Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες
  • [02] Αυξητική τάση παρουσιάζει η αγορά των ναρκωτικών στην Ευρώπη
  • [03] Στο Βερολίνο ο Ευ. Βενιζέλος, για επαφές με την ηγεσία του SPD
  • [04] Εξιχνιάστηκε το χθεσινό έγκλημα, με θύμα 77χρονη, στην Κάρυστο
  • [05] Οφειλές 3 δισ. ευρώ θα αποπληρώσει το Δημόσιο τον Φεβρουάριο
  • [06] Για "προμήνυμα νέας σκληρότητας από την πλευρά της κυβέρνησης" έκανε λόγο η Αλ. Παπαρήγα
  • [07] Ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

  • [01] Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

    Στις θέσεις τους παραμένουν και σήμερα οι Έλληνες αγρότες, ενώ ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοί τους ενισχύουν τις δυνάμεις στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε διάφορα κομβικά σημεία σε όλη την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

    Στο Νομό Ημαθίας, το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από Πέλλα και Πιερία και όπως μας τόνισε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, Κώστας Λιολιόπουλος, σήμερα θα διανεμηθεί στους διερχόμενους κομπόστα και φυλλάδιο με τα αιτήματά τους, έτσι ώστε "να μάθει ο κόσμος ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια".

    Στον κόμβο της Νίκαιας, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, παραμένουν οι Θεσσαλοί αγρότεςοι οποίοι θα πραγματοποιήσουνσύσκεψη στον Πλατύκαμπο. Ενισχύουν τις δυνάμεις στα μπλόκα που έχουν στήσει με τα τρακτέρ τους, σε κεντρικές πλατείες των χωριών και σε κομβικά σημεία των επαρχιακών οδών και οι Σερραίοι αγρότες.

    Μπλόκα υπάρχουν στον οδικό άξονα Νέας Ζίχνης- Αμφίπολης, στην διασταύρωση του Δραβίσκου, στη διασταύρωση Μεσοράχης και στον κόμβο των Κερδυλλίων, επί της Εθνικής οδού Σερρών Καβάλας.

    Τρακτέρ έχουν παραταχθεί καιστις κεντρικές πλατείες των χωριών του νομού Σερρών.

    Το απόγευμα όλοι μαζί πρόκειται να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν για τις κινήσεις τους.

    Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής. Ανάλογο είναι και το κλίμα σε Έβρο και Ροδόπη.

    [02] Αυξητική τάση παρουσιάζει η αγορά των ναρκωτικών στην Ευρώπη

    «Σε νέα φάση εισέρχεται το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη. Οι ουσίες και οι μέθοδοι που έχουν χαρακτηρίσει την ευρωπαϊκή αγορά των ναρκωτικών τα τελευταία τριάντα χρόνια τώρα πρέπει να μοιραστούν τη σκηνή με μία ευρεία ποικιλία νεότερων ουσιών και συμπεριφορών. Η αγορά των ναρκωτικών εμφανίζεται με αυξητική τάση δυναμική, καινοτόμα και γρήγορη στο να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις».

    Αυτό καταδεικνύει η ευρωπαϊκή έκθεση για την Παράνομη Αγορά των Ναρκωτικών, η πρώτη κοινή έκθεση της Γιουροπόλ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, όπου παρουσιάζεται μια λεπτομερής ανάλυση της ευρωπαϊκής αγοράς των ναρκωτικών στο σύνολό της.

    Στην έκθεση που παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, υπογραμμίζεται η ανάγκη για το ίδιο δυναμική, καινοτόμα και γρήγορη αντίδραση από την πλευρά της ΕΕ.

    Όσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση την περιλαμβάνει στις χώρες που, αν και σε περιορισμένες ποσότητες, με βάση τις κατασχεθείσες ποσότητες, γίνεται διακίνηση ηρωίνης, ενώ η Τουρκία, στην περιοχή των Βαλκανίων όσον αφορά στο συγκεκριμένο ναρκωτικό, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο λόγω των εμπορικών και ταξιδιωτικών σχέσεων με την Ασία.

