Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άμεσα στη Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος
  • [02] Yποχώρησε στο 2,9% του ΑΕΠ το έλλειμμα Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών
  • [03] Η Μόσχα προειδοποιεί για μία "αμοιβαία καταστροφή" των Σύρων
  • [04] Προκαταρκτική εξέταση για τα επεισόδια στον αγώνα μπάσκετ ΟΣΦΠ - ΠΑΟ
  • [05] «Είχαμε σπουδαίους δασκάλους» λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη
  • [06] Αντίθετοι οι δάσκαλοι στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου τους
  • [07] Ένταση και επεισόδια στην πορεία, στο Ηράκλειο
  • [08] Δύο τραυματίες σε επεισόδιο με πυροβολισμούς στον Νέο Κόσμο
  • [09] Επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής εναντίον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στην Ανάβυσσο
  • [10] Αίσιο τέλος για τους πέντε ναυαγούς ιστιοφόρου που εξέπεμψε SOS
  • [11] FT: Μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά των τραπεζών ζητά η ΕΕ
  • [12] Eurobank: Ανησυχητική η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού
  • [13] O Τζον Άλεν προτίμησε να συνταξιοδοτηθεί και απέρριψε τη θέση διοικητή του ΝΑΤΟ
  • [14] Η αποστολή της Λεβάντε για τον αυριανό αγώνα με τον Ολυμπιακό

  • [01] Άμεσα στη Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος

    Σήμερα ή αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού πλαισίου στη χώρα μας.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά την οποία συζητηθήκαν οι επόμενες κινήσεις.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι τώρα ξεκινά η ώρα των πρωτοβουλιών και το επόμενο διάστημα θα δούμε σημαντικές πρωτοβουλίες σε επιμέρους ζητήματα, αλλά και θετικές εξελίξεις στις αποκρατικοποιήσεις και στις επενδύσεις.

    Ο κ. Χατζηδάκης θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στο Παρίσι όπου θα συζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί, το ενδεχόμενο συμμετοχής της Γαλλίας στο ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

    Στην κυβέρνηση προκάλεσε έντονη ικανοποίηση το γεγονός ότι το Κατάρ επέστρεψε στο διαγωνισμό για το Ελληνικό, υπογράφοντας το σύμφωνο εμπιστευτικότητας με το ΤΑΙΠΕΔ.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη το κλίμα άλλαξε μετά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Κατάρ ενώ οι Άραβες συνεχίσουν να ενδιαφέρονται και για το νησί Οξιά στο Ιόνιο.

    [02] Yποχώρησε στο 2,9% του ΑΕΠ το έλλειμμα Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών

    Σημαντική βελτίωση παρουσίασε τη χρονιά που πέρασε το Εξωτερικό Ισοζύγιο της χώρας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών περιορίστηκε κατά 73% σε σύγκριση με το 2011 και διαμορφώθηκε σε 5,6 δισεκ. ευρώ ή 2,9% του ΑΕΠ (έναντι 9,9% του ΑΕΠ το 2011). Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση τόσο του εμπορικού ελλείμματος κατά 7,6 δισεκ. ευρώ όσο και του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 6,4 δισεκ. ευρώ, και δευτερευόντως την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 884 εκατ. ευρώ) και του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά 90 εκατ. ευρώ).

    Ειδικότερα στο εμπορικό ισοζύγιο καταταγράφηκε το 2012 αύξηση των εξαγωγών (εκτός πλοίων και καυσίμων) κατά 3,8%, ενω οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 15%.

    Η μικρή αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών ενω το τουριστικό συνάλλαγμα μειώθηκε κατά 4,6% σε σύγκριση με το 2011, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,5%.

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 6,4 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με το 2011, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού. Η μείωση αυτή οφείλεται στην εφαρμογή του PSI, καθώς και στη χρονική μετατόπιση της καταβολής των τόκων που αφορούν δάνεια του μηχανισμού στήριξης μέσω της ΕΚΤ. Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,4 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 884 εκατ. ευρώ από ό,τι το 2011.

