και τις θαρραλέες αποφάσεις που ελήφθησαν το 2012 για τη βιωσιμότητά της, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν.

    Σε ομιλία του σε κοινή συνεδρίαση μελών των εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν πέρσι τη διάλυση της Ευρωζώνης.

    «Πριν από ένα χρόνο κυριαρχούσε η αβεβαιότητα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και υπήρχε ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ιταλία και την Ισπανία» επισήμανε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις προόδους που σημειώθηκαν στο "καθοριστικό 2012" παραμένουν μεγάλες προκλήσεις, όπως η υψηλή ανεργία και η περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη.

    Ο Όλι Ρεν εξέφρασε ακόμη ικανοποίηση για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας που παρατηρείται στην Ελλάδα, μετά από τις απώλειες που σημειώθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Σε γενικές γραμμές, αναγνώρισε ότι η επίλυση της κρίσης δεν μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, η οποία "πνίγει" την ανάπτυξη, αλλά ότι απαιτείται δέσμη λύσεων, που συνδυάζουν την "κουλτούρα της σταθεροποίησης", που κυριαρχεί στον κοινοτικό Βορρά και την "κουλτούρα της αμοιβαιοποίησης" που επικρατεί στον κοινοτικό Νότο.

    [03] «Πρεμιέρα», το απόγευμα, της Προανακριτικής για τη «λίστα Λαγκάρντ»

    Αρχίζουν στις 18:30 με πρώτο μάρτυρα τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνου Μπίκα, οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».

    Επόμενος μάρτυρας έχει προγραμματιστεί να είναι ο πρώην Έλληνας πρέσβης στο Παρίσι, Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή κατάθεση του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος θα δώσει, λόγω ιδιότητας, εξηγήσεις για κρίσιμα τεχνικά θέματα, όπως αν μπορεί να γίνει η αλλοίωση ή επεξεργασία στο στικάκι.

    Η Προανακριτική Επιτροπή έχει αποφασίσει ομόφωνα, κάνοντας αποδεκτή σχετική πρόταση της ΝΔ, την εξέταση των μαρτύρων κατά χρονονολογική εξέλιξη των γεγονότων. Έτσι, έχει προγραμματίσει να καταθέσουν ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, οι τρεις υπάλληλοι και στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών που φέρονται να παρέλαβαν το επίμαχο «usb», καθώς και ο πρέσβης του υπουργείου Εξωτερικών, Ηλίας Κλης, για τον οποίο κάποιοι μάρτυρες ανέφεραν ότι ήταν το πρώτο πρόσωπο, που παρέλαβε το «στικάκι».

    [04] Ανοικτή η ΔΗΜΑΡ σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, "αλλά όχι με τη σημερινή πολιτική του"

    «Ανοιχτοί δρόμοι δεν υπάρχουν, αλλά θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη στο δικό μας το κόμμα για να κάνει συμμαχίες πολιτικές. Πολύ περισσότερο, εδώ κάνει συμμαχίες και με αντίπαλα κόμματα, πολιτικά και θεωρητικά και ιδεολογικά, όπως είναι η ΝΔ» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης.

    Ο κ. Λυκούδης πρόσθεσε ότι η ΔΗΜΑΡ «θα μπορούσε να συμπράξει με ένα κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς, παρά τις τεράστιες διαφορές που έχουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια βάση απολύτως ρεαλιστική και πολιτική. Αν θα μπορούσε να υπάρξει; Με δεδομένη τη σημερινή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συμπέσει».

    Σημείωσε δε ότι «εμείς, η ΔΗΜΑΡ, που αναζητά τη νέα θέση της Ελλάδας σε μια Ευρώπη η οποία θα αισθάνεται ισχυρή, ενιαία, ομοσπονδιακή και προσπαθεί να προχωρήσει, δεν μπορεί να συμπράξει με ένα κόμμα, το οποίο λέει ότι αν έρθει στην εξουσία θα καταγγείλει τη σύμβαση και το Μνημόνιο και θα μπει σε ένα νέο κύκλο περιπετειών η Ελλάδα. Είναι δυνατόν να συγκυβερνήσουμε με μια τέτοια πολιτική; Αποκλείεται. Αλλά αυτό δεν αποκλείει θεωρητικά την ανάγκη να υπάρξει μια επικοινωνία των δυνάμεων της Αριστεράς και να διαμορφώσουμε ενδεχομένως νέες πολιτικές. Το ερώτημα δεν είναι αν θα μπορούσε να συμπράξει η ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε ποια πολιτική θα μπορούσε να συμπράξει».