    Όπως καταγράφει η έκθεση, σημαντικό ρόλο στην προμήθεια με κάνναβη της ευρωπαϊκής αγοράς έχει το οργανωμένο έγκλημα στα δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα αλβανόφωνες ομάδες. Σύμφωνα με τη Γιουροπόλ η κάνναβη από την Αλβανία, που είναι σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας, διακινείται συνήθως μέσω Ελλάδας, αλλά και μέσω Ιταλίας, Σλοβενίας και Ουγγαρίας. Τεράστιες ποσότητες φυτικής κάνναβης (μαριχουάνα) έχουν κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, με το ποσό ρεκόρ των 55 τόνων το 2011. Όπως αναφέρεται, τα δύο τρίτα της κατανάλωσης κάνναβης στις ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούνται σήμερα από φυτικά προϊόντα, που αποτελούν πάνω από το 90% συνολικά των αγορών κάνναβης της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Κροατίας.

    [03] Στο Βερολίνο ο Ευ. Βενιζέλος, για επαφές με την ηγεσία του SPD

    Στο Βερολίνο βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

    Ο κ. Βενιζέλος είχε ήδη πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ θα συναντηθεί ακόμη με τον πρόεδρο του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον υποψήφιο καγκελάριο Πέερ Σταινμπρουκ, αλλά και με τον εκλογικό υποψήφιο των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν.

    Κεντρικό σημείο της επίσκεψης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνει το Ίδρυμα Friedrich Ebert του SPD, με αντικείμενο την Ελλάδα, τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, την Ευρώπη και το ευρώ. Στη συζήτηση συμμετέχουν, επίσης, ο εισηγητής ευρωπαϊκών θεμάτων του SPD Μίχαελ Ροτ, αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας και του προέδρου της Γερμανίας, αλλά και εκπρόσωποι της Βουλής, εργατικών σωματείων, δεξαμενών σκέψης και του ακαδημαϊκού χώρου.

    Ο κ. Βενιζέλος θα έχει ακόμη σειρά επαφών με στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όπως τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του SPD και γενικό γραμματέα του PES 'Αχιμ Ποστ, την αντιπρόεδρο της ΚΟ και μέλος της Επιτροπής Ελληνογερμανικών Σχέσεων Έλκε Φέρνερ, τον αντιπρόεδρο της ΚΟ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Σχέσεων Γιοάχιμ Πος και τον ειδικό εισηγητή του SPD για την Ελλάδα 'Αχιμ Μπάρχμαν.

    Τον κ. Βενιζέλο συνοδεύουν στο Βερολίνο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και η γραμματέας του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Χριστίνα Μανωλοπούλου.

    [04] Εξιχνιάστηκε το χθεσινό έγκλημα, με θύμα 77χρονη, στην Κάρυστο

    Εξιχνιάστηκε από την Ασφάλεια Χαλκίδας το αποτρόπαιο έγκλημα, με θύμα 77χρονη, που έγινε χτες στην περιοχή Πέτρινο Γεφύρι της Καρύστου.

    Από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν δύο νεαροί ελληνικής υποκοότητας, 20 και 21 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία και σήμερα οδηγούνται στον εισαγγελέα Χαλκίδας. Το άγριο έγκλημα, όπως προκύπτει απο την αστυνομική έρευνα, είχε κίνητρο τη ληστεία και έγινε για 30 ευρώ και λίγα χρυσαφικά. Αυτά ήταν όλα όσα πήραν οι δράστες.

    Η δολοφονία της 77χρονης αποκαλύφθηκε, χθες το πρωί, σε ένα μαντρί με ζώα που διατηρούσε κοντά στο σπίτι της όπου έμενε μόνη.

    Ένας κάτοικος της περιοχής, ο οποίος επισκεπτόταν την ηλικιωμένη γυναίκα για να βλέπει αν είναι καλά, πέρασε και χθες το πρωί. Όταν δεν την είδε άρχισε να την αναζητά στο αγρόκτημα, την βρήκε κοντά στο μαντρί και ειδοποίησε την αστυνομία. Η γυναίκα ήταν δεμένη χειροπόδαρα με σύρμα και έφερε βρόγχο στο λαιμό. Οι δράστες έπνιξαν τη γυναίκα στο σπίτι, άρπαξαν ότι βρήκαν, έσυραν το πτώμα της στο μαντρί και εξαφανίστηκαν.