    [03] Η Μόσχα προειδοποιεί για μία "αμοιβαία καταστροφή" των Σύρων

    Η Ρωσία απηύθυνε προειδοποίηση σήμερα προς το συριακό καθεστώς και τους αντάρτες για τη συνέχιση της στρατιωτικής τους σύγκρουσης, η οποία θα οδηγήσει σε "αμοιβαία καταστροφή".

    "Καμία από τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση δεν μπορεί να ποντάρει σε μια στρατιωτική λύση. Είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά, ένας δρόμος προς την αμοιβαία καταστροφή", τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    "Είναι καιρός να δοθεί ένα τέλος στη σύγκρουση αυτή που διαρκεί δύο χρόνια", πρόσθεσε.

    "Βλέπουμε θετικά σημάδια, μια τάση για διάλογο από την πλευρά της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης", υπογράμμισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

    Ο ρώσος υφυπουργός Γκενάντι Γκατίλοφ ανακοίνωσε χθες ότι ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις 25 Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια εξόδου από την κρίση και πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμα οριστεί ημερομηνία για χωριστές διαπραγματεύσεις με τη συριακή αντιπολίτευση.

    [04] Προκαταρκτική εξέταση για τα επεισόδια στον αγώνα μπάσκετ ΟΣΦΠ - ΠΑΟ

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια του τελικού αγώνα μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, στις 10 Φεβρουαρίου, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π. Φάκου.

    Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να εντοπιστούν οι οπαδοί και των δύο ομάδων που προκάλεσαν και συμμετείχαν στα επεισόδια και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες, αλλά και να διακριβωθεί αν προκύπτουν ευθύνες της Αστυνομίας.

    Η εντολή της Εισαγγελέως προς την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας σε αθλητικούς χώρους, που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση, είναι να εξετάσει το οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει από τον αγωνιστικό χώρο και να αξιοποιήσει συνδυαστικά το στοιχείο αυτό με τις ονομαστικές καταστάσεις των οπαδών στους οποίους διατέθηκαν εισιτήρια του αγώνα.

    Παράλληλα, η κ. Φάκου ζητά να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες εισήχθησαν στον αθλητικό χώρο απαγορευμένα αντικείμενα, ώστε να εντοπιστούν ενδεχόμενες ευθύνες των αρμοδίων.

    Η Εισαγγελέας ζητά, επιπλέον, να εξεταστεί και τυχόν ευθύνη της Αστυνομίας για τη μη σύλληψη προσώπων που έλαβαν μέρος στα επεισόδια.

    [05] «Είχαμε σπουδαίους δασκάλους» λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη

    Ο Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη είναι δύο άνθρωποι οι οποίοι μετά από 35 χρόνια συνεχούς κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παρουσίας άφησαν ανεξίτηλη σφραγίδα στην ελληνική δημόσια τηλεόραση. Το συνολικό τους έργο συνοψίζεται σε 750 ταινίες, εκ των οποίων οι 280 αποτελούν τις αυτοβιογραφίες προσωπικοτήτων, της τέχνης, της επιστήμης, της πολιτικής και των γραμμάτων, της ιστορικής πια εκπομπής «Μονόγραμμα». Για την δουλειά τους αυτή, τον περασμένο Δεκέμβριο η Ακαδημία Αθηνών τους βράβευσε, είναι μάλιστα η πρώτη φορά που βραβεύονται τηλεοπτικοί παραγωγοί από την Ακαδημία, με το σκεπτικό ότι: «παρουσίασαν με εικόνες, λόγο και οικονομία περιόδους ιστορικές και πρόσωπα που δημιουργούν στους Έλληνες ψυχική ανάταση. Οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στη εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο «για τις επόμενες γενεές».