    [05] Κ. Μίχαλος: «Η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων»

    «Η Ελλάδα έχει λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα και έχει υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, καθιστώντας ευνοϊκότερες τις συνθήκες για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, στις επαφές που είχε σήμερα στη Ντόχα με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου του Κατάρ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, οι δύο χώρες μπορούν να συνάψουν σημαντικές συμφωνίες για τη σύσφιξη των οικονομικών τους σχέσεων, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι να προωθηθούν και απευθείας συνεργασίες μεταξύ Ελληνικών και Καταριανών επιχειρήσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Επιμελητήριο του Κατάρ βρίσκονται ήδη σε στενή συνεργασία από τον Ιούνιο του 2007, οπότε και υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ανταλλαγές πληροφόρησης και τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο επιμελητηρίων, καθώς και πράξεις για την αμοιβαία προώθηση των εμπορικών και οικονομικών συμφερόντων των δύο χωρών.

    [06] Την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου πρότεινε ο εισαγγελέας

    Την απαλλαγή, λόγω αμφιβολιών, των τριών πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών, οι οποίοι κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κατηγορούμενοι για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, πρότεινε ο εισαγγελέας τής έδρας Βασίλης Χαλντούπης.

    Πρόκειται για τους Αναστάσιο Γερογιάννη, Θεόδωρο Αθανάσαρο και Μιχάλη Ζορπίδη, για τους οποίους ο εισαγγελικός λειτουργούς σημείωσε ότι «είχαν περιορισμένες αρμοδιότητες και δεν είχαν καν γνώσεις λογιστικής». «Διατηρώ πολλές αμφιβολίες για τον Αθανάσαρο και τον Ζορπίδη και ορισμένες για τον Γερογιάννη», παρατήρησε.

    Επιπλέον, πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορούμενων υπαλλήλων των οικονομικών υπηρεσιών, πλην των δύο πρώην διευθυντών της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου. Για αυτούς τους δύο εισηγείται να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση και επιπλέον για τον έναν για την πράξη της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία.

    Νωρίτερα, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλου και του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια, και αλλά και του πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, του μόνου που παραδέχεται την υπεξαίρεση.

    Επομένως, από το σύνολο των 18 κατηγορουμένων για την υπεξαίρεση των 51,4 εκ. ευρώ, ο εισαγγελικός λειτουργούς πρότεινε την ενοχή των 13 εξ αυτών.

    Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

    [07] Απόπειρα κατά φερόμενου ως "νονού" του υποκόσμου στη Βουλγαρία

    Δύο σφαίρες στα πόδια, μία στο χέρι και μία στο στομάχι δέχθηκε, σήμερα, ένας από τους φερόμενους ως βασικούς παράγοντες του υποκόσμου στη Βουλγαρία, ο 44χρονος Ζλατομίρ Ιβανόφ. Ο Ιβανόφ δέχθηκε την επίθεση, μέρα μεσημέρι, στο πολυσύχναστο κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, ενώ πήγαινε να παραστεί σε δικαστική συνεδρίαση. Δέχθηκε τους πυροβολισμούς από το απέναντι κτίριο, ενώ ανέβαινε τις σκάλες του Δικαστικού Μεγάρου, κατά πάσα πιθανότητα από επαγγελματία εκτελεστή.

    Ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο "Ζλάτκο Μπαρέτατα", ο Ιβανόφ είχε υπηρεστήσει στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της βουλγαρικής αστυνομίας την περίοδο 1991-1993, προτού επιλέξει να πορευτεί σε πιο ....κερδοφόρα μονοπάτια.

    Με μία σφαίρα στο πόδι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Πιρογκόφ" της Σόφιας και ένας από τους σωματοφύλακές του.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις αρμόδιου παράγοντα της αστυνομικής διεύθυνσης της Σόφιας στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ και άλλα μέσα, το θύμα πυροβολήθηκε από κτίριο στην απέναντι μεριά της λεωφόρου Βίτοσα (σ.σ. πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική οδό στο κέντρο της Σόφιας).

    Κατά τη συνήθη τακτική των επαγγελματιών εκτελεστών, σε παρόμοιες περιπτώσεις, ο άγνωστος δράστης (ή δράστες) έβαλαν φωτιά στο διαμέρισμα, όπου είχαν στήσει την ενέδρα, ώστε να δυσχεραίνουν τη συλλογή γενετικού υλικού, αποτυπωμάτων και άλλων αποδεικτικών στοιχείων.

    "Το όνομα του Ζλατομίρ Ιβανόφ εμπλέκεται σε δεκάδες δολοφονίες, απόπειρες δολοφονιών και διακίνησης ναρκωτικών. Ο ίδιος έχει συλληφθεί πολλές φορές για διάφορες παράνομες δραστηριότητες αλλά πάντα 'έβγαινε λάδι' από τις κατηγορίες".

    Με τον παραπάνω χαρακτηριστικό τρόπο αναφέρεται η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «24 Ώρες» στον βαριά τραυματισμένο Ιβανόφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε οχτώ χρόνια φυλάκισης πέρσι από το Αστικό Δικαστήριο της Σόφιας για ίδρυση και διαχείριση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 January 2013 - 13:30:22 UTC