    Μετά απο έρευνες, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δράστες και τους συνέλαβαν χτες το βράδυ. Λεπτομέρειες για την υπόθεση θα γίνουν το μεσημέρι, στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας.

    [05] Οφειλές 3 δισ. ευρώ θα αποπληρώσει το Δημόσιο τον Φεβρουάριο

    Την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποπληρωμής οφειλών του δημοσίου συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ εντός του Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργού Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη διαδικασία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορέων Γενικής Κυβέρνησης, επισήμανε ότι τούτη αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης.

    Όπως ανακοίνωσε, η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, εντός του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Οικονομικών και εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί.

    Ειδικότερα, επισήμανε ότι "μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι δεν έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία για τις επιστροφές επιπλέον φόρων ύψους 553 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι αυτά θα είναι διαθέσιμα το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Και τα οποία θα αυξήσουν το ποσό.

    Το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης, που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης, διαμορφώνεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ. Και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν εντός Φεβρουαρίου. Η αξιολόγηση των αιτημάτων συνεχίζεται μεθοδικά, εντατικά, αποτελεσματικά, με διαφάνεια, κάτω από αυστηρούς κανόνες. Κανόνες που αποσκοπούν στη διασφάλιση της αντικειμενικότητας των επιλογών διοχέτευσης των δημοσίων πόρων και στην εδραίωση πολιτικών που δεν θα επιτρέψουν, στο μέλλον, τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε κάθε περίπτωση ο προγραμματισμός του Υπουργείου Οικονομικών, η μέχρι σήμερα εξέλιξη της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, η πορεία αξιολόγησης των αιτημάτων χρηματοδότησης που υποβάλλονται και οι καταβολές των δόσεων της δανειακής σύμβασης συγκλίνουν στην επίτευξη του στόχου αποπληρωμής οφειλών ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2013 σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Ανταποκρινόμαστε έτσι, στο πλαίσιο του εφικτού, στη ζωτικής σημασίας ανάγκη της οικονομίας για ρευστότητα, καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα.

    [06] Για "προμήνυμα νέας σκληρότητας από την πλευρά της κυβέρνησης" έκανε λόγο η Αλ. Παπαρήγα

    «Το πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι, αφού δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η φθορά και οι καταστροφές στο γραφείο του υπουργού -διότι οι φωτογραφίες και οι εικόνες είναι εκ των υστέρων, κάποιος τις έκανε αυτές τις καταστροφές και οπωσδήποτε μετά τη σύλληψη των 35 συνδικαλιστών- που ήταν η κύρια κατηγορία, τούς πάνε στο αυτόφωρο, αν είναι δυνατόν, διότι κατά κάποιο τρόπο διατάραξαν την ησυχία του υπουργού, γιατί έκαναν παράνομη παραμονή σε δημόσιο χώρο» τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.

    «Συνήθως στο αυτόφωρο πάνε πολύ βαριά αδικήματα, επομένως η κυβέρνηση θέλει να δώσει το μήνυμα ότι και όταν πας στον υπουργό, πρέπει να πηγαίνει ένας-ένας --πώς το έλεγαν στις συνθήκες της δικτατορίας ?μέχρι τρεις θα πηγαίνετε στα ζαχαροπλαστεία?. Δεν θέλω να ταυτίσω την κυβέρνηση με χούντα, απλώς θέλω να πω ότι στην επικοινωνία με τον υπουργό θα πηγαίνει ένας, δύο το πολύ, θα πίνουν το καφεδάκι και τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα και σημείωσε: «αν τους δικάσουν για το ζήτημα της παρουσίας προέδρων ομοσπονδιών σε δημόσιο χώρο, για έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό που ήταν εκεί, σημαίνει ότι θέλουν να εμποδίσουν ακόμη και τα διαβήματα στους υπουργούς».

    «Εμείς δεν θα πούμε ότι κανείς από τους 35 δεν φοβάται, αυτό είναι αυτονόητο. Θα πούμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ατσαλωθεί και να καταλάβει ότι όταν παίρνονται τέτοια μέτρα, έρχονται και καινούργια σε βάρος των εργαζόμενων. Δεν τέλειωσαν τα αντιλαϊκά μέτρα, επομένως ο κλήρος πέφτει στο λαό», προσέθεσε η γγ του ΚΚΕ.