    Αναφερόμενη στη ομόφωνη απόφαση της Ακαδημίας Αθηνών η Ηρώ Σγουράκη μας είπε: «Είναι μεγάλη τιμή για μας και μεγάλη τιμή για τη χώρα μας, διότι η Ακαδημία είναι ο ύψιστος πνευματικός χώρος του τόπου και μέχρι τώρα δεν είχε αναγνωρίσει τον τομέα των ΜΜΕ. Τώρα για πρώτη φορά όχι μόνο τον αναγνώρισε αλλά μας βράβευσε για τη δουλειά μας στην τηλεόραση και φυσικά για το σύνολο του έργου μας. Το σημαντικότερο είναι ότι η Ακαδημία ανοίγει νέους ορίζοντες, δεν είναι ότι βραβευτήκαμε εμείς αλλά ότι αναγνωρίζεται η τηλεόραση ως τέχνη. Πολλοί λένε ότι η τηλεόραση είναι τεχνική, εγώ πιστεύω ότι η τηλεόραση υπάρχει και ως τέχνη. Και στο εισηγητικό της βράβευσης αναφέρεται ως τέχνη, η οποία μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο και ιδιαίτερα η κρατική τηλεόραση».

    «Εμείς έχουμε επιλέξει το ντοκιμαντέρ, έχουμε δοκιμάσει όλα τα είδη εκπομπών, έχουμε κάνει και σίριαλ και ψυχαγωγικό πρόγραμμα και καταλήξαμε ότι το ντοκιμαντέρ είναι αυτό που μας ταιριάζει. Ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης σε αυτό τον τομέα είναι πολύ σημαντικός. Δεν με ενοχλεί η Eurovision αρκεί να υπάρχει και η άλλη πλευρά» συμπλήρωσε ο Γιώργος Σγουράκης.

    Γνωρίστηκαν το 1969 στην Πάντειο, παντρεύτηκαν λίγο αργότερα και από τότε πορεύονται μαζί στη ζωή και στη δουλειά, ο καθένας με το δικό του ρόλο που όμως ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Το κοινό όραμα και το μεράκι ήταν αυτό που τους κατεύθυνε και έτσι η πορεία τους στην ελληνική τηλεόραση είναι συνυφασμένη με την ίδια τους την ύπαρξη.

    «Όταν ασχοληθήκαμε με την τηλεόραση το 1977 σκεφτήκαμε ότι αυτό που της έλλειπε ήταν η πνευματικότητα, κάτι που λείπει και σήμερα και θελήσαμε τότε να περάσουμε το πνεύμα των ελλήνων ποιητών, των λογοτεχνών και των επιστημόνων στην τηλεόραση. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε την πρώτη ταινία που ήταν αφιερωμένη στο Θεόφιλο, σε κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη. Θελήσαμε να αλλάξουμε τη μορφή του ντοκιμαντέρ που ως τότε αναφερόταν μόνο στην ωραία φύση και να βάλουμε στην τηλεόραση το λόγο των πνευματικών ανθρώπων. Έτσι κάναμε με το Σεφέρη τους Δελφούς , με τον Νίκο Καζαντζάκη την Ολυμπία, με το Γιάννη Ρίτσο την Μονεμβασιά» μας είπε ο Γιώργος Σγουράκης μιλώντας για το ξεκίνημα της αρχειακής καταγραφής.

    [06] Αντίθετοι οι δάσκαλοι στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου τους

    Αντιδράσεις στον χώρο των εκπαιδευτικών προκαλεί η αύξηση του ωραρίου τους, που προβλέπει το ?Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής? που ψηφίσθηκε στη Βουλή. Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), τονίζει ότι οι δάσκαλοι δεν θα αποδεχθούν «ούτε σκέψη για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου» και ζητούν «μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση».

    «Τόσο το διδακτικό (21-25 ώρες την εβδομάδα) όσο και το εργασιακό (30 ώρες την εβδομάδα) ωράριο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι στα πλαίσια του μέσου όρου του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Ευρώπης των χώρων του ΟΟΣΑ. Το ωράριο κατακτήθηκε με τους αγώνες του κλάδου το 1997 και νομοθετήθηκε με το Ν.2517/97», αναφέρει η ΔΟΕ.

    «Ο Έλληνας εκπαιδευτικός, για άλλη μια φορά, στοχοποιείται -σκόπιμα- ως ο μοναδικός υπεύθυνος των δεινών στην εκπαίδευση. Καλείται να εργαστεί με μισθούς εξαθλίωσης, με υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, δίχως ή με ?δανεικά? βιβλία, με τη ?δαμόκλειο σπάθη? της αξιολόγησης-χειραγώγησης-απόλυσης πάνω από το κεφάλι του, οδηγείται σε συσσίτια και τώρα ?απειλείται? με αύξηση των ωρών διδασκαλίας και αντιμετωπίζει το ορατό φάσμα της ανεργίας των αναπληρωτών», σημειώνουν οι δάσκαλοι και τονίζουν:

    «Η όποια σκέψη του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης για αύξηση των ωρών διδασκαλίας θα πρέπει να εγκαταλειφθεί άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με όλο τον οργανωμένο κλάδο».

    Σημειώνεται ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της κυβέρνησης προβλέπει μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών τα επόμενα χρόνια και αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας όσων μονίμων εργάζονται σήμερα στα σχολεία της χώρας, μείωση εκτάκτου προσωπικού σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (οι συμβασιούχοι της κατηγορίας 407), μείωση λειτουργικών δαπανών πανεπιστημίων-ΤΕΙ, με τις συγχωνεύσεις που προβλέπει το σχέδιο ?Αθηνά? για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μείωση επιχορηγήσεων στους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού, μείωση των νεοεισερχόμενων στις στρατιωτικές σχολές.

    [07] Ένταση και επεισόδια στην πορεία, στο Ηράκλειο

    Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κατά την πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στο Ηράκλειο, όταν νεαροί προξένησαν φθορές και αναποδογύρισαν περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ.

    Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συμβολή των οδών Γερωνυμάκη και Δημοκρατίας νεαροί διαδηλωτές που φέρονται να ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, αποσπάσθηκαν από την πορεία και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ, ενώ στο καπό του περιπολικού σχημάτισαν το σήμα των αναρχικών.

    Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη της Αστυνομίας.

    [08] Δύο τραυματίες σε επεισόδιο με πυροβολισμούς στον Νέο Κόσμο

    Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε, λίγο πριν τα μεσάνυχτα στον Νέο Κόσμο, μεταξύ Αλβανών, για προσωπικές διαφορές-που το πλήρωσε και ένας άσχετος.

    Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, δύο Αλβανοί πυροβόλησαν ομοεθνή τους, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν στον δεξιό μηρό. Από εξοστρακισμό σφαίρας, όμως, τραυματίστηκε διερχόμενος 50χρονος Έλληνας στην πλάτη. Οι παθόντες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

    [09] Επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής εναντίον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στην Ανάβυσσο

    «Ναζιστικό τάγμα εφόδου του συστήματος» χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία κατήγγειλε την επίθεση σε βάρος συνδικαλιστή, στελέχους του ΠΑΜΕ στην περιοχή της Λαυρεωτικής. Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ εκτίμησε ότι «με αυτήν την έννοια προσφέρει υπηρεσίες και σε όλους εκείνους που θέλουν να διατηρηθεί αυτή η πολιτική και να προχωρήσει σε βάρος του λαού», ενώ μίλησε για μια επίθεση «που δεν είναι η μοναδική και επιτέλους αυτός που πρέπει να δώσει μάθημα στη Χρυσή Αυγή είναι ο λαός. Πρέπει να τους απομονώσει κοινωνικά, να μην μπορούν να βρεθούν ανάμεσα και δίπλα στους εργαζόμενους δίχως να δέχονται την πολιτική κατακραυγή τους και την πολιτική απομόνωσή τους».

    Στο μεταξύ, είκοσι πέντε προσαγωγές μελών της Χρυσής Αυγής, έγιναν αργά χθες το βράδυ από την Αστυνομία για την επίθεση εναντίον του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, στην Ανάβυσσο, ο οποίος έχει υποβάλει μήνυση για ξυλοδαρμό.

    Το περιστατικό προκάλεσε νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και την ΕΛ.ΑΣ, αφού απο πλευράς του ακροδεξιού κόμματος υποβλήθηκε μήνυση σε βάρος της Αστυνομίας για παράβαση καθήκοντος!

    Το περιστατικό, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εξελίχθηκε ως εξής:

    Αργά χτες το βράδυ μετέβη στο αστυνομικό τμήμα Αναβύσσου ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρίου και μέλος του ΠΑΜΕ, ο οποίος κατήγγειλε ότι τον χτύπησαν μέλη της Χρυσής Αυγής, γιατί τους ενόχλησε... η μουσική που άκουγε δυνατά στο αυτοκίνητό του.