    Ερωτηθείσα αν θεωρεί υπερβολική τη στάση της αστυνομίας, χθες, η κ. Παπαρήγα απάντησε: «όταν ένας υπουργός είναι στο υπουργείο και πηγαίνει μια αντιπροσωπεία 40 συνδικαλιστών, μπορούσε, αντί να κλειστεί στο γραφείο του και να καλέσει την αστυνομία να αδειάσει το υπουργείο του από τους συνδικαλιστές, αν δεν ήθελε ο ίδιος -γιατί φοβόταν ή ντρεπόταν να τους αντιμετωπίσει αφού είχε κάνει προκλητικές δηλώσεις- να ορίσει τον αναπληρωτή υπουργό ή τον υφυπουργό, εν πάση περιπτώσει και τον γραμματέα του να τους δει».

    Και κατέληξε:

    «Τώρα να κλειδώνεται ο υπουργός στο γραφείο γιατί φοβάται να αντιμετωπίσει επώνυμους ανθρώπους -δεν ήταν κουκουλοφόροι, με ονόματα που τα ξέρει απέξω κι ανακατωτά-, είναι πρόβλημα του υπουργού. Θεωρούμε όμως ότι δεν είναι ένα ψυχολογικό πρόβλημα αυτό, είναι πολιτικό πρόβλημα. Είναι προμήνυμα νέας σκληρότητας από την πλευρά της κυβέρνησης, η ψυχολογία του υπουργού δεν μας αφορά».

    [07] Ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

    Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οδηγήθηκαν σήμερα οι 35 συλληφθέντες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, για τα χθεσινά επεισόδια στο υπουργείο Εργασίας.

    Στα δικαστήρια μετέβη και η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία κατόπιν σύστασης του εισαγγελέα δεν παρέστη στην διαδικασία,ενώ μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης.

    Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για παράνομη παραμονή σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας και οι 35 οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 12 Φεβρουαρίου, λόγω απουσίας μαρτύρων.

    Επίσης,υπήρξε διαταγήνα διενεργηθεί έρευνα από την αστυνομία, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τη διάπραξη του αδικήματος της φθοράς ξένης περιουσίας.

    Τα επεισόδιαπροκάλεσαν αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΚΚΕ.

    Για «κατασκευασμένες κατηγορίες με τις οποίες σέρνονται στα δικαστήρια 35 συνδικαλιστές, στελέχη του ΠΑΜΕ», κάνει λόγο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σε ανακοίνωσή του και μιλά για «αθλιότητες της κυβέρνησης, του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Εργασίας που αποκαλύπτονται, όσο περνάνε οι ώρες, όλο και περισσότερο».

    «Πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος αλλιώς δεν είμαστε χώρα» δήλωσε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Η μόνη εικόνα που έχει από χθες, όπως είπε, είναι ότι «η αστυνομία δεν προκάλεσε καμία σκηνή βίας, αυτοί μπούκαραν».

    Λίγο αργότερα στην πρωινή εκπομπή του ΜΕΓΚΑ, ο κ. Κεδίκογλου, σημείωσε ότι δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας αλλά σύμφωνα με τις μαρτυρίες που του μεταφέρθηκαν «οι συνδικαλιστές εισέβαλαν μέσα, υπήρξε βιαιοπραγία και βανδαλισμός». Ανέφερε, επίσης, πως «υπάρχει μαρτυρία ότι οι συνδικαλιστές είχαν μαζί τους κάμερα».

    «Αυτα τα φαινόμενα δεν θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απηύθυνε έκκληση πρός όλους «να κατεβάσουμε τους τόνους, να μιλήσουμε επί της ουσίας».

    Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας είπε ότι είναι ψέμα ο ισχυρισμός ότι οι συνδικαλιστές του κόμματος είχαν κάμερα στο υπουργείο Εργασίας και έκανε λόγο για «αυταρχικό αμόκ της κυβέρνησης με στόχο τη συκοφαντία και την ωμή βία κατά της εργατικής πρωτοπορίας».

    Διαβάστε επίσης: Για "προμήνυμα νέας σκληρότητας από την πλευρά της κυβέρνησης" έκανε λόγο η Α. Παπαρήγα


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 January 2013 - 11:30:25 UTC