    Ειδικότερα, είπε στους αστυνομικους ότι περνούσε εξω απο τα γραφεία της Τ.Ο. Χρυσης Αυγής, όπου γινόταν εκδήλωση με ομιλίες και ήταν συγκεντρωμένος κόσμος. Επειδή, όπως υποστήριξε, δεν τους άρεσαν τα τραγούδια που άκουγε στο αυτοκίνητο του, περίπου δέκα άτομα καταδίωξαν τον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και ένας απο αυτούς τον χτύπησε στο πρόσωπο.

    Ο συνδικαλιστής υπέβαλε μήνυση και αστυνομικοί μετέβησαν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και ζήτησαν τον υπεύθυνο. Εμφανίστηκε ο βουλευτής Γιώργος Γερμενής, ο οποίος όμως είπε στον επικεφαλής οτι δεν μπορούσε να του προσφέρει κάποια βοήθεια.

    Τότε οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 23 προσαγωγές απο τους συγκεντρωθέντες έξω απο τα γραφεία, οι οποίοι όμως αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι, γιατί ο συνδικαλιστής δεν αναγνώρισε, μεταξύ τους, αυτόν που τον χτύπησε.

    Γύρω στα μεσάνυχτα εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος υπέβαλε μήνυση εναντίον όλων των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση για παράβαση καθήκοντος.

    [10] Αίσιο τέλος για τους πέντε ναυαγούς ιστιοφόρου που εξέπεμψε SOS

    Αίσιο τέλος είχε η νυκτερινή περιπέτεια τεσσάρων Αυστριακών και ενός Γερμανού που επέβαιναν σε ιστιοφόρο, υπό αυστριακή σημαία, το οποίο εξέπεμψε σήμα SOS, χθες το βράδυ, λόγω εισροής υδάτων, ενώ έπλεε 25 μίλια νοτίως της Μήλου.

    Επί τόπου έσπευσαν παραπλέοντα σκάφη καθώς και του λιμενικού, ωστόσο ή περισυλλογή των ναυαγών δεν ήταν δυνατή, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

    Μετά από εντολή του ενιαίου κέντρου συντονισμού έρευνας και διάσωσης, ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού απογειώθηκε από τη Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα για να συμμετάσχει στη διάσωση, ενώ στην περιοχή βρέθηκε και η φρεγάτα Αιγαίο. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου χρησιμοποιώντας το γνωστό καλάθι περισυνέλεξε τους πέντε ναυαγούς, σώους και τους μετέφερε στον Μαραθώνα όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια παρελήφθησαν από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

    [11] FT: Μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά των τραπεζών ζητά η ΕΕ

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει τη δημοσιοποίηση από τις τράπεζες των κερδών τους και των φόρων που πληρώνουν σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούνται, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει για ένα καθεστώς μεγαλύτερης διαφάνειας των τραπεζών καθώς και για αυστηρότερους περιορισμούς στα μπόνους των στελεχών τους, στο πλαίσιο του νόμου για την εφαρμογή της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ. Το αίτημα για διαφάνεια έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά χώρες - μέλη της ΕΕ αντιδρούν στη σχετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προωθηθεί μαζί με την αναθεώρηση των κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

    Με βάση την πρόταση, η αγγλική τράπεζα Barclays, για παράδειγμα, θα έπρεπε να δημοσιεύει τα κέρδη και τους φόρους της σε κάθε εθνική επικράτεια, από τη Βρετανία έως τη Ζιμπάμπουε. Η κίνηση του Ευρωκοινοβουλίου έρχεται μετά από έρευνα του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), η οποία αποκάλυψε ότι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις μετέφεραν τα κέρδη τους από χώρα σε χώρα, προκειμένου να πληρώνουν το ελάχιστο δυνατό ποσό για φόρους. Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από αυξανόμενη πίεση να αντιμετωπίσει τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών, καθώς προέκυψε ότι αμερικανικές επιχειρήσεις - όπως η Starbucks, η Apple και η Amazon - είχαν διαμορφώσει πολύπλοκους μηχανισμούς συναλλαγών για να μηδενίσουν ουσιαστικά τη φορολογική τους επιβάρυνση.

    Οι τράπεζες, αναφέρει το δημοσίευμα, ανησυχούν ότι οι απαιτήσεις του Κοινοβουλίου μπορεί να περάσουν στις τελικές διαπραγματεύσεις για τον σχετικό νόμο. Οι χώρες - μέλη και το Κοινοβούλιο είχαν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για το νόμο την Τρίτη, αλλά οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν για τα θέματα τα σχετικά με τα μπόνους των τραπεζιτών και το καθεστώς διαφάνειας, ενώ νέες διαβουλεύσεις έχουν προγραμματισθεί για την επόμενη εβδομάδα.

    [12] Eurobank: Ανησυχητική η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού

    Τα δύσκολα είναι μπροστά για την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το τελευταίο οικονομικό δελτίο των αναλυτών της Eurobank, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας.

    Όπως αναφέρεται στο δελτίο, τα ανοικτά θέματα για την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης της τρόικας περιλαμβάνουν την ανησυχητική πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού και τα μέτρα ανακοπής της συγκεκριμένης τάσης. Επίσης, την πορεία εφαρμογής των εναπομενουσών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με έμφαση στην αναμόρφωση της δικαιοσύνης και την αγορά ενέργειας καθώς και τον προγραμματισμό των ιδιωτικοποιήσεων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων 2,6 δισ. ευρώ για το 2013.

    Στο δελτίο αναφέρεται ότι "η ανεργία συνεχίζει την εκρηκτική της πορεία, στο 27% του ενεργού πληθυσμού τον Νοέμβριο του 2012" και αναφέρεται ότι η καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου 2013 θα εγκριθεί από το Euro Working Group την 21η Φεβρουαρίου 2013".

    [13] O Τζον Άλεν προτίμησε να συνταξιοδοτηθεί και απέρριψε τη θέση διοικητή του ΝΑΤΟ

    Ο αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν αποφάσισε να βγει στη σύνταξη και να μην αναλάβει τελικά την διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο ίδιος στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε το αίτημα του στρατηγού Άλεν να αποσυρθεί από το στρατό, προκειμένου να «αντιμετωπίσει θέματα υγείας μέσα στην οικογένειά του».

    Ο Τζον Άλεν είναι ο απερχόμενος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Πρόσφατα είχε εμπλακεί στο ροζ σκάνδαλο που οδήγησε σε παραίτηση τον διευθυντή της CIA Ντέιβιντ Πετρέους και απαλλάχθηκε.

    [14] Η αποστολή της Λεβάντε για τον αυριανό αγώνα με τον Ολυμπιακό

    Χωρίς τον τραυματία Κρις Λελ, αλλά με τους Λουκά Βύντρα (σ.σ. δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής) και Νίκο Καράμπελα, στην αποστολή, η Λεβάντε θα επιχειρήσει να διατηρήσει το προβάδισμα που έχει (σ.σ. 3-0 ο πρώτος αγώνας) στον αυριανό επαναληπτικό, που θα γίνει στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για την φάση των «32» στο Γιουρόπα Λιγκ.

    Ο τεχνικός της ισπανικής ομάδας, Ιγκνάθιο Μαρτίνεθ συμπεριέλαβε στην αποστολή τους Μουνούα, Νάβας, Γκαραμπάτο, Νταβίντ Ναβάρο, Έκτορ Ρόδας, Βύντρα, Χουανφράν, Καράμπελα, Μπαγιεστέρος, Πέδρο Λόπεθ, Κρις, Μπαρκέρο, Ελ Ζαρ, Ιμπόρα, Ντούντκα, Πέδρο Ρίος, Χουανλου, Μίτσελ, Ντιοπ, Βάλντο, Μάρτινς, Ρουμπέν και Ακουαφρέσκα.

    Διαιτητής της αυριανής αναμέτρησης, ορίσθηκε από την αρμόδια επιτροπή της UEFA, ο Σλοβένος, Ματέι Γιουγκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 February 2013 - 11:30:26 UTC